fbpx

Een levensloopbestendige woning in 6 stappen

Herinneringen en de omgeving: dat is wat uw huis tot een thuis maakt. Dus als u fijn woont, waarom zou u dan ooit willen verhuizen?

Maar een levensloopbestendige woning, hoe doet u dat en hoeveel kost dat dan? We laten u in deze blog stap-voor-stap zien hoe u met in slechts 6 aanpassingen uw woning klaarmaakt voor de toekomst.

Met deze 6 aanpassingen hoeft u niet meer te verhuizen, zelfs als:

 • u in de toekomst zorg nodig heeft
 • u een verhoogd risico krijgt op vallen
 • woont in een huis met meerdere verdiepingen
 • er nu geen geld voor heeft

Zit u (alleen) thuis en komt u de dag moeilijk door? Wij willen u helpen!

Juist nu willen wij iedereen die noodgedwongen veel thuis is en weinig bezoek meer kan ontvangen, helpen om deze crisis door te komen. Dat doen we met onze Dagelijkse Doorkomer. Een dagelijks bericht in uw inbox met altijd iets om thuis te doen en een leuke, grappige of ontroerende video. Inschrijven kan hieronder:

Het kan ontzettend lastig zijn om te bepalen waar u begint bij het levensloopbestendig maken van uw woning. Zeker als u (nu) nergens last van heeft. Bovendien, hoe zit het met de financiering. Daarom heb ik dit Langer Thuis in Huis-blog in twee delen opgedeeld: de belangrijkste woningaanpassingen om uw huis geschikt te maken en financieringsmogelijkheden.

Let op: langer thuis wonen is niet voor iedereen geschikt. Wilt u weten of het voor u iets is? Lees de voor- en nadelen van langer thuis wonen.

Wat is een levensloopbestendige woning?

Meer dan een huis zonder trap

 

Een levensloopbestendige woning is een huis dat zo is aangepast of gebouwd dat het geschikt is om in te wonen, ook als er zorg nodig is of als mensen slecht ter been zijn.

Volgens het kennisinstituut Onze Taal werd de term ‘levensloopbestendige woning’ voor het eerst gebruikt in de jaren ’90. Deze omschrijving moest het type woningen aanduiden waar mensen hun hele leven kunnen blijven wonen. Van jonge stellen en gezinnen tot en met senioren. Het huis vormt het hele leven de thuisbasis van het gezin. In een levensloopbestendige woning zijn lichamelijke klachten dan ook geen reden meer om te verhuizen: de woningen hierop zijn aangepast.

levensloopbestendige woning

Waarom een levensloopbestendige woning?

Dit is de reden om er al vroeg mee te beginnen

 

Op dit moment worden er steeds meer levensloopbestendige huizen gebouwd. Deze huizen hebben bijvoorbeeld geen drempels, een inloopdouche, een keuken met inductiekookplaat en een slaapkamer op de begane grond. Alles is gebouwd met het oog op een toekomst waarin iemand minder mobiel is. Het allerbelangrijkste is dat iemand zich veilig door het huis kan verplaatsen en niet bang hoeft te zijn voor ongelukken.

Ook als iemand niet hulpbehoevend is, wordt er vaak gekozen voor opties die het huis levensloopbestendig maken. Veel mensen willen goed voorbereid zijn de toekomst, slim! Velen onder ons blijven graag op dezelfde plek wonen, de plek waar ze een gezin kunnen stichten en waar ze ook als ze met pensioen zijn heerlijk kunnen wonen. Dus als er bijvoorbeeld toch een nieuwe keuken wordt aangeschaft, waarom dan niet meteen eentje kiezen die in de toekomst ook ideaal is?

Hoe begint u?
Denk goed na over welke plekken in uw huis mogelijk onhandig zijn in de toekomst:

 • Kookt u op gas?
 • Heeft u alleen een ligbad of een douche met instap?
 • Heeft u een trap?
 • Heeft u een onderhoudsintensieve tuin?
 • Zijn er drempels?

Houd deze mogelijke gevaren goed in uw achterhoofd als u uw huis toekomstbestendig gaat maken.

moderne keuken levensloopbestendig
Een ruime en lichte keuken, zonder bovenkastjes, is mooi, handig en geschikt voor de toekomst.

Mooier dan u misschien denkt

Inspiratie!

 

Het klinkt misschien als overdreven gedoe om al op jonge leeftijd na te denken over de gebreken die u in de (verre) toekomst misschien wel of niet krijgt. Maar ik zie het zo: waarom zou ik nu investeren in een dure keuken in het huis waarin ik oud wil worden, om in de toekomst die keuken misschien helemaal niet meer te kunnen gebruiken? Waardoor ik misschien wel gedwongen wordt om te verhuizen? Zonde. Daarom wat inspiratie om te laten zien hoe mooi levensloopbestendig kan zijn!

 1. Een lichte keuken zonder bovenkasten, laden in de onderkasten en een strakke inductie kookplaat. Klinkt goed toch? Weet u wat het mooie is: zo’n keuken is meteen klaar voor de toekomst. Want u kan overal goed bij en koken is veilig.
 2. Ruwe donkere vloertegels die drempelloos overgaan in een ruime inloopdouche met thermostaatkraan, hand- én regendouche. Ziet u het al voor u, in uw badkamer?
 3. Een tuin met strak straatwerk en een paar weelderige borders vol vaste planten. Bijen en vlinders vinden het heerlijk én bepaalde vaste planten hebben weinig onderhoud nodig. Bovendien komen ze elk jaar uit zichzelf weer terug. Ik teken ervoor!
langer thuis wonen
Een gebruikte traplift is net zo veilig als een nieuwe, maar vaak veel goedkoper. (c) Smienk Trapliften

HOE MAAK IK MIJN HUIS KLAAR VOOR DE TOEKOMST?

Dit zijn de 6 aanpassingen die uw woning levensloopbestendig maken

 

Zoals beloofd, hier komen de 6 aanpassingen die u kunt doen om uw huis in een levensloopbestendige woning te veranderen. Zo bent u klaar voor de toekomst. Zelfs voor een toekomst met zorg. Houd wel uw eigen situatie in uw achterhoofd, ongetwijfeld zijn lang niet alle opties op u van toepassing.

Woningaanpassing 1: Zorg voor opgeruimde en ruime looproutes

U kent het vast wel, u let even niet op en hoppa, daar blijft uw grote teen haken achter het randje van uw vloerkleed. Niet handig als u een beetje last heeft van uw evenwicht. Daarom: zorg ervoor dat uw looproutes veilig zijn.

Dit is hoe u het doet:

 • Bepaal welke looproutes in huis u het vaakst gebruikt. Haal onnodige obstakels weg.
 • Zorg ervoor dat u geen drempels heeft in huis. Heeft u die wel en zijn ze niet te verwijderen? Dan zijn drempelhulpen ideaal.
 • Als u de mogelijkheid heeft: ga voor brede deuren. Dat is sowieso makkelijk met verhuizen, kleine kinderen en boodschappen, maar ook als u bijvoorbeeld een rollator wilt gebruiken in huis.
 • Verwijder tapijten, vloerkleden en deurmatten die onhandige, omhoog krullende randen hebben. Saai? Denk eens aan een gladgeweven vloerkleed. Mooi, makkelijk schoon te houden en minder kans op struikelgevaar.
 • Plaats voldoende verlichting op uw looproutes.
 • Als u last krijgt van duizeligheid is het slim om op uw routes op slimme plekken wandbeugels te plaatsen die u kunt vastgrijpen.

Natuurlijk is er altijd een kans dat u valt, welke leeftijd u ook heeft, maar met deze aanpassingen verkleint u die kans flink!

Meer weten over hoe u vallen kunt voorkomen? Lees dan ons allerbelangrijkste blog over valpreventie.

llevensloopbestendige woning

Woningaanpassing 2: De keuken

De keuken kan een behoorlijk onveilige plek zijn. Niet alleen als u ouder bent, maar ook voor kleine kinderen. Tijd om kritisch naar de keuken te kijken.

Dit is hoe u het doet:

 • Vervang uw gasfornuis voor een inductiekookplaat. Die zijn veilig, snel en zuinig.
 • Verwijder hoge en diepe bovenkasten en vervang die door lagere en ondiepe kasten, waar u bij kan zonder dat u op een krukje hoeft te gaan staan. Ook makkelijk bij de achterste pannen in dat onderkastje kunnen? Dat kan eenvoudig met lades.
 • Plaats goede verlichting in uw keuken en onder de hangkasten.
 • Bewaar zware dingen in bovenste laden van de onderkasten, zo hoeft u niet zo veel te tillen.
 • Als u het niet al heeft: laat een brandalarm.
 • Vervang uw gewone kraan voor een makkelijk te bedienen mengkraan.
 • Kunt u niet zo heel lang meer staan, dan is een kruk om op te zitten handig.
 • Zit u in een rolstoel? Dan is een onderrijdbaar aanrecht op uw hoogte perfect.

Met een op deze manier aangepaste keuken, heeft u de kans op keukenbrandjes en valpartijen van krukjes een heel stuk naar beneden gebracht.

Woningaanpassing 3: De badkamer en het toilet

Een ligbad is handig als u kleine kinderen heeft, maar als u daarnaast geen douche heeft en dus ook moet douchen in het bad, kan dat wel eens lastig worden in de toekomst. Zeker in combinatie met gladde tegels op de vloer.

Zo pakt u uw badkamer aan:

 • Als het kan, laat uw bad vervangen voor een inloopdouche.
 • Gebruik in antislipmatten in uw douche en badkamer.
 • Vervang de gewone kraan voor een thermostaatkraan. Nooit meer per ongeluk heel koud of heet water over u heen!
 • Kunt u niet zo lang meer staan? Plaats een douchestoel of kruk en beugels aan de muur. Beugels zijn ook handig in de wc.
 • Is uw toilet te laag? U kunt hem laten vervangen voor een hoger exemplaar. Een toiletverhoger is een handige en voordelige optie.

Met deze tips kunt u jaren en jaren genieten van uw badkamer en toilet.

toiletverhoger

Woningaanpassing 4: De trap

De trap, het kan een ellendig ding zijn. Mijn opa kwam op het gegeven moment amper nog boven, omdat hij dan helemaal buiten adem was. Niet leuk. Niet voor hem en ook niet voor zijn kinderen, die zich vreselijk veel zorgen maakten. Een handige oplossing is een traplift. Vroeger waren die nogal duur, maar tegenwoordig is het mogelijk om een gebruikte traplift op uw trap te laten plaatsen. Die zijn net zo veilig als nieuwe en vaak duizenden euro’s goedkoper.

Zo maakt u uw trap veilig:

 • Zorg voor een stevige trapleuning en eventueel een tweede trapleuning. Disclaimer: de leuning is er niet om u aan op te hijsen.
 • Plaats antislipmatten op de traptreden.
 • Zorg voor goede verlichting in het trapgat.
 • Kost traplopen u veel moeite? Bekijk dan eens de opties voor een (gebruikte) traplift.

Door op tijd een traplift te plaatsen voorkomt u nare valpartijen én houdt u uw energie over voor de dingen die ertoe doen. En wedden dat de kleinkinderen het geweldig vinden?

Bent u nieuwsgierig naar wat een traplift voor u kan betekenen? Bekijk eerst goed de voor- en nadelen van een traplift.

Woningaanpassing 5: De tuin

Heeft u een tuin? Geweldig! Tuinieren is ontzettend goed voor lichaam en geest. Maar, eerlijk is eerlijk, soms kost het ook vreselijk veel tijd. Heeft u net het onkruid uit de voortuin getrokken, staat het weer hoog in de achtertuin. Echter, als u zorgt voor slimme beplanting en goede paden, kunt u heel lang genieten van uw tuin zonder dat het teveel tijd kost.

Zo doet u het:

 • Een goed tuinontwerp is het halve werk.
 • Bepaal waar u graag zit en waar u graag loopt. Kies daar voor verlichting en bestrating die niet glad wordt. Bijvoorbeeld keramische tegels of Geocolor 3.0. Uitgewassen bestrating is vaak ook antislip. Kijk in elk geval naar algwerende tegels.
 • Zorg ervoor dat er geen drempels of onhandige opstapjes in de tuin zijn.
 • Maak borders niet breder dan 1 meter of 2 meter als u er omheen kunt lopen. Zo kunt u er goed bij.
 • Kies voor vaste planten. Die hebben vaak weinig onderhoud nodig en komen vanzelf weer terug. Bovendien worden ze vaak elk jaar mooier.
 • Zorg voor een waterpunt in de tuin, zo wordt het water geven een fluitje van een cent.
 • Het is belangrijk dat u ook een schaduwplek in uw tuin heeft. Zeker nu de zomers steeds warmer lijken te worden.

Houd deze tips in uw achterhoofd als u uw tuin aan gaat pakken en u heeft een levendige en veilige tuin, die weinig onderhoud nodig heeft. Hier vind u een handig overzicht om uw tuin onderhoudsvrij te maken, inclusief lijst met geschikte planten.

onderhoudsvrije tuin

Woningaanpassing 6: Domotica

Domotica, slimme apparaten en robots die huishoudelijke taken kunnen overnemen, of iemand kunnen waarschuwen als u al een tijd niet bewogen heeft. Dit zijn natuurlijk helemaal geen woningaanpassingen, maar ze kunnen uw leven wel een stuk makkelijker, veiliger en aangenamer kan maken, nu en in de toekomst.

Het zou best fijn zijn als u niet zelf met de stofzuiger hoeft te hannesen, niet waar? Dat kan met een robotstofzuiger. Die zijn inmiddels al zo slim dat ze bijvoorbeeld zelf teruggaan naar hun laadstation als de accu bijna leeg is. U heeft er bijna geen omkijken naar. Een mooi ander voorbeeld is de Google Home. Een speaker waaraan u dingen kunt vragen, bijvoorbeeld hoe laat het is, om iemand te bellen, om uw favoriete muziek op te zetten, een programma op tv af te spelen of om de verlichting in uw huis aan of uit te doen. Een levensloopbestendige woning kan eigenlijk niet meer zonder domotica.

Meer weten over domotica? Hier vindt u een uitgebreid artikel: ‘Domotica getest: helpt techniek langer thuis wonen?’

DE KOSTEN

Waarom er meer mogelijk is dan u misschien denkt

Als u deze lijst met tips heeft gelezen, denkt u misschien: ja, mijn badkamer helemaal laten aanpassen? Weet u wel hoeveel dat kost? Dat snap ik. Voor sommige mensen zal het makkelijk te betalen zijn, anderen hebben het misschien niet zo op de rekening staan. Daarom bespreek ik in deze sectie een aantal opties voor het financieren van huisaanpassingen om uw huis levensloopbestendig te maken. Ik heb het onderverdeeld in twee secties: hypotheek en vergoeding via de overheid.

opeethypotheek

Financieren deel 1: overwaarde hypotheken en andere bancaire leningen

Als u net een huis gekocht heeft, dan kunt u aanpassingen zoals een nieuwe keuken of badkamer misschien meefinancieren in uw hypotheek. Uw hypotheekadviseur kan u daar alles over vertellen.

Maar hoe zit dat als u al jaren in hetzelfde koophuis woont en bijvoorbeeld 65-plus bent? Dan is het minder makkelijk om uw hypotheek te verhogen. Dat, terwijl uw overwaarde op dit moment (2019) waarschijnlijk enorm is! In het verleden was het lastig om het vermogen dat vastzit in de stenen los te maken. Tegenwoordig is dat een stuk makkelijker. Helemaal als u bijvoorbeeld ouder bent dan 55 jaar. Er zijn namelijk steeds meer banken die financieringsopties bieden voor senioren. Zo kunt u toch uw overwaarde gebruiken om uw huis om te toveren tot een levensloopbestendige woning, zónder dat u uw huis moet verkopen.

Zo werkt de overwaarde hypotheek:

 • De hypotheek moet helemaal of grotendeels zijn afgelost.
 • U moet boven een bepaalde leeftijd zijn.

Op deze voorwaarden kunt u bij een aantal banken uw overwaarde opnemen, kijk hier voor een uitgebreid overzicht van voorwaarden, voor- en nadelen per bank.

Vervolgens bieden de verschillende partijen verschillende producten aan:

 • U kunt ervoor kiezen om uit uw overwaarde een maandelijkse uitkering te krijgen, als aanvulling op uw normale inkomen.
 • U kunt er ook voor kiezen om een groot bedrag in een keer op te nemen, bijvoorbeeld voor een verbouwing.
 • Let er wel op hoe de financiering uiteindelijk terugbetaald moet worden. Wordt de bank eigenaar van uw huis, maar mag u er blijven wonen tot u dat niet meer wilt? Of komt de lening bovenop uw bestaande hypotheek? Bovendien, denk er goed over na wat er gebeurt als de waarde van uw woning zal dalen en wat voor invloed de overwaarde hypotheek heeft op een eventuele erfenis voor uw kinderen.

Andere opties zijn de Blijverslening en de Verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Financieren deel 2: vergoedingen via de overheid

In sommige gevallen kunnen de woningaanpassingen en hulpmiddelen zoals een douchekruk worden vergoed: door de overheid via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en soms door de zorgverzekering.

Dit vergoedt de zorgverzekering:

De zorgverzekering vergoedt veel hulpmiddelen die u persoonlijk nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen die worden gebruikt voor verzorging en verpleging op bed, zoals verstelbare bedden, speciale matrassen en glij- en rollakens. Hulpmiddelen zoals een kunstgebit en een bril vallen gedeeltelijk onder het eigen risico.

Echte woningaanpassingen zoals een traplift vallen niet onder de zorgverzekering.

opeethypotheek

Dit vergoedt de overheid:

De Wmo is bedoeld om mensen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Hulpmiddelen die met dit doel gebruikt worden, worden vergoed door de gemeente. De gemeente is namelijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo.

Voorbeelden:

 • douchestoel
 • traplift
 • een verhoogd toilet
 • elektrische deuropener
 • thuiszorg
 • huishoudelijke hulp

Naast aanpassingen van de woning, kunt u via de Wmo ook bijvoorbeeld een scootmobiel of rolstoel (bij gebruik voor langere tijd) aanvragen. Als u een Wmo-indicatie heeft, ontvangt u alles wat u nodig heeft. U moet in 2019 alleen een maximale eigen bijdrage van € 17,50 per 4 weken betalen. In 2020 wordt dat € 19,50. De bijdrage is onafhankelijk van uw inkomen of vermogen.

Complete badkamer- of keukenverbouwingen zal de Wmo niet vergoeden, maar wel hulpmiddelen om uw woning en omgeving zo te maken dat u er nog lang veilig en zelfstandig kunt wonen.

Om in aanmerking te komen voor de vergoeding van hulpmiddelen via de Wmo moet u een verzoek indienen bij de gemeente. Meer weten over dit onderwerp? Lees deze tips van een Wmo-consulent.

Conclusie

Tot slot, ik hoop dat u via dit blog voldoende informatie heeft over waarom en hoe u uw huis klaarmaakt voor de toekomst. Wat die toekomst ook brengen mag.

Welke ruimte gaat u als eerste aanpakken? Ik hoor het graag op onze Facebookpagina!

online daten voor ouderen
Uitslag van het plan

LANGER THUIS IN HUIS PLAN

Bent u benieuwd welke aanpassingen voor uw woning mogelijk zijn? Vul de vragenlijst in en u ontvangt gratis een overzichtelijk plan met mogelijkheden, tips en een schatting van de kosten.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link