Met een levensloopbestendige woning hoeft u nooit meer te verhuizen!

Muren kunnen een andere kleur krijgen, meubels kunt u vervangen en verplaatsen. Maar, de plek, het huis, alle herinneringen: die blijven. Dus als uw huis helemaal aan uw eisen voldoet en u er fijn woont, alleen of met de mensen om wie u geeft, waarom zou u dan ooit willen verhuizen? Maar ja, om uw huis nou nu alvast ‘levensloopbestendig’ te maken, is ook weer zo iets. U gaat toch ook geen geraniums in de vensterbank zetten?

Wat is een levensloopbestendige woning?

Volgens het kennisinstituut Onze Taal werd het woord ‘levensloopbestendige woning’ voor het eerst gebruikt in de jaren ’90. Deze omschrijving moest het type woningen aanduiden waar mensen hun hele leven kunnen blijven wonen. Lichamelijke klachten zouden geen reden meer zijn om te verhuizen aangezien de woningen hierop zijn aangepast.

Waarom kiezen voor een levensloopbestendige woning?

Op dit moment worden er steeds meer levensloopbestendige huizen gebouwd. Deze huizen hebben bijvoorbeeld geen drempels, een inloopdouche, een keuken met inductiekookplaat en een slaapkamer op de begane grond. Alles is gebouwd met het oog op een toekomst waarin iemand minder mobiel is. Het allerbelangrijkste is dat iemand zich veilig door het huis kan verplaatsen en niet bang hoeft te zijn voor ongelukken.

Ook als iemand niet hulpbehoevend is, wordt er vaak gekozen voor opties die het huis levensloopbestendig maken. Veel mensen willen goed voorbereid zijn de toekomst, slim! Velen onder ons blijven graag op dezelfde plek wonen, de plek waar ze een gezin kunnen stichten en waar ze ook als ze met pensioen zijn heerlijk kunnen wonen. Dus als er bijvoorbeeld toch een nieuwe keuken wordt aangeschaft, waarom dan niet meteen eentje kiezen die in de toekomst ook ideaal is?

moderne keuken levensloopbestendig
Een ruime en lichte keuken, zonder bovenkastjes, is mooi, handig en geschikt voor de toekomst.

Mooier dan u misschien denkt

Een lichte keuken zonder bovenkasten, laden in de onderkasten en een strakke inductiekookplaat. Klinkt goed toch? Weet u wat het mooie is: zo’n keuken is meteen klaar voor de toekomst. Want u kan overal goed bij en koken is veilig.

Nog eentje: zwarte vloertegels die drempelloos overgaan in een ruime inloopdouche met thermostaatkraan, hand- én regendouche. Ziet u het al voor u, in uw badkamer? Mocht u op het gegeven moment misschien niet meer zo lang kunnen staan, dan kunt u heel eenvoudig (en goedkoop) een douchezitje of -krukje plaatsen.

Een laatste dan. Het zou best makkelijk zijn  als u niet zelf met de stofzuiger hoeft te hannesen, niet waar? Dat kan met een robotstofzuiger. Die zijn inmiddels al zo slim dat ze bijvoorbeeld zelf teruggaan naar hun laadstation als de accu bijna leeg is. U heeft er bijna geen omkijken naar. Er komen steeds meer van dit technologieën (domotica) die het mogelijk maken om zolang mogelijk prettig en veilig in uw eigen huis te wonen. Een mooi ander voorbeeld is de Google Home. Een speaker waaraan u dingen kunt vragen, bijvoorbeeld hoe laat het is, om iemand te bellen, om uw favoriete muziek op te zetten, een programma op tv af te spelen of om de verlichting in uw huis aan of uit te doen.

tweedehands traplift
Een gebruikte traplift is net zo veilig als een nieuwe, maar vaak veel goedkoper. (c) Smienk Trapliften

Hoe maak ik mijn huis klaar voor de toekomst?

Veel woningen zijn nog niet geschikt zijn voor mensen met lichamelijke klachten. Maar dat is met enkele aanpassingen makkelijk te veranderen. Zo zijn er hulpmiddelen voor de badkamer, slaapkamer, keuken en de tuin. Woningaanpassingen kunnen ingrijpend zijn, zoals de verbouwing van een douche of slaapkamer. Maar vaak zijn kleine ingrepen al voldoend. De aanschaf van een antislipmat voor de douche of de bevestiging van een gebruikte traplift aan een steile trap zijn bijvoorbeeld relatief goedkope oplossingen die vrij simpel geïnstalleerd kunnen worden.

De kosten

Als u nu geen problemen ervaart is het logisch dat u geen aanpassing doet of hulpmiddelen zoekt. Waarom zou u? Toch is het goed om wel vast te bekijken wat er mogelijk zou kunnen zijn en welke kosten daaraan zijn verbonden. Daarvoor hebben we een handige langer thuis in huis-check gemaakt. Vul hem in en u krijgt gratis en onafhankelijk een persoonlijk plan in de mail. Helemaal op uw woonwensen afgestemd.

Vergoedingen voor woningaanpassingen en hulpmiddelen

In sommige gevallen kunnen de hulpmiddelen vergoed worden. Soms door de overheid via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en soms door de zorgverzekering. In dit blog hebben we uitgezocht bij wie u voor wat moet zijn: Vergoeding hulpmiddelen voor ouderen: zorgverzekering of gemeente.

De Wmo is sinds 2019 aangepast, waar de eigen bijdrage eerst werd gebaseerd op inkomen is dat nu op leeftijd en huishouden. De maximale eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wmo is € 17,50 per vier weken, minder kan dus ook. De eigen bijdrage betaalt u voor woningaanpassingen, maar ook voor ondersteuning zoals thuiszorg, scootmobiel of de regiotaxi.

Koophuis? Financieren van woningaanpassingen met overwaarde

Heeft u een koophuis? Dat is mooi! In het verleden was het lastig om het vermogen dat vastzit in de stenen los te maken. Maar tegenwoordig is dat een stuk makkelijker geworden. Op voorwaarde dat de hypotheek helemaal of grotendeels is afgelost, is het bij een aantal aanbieders mogelijk om uit de overwaarde een maandelijks ‘pensioen’ te ontvangen, terwijl u er de rest van uw leven gewoon blijft wonen. Lees meer over het vrijmaken van de overwaarde van uw huis in dit blog.

Andere opties zijn de Blijverslening en de Verzilverlening van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn).

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link