Subsidie aanvragen voor langer thuis wonen: bij welke gemeente en hoe?

Wij begrijpen hoe belangrijk het is om zo lang mogelijk in uw eigen vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Daarom hebben wij voor u een overzicht samengesteld van alle beschikbare subsidieregelingen in Nederland die bijdragen aan het langer thuis wonen voor senioren.

 

Of u nu op zoek bent naar een blijverslening, verzilverlening of een andere regeling, wij helpen u graag verder. Onze uitgebreide informatie en handige tips maken het aanvragen van deze subsidies een stuk eenvoudiger.

 

Ontdek alles wat u moet weten over de verschillende subsidieregelingen en kom erachter welke regelingen voor u van toepassing zijn. Bij Langer Thuis In Huis staat uw comfortabele en veilige woonsituatie voorop!

Verschil tussen een subsidie en een vergoeding

 

Een subsidie is een financiële bijdrage van de overheid of een andere instantie om een bepaald doel te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld zijn om mensen te ondersteunen bij het langer thuis wonen, zoals het aanpassen van de woning of het aanvragen van zorg en ondersteuning. Subsidies zijn vaak gebonden aan specifieke voorwaarden en er kan een aanvraagprocedure aan verbonden zijn.

 

Een vergoeding daarentegen is een financiële compensatie voor kosten die gemaakt worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor de kosten van zorg, hulpmiddelen of aanpassingen aan de woning. Vergoedingen worden meestal uitgekeerd door de zorgverzekeraar of gemeente, afhankelijk van de soort kosten die gemaakt zijn.

 

Het belangrijkste verschil tussen een subsidie en een vergoeding is dus dat een subsidie bedoeld is als ondersteuning om een bepaald doel te bereiken, terwijl een vergoeding een compensatie is voor kosten die gemaakt zijn. Het is dus belangrijk om goed te kijken welke mogelijkheden er zijn voor financiële ondersteuning bij het langer thuis wonen en welke vorm het beste past bij de situatie van de oudere persoon.

 

In dit artikel bespreken we hoe u in aanmerking komt voor een subsidie om langer thuis te wonen en hoe u dit kunt aanvragen.  Wilt u weten of u recht heeft op een vergoeding? Dan verwijzen wij u naar dit artikel.

Blijverslening

 

De blijverslening is bedoeld voor woningeigenaren die hun woning willen aanpassen om langer thuis te kunnen blijven wonen. De lening wordt verstrekt door de Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) en heeft een looptijd van 10 jaar. De rente is laag en u kunt maximaal € 50.000 lenen. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals de waarde van uw woning en uw inkomen. In de video hieronder ziet u een korte uitleg hoe Gemeente Waalwijk dit aanpakt. 

 

 

 

Bij welke gemeente kan ik een blijverslening aanvragen?

 

De Blijverslening is een lening die wordt aangeboden door gemeenten. Niet alle gemeenten bieden de Blijverslening aan, maar steeds meer gemeenten sluiten zich aan bij deze regeling. Hieronder hebben wij een overzicht gemaakt van alle gemeenten die een blijverslening aanbieden. 

 

Gemeente Gemeente Gemeente
Aa en Hunze Alphen-Chaam Baarle-Nassau
Beverwijk Blaricum Bodegraven-Reeuwijk
Borger-Odoorn Brummen Buren
Delft Dinkelland Drimmelen
Dronten Eemnes Emmen
Etten-Leur Geertruidenberg Gilze en Rijen
Goeree-Overflakkee Goirle Haarlem
Heemskerk Helmond Heumen
Hoeksche waard Hoogeveen Hoorn
Huizen Kaag en Braassem Katwijk
Leidschendam-Voorburg Lopik Maassluis
Middelburg Montferland Nieuwegein
Noordoostpolder Oldenzaal Oosterhout
Ooststellingwerf Opmeer Opsterland
Oss Ridderkerk Rijssen-Holten
Sliedrecht Soest Someren
Stadskanaal Tubbergen Twenterand
Tynaarlo Utrechtse Heuvelrug Veenendaal
Waalwijk  Waddinxveen  West Maas en Waal 
Westerwolde  Westland Westvoorne 
Wormerland  Zaltbommel  Zandvoort 
Zeist  Zwartewaterland  

 

Staat u gemeente er niet tussen, maar bieden ze wel de blijverslening aan? Stuur ons een mail

 

Hoe kan ik een blijverslening aanvragen?

 

Als u geïnteresseerd bent in het aanvragen van een blijverslening, dan kunt u de volgende stappen ondernemen:

 

 • Controleer of u in aanmerking komt voor de blijverslening. De voorwaarden voor de blijverslening kunnen per gemeente verschillen. Over het algemeen geldt dat u een eigenaar-bewoner van een koopwoning moet zijn en dat de woning uw hoofdverblijf moet zijn. Ook moet de waarde van uw woning binnen bepaalde grenzen vallen en moet u de aanpassingen aan uw woning laten uitvoeren door een erkend bedrijf.
 • Vraag een offerte aan voor de aanpassingen die u wilt laten uitvoeren. Het is belangrijk dat u een duidelijke offerte heeft voordat u de blijverslening aanvraagt.
 • Dien een aanvraag in bij de gemeente. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Wonen van uw gemeente. Vaak kunt u de aanvraag online indienen via de website van uw gemeente.
 • De gemeente beoordeelt uw aanvraag en beslist of u in aanmerking komt voor de blijverslening. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, dan ontvangt u van de gemeente een toewijzingsbrief.
 • Dien de toewijzingsbrief en de offerte in bij de Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). De SVn beoordeelt uw aanvraag en beslist of u de blijverslening kunt krijgen.
 • Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, dan ontvangt u van de SVn een offerte. Als u akkoord gaat met de offerte, dan kunt u de blijverslening afsluiten.

 

Het is belangrijk om te weten dat u bij het afsluiten van een blijverslening ook rente en aflossing moet betalen. Het is daarom verstandig om u goed te laten informeren over de voorwaarden en de kosten van de blijverslening voordat u een aanvraag indient.

Wat is Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn)?

 

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is een onafhankelijke stichting die zich richt op het verbeteren van de volkshuisvesting in Nederland. Het fonds is opgericht in 1996 en heeft als doel het verstrekken van financiële middelen aan gemeenten, woningcorporaties en particulieren om de volkshuisvesting te stimuleren en te verbeteren.

 

Het SVn verstrekt verschillende soorten leningen, zoals startersleningen voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen, duurzaamheidsleningen voor het energiezuiniger maken van woningen en leningen voor het stimuleren van de lokale economie. Het fonds werkt samen met verschillende gemeenten en provincies in Nederland en heeft als missie om bij te dragen aan een gezonde en duurzame volkshuisvesting in Nederland.

Verzilveringslening

 

Een verzilverlening is een financiële regeling die speciaal bedoeld is voor oudere huiseigenaren die hun woning willen aanpassen om langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Met een verzilverlening kunt u de overwaarde van uw woning ‘verzilveren’, oftewel omzetten in liquide middelen, zonder dat u hiervoor uw woning hoeft te verkopen.

 

Bij een verzilverlening betaalt u geen maandelijkse rente of aflossing. In plaats daarvan wordt de lening afgelost bij verkoop van de woning of als u komt te overlijden. Het voordeel van deze regeling is dat u de kosten voor de aanpassingen aan uw woning kunt spreiden over meerdere jaren en dat u niet in één keer een groot bedrag hoeft te lenen.

 

Op de video hieronder van de Gemeente Harderwijk wordt kort uitgelegd wat de verzilverlening precies is.

 

 

Bij welke gemeente kan ik een verzilverlening aanvragen?

 

De Verzilverlening wordt momenteel door 130 gemeenten in Nederland aangeboden. Hieronder vindt u een overzicht van de gemeenten die op dit moment de Verzilverlening aanbieden:

 

Gemeente Gemeente Gemeente
Aa en Hunze Aalten Almelo
Apeldoorn Arnhem Assen
Barneveld Beek Beekdaelen
Beesel Berg en Dal Bergeijk
Berkelland Beuningen Borger-Odoorn
Borne Boxtel Breda
Bronckhorst Brummen Brunssum
Coevorden Dalfsen De Wolden
Den Helder Doesburg Doetichem
Druten Echt-Susteren Ede
Eemsdelta Eijsden-Margraten Elburg
Emmen  Enkhuizen Epe
Ermelo Etten-leur Gennep
Goes Gulpen-Wittem Hardenberg
Harderwijk Heerde Heerlen
Hilvarenbeek Hoogeveen Horst aan de Maas
Huizen Kerkrade Koggenland
Land van Cuijk Landgraaf Leeuwarden
Lelystad Leudal Lingewaard
Lochem Loon op Zand Lopik
Maasdriel Maasgouw Maastricht
Medemblik Meerssen Meppel
Midden-Drenthe Midden-Groningen Molenlanden
Mook en Middelaar Neder-Betuwe Nederweert
Nieuwegein Nijmegen Noardeast-Fryslân
Noordenveld Nuenen, Gerwen en Nederwetten Nunspeet
Oldebroek Olst-Wijhe Oost Gerle
Ooststellingwerf Opsterland Oss
Oude IJsselstreek Overbetuwe Peel en Maas
Putten Renkum Rheden
Ridderkerk Rijssen-Holten Roerdalen
Roermond Roosendaal Rotterdam
Rozendaal Scherpenzeel Schiedam
Schouden-Duiveland Simpelveld Sint-Michielsgestel
Sittard-Geleen Stein Tholen
Tiel Tilburg Tynaarlo
Vaals Valkenburg aan de Geul Veere
Venlo Venray Voerendaal
Voorst  Waalwijk Wageningen
Weert West Betuwe West Maas en Waal
Westerkwartier Westerveld Westerwolde
Wijchen Wijdemeren Winterswijk
Woensdrecht Zaltbommel Zevenaar
Zutphen

 

Dit zijn op dit moment alle gemeenten die de Verzilverlening aanbieden volgens de informatie die beschikbaar is. Het is echter mogelijk dat deze lijst in de toekomst kan veranderen, bijvoorbeeld doordat nieuwe gemeenten de Verzilverlening gaan aanbieden of doordat gemeenten de regeling niet langer aanbieden.

Wij proberen dit voor u bij te houden, maar het is altijd verstandig om de website van uw gemeente te raadplegen voor actuele informatie over de beschikbaarheid van de Verzilverlening.

 

Staat u gemeente er niet tussen, maar bieden ze wel de Verzilverlening aan? Stuur ons een mail

Hoe kan ik een verzilverlening aanvragen?

 

Om in aanmerking te komen voor een verzilverlening, moet u in de meeste gevallen aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kunnen per gemeente verschillen, maar over het algemeen gelden de volgende voorwaarden:

 

 • U bent 57 jaar of ouder
 • U bent eigenaar van een koopwoning
 • De woning is uw hoofdverblijf
 • De woning is niet al te veel in waarde gedaald ten opzichte van de aankoopwaarde
 • U heeft niet genoeg financiële middelen om de aanpassingen zelf te bekostigen

 

Daarnaast kan het zijn dat er nog andere voorwaarden worden gesteld, zoals bijvoorbeeld een maximumbedrag dat u kunt lenen. Het is daarom verstandig om de website van uw gemeente te raadplegen voor actuele informatie en voorwaarden met betrekking tot de Verzilverlening. Als u denkt dat u in aanmerking komt voor een Verzilverlening, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Wonen van uw gemeente.

 

Zij kunnen u verder informeren over de voorwaarden en het aanvraagproces. Bij een positieve beoordeling zal de gemeente met u een overeenkomst opstellen waarin de voorwaarden en afspraken van de Verzilverlening zijn vastgelegd.

 

De lening zal worden verstrekt door een bank die samenwerkt met de gemeente. Let op dat u goed onderzoekt of een verzilverlening de juiste keuze is in uw persoonlijke situatie en of u aan de aflossingsverplichtingen kan voldoen. Het kan daarom verstandig zijn om een financieel adviseur of notaris te raadplegen voordat u besluit een verzilverlening aan te vragen.

Een PGB (persoonsgebonden budget) en een WMO-budget (Wet maatschappelijke ondersteuning) zijn geen subsidie om langer thuis te wonen, maar vallen onder vergoedingen. Het zijn financiële middelen die beschikbaar worden gesteld door de overheid om mensen te helpen bij het regelen van zorg en ondersteuning. Omdat dit een een belangrijk item is om langer thuis te kunnen blijven wonen, bespreken we hieronder kort hoe u een PGB en Wmo-budget kunt aanvragen.

Persoonsgebonden budget

 

Met een Persoonsgebonden Budget (PGB) kunt u zelf de zorg inkopen die u nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld gaan om thuiszorg, huishoudelijke hulp of begeleiding. Met een PGB heeft u meer keuzevrijheid en kunt u zelf bepalen wie de zorg verleent. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen voor een PGB, zoals het hebben van een zorgindicatie.

 

Hoe kan ik een PGB aanvragen?

 

Als u geïnteresseerd bent in het aanvragen van een Persoonsgebonden Budget (PGB), dan kunt u de volgende stappen ondernemen:

 

 • Vraag een zorgindicatie aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt of u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz), de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Als u een zorgindicatie heeft, dan weet u welke zorg u nodig heeft en hoeveel uur zorg u kunt inkopen met een PGB.
 • Maak een zorgplan. In het zorgplan beschrijft u welke zorg u wilt inkopen en bij welke zorgverleners. Het is belangrijk dat het zorgplan voldoet aan de eisen van het zorgkantoor of de zorgverzekeraar.
  Dien een aanvraag in bij het zorgkantoor of de zorgverzekeraar.
 • U kunt hiervoor contact opnemen met uw zorgkantoor of zorgverzekeraar. U moet een aanvraagformulier invullen en bijvoegen: een kopie van uw zorgindicatie, een zorgplan en eventueel een budgetplan.
 • Het zorgkantoor of de zorgverzekeraar beoordeelt uw aanvraag en beslist of u in aanmerking komt voor een PGB. Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, dan ontvangt u van het zorgkantoor of de zorgverzekeraar een toewijzingsbeschikking.
 • Maak afspraken met uw zorgverleners. Als u een toewijzingsbeschikking heeft ontvangen, dan kunt u afspraken maken met uw zorgverleners. U kunt zelf bepalen welke zorgverleners u inhuurt en welke tarieven u hiervoor betaalt.
 • Houd uw administratie bij. Als u een PGB heeft, dan moet u een administratie bijhouden van de zorg die u inkoopt en de betalingen die u doet. Het is belangrijk dat u de regels rondom het PGB goed kent en dat u de administratie op orde houdt.

 

 

Het is verstandig om u goed te laten informeren over de voorwaarden en de mogelijkheden van het PGB voordat u een aanvraag indient. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met uw zorgkantoor, uw zorgverzekeraar of een onafhankelijke cliëntondersteuner.

 

Lees ook eens: Heb ik recht op een vergoeding?

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

 

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen met een beperking of ouderen ondersteuning kunnen krijgen vanuit de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld gaan om huishoudelijke hulp, vervoer of woningaanpassingen. U moet een aanvraag indienen bij uw gemeente om in aanmerking te komen voor ondersteuning vanuit de Wmo. De gemeente zal dan kijken welke ondersteuning het beste past bij uw persoonlijke situatie

 

Hoe kan ik een WMO-budget aanvragen?

 

Als u geïnteresseerd bent in het aanvragen van een WMO-budget, dan kunt u de volgende stappen ondernemen:

 

 • Neem contact op met de gemeente waarin u woont en vraag om een gesprek met een WMO-consulent. Dit kan meestal telefonisch of via de website van uw gemeente.
 • Tijdens het gesprek met de WMO-consulent kunt u uw situatie bespreken en aangeven welke ondersteuning u nodig heeft om langer thuis te kunnen blijven wonen. De WMO-consulent zal samen met u bekijken welke ondersteuning het beste past bij uw persoonlijke situatie.
 • Na het gesprek zal de WMO-consulent een verslag maken van het gesprek en dit naar u opsturen ter controle. Als u akkoord gaat met het verslag, dan zal de WMO-consulent de aanvraag verder afhandelen.
 • Als uw aanvraag wordt goedgekeurd, dan ontvangt u van de gemeente een beschikking. In deze beschikking staat welke ondersteuning u krijgt en hoeveel budget u hiervoor ontvangt.
 • U kunt zelf bepalen bij welke aanbieder u de ondersteuning inkoopt. Dit kan een zorgaanbieder zijn, maar ook een particulier of een vrijwilliger. Het is wel belangrijk dat de aanbieder waarbij u de ondersteuning inkoopt voldoet aan de eisen van de gemeente.
 • Houd uw administratie bij. Als u een WMO-budget heeft, dan moet u een administratie bijhouden van de ondersteuning die u inkoopt en de betalingen die u doet. Het is belangrijk dat u de regels rondom het WMO-budget goed kent en dat u de administratie op orde houdt.

 

Het is verstandig om u goed te laten informeren over de voorwaarden en de mogelijkheden van het WMO-budget voordat u een aanvraag indient. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met de gemeente of een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Een zorgverzekering is een verzekering die vergoedingen biedt voor medische zorg en geneesmiddelen. Een zorgverzekering is geen subsidie en geen vergoeding, maar eerder een overeenkomst tussen de verzekerde en de zorgverzekeraar waarbij de kosten van de zorg gedekt worden.

 

Omdat een zorgverzekering ook bepaalde kosten kan vergoeden welke gerelateerd zijn om langer thuis te kunnen blijven wonen, kunt u hieronder daar meer informatie over vinden. 

Zorgverzekering

 

Uw zorgverzekering kan ook bepaalde kosten voor woningaanpassingen vergoeden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een traplift, een aangepaste badkamer of een verhoogd toilet. De vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar en zijn vaak afhankelijk van uw persoonlijke situatie.  Het is handig om elk jaar uw zorgverzekeraar te vergelijken met andere aanbieders.

 

Hoe kan ik via de zorgverzekeraar kosten vergoed krijgen om langer thuis te wonen?

 

Als u geïnteresseerd bent in het vergoeden van kosten via uw zorgverzekeraar om langer thuis te kunnen blijven wonen, dan kunt u de volgende stappen ondernemen:

 

 • Controleer uw zorgverzekering. Kijk in uw polisvoorwaarden welke zorg er vergoed wordt bij langdurige zorg thuis. Dit kan per zorgverzekeraar en per polis verschillen.
 • Neem contact op met uw zorgverzekeraar. Als u niet zeker weet welke zorg vergoed wordt, dan kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar. U kunt bijvoorbeeld vragen naar de mogelijkheden voor wijkverpleging, hulpmiddelen of woningaanpassingen.
 • Vraag een indicatie aan bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ beoordeelt of u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het is belangrijk om een indicatie aan te vragen voordat u zorg inkoopt.
 • Maak afspraken met uw zorgverlener. Als u zorg inkoopt, dan kunt u afspraken maken met uw zorgverlener. U kunt zelf bepalen welke zorgverleners u inhuurt en welke tarieven u hiervoor betaalt.
 • Houd uw administratie bij. Als u kosten vergoed krijgt via uw zorgverzekeraar, dan moet u een administratie bijhouden van de zorg die u inkoopt en de betalingen die u doet. Het is belangrijk dat u de regels rondom de vergoeding goed kent en dat u de administratie op orde houdt.

 

Het is verstandig om u goed te laten informeren over de voorwaarden en de mogelijkheden van de vergoedingen vanuit uw zorgverzekeraar voordat u zorg inkoopt. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen met uw zorgverzekeraar of een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Subsidie aanvragen om langer thuis te wonen? Er is vaak meer mogelijk dan u denkt

 

Het is belangrijk om te beseffen dat er vaak veel mogelijk is op het gebied van woningaanpassingen en ondersteuning. Het kan de moeite waard zijn om u goed te laten informeren over de mogelijkheden en om samen met een deskundige te bekijken welke aanpassingen het meest geschikt zijn voor uw persoonlijke situatie. Zo kunt u langer veilig en comfortabel thuis blijven wonen, ook als u wat ouder wordt.

 

Wij hopen dat dit overzicht u heeft geholpen bij het vinden van de juiste subsidieregeling(en) voor uw woonsituatie en dat u met behulp van deze regelingen nog lang en comfortabel thuis kunt blijven wonen.

 

Mocht u nog vragen hebben over de verschillende subsidieregelingen, dan kunt u altijd bij ons terecht. Langer Thuis In Huis staat voor u klaar met uitgebreide informatie en handige tips, zodat u optimaal kunt profiteren van de beschikbare subsidies en kunt blijven genieten van uw eigen thuis.

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Subsidie aanvragen voor langer thuis wonen: bij welke gemeente en hoe?
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord