Leuke activiteiten voor ouderen: zo blijft u lekker bezig

Zin om iets leuks te doen en vaker onder de mensen te zijn? U bent niet de enige! Senioren zijn actiever dan ooit. Gelukkig maar! Want een actief leven zorgt ervoor dat u meer sociale contacten heeft, waardoor uw geheugen bijvoorbeeld langer scherp blijft én door te bewegen blijft u fit waardoor u de kans op vallen verkleint. We zetten een aantal leuke voorbeelden van activiteiten op een rijtje!

Lekker actief

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert op lokaal niveau OldStars-sporten speciaal voor ouderen (wandelvoetbal, wandelhockey en later dit jaar komen daar nog wandelbasketbal en wandelhandbal bij). Het leuke van wandelsporten is dat u in teamverband bezig bent én dat de kans op blessures een stuk minder is. Vind een wandelsportclub bij u in de buurt.

Geen groot fan van teamsporten? Dan is de sportschool of het zwembad bij u in de wijk misschien wel iets. Bijna elke sportschool biedt programma’s speciaal voor senioren aan. Van groepslessen zoals Zumba en Crossfit tot aquajogging speciaal voor 50-plussers.

De paden, op de lanen in, wandelen is goed voor de mens! Misschien zit er wel een wandelclub bij u in de buurt. Sluit u erbij aan en ga er samen op uit. Ontdek nieuwe routes en ontmoet nieuwe mensen. Niet meer zo heel goed ter been? Misschien is een wandelstok iets voor u. Ze zijn er in allerlei versies: van vrolijke printjes tot prachtig houtsnijwerk. In dit blog kunt u van alles lezen over wandelstokken.

Mijn oma werkte tot op hoge leeftijd in haar bloemen tuin en haalde daar een hele hoop voldoening en fitheid uit, ik hoop dat ik u kan inspireren om dat ook te doen! Tuinieren heeft veel gezondheidsvoordelen voor senioren en is ook nog eens therapeutisch.

Bewegen is essentieel in het voorkomen van vallen bij ouderen. In dit blog leest u 13 tips om vallen te voorkomen.

 

activiteiten voor ouderen

Wandelen op het strand

Creatief bezig zijn

Het Ouderenfonds organiseert door heel Nederland Samen Breien-clubs. Groepjes die, hoe kan het ook ander, samen breien en handwerken. Iedereen is welkom, of u nu wel of niet kunt breien. Er is altijd iemand die het u kan leren. Handwerken kan u natuurlijk ook gewoon thuis doen, maar zo samen is het een stuk gezelliger, zeker met een kopje thee of koffie erbij. Vind een handwerkclub bij u in de buurt.

Heeft u weleens van kleurboeken voor volwassenen gehoord? Het klinkt misschien wat gek, maar dit soort kleurboeken zijn helemaal hip. Niet zonder reden. Het is bijzonder bevredigend om te zien hoe de tekening onder uw handen tot leven komt. Daarnaast werkt het kleuren ook ontspannend én u hoeft er geen tekentalent voor te bezitten. De kleurboeken van Johanna Basford zijn bij veel mensen favoriet.

Leuk hè? Als u het ook eens wilt proberen kunt u bij onze partner Bol.com een mooi startsetje aanschaffen. Bestellen doet u door op een van de producten hieronder te klikken. Op de site van Bol.com wijst de rest zichzelf. Uw kleurboek en potloden vind u vaak binnen enkele dagen bij u op de deurmat.

 

Ga eens naar een festival: Forever Young Festival

Forever Young Festival is het grootste en leukste 65+ festival van Nederland. Een festival dat bol staat van top artiesten, entertainment, activiteiten, workshops en nog veel meer. Het festival is er volledig op gericht om plezier te maken en mensen te ontmoeten. Ga snel naar de site om uw kaarten voor de editie van 2019 (21 augustus te Almere) te scoren.

De bibliotheek

In de bieb vindt u niet alleen een schat aan informatie, internettoegang en natuurlijk boeken. Bibliotheken doen vaak ook dienst als ontmoetingsplek. U kunt er heerlijk zitten lezen zonder dat u meteen iets moet bestellen, zoals in een café. Vaak organiseren bibliotheken ook evenementen en activiteiten. Informeer er eens naar bij uw plaatselijk bibliothecaris.

Samen zingen

Samen zingen is leuk, goed voor het geheugen, in een koor ontmoet u heel veel nieuwe mensen. Vind u dat u niet kunt zingen? Niet getreurd. Ik ook niet. Maar met een goede dirigent kan iedereen leren zingen. En het ideale van een koor is dat je het niet snel hoort als u even niet de juiste toon haalt. Hoe meer stemmen samen, hoe sneller het mooi klinkt.  Koren zijn er voor allerlei muziekstijlen. Van pop tot klassiek.

Een oppashond

Heeft u weleens van een oppashond gehoord? Via Stichting OOPOEH kunt u gratis in contact komen met baasjes die een betrouwbare oppas zoeken voor hun hond. U kunt lekker op pad met de hond waar en wanneer u dat uitkomt en de baasjes zijn geholpen, want hun hond is minder lang alleen thuis. Zo heeft u de voordelen van een huisdier, maar niet de constantie zorg. Win-win!

huisdier tegen eenzaamheid

Wordt Lassie uw oppashond?

Alleen erop uit?

Wilt u graag dingen ondernemen, maar heeft u niet zoveel mensen meer in uw directe omgeving om dat samen mee te doen? Niet getreurd. In dit artikel geven we u graag een uitgebreid overzicht van betrouwbare organisaties die speciale activiteiten en uitjes aanbieden waar u eenvoudig aan kunt meedoen: Eenzaamheid te lijf: deze organisaties helpen. Vaak inclusief haal- en brengservice. Veel plezier!

Blijf onafhankelijk

Het ondernemen van activiteiten met anderen is een van de belangrijkste voorwaarden om prettig thuis te blijven wonen. Maar er is nog meer mogelijk. Ontdek welke aanpassingen uw huis toekomstbestendig maken én hoeveel die kosten met onze langer thuis in huis-check. De check is gratis en onafhankelijk. We vragen alleen uw naam en e-mailadres zodat u het plan kunnen toesturen.

Uitslag van het plan

LANGER THUIS IN HUIS PLAN

Bent u benieuwd welke aanpassingen voor uw woning mogelijk zijn? Vul de vragenlijst in en u ontvangt gratis een overzichtelijk plan met mogelijkheden, tips en een schatting van de kosten.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken