Fleur uw huis op met droogbloemen!
Kent u ze nog, droogbloemen? In de jaren zeventig en tachtig zag je deze trend overal. Blaas het stof er maar af, want droogbloemen zijn helemaal terug van weggeweest! Ze vragen weinig verzorging en ze maken uw huis supergezellig!
In dit blog vertel ik u wat u allemaal met droogbloemen kunt doen, waar u ze koopt en hoe u ze zelf maakt.
[lwptoc]
Wat zijn droogbloemen?
Droogbloemen zijn gedroogde, natuurlijke decoraties. Van sierbloemen en graansoorten tot aan kruiden en palmbladeren. Droogbloemen hebben heel veel voordelen.
Waarom droogbloemen?
- Heel lang houdbaar
- Goed voor het milieu
- Er zijn geen groene vingers voor nodig (weinig zorg en onderhoud)
- Een stuk voordeliger dan verse bloemen
- Veel creatieve mogelijkheden
Met droogbloemen kunt u veel meer dan ze in een vaasje op tafel zetten. Er zijn veel leuke mogelijkheden! Hieronder leest u een paar van mijn favoriete dingen om te doen met droogbloemen.
Creatief met klei
Droogbloemen en klei zijn een leuke combinatie! Maak zelf een standaard door van klei kleine vierkantjes of bolletjes met een platte onderkant de kneden. Prik hier een gaatje in met een satéprikker en laat even drogen. Voordat de klei droog is steekt u hier de droogbloemen in. Laat het geheel goed drogen en tadá: uw eigen bloemenstandaard!
Of wat dacht u van een mooie hanger? Kneed een mooie vorm, druk hier een droogbloem in en prik een gaatje aan de bovenkant. Laat goed uitharden en hang hem op met een touwtje. Ook leuk om cadeau te geven!
Achter glas
Simpel maar met een luxe uitstraling. U plaatst een paar platte droogbloemetjes achter het glas van een fotolijstje. Of koop een mooi glazen kistje. Deze vindt u bij veel woonwinkels en kosten niet veel. Waren de bloemen van een speciale gelegenheid of heeft u ze gekregen van iemand? Dan is het ook leuk om hier een foto van bij te plaatsen of een datum of tekst op het glas te schrijven.

Papier is altijd goed
Droogbloemen kunt u ook makkelijk op papier plakken. En daar kunt u veel creatieve dingen mee bedenken! Cadeau labels, kaarten of boekenleggers. Alles is mogelijk. Kaarten sturen is iets dat niet veel mensen nog doen. Daarom des te leuker om iemand eens een kaartje te sturen, nog leuker als deze door uzelf gemaakt is.

Een vaas, maar toch anders
Wat als u bloemen in een veel te grote vaas stopt? Dan krijgt u dit leuke effect! Koop bij de kringloopwinkel een paar leuke glazen flesjes en vaasjes of gebruik een lege sapfles. Steek hier de bloemetjes in en zorg ervoor dat ze er niet bovenuit komen. U kunt eventueel een stukje van de steel afknippen.
Waar koopt u droogbloemen?
Zeker nu droogbloemen weer een trend zijn, zijn ze op veel meer plekken te koop. Niet alleen bij de bloemist, maar ook bij woonwinkels zoals de Xenos kunt u ze vinden. Ook online vindt u droogbloemen te kust en te keur. Via bijvoorbeeld Bol.com bestelt u veilig droogbloemen en heeft u ze snel in huis.
Zelf droogbloemen maken
Ook erg leuk is het om zélf droogbloemen te maken. Als kind heb ik dit vaak gedaan, want voor mijn verjaardag kreeg ik een prachtige houten bloemenpers. Deze hadden mijn oom en tante zelf voor mij gemaakt. Maar ook een bloemenpers is online te bestellen.

Twee makkelijke manieren om zelf droogbloemen te maken:
- Persen
Leg een stuk vloei- of keukenpapier op een groot, zwaar boek. Leg de bloemen voorzichtig neer in de vorm zoals u ze wilt hebben. Leg hier weer een vloei- of keukenpapier overheen en vervolgens weer wat zware boeken. Nu het is het ongeveer 3 weken wachten geblazen. Zijn de bloemen erg vochtig? Vervang dan na een dag het keukenpapier en herhaal dit later eventueel nog een keer.
- Drogen
Knip de onderste bladeren af en bindt de bloemen met een touwtje of elastiek samen tot een boeket. Een elastiek voorkomt dat krimpende stengels er tussenuit kunnen glijden. Bindt het niet te strak, want de lucht moet er goed tussen kunnen komen. Hang het boeket nu op de kop op een droge en donkere plek. Een zolder, verwarmingshok of schuurtje bijvoorbeeld. Het drogen kan 1 tot 8 weken duren. Voel tussendoor aan de steel. Is deze nog flexibel? Dan zijn ze nog niet volledig uitgedroogd en moet u nog wat langer wachten.
Wil je de kans verkleinen dat ze gaan schimmelen? Hang dan elke bloem los van elkaar.

Dé tip voor droogbloemen: haarlak
Ja echt, haarlak! Door haarlak op de droogbloemen te sprayen (zowel op gekochte als op zelfgemaakte), zijn ze beter beschermd. Ze blijven hierdoor langer mooi en afstoffen gaat makkelijker. Spray een dun laagje haarlaak op de bloemen en laat goed drogen. Eventueel kunt u dit later nog eens herhalen, zorg er dan wel voor dat ze goed afgestoft zijn.
Tot slot
Zo, ik heb nu gelijk zin om creatief aan de slag te gaan met droogbloemen! Ik ga mijn bloemenpers van zolder halen en een mooi lijstje vullen. De vele voordelen van droogbloemen maken mij enthousiast. En u, wat vindt u van droogbloemen?
Heeft u nog leuke ideeën om met droogbloemen te doen? We horen het graag!
Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!
Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)
-
Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?
-
Welke handige hulpmiddelen zijn er?
-
Heb ik recht op vergoedingen?
-
Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?
Nu in de verkoop voor € 9,95!
