Traplift kopen? Informeer u eerst met onze keuzehulp

Onderwerp: Keuzehulp, Bewegen in en om huis
Laatst geupdate: 3 oktober 2022
Sharon Kok

Een traplift is niet zomaar een aanschaf. Het is er eentje om goed over na te denken. Want we weten allemaal: een traplift koopt u niet voor de sier, maar voor de veiligheid en om het hele huis weer te kunnen gebruiken. Een traplift moet dus wel aan een flink aantal eisen voldoen. Maar hoe weet u nu of u de beste traplift, voor de beste prijs voor uw situatie koopt? 

 

Daar helpen wij bij! In deze keuzehulp leest u precies wat er allemaal mogelijk is met trapliften (ze kunnen écht op bijna elke trap) en waar u speciaal op moet letten bij het kopen. We gaan in op de vraag of een tweedehands traplift een goed idee is, laten de diverse aanbieders zien en uiteraard vergelijken we prijzen.

 

Wat is een traplift?

 

Een traplift is een hulpmiddel om de trap veilig op en af te kunnen. Het bestaat uit een stoel en een rail die langs de trap wordt gemonteerd. De stoel verplaatst zich, aangedreven door een motor, langs de rails.

Wanneer een traplift kopen?

 

Om fit en vitaal te blijven is het belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen. Dus ook traplopen: hierbij verbrand u calorieën, traint u uw spieren en blijft u in beweging. Helaas lukt traplopen niet altijd meer en is het zelfs niet voor iedereen gezond. Als u bijvoorbeeld last heeft van een evenwichtsstoornis of van artrose. Bij artrose kunnen uw gewrichten de belasting van het traplopen niet meer aan. De slijtage van uw gewrichten wordt dan zelfs versneld door traplopen. Dat is een goed moment om over te gaan op een traplift. 

 

Duizelig? Misschien tijd voor een traplift

Er is nog een belangrijk moment waarop een traplift een heel goed idee is. Dat is wanneer u merkt dat u soms duizelig bent, minder diepte ziet of moeite krijgt om boven te komen. Jaarlijks vallen namelijk 5000 (!) (bron CBS, 2018) senioren van de trap. Een zeer hoog aantal! Bovendien door het tijdig overstappen en toepassen van valpreventie vaak te voorkomen. 

 

Buiten het voorkomen van vallen en het voorkomen van verkeerde belasting van spieren en gewrichten zijn er nog 4 redenen die we graag met u delen: 

 

 1. U bent voorbereid op de toekomst en heeft de regie in eigen handen.
 2. U kunt alvast wennen aan de traplift.
 3. U kunt de trap gebruiken op dagen dat u zich fit voelt en de traplift als het even wat minder gaat.
 4. Bonus: u kunt de traplift gebruiken om spullen naar boven en beneden te vervoeren. Zo heeft u uw handen vrij om veilig trap te lopen.

“Ik had niet verwacht dat ik er zoveel plezier van zou hebben.”

Gert en Marja uit Krimpen a/d IJssel, klanten van Smienk Trapliften

Zorg ervoor dat ook u niet te veel betaalt voor een traplift! Vul uw gegevens in en ontvang de brochure van onze partner Smienk, klik hier.

Traplift kopen? Informeer u eerst met onze keuzehulp
Dit is een hergebruikte gereviseerde traplift.

Past een traplift op elke trap?

 

Er zijn eindeloos veel soorten trapliften. Daarom past een traplift vrijwel op elke trap, zelfs op een steile trap, een trap met meerdere bochten en op wenteltrappen. Een traplift kan in al deze situaties:

 

 • Op trappen met een of meerdere bochten
 • Op wenteltrappen
 • Op trappen die uitkomen op een kleine overloop of voor een deur
 • Op smalle trappen (vanaf 61 cm, gemeten op het smalste stuk van de trap, bijvoorbeeld tussen de trapleuningen)

 

Tip: de Flow 2 van Thyssenkrupp is het meest ideale model voor een smalle trap. Dit omdat het stoeltje geautomatiseerd met de trap mee kan bewegen, van zijwaarts tot achterwaarts.

Waarop letten bij het kopen van een traplift?

 

Er is een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden als u besluit een traplift te kopen. Dit zijn ze: 

 

Blijven er nog mensen gebruik maken van de trap?

Het is natuurlijk wel zo handig dat de trap ook nog lopend gebruikt kan worden. Hier kan rekening mee gehouden worden, zelfs bij een smalle trap.

 

De rail van een traplift komt standaard 18 cm uit de kant. Er blijft dus voldoende ruimte over om op te lopen. Bovendien is de rail niet hoog. Ook kan de rail verder uitlopen naar beneden of op de overloop, zodat het stoeltje niet op de trap wordt geparkeerd, maar op een plek waar hij niet in de weg staat. Sowieso is het stoeltje opgeklapt slechts 35 cm breed.

 

Gebruikersgewicht

Een reguliere traplift heeft een maximaal draagvermogen van ongeveer 125 kilo. Maar bent u wat zwaarder dan gemiddeld, dan is dat geen enkel probleem. Er zijn ook trapliften speciaal voor een zwaarder gebruikersgewicht, deze kunnen tot 170 kg. Hierbij is het voortdrijvingsmechanimsme aangepast en kan de stoel eventueel voorzien worden van een bredere zitting voor extra zitcomfort.

 

Snel nodig of niet?

Uw gezondheid kan plots achteruit gaat of u kunt oververwachts wat overkomen, waardoor traplopen niet meer lukt. Als een snel een traplift nodig heeft, is het verstandig om te kiezen voor een gebruikte traplift. Deze zijn een stuk sneller leverbaar. Een gebruikte traplift is voordeliger, duurzamer en even veilig!

 

Garantie

Het is natuurlijk belangrijk dat u zonder zorgen van uw traplift kan genieten. Standaard krijgt u 1 jaar garantie. De meeste leveranciers van trapliften bieden een onderhoudscontract aan. Een soort abonnement waar u maandelijks een (klein) bedrag voor betaalt en daardoor u zolang uw contract loopt garantie heeft op uw traplift. Bij zo’n abonnement zitten de jaarlijkse onderhoudsbeurt, 24/7 service en onder meer voorrijkosten inbegrepen. Het Smienk Zekerheidsplan is daar een mooi voorbeeld van. 

 

Betrouwbare traplift merken zijn: 

 • Otolift
 • Handicare
 • Thyssenkrupp
 • Stannah
 • Acorn
Traplift kopen? Informeer u eerst met onze keuzehulp
Ook een gebruikte traplift kan in allerlei kleuren worden geleverd

Kosten trapliften

 

Traplift prijzen verschillen enorm. Het verschil zit vooral in het feit of u voor nieuw of tweedehands kiest en hoe uw trap eruit ziet (recht, met bochten etc.). Daarnaast maken merk en specifieke wensen (zoals het model van het stoeltje en extra opties) het verschil.

 

Nieuw of tweedehands

Bij een traplift denkt u er misschien niet snel aan om een gebruikte traplift aan te schaffen. Toch is dit vaak een verstandige keuze. Door te kiezen voor een tweedehands traplift in plaats van een nieuwe, kunt u zo duizenden euro’s besparen. Bovendien is een gebruikte traplift net zo veilig als een nieuwe, want ze moeten aan dezelfde veiligheids- en kwaliteitseisen voldoen. Ook mooi: het is duurzamer.

 

Bijvoorbeeld: een nieuwe traplift voor een rechte trap kost tussen de € 2.630 en € 5,399 euro. Een gebruikte traplift voor een rechte trap kost tussen de € 1.690 en € 2,890 euro. Zo kunt u, bij een rechte trap, dus wel tot € 3.709 euro besparen door voor een tweedehands traplift te kiezen!

 

Kopen of huren?

Heeft u de traplift waarschijnlijk maar tijdelijk nodig (bijvoorbeeld na een operatie) of heeft u niet het budget om de traplift in één keer aan te schaffen? Dan kan een traplift huren ook een goede optie zijn. En vind u het fijn om een traplift wat langer te proberen? Vaak kunt u de traplift na uw huurperiode overkopen, zo weet u zeker dat dit een passend model en merk voor u is.

 

Kosten traplift huren

De kosten voor het huren van een traplift liggen tussen de €90,- en de €150,- per maand.

 

Bijvoorbeeld: bij onze partner Smienk betaalt u een eenmalig starttarief en een laag vast maandbedrag van € 90,- (exclusief plaatsing). Hier is 24/7 service en onderhoud én het verwijderen na de huurperiode bij inbegrepen

 

Traplift met Wmo

Heeft u een Wmo-indicatie gekregen van uw gemeente, dan kunt u in veel gevallen de traplift daarmee vergoed krijgen. De maximale eigen bijdrage in 2020 is maximaal € 19,- per maand. Een traplift wordt niet vergoed door uw zorgverzekaar en is ook niet aftrekbaar van de belasting. Lees meer over traplift kopen via de wmo.

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij dat onze partners contact met u opnemen om u te informeren over de mogelijkheden.

 

✔️ Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners

✔️ Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

✔️ Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Traplift kopen? Informeer u eerst met onze keuzehulp