fbpx

Ontdek leuke activiteiten voor ouderen

Onderwerp: Activiteiten, Vrije tijd
1 juni 2021
Carmen van Andel

Stelt u zich voor. U heeft uw huis aangepast en wilt zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Maar hoe houdt u zichzelf bezig als het allemaal wat minder makkelijk gaat? In een verzorgingshuis worden natuurlijk allerlei activiteiten georganiseerd. Bij u thuis niet, dat moet u zelf doen.

 

Daar willen we graag bij helpen. Daarom een mooi overzicht van activiteiten voor binnen en buiten die u ook alleen kunt doen.  

 

NB Een aantal van deze activiteiten gaan over het ontmoeten van mensen. Vanzelfsprekend is dat tijdens de huidige coronacrisis lastiger maar gelukkig kunnen we weer steeds meer.. En daarnaast zijn veel van de ideeën op deze pagina sowieso uitvoerbaar en ook erg leuk! Houd u wel altijd aan de regels van het RIVM. 

Lekker naar buiten

 

Wie gaat er niet graag even naar buiten? Alleen maar binnen zitten, zorgt ervoor dat we opgesloten komen te zitten in onze eigen piekergedachten. Een vreselijk gevoel. Door naar buiten te gaan en wat te kijken naar vogeltjes, etalages of gewoon naar de lucht, helpt ons om onze gedachten te verzetten. Al is het maar een kort blokje om.

 

Bovendien zijn eigenlijk alle activiteiten die u buiten kunt doen lekker actief. Dat is dan weer goed voor het lichaam. Door elke dag te bewegen zorgt u ervoor dat uw spierkracht op pijl blijft. U blijft soepel. U verkleint de kans op een valpartij. En dagelijks bewegen heeft een positieve uitwerking op het geheugen.

Activiteiten voor ouderen om buiten te doen

 

 

Wandelen

De paden, op de lanen in: wandelen is goed voor de mens! Misschien zit er wel een wandelclub bij u in de buurt. Sluit u erbij aan en ga er samen op uit. Ontdek nieuwe routes en ontmoet nieuwe mensen. Niet meer zo heel goed ter been? Misschien is een wandelstok iets voor u. Ze zijn er in allerlei versies: van vrolijke printjes tot prachtig houtsnijwerk. In dit blog kunt u van alles lezen over wandelstokken. Bent u slechter ter been, kunt u natuurlijk ook lekker met de scootmobiel op pad.

 

Geen zin in een nat pak? Bij Bever hebben ze fantastische waterdichte en toch ademende jassen – lang en kort – in alle prijsklassen. Klik hier om regenjassen te bekijken (nu met korting!). 

 

Ook belangrijk: goede wandelschoenen of wandelsandalen. Hier kunt u een mooie selectie vinden. 

 

Hieronder vind u nog een selectie van wandelschoenen, stokken en regenjassen van bol.com

Ga lekker de natuur in!

Tuinieren

Mijn oma werkte tot op hoge leeftijd in haar bloemen tuin en haalde daar een hele hoop voldoening en fitheid uit. Ik hoop dat ik u kan inspireren om dat ook te doen! Tuinieren heeft veel gezondheidsvoordelen voor senioren en is ook nog eens therapeutisch.

 

Last van uw handen of knieën? Kijk eens naar dit speciaal vormgegeven tuingereedschap

 

Duofietsen

Fietsen op een duofiets. Dat kunt u ook doen als u zelf minder goed ter been bent. U gaat gewoon samen met uw kind, kleinkind of samen met vrienden op pad. Duofietsen en rolstoelfietsen zijn te huur. Hier vind u een mooi overzicht met fietsroutes in Nederland. 

 

Een oppashond

Heeft u weleens van een oppashond gehoord? Via Stichting OOPOEH kunt u gratis in contact komen met baasjes die een betrouwbare oppas zoeken voor hun hond. U kunt lekker op pad met de hond waar en wanneer u dat uitkomt en de baasjes zijn geholpen, want hun hond is minder lang alleen thuis. Zo heeft u de voordelen van een huisdier, maar niet de constantie zorg. Win-win!

Gaat u met Lassie op pad?
(Wandel)Sporten

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert op lokaal niveau OldStars-sporten speciaal voor ouderen (wandelvoetbal, wandelhockey en later dit jaar komen daar nog wandelbasketbal en wandelhandbal bij). Het leuke van wandelsporten is dat u in teamverband bezig bent én dat de kans op blessures een stuk minder is. Vind een wandelsportclub bij u in de buurt.

 

Geen groot fan van teamsporten? Dan is de sportschool of het zwembad bij u in de wijk misschien wel iets. Bijna elke sportschool biedt programma’s speciaal voor senioren aan. Van groepslessen zoals Zumba en Crossfit tot aquajogging speciaal voor 50-plussers.

 
Koersbal

Koersbal is een van de meest populaire sporten onder Nederlandse ouderen. Deze balsport lijkt een beetje op het bekende Franse jeu-de-boule en wordt zowel binnen als buiten beoefend. Doordat koersbal geen zware inspanning vereist, kan de sport tot op hoge leeftijd blijven worden gespeeld. Meestal wordt koersbal informeel gespeeld in gezelligheidsclubs en buurtcentra. Zo heeft u samen een leuk tijdverdrijf en kunt u meteen een competitieve sport beoefenen. Lees ook ons uitgebreide artikel over koersbal.

Koersballen op de mat

Lekker binnen blijven

 

Niets mis met thuis zijn. Onze woning is de plek waar we onszelf kunnen zijn. Waar we door de jaren heen hebben gebouwd aan de sfeer. Spulletjes, foto’s, meubels en wat al niet meer hebben verzameld. Dingen die laten zien wie we zijn.

 

Bovendien zijn we binnen op ons gemak en ontspannen. De perfecte situatie on eens iets nieuws in te proberen.

Creatieve activiteiten voor ouderen om binnen te doen

 
Kleuren voor volwassenen

Heeft u weleens van kleurboeken voor volwassenen gehoord? Het klinkt misschien wat gek, maar dit soort kleurboeken zijn helemaal hip. Niet zonder reden. Het is bijzonder bevredigend om te zien hoe de tekening onder uw handen tot leven komt. Daarnaast werkt het kleuren ook ontspannend én u hoeft er geen tekentalent voor te bezitten. De kleurboeken van Johanna Basford zijn bij veel mensen favoriet.

 

Dit zijn de mooiste kleurboeken van dit moment.

 

 

Bakken

U hoeft geen sterbakker bij Heel Holland Bakt te zijn om lekkere taarten, cakes en koekjes te kunnen bakken. En het is wel heerlijk om te doen. Bent u een echte beginner? Dan kunt u beginnen met kant-en-klare mixen. Bij sommige hoeft zelfs alleen maar water. Kan niet mislukken. U kunt u dan daarna helemaal uitleven op de decoratie van uw gebak. Ook daarvoor zijn tegenwoordig allerlei makkelijke dingen te koop bij de supermarkt en bijvoorbeeld de Hema op bij Bol

 

Als u uw hand niet omdraait voor een flinke appeltaart met spijs op de bodem, probeer dan eens de bakrecepten van de bekende kok Ottolenghi uit. Zijn recepten zijn vaak veel werk, maar ze zijn altijd goed uitgewerkt en uitgeschreven zodat het u zeker zal lukken. Erg leuk ook om te doen met uw kleinkinderen als ze wat ouder zijn! Neem een kijkje in het Ottolenghi bakboek. 

 

Taart, cake en koekjes over? Ze zijn vaak in te vriezen. Maar wat u ook kunt doen: breng het langs bij uw buren of bij uw lokale buurthuis. Wedden dat u vrienden maakt?

Met een beetje geduld kunt u ook zulke leuke cakejes maken!
Geheugenspelletjes

Wist u dat het mogelijk is om net zoals uw spieren ook uw geheugen te trainen? Regelmatig uw hersens trainen zorgt ervoor dat u op mentaal gebied langer fit blijft. Het verbetert onder meer de mentale prestaties, aandacht en de concentratie. Veel voordelen dus! Wij schreven een uitgebreid artikel over geheugentraining. Natuurlijk is het ook gewoon leuk om denkspellen te spelen, zoals sudoku’s, Rummikub, patience of memory. Uit onderzoek blijkt dat het doen van racespelletjes ook goed is voor het uitvoeren van meerdere taken tegelijk. Hier hebben we een flinke lijst van leuke bord- dobbel en kaartspelletjes om te doen, alleen of met meer. Verder hebben we 4 leuke spellen opgezocht die u hieronder eenvoudig kunt bestellen.

Activiteiten voor ouderen om samen te doen

 
Samen handwerken in een handwerkclub

Het Ouderenfonds organiseert door heel Nederland Samen Breien-clubs. Groepjes die, hoe kan het ook ander, samen breien en handwerken. Iedereen is welkom, of u nu wel of niet kunt breien. Er is altijd iemand die het u kan leren. Handwerken kan u natuurlijk ook gewoon thuis doen, maar zo samen is het een stuk gezelliger, zeker met een kopje thee of koffie erbij. Vind een handwerkclub bij u in de buurt.

 

Samen zingen

Samen zingen is leuk, goed voor het geheugen, in een koor ontmoet u heel veel nieuwe mensen. Vind u dat u niet kunt zingen? Niet getreurd. Ik ook niet. Maar met een goede dirigent kan iedereen leren zingen. En het ideale van een koor is dat je het niet snel hoort als u even niet de juiste toon haalt. Hoe meer stemmen samen, hoe sneller het mooi klinkt.  Koren zijn er voor allerlei muziekstijlen. Van pop tot klassiek. Zoals dit geweldige koor dat meedeed aan Holland’s Got Talent. 

 

De bibliotheek

In de bieb vindt u niet alleen een schat aan informatie, internettoegang en natuurlijk boeken. Bibliotheken doen vaak ook dienst als ontmoetingsplek. U kunt er heerlijk zitten lezen zonder dat u meteen iets moet bestellen, zoals in een café. Vaak organiseren bibliotheken ook evenementen en activiteiten. Informeer er eens naar bij uw plaatselijke bibliothecaris.

Alleen erop uit?

 

Wilt u graag dingen ondernemen, maar heeft u niet zoveel mensen meer in uw directe omgeving om dat samen mee te doen? Niet getreurd. In dit artikel geven we u graag een uitgebreid overzicht van betrouwbare organisaties die speciale activiteiten en uitjes aanbieden waar u eenvoudig aan kunt meedoen: Eenzaamheid te lijf: deze organisaties helpen. Vaak inclusief haal- en brengservice. Veel plezier!

Veelgestelde vragen

 

Wat is een educatieve activiteit?

Er zijn veel soorten educatie activiteiten zoals geheugen spelletjes. Lees hier meer over educatieve activiteiten.

Wat te doen met ouderen met dementie?

Mensen met dementie zijn misschien wat vergeetachtig, maar dat zegt niet dat zij niks meer kunnen. Ouderen met dementie kunnen veel activiteiten genoemd in dit artikel gewoon doen!

 

Wat is een sportieve activiteit voor ouderen?

Er zijn verschillen sportieve activiteiten van intensief naar minder intensief. Denk hierbij aan bijvoorbeeld (snel)wandelen. Meer voorbeelden? U vindt het in dit artikel

Tot slot

 

Dit was onze ‘kleine’ lijst van leuke dingen om te doen. Binnen en buiten. Alleen of samen.

Heeft u nog suggesties? We horen ze graag!

 

Voor nu wil ik u uitnodigen om lid te worden van onze nieuwsbrief. Dan krijgt u wekelijks leuke tips en dingen om te lezen in uw inbox. Inschrijven kan via het formulier hieronder. Wees welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.