Alles wat u wilt weten over de kangoeroewoning

Een kangoeroewoning maakt de zorg voor elkaar een stuk makkelijker én is ook nog eens heel gezellig. Het lijkt een fijne woonvorm, maar is dat ook zo? Het is namelijk niet zo eenvoudig als het lijkt. In dit artikel vertel ik jullie alles wat u over een kangoeroewoning zou moeten weten. Leest u verder?

 

Wat is een kangoeroewoning?

 

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee woningen onder één dak. Deze woonruimtes hebben in principe ieder hun eigen voordeur, maar staan middels een interne deur wel in verbinding met elkaar.

 

Zo’n woning kan voor de gezelligheid zijn, maar heeft bijna altijd een praktische functie. Het is op deze manier namelijk makkelijker om voor elkaar te zorgen. De mantelzorger kan dan voor zijn of haar ouders zorgen of bijvoorbeeld voor een gehandicapt kind.

 

Een kangoeroewoning wordt ook wel genoemd:

 

 • Buidelwoning
 • Meergeneratiewoning
 • Generatiewoning
 • Kangoeroehuis
 • Tandemwoning
 • Gekoppelde woning

Voor een compleet overzicht van alle seniorvriendelijk woningopties, bekijk dan dit artikel.

Alles wat u wilt weten over de kangoeroewoning
Hier ziet u de twee voordeuren van deze luxe kangoeroewoning (foto van Groothuisbouw)

Waarom een kangoeroewoning?

 

Een kangoeroewoning maakt de zorg voor elkaar een stuk minder moeilijk. Doordat u bij of naast elkaar woont, is het contact niet alleen makkelijker maar heeft u ook geen reistijd meer. Als u dan zorg nodig heeft, is uw familie altijd in de buurt. Maar ook andersom is het handig; als uw familie hulp nodig heeft, kunt u voor hen klaarstaan. Bijvoorbeeld door op uw kleinkinderen te passen of boodschappen te doen.

 

Laten we de voordelen en de nadelen eens op een rijtje zetten.

 

Voordelen kangoeroewoning

 

 • Langer thuis in huis

Als de mantelzorg praktisch niet meer te doen is, dan zou het misschien niet meer mogelijk zijn om in uw eigen huis te blijven wonen. Gelukkig kunt u dankzij een kangoeroewoning zelfstandig blijven wonen. U heeft uw eigen plekje, maar bent toch bij elkaar in de buurt en kunt rekenen op steun.

 

 • Tijd besparen

Bij elkaar wonen middels een kangoeroewoning scheelt veel tijd. Stel dat u iedere ochtend en avond bepaalde zorg nodig heeft, zoals geholpen worden bij het aantrekken van steunkousen. Als daar normaal gesproken een bepaalde afstand voor afgelegd zou moeten worden, kost dat veel tijd. En dat is nu niet meer! Ook even samen koffiedrinken of iets langs brengen is zo gedaan.

 

 • Kosten besparen

Door samen onder één dak te leven, kunnen jullie kosten besparen. Dit kan van beiden kanten komen; van zorgkosten en eventuele kosten voor verblijf in een woonzorgcentrum tot misschien wel de kosten voor de kinderopvang. Kangoeroewonen maakt een eigen huis/woonruimte vaak voor iedereen betaalbaarder.

 

 • Sterke familieband

Doordat jullie ‘samen’ wonen en elkaar veel helpen, zal de familieband ook sterker worden. U weet dat u altijd kunt rekenen op steun en gezelschap en bent veel momenten samen. Misschien ziet u zelfs wel uw kleinkinderen elke dag opgroeien.

 

[the_ad_group id=”173″]

 

Nadelen kangoeroewoning

 

 • Privacy

U kunt privacy creëren in een kangoeroewoning, maar het is natuurlijk wel anders dan als jullie beiden een eigen woning zouden hebben. Afhankelijk van het soort woning, de indeling en bijvoorbeeld de isolatiekwaliteit, zullen jullie elkaar horen en zien. Dit is iets om goed over na te denken en afspraken over te maken. Meer hierover kunt u lezen onder het kopje ‘Regels kangoeroewoning’ verderop in dit artikel.

 

 • Mogelijk fiscale gevolgen

Let op, dit nadeel speelt niet altijd een rol, maar ligt aan de precieze vorm van kangoeroewonen waar u voor gekozen heeft.

 

Het kán zijn dat jullie als fiscale partners worden beschouwd. In dat geval worden jullie inkomens samen gerekend en kan dit invloed hebben op verschillende toeslagen en uitkeringen. Denk hierbij aan zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebondenbudget.

 

Ook hier vertellen wij u verderop in dit artikel meer over.

 

 • Mogelijk extra kosten

Ondanks de kostenbesparing die een kangoeroewoning op kan leveren, is het mogelijk wel een investering. Misschien zullen jullie een volledig nieuwe woning kopen, misschien zullen jullie moeten verbouwen of andere aanpassingen door moeten voeren.

 

Echter kan het zo zijn dat jullie daarna juist op de woonkosten gaan besparen. En wist u dat het levensloopbestendig maken van uw woning waardeverhogend werkt?

Alles wat u wilt weten over de kangoeroewoning
Samen eten wordt extra makkelijk door een kangoeroewoning!

Verschil kangoeroewoning en zorgwoning

 

Als u dit zo leest, dan vraagt u zich misschien wel af ‘Wat is dan het verschil tussen een kangoeroewoning en een zorgwoning?’. Dat is een logische vraag, want een zorgwoning heeft hetzelfde doel als een kangoeroewoning.

 

De termen kangoeroewoning, zorgwoning en mantelzorgwoning worden door veel mensen door elkaar gebruikt. Met een zorgwoning bedoelen wij een vrijstaande unit die in de tuin of op het erf van de mantelzorger wordt geplaatst.  

 

Het verschil tussen een kangoeroewoning en een zorgwoning is dat een (mantel)zorgwoning een tijdelijke, losstaande woonruimte is. Een kangoeroewoning is permanent en is een combinatie van twee woningen onder één dak.

 

Het één is niet per se beter dan het ander, maar er zijn wel een aantal belangrijke verschillen. Daarom dient u goed naar uw persoonlijke situatie en uw wensen en behoeften te kijken, om te beslissen wat voor u de juiste woonvorm is.

 

Om u hierbij te helpen, hebben wij alvast een paar voor- en nadelen opgesomd:

 

Kangoeroewoning

Zorgwoning

Een definitieve woonoplossing

Een tijdelijke woonoplossing

Beperkte privacy

Redelijk veel privacy

U dient uw woning te kunnen aanpassen en/of uitbouwen

U heeft voldoende ruimte nodig op uw erf/tuin

Kangoeroewoning mogelijkheden

 

Lijkt een kangoeroewoning u een fijne woonvorm? Dan heeft u een aantal mogelijkheden:

 

 • Een kangoeroewoning kopen
 • Een kangoeroewoning huren
 • Huidige woning verbouwen tot kangoeroewoning
 • Een kangoeroewoning laten bouwen

 

Hieronder bespreken wij deze mogelijkheden en waar u op moet letten.

 

Kangoeroewoning kopen

Hoewel er niet heel erg veel kangoeroewoningen op de markt beschikbaar zijn, is dit wel een mogelijkheid. U kunt de woning samen kopen. Het is ook een optie om de woning te kopen en de tweede ‘inpandige’ woning te verhuren aan de andere bewoner(s). De gemeente moet hier toestemming voor geven. Denk er ook aan om de eigendomsverhoudingen goed vast te laten leggen bij een notaris.

 

Kangoeroewoning huren

Het is ook mogelijk om een kangoeroewoningen te huren. Er zijn een aantal woningcorporaties die dit beschikbaar hebben, maar soms loopt de verhuur via de gemeente.

 

Bij het huren komen vaak wat extra regels kijken. Zo is de kans groot dat u aan moet tonen dat u de kangoeroewoning wilt huren vanwege een zorgrelatie. Ook kan het zijn dat bij overlijden of vertrek van een van de huurders, de andere huurders de woning moeten verlaten. Laat u dus altijd goed informeren.

 

[the_ad_group id=”173″]

 

Huidige woning verbouwen tot kangoeroewoning

Tenslotte heeft u ook nog de mogelijkheid om uw huidige woning te verbouwen tot een kangoeroewoning. Als dit kan, qua ruimte en financiële middelen, is dat natuurlijk erg fijn. Aan het blijven wonen in uw vertrouwde omgeving zitten wel wat haken en ogen.

 

Want mag u een bestaande woning zomaar splitsen? Het is daarom belangrijk om bij uw eigen gemeente goed te informeren naar de regels. Deze regels kunnen per gemeente verschillen.

 

Daarnaast zou u navraag kunnen doen naar de mogelijkheden voor subsidies. In principe betaalt u de gewone bouwkosten zelf, maar woningaanpassingen zou u mogelijk vergoed kunnen krijgen vanuit de Wmo. Denk bijvoorbeeld aan een traplift.

 

Kangoeroewoning laten bouwen

Dit kan bij een aantal bouwbedrijven, bijvoorbeeld bij Groothuisbouw. U ontwerpt samen met het bedrijf uw woning en kiest zo de ideale indeling voor uw situatie. 

Alles wat u wilt weten over de kangoeroewoning

Kangoeroewoning prijs

 

De prijs van een kangoeroewoning is enorm uiteenlopend. De prijs van een woning heeft te maken met allerlei factoren te maken zoals locatie, vierkante meters, de staat van het huis etc.

 

Hoewel het eigenlijk onmogelijk is om een gemiddelde prijs te noemen, heb ik toch een aantal voorbeelden opgezocht.

 

Kangoeroewoning kopen prijs

Waar u in Friesland bijvoorbeeld € 395.000 euro betaald voor een vrijstaande kangoeroewoning, betaalt u in Zuid-Holland € 625.000 euro voor een tussenwoning.

 

Kangoeroewoning huren prijs

Woningcorporatie Maasdelta verhuurt een aantal kangoeroewoningen in Spijkenisse. Dit zijn appartementen die samen verhuurd worden, maar een aparte huurprijs hebben. Dat is ongeveer € 714 euro voor appartement 1 (85 m2) en € 477 euro voor appartement 2 (51 m2). Dat komt op een totaal prijs van €1191.

Regels kangoeroewoning

Het is u inmiddels waarschijnlijk al duidelijk geworden dat er nogal wat regeltjes aan een kangoeroewoning zitten. Dit hoeft geen belemmering te zijn. Wel is het belangrijk om u hiervan bewust te zijn om problemen met bijvoorbeeld de gemeente te voorkomen.

 

Wij benoemen alvast een aantal belangrijke punten waar u aan moet denken:

 

1. Vergunning nodig?

U dient altijd te voldoen aan het bestemmingsplan en het bouwbesluit, maar u hoeft voor een kangoeroewoning geen stedenbouwkundige vergunning aan te vragen (tenzij u voor een aanbouw gaat). Wel moet u het melden bij de gemeente en zullen zij misschien een aantal voorwaarden hebben.

 

2. Woningsplitsing of 1 woning?

Het klinkt misschien logisch om de woning te splitsen in twee woningen. Dat is immers hoe een kangoeroewoning werkt toch? Maar dat is niet altijd het geval. Het is namelijk ook mogelijk om een kangoeroewoning als 1 woning op 1 stuk grond in te schrijven (met verhuur van de tweede inpandige woning). De eigendomsverhouding kan bij de notaris worden vastgelegd. Gescheiden elektriciteit, watermeters, brievenbussen etc. kunnen geregeld worden.

 

Gaat u de woning splitsen? Dan zitten hier veel regels aan. De inpandige woningen moeten dan duidelijk van elkaar gescheiden zijn via verticale en/of horizontale splitsingen. Iedere gemeente stelt hier zijn eigen eisen aan. Wel is het voordeel van woningsplitsing dat de woningen later als aparte woningen verkocht kunnen worden.

 

3. Zet het op papier

Door te gaan kangoeroewonen zitten jullie aan elkaar vast. Maar op welke manier? Het is goed om alles duidelijk op papier te laten zetten bij een notaris. Denk hierbij aan afspraken rondom de hypotheekbetalingen maar ook eigendom.

 

Iedereen moet goed op de hoogte zijn van de regels, zodat niemand voor verassingen komt te staan. Mogelijk is het zo dat bij het overlijden van bewoners van de ene woonruimte, de bewoners van de andere woonruimte de woning moeten verlaten.

 

4. Goede afspraken maken goede vrienden

Er moeten niet alleen afspraken gemaakt worden over de wet- & regelgeving, maar ook privé. Onderling moet duidelijk zien wie wat van elkaar verwacht. Denk hierbij aan allerlei verschillende zaken op het gebied van privacy, de zorgtaken of de mate waarin u samen activiteiten wilt ondernemen.

 

Bijvoorbeeld:

 • Op welk moment zal welke zorgtaak uitgevoerd worden?
 • Gaan wij samen avondeten? En zo ja, welke dagen? Wie kookt er?
 • Mogen wij zomaar bij elkaar naar binnen lopen?
 • Kan de hulpbehoevende ook taken van de mantelzorger overnemen? Zoals het doen van boodschappen?

 

Denk hierbij ook aan eventuele andere familieleden of professionele zorgverleners. Het feit dat u bij uw mantelzorger woont, hoeft niet te beteken dat álle zorg ook door de mantelzorger wordt uitgevoerd.

 

Dit zijn slechts een paar belangrijke punten. Het is verstandig om uw persoonlijke situatie, wensen en behoeftes met een expert te bespreken. Zo is duidelijk welke regels er in uw situatie gelden.

 

[the_ad_group id=”173″]

 

Fiscale partners

Zoals al eerder benoemd, worden jullie als fiscale partners gezien op het moment dat jullie op hetzelfde huisnummer wonen. Dit kan invloed hebben op de huurtoeslag, zorgtoeslag en op de volgende uitkeringen:

 

AOW en AIO: kangoeroewonen kan ook voor een verlaging van de AOW én AIO zorgen als u alleenstaande bent. Op het moment dat u gaat kangoeroewonen wordt u namelijk niet meer gezien als alleenstaande, maar als samenwonend. Er geldt echter een uitzondering voor ouders en kinderen. Op het moment dat een meerderjarig kind bij zijn alleenstaande ouder gaat wonen of andersom, blijft de alleenstaande AOW hetzelfde.

 

ANW-uitkering: ontvangt u de Algemene nabestaandenwet uitkering en gaat u kangoeroewonen? Vaak verliest u dan uw volledige ANW-uitkering. Er geldt een uitzondering voor mantelzorgers die gaan samenwonen met iemand die intensieve zorg nodig heeft. U kunt dan veelal de uitkering houden, maar deze zal wel verlagen.

 

Bijstandsuitkering: het samenwonen heeft ook gevolgen voor de bijstandsuitkering. Maakt u voor de zorg extra kosten? Dan kunt u eventueel een beroep doen op de bijzondere bijstand.

 

Thuishulp

Vraagt u bij de gemeente thuishulp aan? Dan zal de gemeente dit waarschijnlijk ter discussie stellen. Er is immers al een mantelzorger in de woning aanwezig. De gemeente zal uw persoonlijke situatie onderzoeken en hier wel of geen toestemming voor geven. Wel kunt u natuurlijk altijd particuliere hulp inschakelen.

 

Raadpleeg voor meer informatie over toeslagen de website van de Belastingdienst of bel de gratis Belasting Telefoon: 0800-0543. Voor meer informatie over de uitkeringen kunt u terecht op de website van de Sociale Verzekeringsbank. Daarnaast kunt u natuurlijk altijd om hulp vragen van uw gemeente.

 

Het is mogelijk om een eigen huisnummer aan te vragen voor de tweede woning. De woning dient hiervoor zelfstandig gebruikt te kunnen worden. Dat betekent; eigen sanitair (badkamer en toilet) en keuken en een eigen voordeur die vanbinnen vanbuiten afgesloten kan worden. U heeft dan geen last van bovenstaande problemen. Echter hoeft dit niet gunstiger te zijn. Een eigen huisnummer brengt namelijk ook weer kosten met zich mee, zoals gemeentelijke heffingen.

Voorbeelden kangoeroewoning

 

Kangoeroewoningen zijn er in allerlei soorten en maten, dus de voorbeelden zijn erg uiteenlopend. Door te Googelen op ‘Kangoeroewoning’ met uw woonplaats erachter (of een andere stad in Nederland) komt u vast al wat tegen. Bijvoorbeeld deze kangoeroewoning in Nieuwersluis of misschien wel wat voorbeelden op de website van uw gemeente.

 

U kunt ook eens een kijkje nemen bij een bouwbedrijf. Zo heeft Groothuisbouw op de website een uitgebreide pagina over een kangoeroewoning. Op deze pagina tonen zij allerlei type woningen met plattegronden en voorbeelden.

 

In onderstaande video ziet u ook een voorbeeld van een kangoeroewoning en hoort u de ervaring van de bewoners:

 

Tenslotte

 

Ondanks de punten waar u goed over na moet denken en uzelf goed over moet informeren, zijn kangoeroewoningen een fijne woonvorm. De zorg voor elkaar is zo een stuk makkelijker. Ook scheelt het tijd, geld én is het gewoon gezellig!

 

Was u al bekend met de kangoeroewoning?

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Alles wat u wilt weten over de kangoeroewoning
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord