Een levensloopbestendige woning is dé oplossing

De term ‘levensloopbestendige woning’ wordt vaak genoemd in de media, maar wat betekent het eigenlijk? En hoe zorgt u ervoor dat uw woning ‘levensloopbestendig’ wordt? In deze blog laten wij u zien en hoe verschillende hulpmiddelen ervoor kunnen zorgen dat uw huis een veilige en levensloopbestendige woning wordt waarin u nog vele jaren met plezier kunt wonen.

 Volgens het kennisinstituut Onze Taal werd het woord ‘levensloopbestendige woning’ voor het eerst gebruikt in de jaren ’90. Deze omschrijving moest het type woningen aanduiden waar mensen hun hele leven kunnen blijven wonen. Lichamelijke klachten tijdens het ouder worden of door ziekte zouden geen reden meer zijn om te verhuizen aangezien de woningen hierop zijn aangepast.

Waarom kiezen voor een levensloopbestendige woning?

Op dit moment worden er steeds meer levensloopbestendige huizen gebouwd. Deze huizen hebben bijvoorbeeld verlaagde drempels, een instapdouche, een traplift en de slaapkamer op de begane grond. Alles is gebouwd met het zicht op de toekomst waar iemand minder mobiel is en waar alles meer moeite gaat kosten. Het allerbelangrijkste hierbij is dat iemand zich veilig door het huis kan verplaatsen en niet bang hoeft te zijn voor eventuele ongelukken. Zelfs als iemand nog niet hulpbehoevend is wordt er tegenwoordig al wel vaak de keuze voor een levensloopbestendige woning genomen, aangezien veel mensen goed voorbereid willen zijn de toekomst.

Welke hulpmiddelen zijn geschikt? 

Aangezien veel woningen niet geschikt zijn voor mensen met lichamelijke klachten worden er tegenwoordig veel hulpmiddelen ontwikkeld die geïnstalleerd kunnen worden om een bestaande woning levensloopbestendig te maken. Zo zijn er hulpmiddelen voor de badkamer, slaapkamer, keuken en de tuin. Deze hulpmiddelen kunnen heel ingrijpend zijn, zoals de verbouwing van een douche of slaapkamer, tot veel kleinere ingrepen. De aanschaf van een antislipmat voor de douche of de bevestiging van een traplift aan een steile trap zijn bijvoorbeeld relatief goedkope oplossingen die vrij simpel geïnstalleerd kunnen worden. Zo kan iemand zelf bepalen hoeveel geld en moeite er gespendeerd kan worden aan hulpmiddelen.

Persoonlijk advies van Langer Thuis in Huis 

Bent u benieuwd naar welke hulpmiddelen er geïnstalleerd kunnen worden in uw huis? Dan kunt u onze Langer Thuis in Huis checklist invullen om een gratis advies te ontvangen die geheel op uw specifieke woonsituatie is toegepast. In dit advies leert u meer over de huidige trends voor levensbestendige woningen, en ziet u welke mogelijkheden er precies zijn voor uw huis.

Uitslag van het plan

LANGER THUIS IN HUIS PLAN

Bent u benieuwd welke aanpassingen voor uw woning mogelijk zijn? Vul de vragenlijst in en u ontvangt gratis een overzichtelijk plan met mogelijkheden, tips en een schatting van de kosten.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link