Traplift kopen? Informeer u eerst met onze keuzehulp

Een traplift is niet zomaar een aanschaf. Het is er eentje om goed over na te denken. Want we weten allemaal: een traplift koopt u niet voor de sier, maar voor de veiligheid en om het hele huis weer te kunnen gebruiken. Een traplift moet dus wel aan een flink aantal eisen voldoen. Maar hoe weet u nu of u de beste traplift, voor de beste prijs voor uw situatie koopt? 

 

Daar helpen wij bij! In deze keuzehulp leest u precies wat er allemaal mogelijk is met trapliften (ze kunnen écht op bijna elke trap) en waar u speciaal op moet letten bij het kopen. We gaan in op de vraag of een tweedehands traplift een goed idee is, laten de diverse aanbieders zien en uiteraard vergelijken we prijzen.

Wat is een traplift?

 

Een traplift is een hulpmiddel om de trap veilig op en af te kunnen. Het bestaat uit een stoel en een rail die langs de trap wordt gemonteerd. De stoel verplaatst zich, aangedreven door een motor, langs de rails.

 

Traplift kopen? Informeer u eerst met onze keuzehulp

Informatieve video over trapliften

 

We gingen bij leverancier Smienk op bezoek en vroegen hen van alles over trapliften, en kunnen u zo een aantal modellen laten zien.

 

Wanneer een traplift kopen?

 

Om fit en vitaal te blijven is het belangrijk om zoveel mogelijk te bewegen. Dus ook traplopen: hierbij verbrand u calorieën, traint u uw spieren en blijft u in beweging. Helaas lukt traplopen niet altijd meer en is het zelfs niet voor iedereen gezond. Als u bijvoorbeeld last heeft van een evenwichtsstoornis of van artrose. Bij artrose kunnen uw gewrichten de belasting van het traplopen niet meer aan. De slijtage van uw gewrichten wordt dan zelfs versneld door traplopen. Dat is een goed moment om over te gaan op een traplift. 

 

Duizelig? Misschien tijd voor een traplift

Er is nog een belangrijk moment waarop een traplift een heel goed idee is. Dat is wanneer u merkt dat u soms duizelig bent, minder diepte ziet of moeite krijgt om boven te komen. Jaarlijks vallen namelijk 5000 (!) (bron CBS, 2018) senioren van de trap. Een zeer hoog aantal! Bovendien door het tijdig overstappen en toepassen van valpreventie vaak te voorkomen. 

 

Buiten het voorkomen van vallen en het voorkomen van verkeerde belasting van spieren en gewrichten zijn er nog 4 redenen die we graag met u delen: 

 1. U bent voorbereid op de toekomst en heeft de regie in eigen handen.
 2. U kunt alvast wennen aan de traplift.
 3. U kunt de trap gebruiken op dagen dat u zich fit voelt en de traplift als het even wat minder gaat.
 4. Bonus: u kunt de traplift gebruiken om spullen naar boven en beneden te vervoeren. Zo heeft u uw handen vrij om veilig trap te lopen.

Past een traplift op elke trap?

 

Er zijn eindeloos veel soorten trapliften. Daarom past een traplift vrijwel op elke trap, zelfs op een steile trap, een trap met meerdere bochten en op wenteltrappen. Een traplift kan in al deze situaties:

 • Op trappen met een of meerdere bochten
 • Op wenteltrappen
 • Op trappen die uitkomen op een kleine overloop of voor een deur
 • Op smalle trappen (vanaf 61 cm, gemeten op het smalste stuk van de trap, bijvoorbeeld tussen de trapleuningen)

 

ThyssenKrupp-Flow

 

Tip: de Flow 2 van Thyssenkrupp is het meest ideale model voor een smalle trap. Dit omdat het stoeltje geautomatiseerd met de trap mee kan bewegen, van zijwaarts tot achterwaarts.

Waar moet u opletten bij het kopen van een traplift?

 

Er is een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden als u besluit een traplift te kopen. 

 

Blijven er nog mensen gebruik maken van de trap?

Het is natuurlijk wel zo handig dat de trap ook nog lopend gebruikt kan worden. Hier kan rekening mee gehouden worden, zelfs bij een smalle trap.

 

De rail van een traplift komt standaard 18 cm uit de kant. Er blijft dus voldoende ruimte over om op te lopen, mits u de traplift aan de binnenzijde laat plaatsen. Op die manier blijft het brede gedeelte van de trap beloopbaar. Dit kan niet met alle type trapliften omdat hiervoor een sterke motor nodig is. Vraag hier dus naar!

Ook kan de rail verder uitlopen naar beneden of op de overloop, zodat het stoeltje niet op de trap wordt geparkeerd, maar op een plek waar hij niet in de weg staat. Dit wordt een parkeerbocht genoemd. Sowieso is het stoeltje opgeklapt slechts 35 cm breed, dus zal hij de doorloop niet snel hinderen.

 

Gebruikersgewicht

Een reguliere traplift heeft een maximaal draagvermogen van ongeveer 125 kilo. Maar bent u wat zwaarder dan gemiddeld, dan is dat geen enkel probleem. Er zijn ook trapliften speciaal voor een zwaarder gebruikersgewicht, deze kunnen tot 170 kg. Hierbij is het voortdrijvingsmechanimsme aangepast en kan de stoel eventueel voorzien worden van een bredere zitting voor extra zitcomfort.

 

Snel nodig of niet?

Uw gezondheid kan plots achteruit gaat of u kunt oververwacht wat overkomen, waardoor traplopen niet meer lukt. Als een snel een traplift nodig heeft, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een gebruikte traplift. Deze zijn vaak snel leverbaar. Een gebruikte traplift is daarnaast voordeliger, duurzamer en even veilig!

 

Garantie

Het is natuurlijk belangrijk dat u zonder zorgen van uw traplift kan genieten. Standaard krijgt u 1 jaar garantie. De meeste leveranciers van trapliften bieden een onderhoudscontract aan. Een soort abonnement waar u maandelijks een (klein) bedrag voor betaalt en daardoor u zolang uw contract loopt garantie heeft op uw traplift. Bij zo’n abonnement zitten de jaarlijkse onderhoudsbeurt, 24/7 service en onder meer voorrijkosten inbegrepen. 

 

Traplift leveranciers

 

Er zijn 5 grote fabrikanten die betrouwbare trapliften van hoge kwaliteit leveren. Natuurlijk verschillen ze onderling wel op diverse vlakken, maar een miskoop zal u met geen van allen doen.

 

Otolift

 

Logo-Otolift-Trapliften

Is een Nederlands bedrijf, gevestigd in Bergambacht. Ze leveren 3 type trapliften, de Otolift Modul-air met een mooie dunne rail, de Otolift Two met een dubbele rail en de Otolift Line voor rechte trappen. De trapliften kunnen zowel aan de binnen- als buitenzijde worden geplaatst.

 

Handicare

 

Handicare trapliften logo

Handicare trapliften worden ook in Nederland geproduceerd. Ze hebben trapliften voor zowel de binnen als buitenbocht en bieden ook een traplift voor buitengebruik aan.

 

TK Home Solutions 

 

Thyssenkrupp trapliften logo

 

Een degelijke Duitse fabrikant met innovatieve trapliften die mooi meedraaien met de trap.

 

Stannah

 

Stanna trapliften logo

 

Is een fabrikant uit Engeland met een rijke historie en een vestiging in Nederland. De trapliften zijn wel iets minder vooruitstrevend dan bijv Otolift en TKA.

 

Acorn

 

acorn-stairlifts-logo2

 

Acorn is ook een Engelse fabrikant die een mooie modulaire traplift leveren. Hierdoor kan een rail gemakkelijk worden hergebruikt, omdat deze als een soort van Legostukjes is opgebouwd. In Nederlands is Smienk Trapliften dealer van Acorn.

 

Naast bovengenoemde leveranciers zijn er ook bedrijven, zoals Smienk Trapliften, die gebruikte trapliften aanbieden van alle genoemde merken.

Alternatieven voor de traplift

 

Easysteppers (voor wanneer u nog redelijk goed ter been bent)

Easysteppers zijn stevige tussentreden, vast op uw trap, zodat u met kleine stapjes klachtenvrij en veilig de trap op en af kunt lopen. U blijft hiermee uw spieren trainen, maar op een manier die u minder kracht kost en tegelijkertijd worden uw gewrichten minder zwaar belast. Dit helpt u vitaal en veerkrachtig te blijven en kunt u langer thuis blijven wonen.

 

Huislift

Een huislift is een lift die u verticaal naar boven tilt. Deze lift kan bijna overal in huis geplaatst worden, zolang er genoeg ruimte is. Deze lift gaat over het algemeen door het plafond naar de volgende verdieping. Een huislift bestaat uit een kleine cabine, waarin u staat of op een neerklapbare stoel plaatsneemt. Huisliften bestaan in velerlei soorten en maten, zo is de kleinste slechts 0,62m2. Wanneer de huislift ruim genoeg is voor een rolstoel, is deze lift ook zeer geschikt voor rolstoelgebruikers. Lees hier meer over huisliften.

 

Traplift kopen? Informeer u eerst met onze keuzehulp

 

Platformlift

Een platformlift is een geschikt alternatief voor een traplift, wanneer u gebruik maakt van een rolstoel. Deze lift brengt u net als een traplift over de trap naar boven echter heeft deze lift geen stoel maar een platform waarop de rolstoel bevestigd kan worden.

Wat kost een traplift?

 

Traplift prijzen verschillen enorm. Het verschil zit vooral in het feit of u voor nieuw of tweedehands kiest en hoe uw trap eruit ziet (recht, met bochten etc.). Daarnaast maken merk en specifieke wensen (zoals het model van het stoeltje en extra opties) het verschil.

 

Nieuw of tweedehands

Bij een traplift denkt u er misschien niet snel aan om een gebruikte traplift aan te schaffen. Toch is dit vaak een verstandige keuze. Door te kiezen voor een tweedehands traplift in plaats van een nieuwe, kunt u zo duizenden euro’s besparen. Bovendien is een gebruikte traplift net zo veilig als een nieuwe, want ze moeten aan dezelfde veiligheids- en kwaliteitseisen voldoen. Ook mooi: het is duurzamer.

 

Bijvoorbeeld: een nieuwe traplift voor een rechte trap kost tussen de € 2.630 en € 5,399 euro. Een gebruikte traplift voor een rechte trap kost tussen de € 1.690 en € 2,890 euro. Zo kunt u, bij een rechte trap, dus wel tot € 3.709 euro besparen door voor een tweedehands traplift te kiezen!

 

Kopen of huren?

Heeft u de traplift waarschijnlijk maar tijdelijk nodig (bijvoorbeeld na een operatie) of heeft u niet het budget om de traplift in één keer aan te schaffen? Dan kan een traplift huren ook een goede optie zijn. En vind u het fijn om een traplift wat langer te proberen? Vaak kunt u de traplift na uw huurperiode overkopen, zo weet u zeker dat dit een passend model en merk voor u is.

 

Kosten traplift huren

De kosten voor het huren van een traplift liggen tussen de €90,- en de €150,- per maand.

 

Bijvoorbeeld: bij onze partner Smienk betaalt u een eenmalig starttarief en een laag vast maandbedrag van € 90,- (exclusief plaatsing). Hier is 24/7 service en onderhoud én het verwijderen na de huurperiode bij inbegrepen

 

Traplift met Wmo

Heeft u een Wmo-indicatie gekregen van uw gemeente, dan kunt u in veel gevallen de traplift daarmee vergoed krijgen. De maximale eigen bijdrage in 2020 is maximaal € 19,- per maand. Een traplift wordt niet vergoed door uw zorgverzekaar en is ook niet aftrekbaar van de belasting. Lees meer over traplift kopen via de wmo.

De volgende stap: vergelijk betrouwbare leveranciers

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij dat onze partners contact met u opnemen om u te informeren over de mogelijkheden.

 

✔️ Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners

✔️ Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

✔️ Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Prijs: € 14,95

 

Meer info

Traplift kopen? Informeer u eerst met onze keuzehulp
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord