De Museumkaart: is dat echt de moeite waard?

De museumkaart geeft u gratis en onbeperkt toegang tot wel meer dan 400 musea in Nederland. Dat klinkt aantrekkelijk, nietwaar? In artikel vertel ik u over alle voor- en nadelen, over de prijs en waar u hem kunt kopen.

 

En natuurlijk geven we antwoord op de vraag: is het aanschaffen van een Museumkaart de moeite waard?

Wat is de museumkaart en hoe werkt dit?

De museumkaart geeft u gratis toegang tot meer dan 500 musea in Nederland, onbeperkt en een heel jaar lang. Onder de musea vallen ook een aantal kastelen en (botanische) tuinen.

 

De kaart komt vanuit Stichting Museumkaart, een ongesubsidieerde instelling die het bezoek aan de Nederlandse musea wil bevorderen.

In dit filmpje worden wat leuke weetjes over de Museumkaart gedeeld:

 

Museumjaarkaart, museumkaart of museumpas?

De museumkaart bestaat al heel lang en staat bij veel mensen nog bekend als de museumjaarkaart zoals hij vroeger heette. De kaart heeft sinds 2003 een andere naam gekregen: de museumkaart. De museumkaart wordt soms ook museumpas genoemd. Hier wordt dus allemaal dezelfde kaart mee bedoeld.

Voordelen Museumkaart:

 • Gratis toegang tot meer dan 400 musea in Nederland
 • Vaker musea bezoeken dan u normaal zou (kunnen) doen
 • Of juist een motivatie om wat vaker te gaan 😉
 • Een vrijblijvend museumbezoek
 • U steunt de Nederlandse cultuur

 

Nadelen museumkaart:

Wij kunnen eigenlijk maar 2 redenen bedenken om een museumkaart niet aan te schaffen;

 • Een museumkaart is niet goedkoop
 • Er zijn een aantal musea waar u niet met een museumkaart binnenkomt

Ziet u het al voor zich? Op zondagmiddag, of misschien gewoon op de maandagochtend, heerlijk struinen door musea die nostalgie oproepen zoals het Speelgoedmuseum. Of in de schoolvakantie samen met uw kleinkinderen het Nijntje museum of het oh zo bekende Spoorwegmuseum ontdekken.

Welke musea kan ik bezoeken met de Museumkaart?

U kunt onbeperkt naar meer dan 500 musea in Nederland. Via deze pagina ziet u alle deelnemende musea. Hier kunt u ook gemakkelijk filteren op bijvoorbeeld locatie en faciliteiten.

 

Het aanbod verandert wel eens, maar momenteel zijn het er wel 516!

 

Wat kost de museumkaart en wanneer is het rendabel?

 

De museumkaart kost € 64,90 per persoon (voor volwassenen van 19 jaar en ouder). We hebben ook de andere prijzen even op een rijtje gezet:

 

Kaart voor: Prijs:
Volwassenen (vanaf 19 jaar) €64,90
Jongeren (13 t/m 18 jaar) €32,45
Kinderen (t/m 12 jaar) €32,45

Prijzen in 2023

Het is natuurlijk wel verstandig om in te schatten of de aanschaf van de Museumkaart het ‘waard’ is. Gaat u voldoende naar musea om de eenmalige kosten van de kaart eruit te halen? Omdat de kosten van musea behoorlijk verschillen is er geen eenduidige antwoord te geven op de vraag wanneer het exact rendabel is op de kaart aan te schaffen. U kunt hiervoor het best zelf een inschatting maken.

 

Houd er rekening mee dat een aantal musea korting geeft aan 65-plussers. Daarnaast zijn er vaak ook andere organisaties die korting aanbieden, bijvoorbeeld de ANWB.

 

Om u te helpen om een inschatting te maken, hebben we voor u een rekenvoorbeeld gemaakt.

Een rekenvoorbeeld

 

U gaat 2x per jaar naar een duurder museum zoals het Rijksmuseum of het van Gogh. Een ticket hiervoor kost 20 euro per stuk. Daarnaast gaat u 3x per jaar naar een museum met een gemiddelde ticketprijs, zoals het Kröller Müller, Mondriaanhuis of Museum Flehite. Een ticket kost dan ongeveer 12,50 per stuk.

 

2 x € 20,00 = € 40,00
3 x € 12,50 = € 37,50
€ 40,00 + € 37,50 = 77,50

 

U bent dan jaarlijks gemiddeld € 77,50 kwijt aan museumtickets, terwijl u eenmalig € 64,90 betaalt voor een Museumkaart. Daar kunt u dus al zo’n 12 euro mee besparen, een gemiddeld museumbezoek 😉

Is er een 50 plus korting op de museumjaarkaart?

 

Nee, de prijs voor volwassenen (18+) is voor iedereen gelijk. Er is dus geen special 50 plus korting op de museumjaarkaart. Individuele musea geven vaak wel korting op de ticketprijs voor 65+ bezoekers.

Is de museumkaart de moeite waard?

Of u de museumkaart het waard vindt, hangt zoals eerder besproken van uw situatie af. Als u slechts 1 of 2 keer per jaar een museum bezoekt, is het natuurlijk niet de moeite waard. Maar als u wat vaker gaat en/of het heerlijk vindt om eindeloos musea te ontdekken, dan raad ik het u zeker aan!

 

De Museumkaart kan het natuurlijk mogelijk maken om vaker musea te gaan bezoeken, dan u nu doet. Dat kan zijn omdat het dankzij de kaart nu financieel mogelijk is, of juist omdat de kaart een motivatie is om vaker te gaan en nieuwe plekken te ontdekken. Misschien wordt het bezoeken van musea wel uw nieuwe hobby!

 

Een ander groot voordeel is dat een museumbezoek een stuk vrijblijvender is. Staat u binnen en vindt u het toch is te druk? Of valt de collectie van het museum u tegen? Dan kunt u weer terug naar huis keren. Dit zonder dat u het gevoel heeft dat u alles gezien moet hebben, omdat u toch entreegeld heeft betaald.

 

Vergeet ook niet dat u met de Museumkaart ook een aantal kastelen en (botanische) tuinen kunt bekijken. Deze prachtige locaties kunt u ook bezoeken om slechts even te genieten van het zonnetje of te heerlijk lunchen.

 

Tip: eerst even proeven of een museum iets voor u is? Een aantal musea zijn tegenwoordig online vanaf de bank te bezoeken.

Waar koop ik de Museumkaart?

U kunt de kaart zowel online als in het museum zelf kopen.

 

Bestelt u de Museumkaart online? Dat kan via deze pagina. U heeft de kaart dan binnen 5 werkdagen in huis en kunt vanaf dat moment gratis de deelnemende musea gaan bezoeken.

 

Koopt u de Museumkaart in een museum? Dan krijgt u eerst een tijdelijke kaart. Hoe dat precies werkt, leest u verderop in dit artikel. De lijst met musea waar u de kaart kunt aanschaffen, vindt u hier.

 

Kun je de museumkaart ook kopen bij de ANWB?

Nee, u kunt de museumkaart niet kopen bij de ANWB. Wel krijgt u als lid van de ANWB ook korting op diverse musea. Lees hier meer

Tijdelijke Museumkaart

Als u uw Museumkaart in een museum koopt, krijgt u eerst een tijdelijke kaart. Deze is maximaal 31 dagen geldig en slechts voor 5 bezoeken (let op, ook in het museum scannen ze bij de verkoop direct één bezoek). Deze kaart dient u vervolgens zelf online te registreren. Dan ontvangt u uw definitieve kaart na een aantal werkdagen per post. Deze is onbeperkt te gebruiken en een jaar geldig.

 

Het voordeel hiervan is wel dat u de tijdelijke Museumkaart direct kunt gebruiken en
niet eerst hoeft te wachten op de post.

 

Museumjaarkaart deelt ook interessante nieuwsbrieven met hun leden. Daarnaast maken zij leuke afleveringen op hun YouTube kanaal, zoals deze over helden:

 

Op zoek naar goed toegankelijke musea?

Bent u op zoek naar goed toegankelijke musea, theaters, hotels en restaurants? Bekijk dan eens de website van Dux: zij hebben alles overzichtelijk voor u op een rij gezet. 

Hoe kan ik de Museumkaart verlengen of opzeggen?

 

6 tot 8 weken voordat uw Museumkaart afloopt, ontvangt u vanzelf een bericht om deze te verlengen. Wilt u hem zelf direct verlengen? Dan kunt u dit ook doen door in te loggen op Mijn Museumkaart.

 

Over het opzeggen van de Museumkaart hoeft u zich geen zorgen te maken. De kaart loopt automatisch af. Wilt u al eerder zelf opzeggen zodat u bijvoorbeeld ook geen brieven meer ontvangt? Dan kan dit door een e-mail te sturen naar [email protected]

Het principe achter de Museumkaart is eenvoudig: het bedrag dat u en andere kaarthouders betalen, gaat in één grote geldpot. Dit geld wordt jaarlijks verdeeld onder de deelnemende musea. Het wordt eerlijk verdeeld op basis van de toegangsprijs en het aantal kaartbezoeken. U steunt met de Museumjaarkaart dus daadwerkelijk het culturele kapitaal.

Gratis museumkaart?

De museumkaart is dus helaas niet gratis. Het is natuurlijk al een behoorlijk scherpe prijs voor de hoeveelheid musea die u er gratis mee kunt bezoeken.

 

Als u de aanschaf van de museumkaart financieel niet mogelijk is voor u, zou u contact op kunnen nemen met uw gemeente. Er zijn veel gemeentes die een pas aanbieden waarmee u korting kunt krijgen op de toegangsprijs voor musea (en andere activiteiten). De gemeente kan hier bepaalde voorwaarden aan stellen. Zo kan het zijn dat de pas gratis is voor mensen met een laag inkomen. Ik raad u aan om bij uw eigen gemeente te informeren wat de mogelijkheden zijn.

Alternatieven van de museumkaart

 

Museumkaarten zijn een geweldige manier om toegang te krijgen tot verschillende musea. Zoals gezegd geven ze u toegang tot meer dan 400 musea in Nederland en u krijgt kortingen op verschillende andere evenementen. Helaas zijn museumkaarten niet goedkoop en niet iedereen kan zich permitteren een jaarkaart te kopen. We bespreken hieronder 2 alternatieven: de Vriendenloterij en de Postcodeloterij.

 

Vriendenloterij museumjaarkaart (VIP-kaart)

 

De VriendenLoterij is een Nederlandse loterij die elke maand loten verkoopt. De opbrengst van de loterij gaat naar goede doelen. Loten kosten €12,50 per maand en u krijgt er gratis een VIP-kaart bij. 

 

Met deze VIP-KAART kunt u door heel Nederland iets beleven. Zo kunt u gratis naar ruim 135 musea, krijgt u tot 50% korting bij theaters, bioscopen, dierenparken en kastelen in heel Nederland én heeft u kans om exclusieve evenementen te bezoeken.

 

Postcodeloterij

 

De PostcodeLotterij is een Nederlandse loterij die maandelijks loten verkoopt. Loten kosten €12,50 per maand. Helaas krijgt u bij de Postcodeloterij geen VIP- of een museumkaart om gratis musea te bezoeken zoals bij de Museumjaarkaart, Vriendenloterij en de ANWB. 

Bij de postcodeloterij ontvang je als lid wel elk jaar een voordeelagenda met hele leuke kortingsbonnen. In totaal geeft de Postcodeloterij maar liefst € 4500 korting op dagjes uit (waaronder 20+ musea) en producten. 

Conclusie

De museumjaarkaart is dus erg leuk én handig als u meer musea wil bezoeken. Laten we nog één keer terugblikken op de voordelen:

 

 • Gratis toegang tot meer dan 400 musea in Nederland
 • Vaker musea bezoeken dan u normaal zou (kunnen) doen
 • Of juist een motivatie om wat vaker te gaan 😉
 • Een vrijblijvend museumbezoek
 • U steunt de Nederlandse cultuur

 

Tenslotte heb ik nog een tip voor u; de Museumjaarkaart is ook heel leuk om cadeau te geven. Aan bijvoorbeeld uw broer, uw buurvrouw of misschien wel uw kleinkinderen.

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

De Museumkaart: is dat echt de moeite waard?
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord