Meer dan 60 leuke activiteiten voor ouderen!

Op zoek naar leuke activiteiten die geschikt zijn voor ouderen? In een verzorgingshuis worden vaak allerlei activiteiten georganiseerd. Bij u thuis is dat helaas niet het geval, daar bent u zelf verantwoordelijk voor uitjes en het oppakken van een mogelijk nieuwe hobby. Hier willen we u graag bij helpen! Met veel plezier hebben wij een mooi overzicht opgesteld. Een lijst met ruim 60 activiteiten voor senioren, waar ongetwijfeld opties tussen staan waar u blij van wordt. Activiteiten voor zowel binnen als buiten, om alleen of samen te doen. 

Buitenactiviteiten

 

Wandelen

De paden, op de lanen in: wandelen is goed voor de mens! Misschien zit er wel een wandelclub bij u in de buurt. Sluit u erbij aan en ga er samen op uit. Ontdek nieuwe routes en ontmoet nieuwe mensen. Niet meer zo heel goed ter been? Misschien is een wandelstok iets voor u. Ze zijn er in allerlei versies: van vrolijke printjes tot prachtig houtsnijwerk. In dit blog kunt u van alles lezen over wandelstokken. Een ander handig hulpmiddel is de loopfiets. Bent u slechter ter been, kunt u natuurlijk ook lekker met de scootmobiel op pad. Geen zin in een nat pak? Dan is er altijd nog de brommobiel waarin u hoog en droog zit.

Tuinieren

Mijn oma werkte tot op hoge leeftijd in haar bloementuin en haalde daar een hele hoop voldoening en fitheid uit. Ik hoop dat ik u kan inspireren om dat ook te doen! Tuinieren heeft veel gezondheidsvoordelen voor senioren en is ook nog eens therapeutisch.

 

Last van uw handen of knieën? Kijkt u dan eens naar dit speciaal vormgegeven tuingereedschap

 

tuinieren

 

Duofietsen

Fietsen op een duofiets. Dat kunt u ook doen als u zelf minder goed ter been bent. U gaat gewoon samen met uw kind, kleinkind of samen met vrienden op pad. Duofietsen en rolstoelfietsen zijn op diverse plaatsen te huur, via Google vindt u hiervoor gemakkelijk een plaats bij u in de buurt. Eenmaal een fiets gehuurd, dan is het tijd om een mooie fietsroute uit te zoeken. Hier vindt u een mooi overzicht met fietsroutes in Nederland. 

(Wandel)Sporten

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert op lokaal niveau OldStars-sporten speciaal voor ouderen (wandelvoetbal, wandelhockey en later dit jaar komen daar nog wandelbasketbal en wandelhandbal bij). Het leuke van wandelsporten is dat u in teamverband bezig bent én dat de kans op blessures een stuk minder is. Vind een wandelsportclub bij u in de buurt. Ook zijn er apps die het wandelen nog wat leuker kunnen maken zoals de ommetje app. Naast gewoon wandelen zijn er ook actievere vormen van wandelen zoals brisk walking.

 

Geen groot fan van teamsporten? Dan is de sportschool of het zwembad bij u in de wijk misschien wel iets. Bijna elke sportschool biedt programma’s speciaal voor senioren aan. Van groepslessen zoals Zumba en Crossfit tot aquajogging speciaal voor 50-plussers.

 

Koersbal

Koersbal is een van de meest populaire sporten onder Nederlandse ouderen. Deze balsport lijkt een beetje op het bekende Franse jeu-de-boule en wordt zowel binnen als buiten beoefend. Doordat koersbal geen zware inspanning vereist, kan de sport tot op hoge leeftijd blijven worden gespeeld. Meestal wordt koersbal informeel gespeeld in gezelligheidsclubs en buurtcentra. Zo heeft u samen een leuk tijdverdrijf en kunt u meteen een competitieve sport beoefenen. Lees ook ons uitgebreide artikel over koersbal.

Tai Chi

Een Chinese vechtkunst (laat u zich hierdoor niet afschrikken), die ook gebruikt wordt als bewegingstherapie. De bewegingen zijn vloeiend en iedereen kan meedoen. Het staat ook wel bekend als mindful bewegen. Vooral in Aziatische landen is Tai Chi erg populair onder senioren maar ook in Nederland wint het aan populariteit in deze doelgroep. Nieuwsgierig geworden? Hier leest u meer over Tai Chi.

 

tai chi

 

Yoga

Yoga zorgt er voor dat u op gecontroleerde wijze uw fysieke grenzen opzoekt en vervolgens ontspant in de yogahoudingen. Op deze manier ontstaat er steeds een beetje meer ruimte in het lichaam en zijn soepele spieren en gewrichten een aangenaam effect. Een sport waarbij u zich niet in het zweet hoeft te werken om gezond en ook (mentaal) fit te blijven!

 

Biljarten

Biljarten is nog steeds een populaire sport, met name onder de generatie 60-plussers. Wanneer u inzicht en techniek goed beheerst is biljart een uitdagend, sportief spel waarbij uw geduld soms flink op de proef wordt gesteld. Via de website van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond kunt u gemakkelijk op zoek naar een vereniging bij u in de buurt.

 

Dutch tennis

Een zeer toegankelijke sport is Dutch Tennis; een combinatie van tennis, tafeltennis en badminton. Het wordt voornamelijk binnen gespeeld, echter kan het in de zomermaanden ook op een padelbaan gespeeld worden. Een speciale cursus of training is niet nodig. Dutch Tennis is een sport die zeer gemakkelijk te leren is, die op gevorderde leeftijd goed vol te houden is en gespeeld wordt door zowel mannen als vrouwen. Het wordt gespeeld op de binnenste lijnen van een badmintonveld. Door de lichte materialen die gebruikt worden is de kans op blessures erg klein.

 

Een oppashond

Heeft u weleens van een oppashond gehoord? Via Stichting OOPOEH kunt u gratis in contact komen met baasjes die een betrouwbare oppas zoeken voor hun hond. U kunt lekker op pad met de hond waar en wanneer u dat uitkomt en de baasjes zijn geholpen, want hun hond is minder lang alleen thuis. Zo heeft u de voordelen van een huisdier, maar niet de constante zorg. Win-win!

 

oppashond

 

Sjoelen

Sjoelen is een Nederlands gezelschapsspel. Bijna iedereen kent het spel en mensen van bijna alle leeftijden kunnen deelnemen. Plezier gegarandeerd! Haal uw sjoelbak van zolder, nodig wat mensen uit en u heeft ongetwijfeld een gezellige avond.

 

Brisk Walking

Brisk walking is een heel eenvoudige sport. In feite is het gewoon een soort snelwandelen, dus stevig doorstappen met een snelheid die tussen wandelen en hardlopen in zit (6-9km/h) en waarbij de armen ook actief worden ingezet. Een sport waar weinig voor nodig is en die u gemakkelijk zowel alleen als samen uit kunt voeren. In ons artikel over brisk walking leest u alles over deze sport.

 

Zwemmen

Zwemmen is bij uitstek een sport voor alle leeftijden! Naarmate uw leeftijd oploopt neemt uw kracht en conditie af. Vanwege de gewichtloosheid in het water en de aangepaste bewegingen, is zwemmen een activiteit die voor veel mensen goed te doen blijft. Het helpt u om mobiel te blijven, houdt de bloeddruk laag en versterkt uw spieren zonder dat u ze teveel belast.

 

Dansen

Dansen is voor iedereen! Of u nu 2 of 92 bent; op elke leeftijd kunt u dansen. Sterker nog, wanneer u op oudere leeftijd danst biedt dat ontzettend veel voordelen. Naast dat dansen goed is om soepel en fit te blijven, kent dansen ook een groot sociaal aspect. Dansen doet u voornamelijk voor uw plezier, waardoor er tijdens het dansen het gelukshormoon endorfine vrijkomt en het stresshormoon juist afneemt. Win, win win! Kijk voor leuke dans evenementen eens op https://gouweouwe.nl of https://hetdanspaleis.com/. Zij organiseren dansfeesten speciaal voor senioren.

 

Dansende senioren

 

Scootmobiel-route rijden

Wanneer u bij het er op uit gaan aangewezen bent op uw scootmobiel, betekent dit zeker niet dat u niet de natuur in kunt gaan. Er zijn een hele hoop mooie routes die ook met uw scootmobiel goed begaanbaar zijn. Zo heeft Staatsbosbeheer op hun website diverse mooie routes uitgestippeld voor scootmobiels, zoals bijvoorbeeld deze route in omgeving Utrecht. Heeft u geen scootmobiel maar zou u wel graag eens zo’n mooie route rijden op een scootmobiel? Op steeds meer plekken kunt u er één huren, zelfs al voor een dag of dagdeel. Zoekt u via Google op ‘scootmobiel huren’ met daarachter uw woonplaats, dan ziet u meteen welke mogelijkheden er zijn bij u in de buurt.

 

Wild spotten

Op diverse locaties in Nederland kunt u wild spotten. De Veluwe is een van de bekendste gebieden als het aankomt op wild spotten. Zwijnen, herten, vossen, reeën en zelfs wolven; grote kans dat u één of meerdere van deze diersoorten tegen gaat komen. De Biesbosch leent zich uitstekend voor het spotten van bevers en de mooiste vogelsoorten!

 

wild zwijn veluwe

 

Naar het strand

Ons land telt maar liefst zo’n 250 kilometer aan zandstrand. Welk jaargetijde ook, het strand heeft op jong en oud vaak een bijzondere aantrekkingskracht. De frisse zeewind door uw haren, de zon op uw gezicht, languit op een strandbed of warm aangekleed voor een frisse winterwandeling waarna u heerlijk opwarmt met een kop thee of warme chocolademelk. Toch is een bezoek aan het strand helaas niet voor iedereen even vanzelfsprekend, zeker niet wanneer u minder goed ter been bent. Gelukkig heeft Nederland ook een heel aantal rolstoelvriendelijke stranden, voorzien van een aantal verharde paden en waar u een speciale strandrolstoel kunt huren. De meest rolstoelvriendelijke stranden van Nederland zijn: Scheveningen, Domburg, Texel, Wassenaar en ‘s Gravenzande. Hier zijn voldoende invalidenparkeerplaatsen en uitleenpunten van (elektrische) strandrolstoelen.

 

Naar het bos

Onderzoek na onderzoek toont aan dat wandelen heel erg gezond is. Zowel voor uw fysieke als mentale gezondheid. Wanneer u dit doet in het bos, heeft het nog eens extra voordelen. De boslucht is gezond en schoon, boslucht versterkt uw immuunsysteem, de natuur verlaagt het stresshormoon cortisol en stimuleert het gelukshormoon serotonine en daarnaast leert een boswandeling u steeds beter te kijken en luisteren. De specht die u hoort, de kleuren van het blad of een hert dat u in de verte ziet wegspringen. De natuur heeft een rustgevende werking. En het fijne is dat u er weinig voor nodig heeft; een paar schoenen waarop u lekker wandelt en kleding die comfortabel en warm of koel genoeg zit. Alleen of in gezelschap, een wandeling in het bos is altijd een goed idee!

 

wandelen in bos

 

Stedentrip

Zo klein of groot als u het zelf wenst: een stedentrip is in alle soorten, vormen en maten realiseerbaar. Actief of ontspannend, buitenland of Nederland, het openbaar vervoer, de auto, vliegtuig of fiets, hotel of hostel, alleen of samen; de opties zijn ontelbaar. Het fijne daaraan is, is dat er ook in veel prijsklassen stedentrips mogelijk zijn. 

 

Geocaching

Een activiteit die de laatste jaren meer en meer bekend wordt is Geocaching. Het basisidee hiervan is dat personen of organisaties/verenigingen, waar ook ter wereld, ‘caches’ (een schat) verstoppen en de locaties van deze caches delen door op internet de exacte posities te melden. Door middel van een gps-ontvanger (of telefoon met deze functie) gaat u aan de hand van de coördinaten op pad. Bent u geïnteresseerd geraakt in Geocaching? Er is een uitgebreide website waar al uw vragen beantwoord worden en waar u zich aan kunt sluiten bij een ware community om wellicht wel binnenkort zelf eens kennis te maken met dit fenomeen.

 

Picknicken

Een extra leuke reden om er op uit te gaan: gezellig samenzijn en eten met familie of vrienden op een mooie plek in de natuur. Vul een mand met de benodigdheden zoals brood, beleg, fruit, drankjes en bestek. Op deze website vindt u per provincie de leukste picknick-plaatsen, zoals bijvoorbeeld in de Paleistuin achter Paleis Noordeinde in Den Haag. U moet het maar net weten! Het is wel goed om vooraf even goed uit te zoeken of er ook bankjes op de picknickplaats staan, aangezien het zitten op een kleed op de grond wat minder comfortabel kan zijn wanneer u wat ouder bent. Eet smakelijk!

 

picknick senioren

 

Wildplukken

Voedsel rechtstreeks uit de natuur halen, het blijft een bijzondere ervaring en is in de afgelopen jaren erg populair geworden. Helaas is wildplukken verboden en strafbaar maar in de praktijk zijn deze regels gelukkig niet zo zwart wit. Op particulier grondgebied en in beschermde natuurgebieden is plukken vanzelfsprekend niet toegestaan. Wanneer u in openbaar gebied een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik plukt, wordt dit over het algemeen gedoogd. Pluk maximaal een tiende van wat er groeit, zodat de soort zich kan blijven voortplanten. Zorg daarnaast dat het natuurlijke evenwicht niet verstoord wordt en dat er genoeg overblijft voor dieren en insecten. Staatsbosbeheer heeft alle regels omtrent wildplukken hier voor u op een rijtje gezet.

 

Festival bezoeken

Genieten van muziek en/of kunst, gecombineerd met een fijne sfeer, lekker eten en mensen om u heen. In het kort is dit wat het bezoeken van een festival inhoudt. Festivals worden, voornamelijk in het zomerseizoen, op veel plaatsen in Nederland georganiseerd. Van grote, meerdaagse festivals met bekende artiesten tot aan kleine, intieme eendaagse festivals met minder bekende of zelfs nog onbekende artiesten. Het aanbod is groot, dus vindt u het leuk om een festival te bezoeken dan vindt u ongetwijfeld iets dat aansluit bij uw wensen. Op de website van FestivalFans vindt u een overzicht van alle festivals in Nederland.

festival senior

Creatieve activiteiten

 

Kleuren voor volwassenen

Heeft u weleens van kleurboeken voor volwassenen gehoord? Het klinkt misschien wat gek, maar dit soort kleurboeken zijn helemaal hip. Niet zonder reden. Het is bijzonder bevredigend om te zien hoe de tekening onder uw handen tot leven komt. Een activiteit waar u uw creativiteit heerlijk in kwijt kunt en die tegelijkertijd ook ontspannend werkt; twee vliegen in één klap. Het fijne is dat u dit gemakkelijk kunt oppakken, kleuren kan immers iedereen en veel spullen heeft u er niet voor nodig.

 

kleuren voor volwassenen

 

Leer een nieuwe taal

Ook wanneer u ouder bent is het nog altijd leuk om nieuwe dingen te leren. En wat kan het leuk zijn om beetje bij beetje een nieuwe taal te kunnen begrijpen en spreken. Dit stelt u in staat om makkelijk te kunnen communiceren in het buitenland en met toeristen of wellicht wel familie die ons land bezoeken. We mochten onlangs kennismaken met een hele leuke en gemakkelijke manier om een taal te leren: Gymglish. Zij geven u iedere dag een kleine les van max. 15 minuten waarbij u op een speelse manier een taal leert. En het programma past zich automatisch aan aan uw niveau. U kunt kiezen uit Engels, Duits, Frans, Spaan of Italiaans. Voor ieder wat wils dus. Probeer het 1 maand gratis.

 

Bakken

U hoeft geen sterbakker bij Heel Holland Bakt te zijn om lekkere taarten, cakes en koekjes te kunnen bakken. En het is wel heerlijk om te doen. Bent u een echte beginner? Dan kunt u beginnen met kant-en-klare mixen. Bij sommige hoeft zelfs alleen maar water. Kan niet mislukken. U kunt u dan daarna helemaal uitleven op de decoratie van uw gebak. Ook daarvoor zijn tegenwoordig allerlei makkelijke dingen te koop bij de supermarkt. Het leuke aan deze bezigheid is ook dat het vaak een nostalgisch effect met zich meebrengt. De geuren, het bereiden van het beslag, het mogen aflikken van het beslag.. de misselijkheid nemen we op de koop toe 😉 Misschien kent u ook de wonderpan nog wel van vroeger?!

 

Als u uw hand niet omdraait voor een flinke appeltaart met spijs op de bodem, probeert u dan eens de bakrecepten van de bekende kok Ottolenghi uit. Zijn recepten zijn vaak veel werk, maar ze zijn altijd goed uitgewerkt en uitgeschreven zodat het u zeker zal lukken. Erg leuk ook om te doen met uw kleinkinderen als ze wat ouder zijn!

 

bakken

 

IJs maken

Wist u dat u heel gemakkelijk ijs thuis kunt maken, zonder dat u daar een ijsmachine voor nodig heeft? En dat ijs is net zo zacht en romig als gekocht ijs. U heeft er slechts twee ingrediënten voor nodig: slagroom en gecondenseerde melk (dit vindt u in de supermarkt vaak bij de koffiemelk). U mixt de gecondenseerde melk en slagroom lobbig, waarna u eventuele smaakmakers kunt toevoegen zoals wat suiker, gepureerd fruit of chocolade. Vervolgens giet u het mengsel in een vorm en laat het minimaal vijf uur opstijven in de vriezer. Eet smakelijk!

 

Bloemstuk maken

Een stuk oase, een schaal of een mooie basiskrans, een snoeischaar, bloemen/mos/versiering: u heeft nu alle spullen voor het maken van een prachtig bloemstuk passend bij het jaargetijde. Een heerlijk ontspannende activiteit. Via internet of in tijdschriften vindt u gemakkelijk allerlei inspiratie voor het zelf maken van een mooi bloemstuk.

 

Insectenhotel maken

Wilde bijen en andere insecten vinden het heerlijk om een beschutte plek te hebben. Een insectenhotel is daar ideaal voor en bovendien makkelijk om te maken. Het IVN, instituut voor natuureducatie, verbindt mens en natuur. Op hun website vindt u allerlei tips voor het maken van een insectenhotel en daarnaast nog veel meer leuke tips!

 

Droogboeket maken

Opeens duiken ze overal op: droogbloemen. Het is niet voor niets dat ze zo populair zijn; ze zijn lang houdbaar waardoor u lang kunt genieten van zo’n mooi boeket. En het leuke is, u kunt dit gemakkelijk zelf maken! Knip, bij droog weer, bloemen die nog niet te ver open zijn. Haal al het groene blad weg en hang vervolgens de bloemen ondersteboven te drogen in een droge, donkere en warme ruimte die u goed kunt ventileren. Afhankelijk van de bloem die u kiest, duurt het tussen de 1 en 8 weken voordat de bloemen goed gedroogd zijn. Als de bloem in de vaas iets gaan hangen is dat een teken dat ze toch nog iets langer moeten drogen. Lees meer over droogboeketten maken.

 

droogboeket maken

 

Kaarten maken

Er zijn tal van redenen te bedenken om iemand een kaartje te sturen. Een uitnodiging, een spannende gebeurtenis, een goedmaker, een geboorte, een verjaardag, een overlijden, iemand gaat met pensioen; en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er worden steeds minder kaartjes verstuurd omdat de digitale opties veel sneller zijn. Maar toch, iemand een fysiek kaartje sturen; daar kan toch niets aan tippen? De persoonlijke aandacht die daarin schuil gaat kan moeilijk vervangen worden door een digitaal berichtje. Extra leuk is het wanneer deze kaart zelfgemaakt is. Bij bijv. een Action koopt u voor weinig geld alle benodigdheden voor het knutselen van (3-D)kaarten. U hebt een heerlijke bezigheid en vervolgens tovert u ongetwijfeld een glimlach tevoorschijn bij de ontvanger!

 

Aquarelleren

Een kunstvorm waarmee u vrijwel direct kunt beginnen zonder uitgebreide voorkennis. In relatief korte tijd kunt u iets heel moois op papier zetten. Bij aquarellen wordt de speciale verf verdund met water. De schildergrond blijft bij aquarel, in tegenstelling tot de meeste schildervormen, zichtbaar. Door te spelen met contrasten tussen de schildergrond en de kleurschakeringen vormen zich interessante effecten! In dit filmpje van Omroep MAX vindt u een duidelijke uitleg voor het maken van een aquarel.

 

Breien

Een heerlijk rustgevende én creatieve bezigheid. Echter vraagt breien wel om een bepaalde basiskennis. Heeft u dit niet maar wilt u toch breien? Geen probleem; er zijn diverse instructievideo’s beschikbaar op YouTube waarin heel duidelijk stapsgewijs wordt uitgelegd hoe u leert breien. Hieronder ziet u zo’n instructievideo die erg makkelijk en duidelijk te volgen is.

 

 

 

Een paar breinaalden en een bol mooi wol kunt u voor een klein bedrag halen bij bijvoorbeeld Action, Zeeman of Wibra en wie weet is er een nieuwe hobby geboren!

 

Haken

Haken sluit mooi aan op de bovengenoemde activiteit. Ook een heerlijke bezigheid die rustgevend is en zorgt dat u even nergens aan denkt behalve aan het haken zelf. Ook voor haken zijn diverse instructievideo’s beschikbaar op YouTube die u goed op weg helpen. Haaknaalden en mooie wol vindt u voor een kleine prijsje bij o.a. Hema, Zeeman, Action of Wibra.

 

Borduren

Een eeuwenoude techniek om stoffen te versieren is borduren. In sommige landen wordt het nog regelmatig toegepast voor o.a. klederdracht. In Nederland wordt het vooral hobbymatig gebruikt. Kussens, boekenleggers, geurzakjes; iedereen kent de borduurwerkjes wel. Borduren kan op veel materialen, van de gebruikelijke stoffen tot hout! Voor dat laatste dient u wel eerst gaatjes te boren. Er zijn ook complete borduurpakketten inclusief handleidingen te koop, zodat het u extra makkelijk gemaakt wordt.

Muzikale activiteiten

 

Samen zingen

Uit onderzoek is gebleken dat zingen veel positieve effecten heeft. Zingen heeft namelijk effect op ons gevoel van welbevinden. Het stimuleert een positief gevoel en helpt ons ruimte te geven aan emoties die soms lastig onder woorden te brengen zijn. En door het zingen samen te doen, geeft het ook nog eens het gevoel van verbinding. Zelfs voor dementerende ouderen is zingen een fijne activiteit, omdat muziek één van de laatste dingen in het brein is dat vertrekt. In bijna iedere woonplaats is er wel een zangvereniging of koor waar u zich bij aan kunt sluiten.

 

 

Muziek luisteren

Muziek biedt veel voordelen voor het menselijk brein. Het stimuleert de intelligentie, werkt als een therapeutische strategie bij een heel aantal stoornissen en ook vergroot muziek het gevoel van eigenwaarde. En het beste nog van dit alles, u heeft nauwelijks voorbereiding of allerlei ingewikkelde apparaten nodig om muziek te kunnen luisteren. Een ouderwetse radio volstaat al! Zet uw favoriete zender of cd op, een warme kop koffie of thee erbij en genieten maar.

 

Musical bezoeken

Een musical bezoeken is vaak een onvergetelijke ervaring. De cast, de kostuums, het decor en om over de prachtige muziekstukken nog maar te zwijgen.. U geniet heerlijk vanuit uw pluchen stoel van een meeslepend verhaal. Voor een actueel aanbod van musicals kijkt u op de website van uw favoriete theater.

 

musical bezoeken

 

Concert bezoeken

Concerten, ze zijn er in alle soorten en maten. Van klassiek tot rock, van het plaatselijke koor tot aan een wereldberoemde artiest, staand in het publiek of zittend in het theater of muziekgebouw. Er zijn zoveel opties mogelijk, er is altijd wel iets te vinden dat aansluit bij uw wensen en voorkeuren.

Educatieve activiteiten

 

De bibliotheek

Wanneer u lid bent van de bibliotheek kunt u boeken, e-books, muziek, films en games lenen. In veel bibliotheken worden daarnaast ook allerlei andere activiteiten georganiseerd zoals bijvoorbeeld lezingen, cursussen of filmvertoningen. Sommige bibliotheken hebben ook een koffiehoek of zelfs restaurant, waar u onder het genot van een kop koffie of thee een magazine kunt lezen of vast een begin kunt maken in uw nieuw geleende boek.

 

Musea

Uit onderzoek blijkt dat 41% van de museumbezoekers in Nederland 65 jaar of ouder is. Mede hierdoor mag deze activiteit zeker niet ontbreken in ons overzicht. Museumbezoek is geschikt voor alle leeftijden en hierdoor ook voor bijvoorbeeld mantelzorgers een extra fijne taak. Musea zijn er in alle soorten en maten waardoor er voor iedereen wel een museum te vinden is dat aansluit bij de interesses of behoeften. Op deze website vindt u een compleet overzicht van alle musea in Nederland.

Bezoekt u graag met enige regelmaat een museum? Dan zou een museumjaarkaart iets voor u kunnen zijn. U leest alles over de museumjaarkaart in ons artikel hierover.

 

museum bezoeken

 

Geheugenspelletjes

Het met enige regelmaat doen van geheugenspelletjes zoals bijvoorbeeld memory, houdt uw hersens scherp en zorgt er voor dat u beter namen, gezichten en afspraken kunt onthouden. Een actief en getraind brein vermindert daarnaast ook de kans op dementie. 

 

Studiekring

Een studiekring is een vaste groep van 10 tot 15 senioren, die soms eens per week maar meestal om de veertien dagen bij elkaar komt. Deze groep verdiept zich in een zelf gekozen onderwerp, wisselen onderling gedachten, ideeën en meningen uit. Daarnaast is het een uitgelezen kans om nieuwe leeftijdsgenoten te ontmoeten en uw eigen talenten te ontplooien en uw hersenen en geest actief te laten blijven. Op de website van Studiekring ziet u precies welke kringen er bij u in de regio actief zijn.

Recreatieve activiteiten

 

SooS

Vindt u het leuk om spelletjes te spelen? Bij SooS speelt u eenvoudig bekende spelletjes, wanneer u maar wilt. Spelletjes als bijvoorbeeld Yahtzee, Bingo, Woordzoeker en Trivia. SooS bestaat sinds begin april dit jaar en zij hebben als doel om zoveel mogelijk mensen met elkaar in contact te brengen door middel van leuke online spelletjes. 

 

Puzzelen

Puzzelen is veel meer dan alleen een ontspannen bezigheid. Het is namelijk ook ontzettend goed voor uw brein. Wanneer u een puzzel maakt, gebruikt u namelijk beide hersenhelften. De rechterhelft (creatieve kant) om het plaatje te herkennen en de linkerhelft (analytische kant) om de vormen logisch te sorteren. Door de hersenhelften samen te laten werken worden er verbindingen gecreëerd tussen beide helften maar ook tussen individuele hersencellen. Deze verbindingen verhogen uw vermogen om te onthouden en begrijpen.

 

Sudoku

Een sudoku is een cijferpuzzel die bestaat uit negen blokken van 3 x 3 vakjes. In elk vakje hoort een cijfer van 1 tot en met 9 te staan. Eén cijfer komt niet tweemaal in hetzelfde vierkant of in dezelfde rij voor. Op deze manier kunt u de puzzel gaan vullen. Een heerlijke bezigheid waarbij u ongetwijfeld steeds fanatieker zult worden. Bij boekenwinkels maar ook bijvoorbeeld een Hema of Action koopt u Sudoku boekjes of u kunt Sudoku puzzels online downloaden en zelf printen.

 

sudoku senior

 

Cryptogram

Dit is een bijzondere vorm van een kruiswoordpuzzel. Bij een cryptogram moet u de omschrijving van de woorden in de puzzel namelijk niet letterlijk opvatten maar cryptisch nadenken over het antwoord. Hoewel het oplossen van deze puzzels een hele uitdaging kan zijn, is het wel één van de meest populaire puzzelvarianten.

 

Escaperoom

Een interactief spel op een fysieke locatie, de escaperoom. Samen met een groep mensen dient u puzzels, raadsels en uitdagingen op te lossen binnen een bepaalde tijd om zo op tijd uit de kamer te kunnen ontsnappen. Het is een misvatting dat men bij escaperooms altijd wordt opgesloten in een kamer. Tegenwoordig zijn er ook online escaperooms, waarbij u soortgelijke opdrachten binnen een bepaalde tijd dient af te ronden. Voor een overzicht van alle escaperooms in Nederland, kijkt u hier of gratis online escaperooms hier.

 

Busreis

Een georganiseerde busreis, zowel binnen als buiten Nederland brengen u in relatief korte tijd naar een nieuwe omgeving met gezellige steden, dorpen en/of een mooie natuur. De excursiereizen zijn er in alle soorten en maten en alles wordt voor u geregeld. Zowel alleen als samen met iemand is dit een erg leuke activiteit om te ondernemen. Er zijn diverse aanbieders van dit soort tripjes, waaronder Oad Reizen. Hier vindt u een compleet aanbod van de te boeken busreizen.

 

Film kijken

In uw eigen vertrouwde omgeving meegenomen worden naar een andere wereld door het kijken van een film. Wat kan dat toch fijn zijn! Via diverse streamingsdiensten zoals bijvoorbeeld Netflix is het zo geregeld. Het aanbod is reuze, u hoeft alleen een keuze te maken welke film u gaat kijken. U schenkt een drankje in en neemt iets lekkers erbij, neemt plaats op uw favoriete plekje voor de televisie en de filmavond kan beginnen.

 

Wordfeud

Wordfeud is een online variant van het bordspel Scrabble. Spelers leggen om de beurt een woord. Het spel is afgelopen als een van de spelers geen woord meer kan leggen. U kunt dit spel spelen tegen een bekende (u heeft hiervoor zijn/haar speelnaam nodig) of tegen onbekende medespelers. Wordfeud is gratis te downloaden voor zowel iOS– als Android-toestellen. 

 

Bioscoop bezoeken

Genieten van een nieuwe film die nog nergens anders vertoont wordt dan in de bioscoop, het blijft leuk! U koopt een kaartje, bestelt eventueel een drankje aan de bar en, zo kenmerkend voor de bioscoop, een bak popcorn – neemt plaats in de grote zachte stoel en geniet van de beelden op het witte doek.

 

bioscoop senior

 

Modeltrein

Het bouwen van modellen van spoormaterieel en spoorwegen is in de loop van de negentiende eeuw ontstaan en werd in de decennia na de Tweede Wereldoorlog een populaire hobby onder meestal mannen en kinderen. Het bouwen van deze treinmodellen en spoorbanen werd steeds geavanceerder en omvattender, resulterend in complete nagebootste modellandschappen en modelsteden die computermatig bestuurd kunnen worden. Kortom, een heerlijke bezigheid waar u helemaal in op kunt gaan!

 

Kringloop bezoeken

De een gruwelt bij het idee, de ander vindt het een feest! Snuffelen in een kringloopwinkel, om wellicht met een aantal pareltjes de winkel weer te verlaten. Van servies tot aan kunst, van kleding tot aan audioapparatuur; bij de kringloopwinkel vindt u het allemaal. Een leuke bijkomstigheid is het nostalgische gevoel dat bepaalde oude stukken u geven; het brengt u direct terug naar uw jeugd of bepaalde gebeurtenissen. Zelfs in de kleinste dorpen is een kringloopwinkel te vinden, zo is er altijd wel een bij u in de buurt.

Sociale activiteiten

 

Fotoalbums/dia’s bekijken

Levens vastgelegd op beeld. Geboortes, verjaardagen, kerst, diplomeringen; beelden met vaak dierbare herinneringen met – en aan familieleden er op. Het kan heel fijn zijn dit met elkaar terug te kijken en herinneringen op te halen aan bijvoorbeeld school, familiebijeenkomsten of bepaalde tradities.

 

fotoalbums bekijken senior

 

SchoolBANK

Schoolbank is een ontmoetingsplaats op het internet om oud-klasgenoten terug te vinden. Naast oud-klasgenoten zijn er op SchoolBANK verhalen van vroeger en schoolherinneringen van BN’ers te vinden. Het is een van de grootste reuniësites van Nederland. U kunt gratis een account aanmaken via de website van SchoolBANK en er gerust goed voor gaan zitten; u zult ongetwijfeld oud-bekenden vinden en herinneringen ophalen.

 

Klaverjassen

Een kaartspel is eigenlijk altijd goed. Klaverjassen is erg populair onder senioren. Aangezien dit spel gespeeld wordt met vier personen (twee tegen twee) is het een fijne activiteit die ook direct een sociale aangelegenheid wordt. Er zijn klaverjasverenigingen door heel Nederland en daarnaast worden er in een buurtcentrum of sportvereniging ook regelmatig klaverjas-speelavonden georganiseerd.

 

Daten

Hoe mooi is het om als senior (opnieuw) de liefde te vinden? Tegenwoordig is het steeds gebruikelijker om via internet nieuwe mensen te ontmoeten, zo ook mogelijke liefdespartners. Er zijn diverse datingsite speciaal voor senioren, die u hierbij kunnen helpen. We schreven er al eerder een artikel over, alles over senioren dating en tips leest u hier.

 

Videobellen

Videobellen is, zeker voor ouderen een ideale manier om vaker uw kinderen, kleinkinderen of vrienden te zien en spreken. U hoeft er de deur niet voor uit, maar kletst wel op een gezellige manier bij. Het voelt soms haast alsof u bij elkaar in de kamer zit. U kunt niet alleen elkaar zien maar ook dingen laten zien, zoals bijvoorbeeld die mooie nieuwe vaas die u gekocht heeft of wat u voor lekkers aan het koken bent.. Het is een veel persoonlijkere manier van bellen die de afstand gevoelsmatig enorm verkleind. Hoe het precies werkt en welke apps u er voor kunt gebruiken leest u in ons artikel over videobellen.

 

videobellen senior

 

Bordspel spelen

Een bordspel spelen is een enorm gezellige aangelegenheid. Het brengt mensen samen, zowel jong als oud. Er zijn zoveel klassieke bordspellen die bijna iedereen wel spelen kan. Ganzenbord, Monopoly, Mens Erger Je Niet; zomaar een aantal voorbeelden van spellen die voor veel mensen bekend zijn. Wilt u wel graag een spel spelen maar beschikt u niet over een bordspel? Via Marktplaats of bij een kringloopwinkel bij u in de buurt koopt u vaak al voor een paar euro een mooi spel.

 

Karaoke

Een heerlijke vorm van vermaak voor iedereen die van zingen en muziek houdt. Bij karaoke wordt een lied afgespeeld zonder de vocale begeleiding van de artiest. Terwijl de tekst getoond wordt op een scherm is het aan u om de tekst te zingen in de microfoon. Er zijn speciale karaokebars waar u een ruimte kunt huren met een klein of groot gezelschap maar u kunt ook een karaoke set aanschaffen en thuis een gezellig karaokefeest geven. Karaokesets zijn er in allerlei prijscategorieën, voor een overzicht hiervan kijkt u hier.

 

karaoke senior

 

Oud Hollandse Spelen

Koekhappen, ezeltje prik, vier op een rij, de zenuwspiraal, blik gooien, sjoelen; allemaal vallen ze in de categorie Oud Hollandse Spelen. Er zijn in Nederland diverse locaties waar u Oud Hollandse Spelen kunt beoefenen maar ook kunt u deze spelen thuis doen met een enige voorbereiding. Stuk voor stuk zijn het activiteiten waar u veel lol aan zult beleven met elkaar!

 

Handwerkclub

De naam zegt het al, een club waarbij u voor allerhande soorten handwerk terecht kunt. Breien, haken, borduren, naaien; dit alles in groepsverband waardoor u naast de activiteit ook gezellig met elkaar een kopje koffie of thee kunt drinken en wie weet zelfs geïnspireerd wordt door de maaksels van anderen.

 

Bingoavond

Bingo; wie kent het niet? Geregeld worden er door heel het land bingoavonden georganiseerd door verenigingen, buurthuizen, verzorgingshuizen etc. U heeft een gezellige avond, speelt een fanatiek spel en wie weet sleept u zelfs nog een mooie prijs in de wacht!

Tot slot

 

Tot zover onze lijst met suggesties voor het ondernemen van activiteiten. Hebben we u geïnspireerd en bent u lekker op pad gegaan of heeft u er inmiddels een nieuwe hobby bij? Wij horen uw ervaringen graag! 

 

Ook zullen er vast nog activiteiten zijn die wij over het hoofd hebben gezien, aanvullingen of suggesties zijn altijd van harte welkom! U kunt deze mailen naar [email protected].

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Meer dan 60 leuke activiteiten voor ouderen!
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord