fbpx

Hoe werkt Instagram?

Onderwerp: Gezelligheid, In contact blijven
7 januari 2021
Sharon Kok

Hoe werkt Instagram – Terwijl Facebook de laatste jaren vele gebruikers verliest, groeit het sociale medium Instagram enorm. Dus als u op de hoogte wilt blijven van wat uw kinderen en kleinkinderen doen, dan is het slim om hen op Instagram te volgen! Het kan met bijna iedere tablet, smartphone en seniorentelefoon


Ook leuk: Instagram wordt ook gebruikt door onder anderen musea, BN’ers en voor grappige plaatjes. Ook voor lekkere recepten kunt u er goed terecht.

 

Hoe werkt Instagram dan? Ik leg het u graag uit in dit blog. Ik laat u deze dingen zien:

 

 • Instagram installeren op uw smartphone
 • Een account aanmaken 
 • Vrienden toevoegen 
 • Berichten plaatsen 
 • Reageren op berichten
 • Veilig gebruik maken van Instagram

 

Laten we beginnen!

Dit is het logo van Instagram

Wat is Instagram?

 

Instagram is een gratis social media kanaal waarbij het draait om foto’s en filmpjes delen met uw volgers. U kunt een foto bewerken en plaatsen en vervolgens kunnen uw volgers deze ‘vind-ik-leuken’ en erop reageren. Instagram wordt gebruikt als app op de smartphone. Op een pc kunt u wel foto’s bekijken maar niet posten.

Hoe werkt Instagram 1: Op uw telefoon installeren

 

Om Instagram te kunnen gaan gebruiken moet u eerst de app op uw smartphone installeren. Dit is een gratis app en kan op elke smartphone, net zoals Whatsapp. Het is wel belangrijk dat uw telefoon toegang heeft tot het internet. 

 

Installeren op een iPhone:

 1. Open de App Store
 2. Klik op het vergrootglas rechts onderin
 3. Type in het grijze balkje bovenin het scherm ‘Instagram’
 4. Nu verschijnt ‘Instagram’ en klikt u daarnaast op ‘Download’

Installeren op een Android toestel:

 1. Open de Play Store
 2. Type bovenin de zoekbalk ‘Instagram’
 3. Klik nu op ‘Instagram’ en op ‘Installeren’

Instagram account aanmaken

 

Wanneer u Instagram opent, wordt u stap voor stap meegenomen in het aanmaken van uw profiel. U moet hierbij een aantal gegevens invullen, zoals uw emailadres. Als u zelf ook foto’s wilt gaan plaatsen, moet u toestemming geven voor toegang tot o.a. foto’s en camera. De melding verschijnt vanzelf op uw beeldscherm.

Hoe werkt Instagram 2: De knoppen

 

Wanneer u de app opent en ingelogd bent ziet u onder- en bovenin een aantal knoppen.

 

Het huisje

Dit is de tijdlijn. Hierop verschijnen de foto’s en filmpjes van de mensen die u volgt. Door naar beneden te scrollen kunt u alles bekijken, het ‘leuk’ vinden en reacties achterlaten (meer uitleg hierover vindt u bij het kopje reageren op anderen). Deze tijdlijn verandert wanneer u Instagram opnieuw opent en wanneer mensen weer nieuwe foto’s hebben geplaatst.

hoe werkt instagram

 

Het vergrootglas

Hier komt u op de ‘verkennen’ pagina. Hier staan de berichten van mensen die u niet volgt, maar mogelijk wel interessant zou vinden. Bovenaan vindt u de zoekbalk. Hier kunt u zoeken op bijvoorbeeld personen.

hoe werkt instagram

 

Het vierkantje

Hier kunt u zelf foto’s en filmpjes delen! Later in het blog zal ik u hier meer over vertellen.

hoe werkt instagram

 

Het hartje

Hier ziet u de interactie met uw vrienden/volgers. Wanneer mensen bijvoorbeeld reageren op uw foto, dan ziet u dat hier. Er staan ook hartjes onder de foto’s. Als u daarop klikt, of dubbel klikt op de foto, dan vindt u die foto leuk.

hoe werkt instagram

 

Het poppetje/uw profielfoto

Hier vindt u uw eigen profiel en kunt u deze aanpassen. U ziet hier onder meer uw profielfoto, hoeveel volgers u heeft en welke foto’s u allemaal geplaatst heeft.

hoe werkt instagram

 

De rondjes bovenaan

Bovenaan, in de rondjes, vindt u Instagram Stories. Hier plaatsen mensen een foto of video die maar 24 uur zichtbaar blijft. Door op het rondje te klikken kunt u het bekijken.

hoe werkt instagram stories

Hoe werkt Instagram 3 – Vrienden zoeken en toevoegen

 

Vrienden zoeken en toevoegen om te volgen kunt u doen via de ‘vergrootglas knop’ onderin.  U kunt dan bovenin in de zoekbalk de naam van die persoon intypen en net onder de zoekbalk tikken op ‘Accounts’. Vervolgens kunt u de personen die u ziet aantikken om hun profiel te bekijken. Is het niet de juiste? Dan gaat u via het pijltje linksboven weer terug. Heeft u de juiste persoon gevonden? Dan tikt u op de blauwe ‘volgen’ knop.

 

Houd er rekening mee dat sommige personen hun account op privé hebben staan. Zodra u hen gaat volgen, moeten ze hier eerst nog toestemming voor geven. Pas dan kunt u de foto’s van hen zien.

Zo, nu bent u klaar om uw eerste bericht te gaan posten!

 

Hieronder ziet u het nog eens schematisch.

 

Hoe werkt instagram

In dit scherm zoekt u vrienden, familie of anderen om te volgen.

Hoe werkt Instagram 4 – Eerste bericht posten

 

Het is tijd om uw eerste bericht te posten! Dat gaat zo:

 

Stap 1: Om een foto te plaatsen klikt u op het vierkantje onderaan in uw beeldscherm.
U kunt nu door uw fotobibliotheek heen scrollen en datgene dat u wilt plaatsen, aantikken. Dan drukt u rechtsboven op ‘volgende’. Nu kunt de foto bewerken.

 

Stap 2: Door onderin naar rechts te scrollen ziet u allerlei filters.
Als u deze aantikt ziet u het effect. Bent u tevreden? Dan tikt u weer op ‘volgende’ (tenzij u de foto verder wilt bewerken, zie dan het stukje hieronder). Liever een foto zonder filter? Dan scrolt u terug naar het begin, daar staat een plaatje met ‘Normal’. Tik daar op.

 

Stap 3: Wilt u de foto verder bewerken?
Bijvoorbeeld inzoomen of lichter maken? Klik dan onderaan in uw beeldscherm op ‘bewerken’. Dat staat naast ‘filter.’ U kunt nu verschillende opties aanklikken en toepassen door met het schuifbalkje dat verschijnt de sterkte aan te geven. Tevreden? Dan gaat u verder door rechtsboven op ‘volgende’ te klikken.

 

Stap 4: Nu kunt u tekst erbij plaatsen en taggen.
Het onderschrift kunt u schrijven als u klikt op ‘Schrijf een onderschrift’.

Daarnaast kunt u deze dingen doen:

 • Personen vermelden op de foto, net als bij Facebook. Staat u bijvoorbeeld op de foto met uw kleinkind? Dan klikt u op ‘Personen taggen’. Tik de plek aan waar uw kleinkind te zien is en vul zijn/haar naam in. Verschijnt het goede profiel? Dan klikt u hierop en vervolgens op ‘Klaar’.
 • Bij locatie toevoegen kunt u bijvoorbeeld uw woonplaats invullen of het restaurant waar de foto gemaakt is.

 

Helemaal compleet? Dan klikt u op ‘Delen’.

Tada! Uw eerste bericht staat op Instagram. Uw volgers kunnen deze nu allemaal zien en hierop reageren.

 

Hieronder ziet u het schematisch in een afbeelding.

 

Hoe werkt instagram

Reageren op anderen

 

Ziet u een foto of filmpje die u leuk vindt? Dan tikt u twee keer op de foto (of het filmpje). Op deze manier geeft u het een ‘like’. U kunt dit ook doen door op het hartje eronder te tikken. Wilt u erop reageren? Dan tikt u op het tekstballonnetje. U kunt dan een tekst toevoegen en daarnaast op ‘plaatsen’ klikken. Let wel op, iedereen kan deze reactie zien.

 

hoe werkt instagram

Privéberichten

 

U kunt in Instagram ook chatten met elkaar. Alleen u en de persoon met wie u chat, kunnen het gesprek zien. Ga naar de persoon met wie u wilt chatten (u kunt hem/haar opzoeken via het ‘Vergrootglas’). Tik nu op ‘bericht’ of op ‘chat’. Onderin kunt u uw bericht typen maar ook foto’s of spraakberichten toevoegen. Als u op de videocamera rechts bovenin klikt, kunt u videobellen. Veel chatplezier!

 

Veilig op Instagram

 

Instagram werkt via internet en is dus een plek waar iedereen op kan komen. U wilt natuurlijk wel veilig gebruik maken van dit social medium. Het beste is om uw profiel op ‘privé’ te zetten. Mensen kunnen dan alleen uw foto’s en filmpjes bekijken als ze u volgen. En voordat ze u kunnen volgen, moet u daar handmatig toestemming voor geven. U krijgt de verzoeken hiervoor binnen onder het ‘Hartje’ en u kunt de personen dan bevestigen of verwijderen.

 

Uw Instagramprofiel op privé zetten, doet u als volgt:

 1. Ga naar uw profiel. Dit doet u rechtsonder via het poppetje of uw profielfoto.
 2. Tik rechtsboven op de 3 streepjes.
 3. Tik dan op het tandwiel met ‘Instellingen’ (helemaal onderaan).
 4. Ga dan naar het slotje met ‘Privacy’.
 5. Onder ‘Connecties’ vindt u dan ‘Accountprivacy’. Hier zit een schuifknop die u aan of uit kunt zetten. Zet u hem aan (dus met het witte bolletje naar rechts), dan staat uw profiel op privé.

Let wel op: uw profielfoto en volgersaantal is wel zichtbaar voor iedereen.

 

hoe werkt instagram

Hier ziet u een privé-Instagram profiel. Zoals u ziet kunt u niet geen berichten zien.

 

Meer weten over internetcriminaliteit? Lees dan ons artikel over cybercrime herkennen en voorkomen.

Blauwe vinkjes?

 

Achter sommige profielnamen van bekende mensen en instanties op Instagram ziet u blauwe vinkjes staan. Dat betekent dat het de officiële accounts zijn en geen nepaccounts. Dus wilt u een bekende persoon volgen? Let dan op de blauwe vinkjes!

 

instagram blauwe vinkjes

Naast zijn naam staat het blauwe vinkje dat aangeeft dat dit het officiële Instagramaccount van André Rieu is.

Tot slot 

 

Bij Instagram draait het dus vooral om het delen van foto’s en filmpjes. En dit sociale medium wordt groter en groter, terwijl Facebook langzaamaan minder wordt gebruikt. Dus wilt u op de hoogte blijven van uw kinderen en kleinkinderen? Ik zou zeggen; download de app en maak een account aan!

 

Gebruikt u al Instagram? Laat het ons weten op onze Facebookpagina (want ja, wíj zijn nog wel actief op Facebook)

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.