Fleur uw huis op met droogbloemen!

Onderwerp: Vrije tijd, Activiteiten
Laatst geupdate: 12 januari 2021
Sharon Kok

Kent u ze nog, droogbloemen? In de jaren zeventig en tachtig zag je deze trend overal. Blaas het stof er maar af, want droogbloemen zijn terug van weggeweest! En ze maken uw huis supergezellig! In dit blog vertel ik u wat u allemaal met droogbloemen kunt doen, waar u ze koopt en hoe u ze zelf maakt. Nieuwsgierig? Lees snel verder.

Wat zijn droogbloemen?

 

Met droogbloemen worden gedroogde, natuurlijke decoraties bedoeld. Van sierbloemen tot graansoorten, kruiden en palmbladeren. Droogbloemen hebben vele voordelen.

Waarom droogbloemen?

  • Heel lang houdbaar
  • Goed voor het milieu
  • Er zijn geen groene vingers voor nodig (weinig zorg en onderhoud)
  • Een stuk voordeliger dan verse bloemen
  • Veel creatieve mogelijkheden

Wat kunt u allemaal doen met die droogbloemen?

 

Met droogbloemen kun je veel meer dan alleen maar in een vaasje op tafel zetten. Er zijn zo veel leuke mogelijkheden! Hieronder bespreek ik een paar van mijn favoriete dingen om te doen met droogbloemen.

Creatief met klei

 

Droogbloemen en klei zijn een leuke combinatie! Maak zelf een standaard door van klei kleine vierkantjes of bolletjes met een platte onderkant de kneden. Prik hier een gaatje in met een satéprikker en laat even drogen. Voordat de klei droog is steek je hier de droogbloemen in. Laat heel goed drogen en tadaa: uw eigen bloemenstandaard!

 

Of wacht dacht u van een mooie hanger? Kneed een mooie vorm, druk hier een droogbloem in en prik een gaatje aan de bovenkant. Laat goed uitharden en hang hem op met een touwtje. Ook leuk om cadeau te geven!

Achter glas

 

Dit vind ik heel erg mooi. Het is simpel maar heeft een luxe uitstraling. Plaats een paar platte droogbloemetjes achter het glas van een fotolijstje. Of koop een mooi glazen kistje. Deze vind je bij veel woonwinkels en kosten niet veel. Waren de bloemen van een speciale gelegenheid of heeft u ze gekregen van iemand? Dan is het ook leuk om hier een foto van bij te plaatsen of een datum of tekst op het glas te schrijven.

droogbloemen in lijstje
Lijstjes zoals deze zijn te koop bij de Hema en Xenos. Foto via Reddit.

Papier is altijd goed

 

Droogbloemen kunt u ook makkelijk op papier plakken. En daar kunt u veel creatieve dingen mee bedenken! Cadeau labels, kaarten of boekenleggers. Alles is mogelijk. Vooral in deze tijd is het leuk om iemand een kaartje te sturen om te vragen hoe het is. Nog leuker als deze kaart zelfgemaakt is.

droogbloemen op kaart
Droogbloemen op een kaartje! Foto via Pinterest

Een vaas, maar toch anders

 

Wat als je bloemen in een veel te grote vaas stopt? Dan krijg je dit leuke effect! Koop bij de kringloopwinkel een paar leuke glazen flesjes en vaasjes of gebruik een lege sapfles. Steek hier de bloemetjes in en zorg ervoor dat ze er niet bovenuit komen, knip eventueel een stukje van de steel af.

Waar koop je droogbloemen?

 

Zeker nu droogbloemen weer een trend zijn, zijn ze op veel meer plekken te koop. Niet alleen bij de bloemist, maar ook bij woonwinkels zoals de Xenos kunt u ze vinden. Op dit moment is het natuurlijk niet zo prettig en verstandig om de deur uit te gaan voor het shoppen van droogbloemen. Geen nood, internet heeft alles! Via bijvoorbeeld Bol.com bestelt u veilig en heeft u uw droogbloemen snel in huis.

Zelf droogbloemen maken

 

Het is natuurlijk ook leuk om zélf droogbloemen te maken. Als kind heb ik dit ook vaak gedaan, want voor mijn verjaardag kreeg ik een prachtige houten bloemenpers. Deze hadden mijn oom en tante zelf voor mij gemaakt. Maar ook een bloemenpers is online te bestellen.

droogbloemen pers
Een houten droogbloemenpers.

2 makkelijke manieren om zelf droogbloemen te maken:

 

  1. Persen

Leg een stuk vloei- of keukenpapier op een groot, zwaar boek. Leg de bloemen voorzichtig neer in de vorm zoals u ze wilt hebben. Leg hier weer een vloei- of keukenpapier overheen en vervolgens weer wat zware boeken. Nu het is het ongeveer 3 weken wachten geblazen. Zijn de bloemen erg vochtig? Vervang dan na een dag het keukenpapier en herhaal dit later eventueel nog een keer.

 

  1. Drogen

Knip de onderste bladeren af en bindt de bloemen met een touwtje of elastiek samen tot een boeket. Een elastiek voorkomt dat krimpende stengels er tussenuit kunnen glijden. Bindt het niet te strak, want de lucht moet er goed tussen kunnen komen. Hang het boeket nu op de kop op een droge en donkere plek. Een zolder, verwarmingshok of schuurtje bijvoorbeeld. Het drogen kan 1 tot 8 weken duren. Voel tussendoor aan de steel. Is deze nog flexibel? Dan zijn ze nog niet volledig uitgedroogd en moet u nog wat langer wachten.

Wil je de kans verkleinen dat ze gaan schimmelen? Hang dan elke bloem los van elkaar.

droogbloemen drogen
Drogen kan ook door de bloemen ondersteboven op te hangen.

Dé tip voor droogbloemen: haarlak

 

Ja echt, haarlak! Door haarlak op de droogbloemen te sprayen (zowel op gekochte als op zelfgemaakte), zijn ze beter beschermd. Ze blijven hierdoor langer mooi en afstoffen gaat makkelijker. Spray een dun laagje haarlaak op de bloemen en laat goed drogen. Eventueel kunt u dit later nog eens herhalen, zorg er dan wel voor dat ze goed afgestoft zijn.

Tot slot

 

Zo, ik heb nu gelijk zin om creatief aan de slag te gaan met droogbloemen! Ik ga mijn bloemenpers van zolder halen en een mooi lijstje vullen. De vele voordelen van droogbloemen maken mij enthousiast. En u, wat vindt u van droogbloemen?

 

Heeft u nog leuke ideeën om met droogbloemen te doen? Deel het met ons en onze lezers via onze Facebookpagina!

Beginnen met bloemen drogen? Dit zijn onze favoriete producten:

Als mobiliteit in huis minder wordt en u merkt dat u bijvoorbeeld minder lang in de keuken staat dan u zou willen. Als u bang bent om te vallen of als u revalideert van een operatie en daardoor minder mobiel bent, dan is een trippelstoel een van de hulpmiddelen die uitkomst bieden.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Fleur uw huis op met droogbloemen!