Badkamer aanpassen met een klein budget? 8 tips

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen, Levensloopbestendige woning
12 februari 2021
Sharon Kok

Wie zo lang mogelijk in zijn eigen huis wil blijven wonen, moet vaak wat aanpassingen doen om de woning voor te bereiden op de toekomst. 

 

Gelijk uw volledige huis verbouwen kost behoorlijk wat geld en is ook helemaal niet nodig. Een simpel hulpmiddelen kan vaak al een groot verschil maken. Zo hebben we eerder al geschreven over het veilig maken van de keuken. In dit blog leest u 8 goedkope tips om de badkamer aan te passen.

  1. Antislipmat
  2. Opruimen looproutes
  3. Drempelhulp
  4. Wandbeugels
  5. Koolmonoxidemelder
  6. Toiletverhoger
  7. Douchekruk
  8. Draairichting van de deur

  Tip 1 – Nooit meer uitglijden met een antislipmat

  Prijs: € 5,- tot € 15,-

   

  Een van de grootste gevaren in de badkamer is uitglijden op een natte vloer. Daarom is een antislipmat in een levensloopbestendige badkamer onmisbaar.

   

  Antislipmatten zijn te koop bij winkels zoals de Blokker, Ikea, Hema, Action, bouwmarkten zoals de Praxis en Gamma en bijvoorbeeld online bij Bol.com. De prijs van een antislipmat ligt rond de 5 euro voor een basismat. Luxere versies beginnen bij ca. € 15,-.

   

  Een speciale antislipvloer is een goede, maar stuk duurdere oplossing. Het nadeel van de mat is dat hij precies goed moet liggen om te voorkomen dat u erover struikelt. Daarom kunt u er ook voor kiezen om een speciale antislip coating over uw huidige vloer aan te brengen. Denkt u dat dit niet genoeg is? Dan kunt u ook de vloer vervangen door speciale antisliptegels met een grove structuur, dit kost echter meer.

   

  >> Dit zijn de beste en voordeligste antislipmatten 

   

  [vc_single_image image=”4780″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”center”]

  Tip 2 – Opruimen voor een veilige looproute

  Prijs: gratis

   

  Dit is een beetje een open deur, maar wel belangrijk! Zorg dat u zich zo goed mogelijk kunt bewegen in de badkamer. Kijk eens goed rond of de vloer leeg is en u nergens over kunt struikelen. Zo kan een losliggende badmat bijvoorbeeld gevaarlijk zijn. Haal overbodige spullen weg; misschien kan de wasmand ook wel in de slaapkamer staan?

  Tip 3 – Hulp van de drempelhulp

  Prijs: € 20,- tot € 100,-

   

  Ook struikelen over de drempel blijft in elk huis een gevaar, zo ook in de badkamer. Hiervoor is een drempelhulp een handige oplossing. Deze overbrugt het hoogteverschil van een drempel zodat u hier niet meer over kunt struikelen en mensen met een rolstoel of rollator er gemakkelijk overheen kunnen.

   

  Wilt u meer informatie? Lees dan dit blog: Drempelhulp: zin en onzin.

   

  >> Dit zijn de beste en goedkoopste drempelhulpen

   

  [vc_single_image image=”4336″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”center”]

  Tip 4 – Wandbeugels voor extra houvast

  Prijs: € 10,- tot ca. € 50,-

   

  Wandbeugels zijn prettig voor iedereen die merkt dat hij/zij wat minder stabiel is en wat minder kracht heeft. Dit eenvoudige hulpmiddel kunt u overal plaatsen; bij het toilet, de douche, de wasbak etc. Het is bijvoorbeeld prettig dat u bij het uitkleden de wandbeugel vast kunt houden en zo minder snel uw evenwicht verliest.

   

  Een wandbeugel heeft u al vanaf een tientje! Hier kunt u alles lezen over de voordelen en de aanschaf van wandbeugels.

   

  >>  Dit zijn de veiligste en goedkoopste wandbeugels

   

  [vc_single_image image=”4679″ img_size=”250×135″ add_caption=”yes” alignment=”center”]

   

  Tip 5 – De koolmonoxidemeter

  Prijs: ca. € 25,-

   

  Dit is natuurlijk in elke badkamer belangrijk: een koolmonoxidemelder. Vooral in de badkamer is de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter, omdat dit een kleinere ruimte is met minder ventilatie. Je hebt dure alles-in-een melders, maar ook een simpele en goedkope melder is veilig.

   

  Koolmonoxidemelders zijn te koop bij de bouwmarkt, de Action, Hema en bijvoorbeeld online bij Bol.com.

   

  Wat is koolmonoxide?

  Een koolmonoxide wordt ook wel kolendamp of koolstofmonoxide genoemd. Het wordt vaak als sluipmoordenaar beschreven omdat het gas onzichtbaar en geusloos is en heel snel door het lichaam wordt opgenomen. Door koolstofmonoxide ontstaat er zuurstofgebrek in de vitale organen. Slachtoffers kunnen er aan overlijden. Het gas kan ontstaan bij slecht onderhouden verbrandingsapparaten zoals gaskachels, boilers zonder afvoer, de CV ketel, combiketels en het gasfornuis. In een slecht geventileerde ruimte – zoals de badkamer vaak – kan het gas zich snel ophopen met alle gevolgen van dien.

   

  >> De best geteste koolstofmonoxidemeter vindt u hier

   

  [vc_single_image image=”4777″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”center”]

  Tip 6 – Hogerop met een toiletverhoger

  Prijs: € 30,- tot € 50,-

   

  Een toilet is vaak vrij laag, hierdoor kan het moeilijk zijn om overeind te komen maar ook kan het duizeligheid veroorzaken bij het opstaan. Natuurlijk kunt u ervoor kiezen om een hoog toilet aan te schaffen maar een losse toiletverhoger is een goedkopere oplossing. Ook hiermee kunt u makkelijker gaan zitten en weer op staan.

   

  >> Hier vindt u de beste en voordeligste toiletverhogers

   

  Hier leest u over de 3 meest gemaakte fouten bij het aanschaffen van een toiletverhoger.

   

  [vc_single_image image=”3608″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”center”]

  Tip 7 – Veilig douchen

  Prijs: € 25,- tot ca. € 50,-

   

  Een goedkope manier om het douchen makkelijker voor u te maken is het aanschaffen van een douchestoel of douchekruk. Handig als u niet lang kunt blijven staan of het simpelweg fijner en minder vermoeiend vindt om zittend te douchen. Een inloopdouche biedt daar mooi ruimte voor. Ook voor eventuele thuishulp.

   

  Een douchestoel kunt u kopen bij hulpmiddelenwinkels en thuiszorgwinkels en online bij onze partner Bol.com.

   

  >> Dit zijn de beste en veiligste douchestoelen en douchekrukken

   

  Weet u niet of u moet kiezen voor een douchestoel of een douchekruk? Lees dan ons blog: Een douchestoel of douchekruk: wat is het veiligst?

   

  [vc_single_image image=”1788″ img_size=”medium” add_caption=”yes” alignment=”center”]

  Tip 8 – Draairichting van de deur aanpassen

  Prijs: gratis als u handig bent of een handig iemand kent

   

  Zorg ervoor dat deur van de badkamer naar buiten open gaat. Mocht er dan een noodgeval zijn, kunt u altijd makkelijk naar binnen. Wanneer er iemand achter de deur valt en deze gaat naar binnen toe open, dan is het in de eerste plaats moeilijk om de badkamer binnen te komen. Bovendien kan het erger letsel veroorzaken. Nergens voor nodig!

   

  Hoe u de draairichting van een deur aan kunt passen leest u hier.

  Conclusie

   

  Zo ziet u maar, met een heleboel goedkope oplossingen kunt u uw badkamer al levensloopbestendig maken. Door de aanpassingen voelt u zich zelfverzekerder en veiliger in uw eigen huis. En het belangrijkste; u voorkomt vallen!

   

  Heeft u de andere blogs die u helpen met het creëren van een levensloopbestendige woning al gelezen? Lees het blog over 8 goedkope keukenaanpassingen, het blog over valpreventie en tot slot vindt u hier een algemeen blog over de levensloopbestendige woning.

  Als mobiliteit in huis minder wordt en u merkt dat u bijvoorbeeld minder lang in de keuken staat dan u zou willen. Als u bang bent om te vallen of als u revalideert van een operatie en daardoor minder mobiel bent, dan is een trippelstoel een van de hulpmiddelen die uitkomst bieden.

  Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

   

  Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.