fbpx

Opeethypotheek? Dit zijn de voor- en nadelen

Onderwerp: Financieren, Geldzaken
8 januari 2021
Carmen van Andel

Als u al lang in hetzelfde koophuis woont is de kans ontzettend groot – zeker in de huidige huizenmarkt – dat u veel overwaarde heeft. Gefeliciteerd, dat is mooi nieuws!

 

Hoewel, het zit natuurlijk vast in steen en u kunt er eigenlijk pas bij als u uw huis zou verkopen. En dat is nou net niet de bedoeling.

 

Het zou mooi zijn als u uw overwaarde zou kunnen opnemen om uw AOW aan te vullen of om aanpassingen te doen om uw woning levensloopbestendig te maken. Dat kan! Er zijn steeds meer geldverstrekkers die ‘opeethypotheken’ verstrekken aan senioren. Hoe dat werkt en wat de voor- en nadelen er van zijn per aanbieder, leggen we u graag uit in dit artikel.

 

Inhoud

Wat is een opeethypotheek?

 

Een opeethypotheek is een manier om de overwaarde van uw woning te gebruiken om uw inkomen aan te vullen of uw woning aan te passen.

Hoe kan ik de overwaarde van mijn huis opnemen?

 

U kunt de overwaarde van uw huis verzilveren via een opeet- of overwaarde hypotheek. Dat is eigenlijk een gewone lening bij de bank met uw huis als onderpand. Het zit zo in elkaar:

 

  1. Uw overwaarde is de waarde van uw woning min uw nog openstaande hypotheekschuld
  2. De geldverstrekker leent u geld op basis van uw overwaarde, het huis is dan het onderpand
  3. Het maximumbedrag van de lening is een percentage van de huidige waarde van uw huis, eventueel minus nog openstaande hypotheekschuld
  4. De rente betaalt u nu niet per maand, maar wordt verrekend als uw huis wordt verkocht
  5. Uw maandlasten gaan niet omhoog
  6. Uw huis blijft in uw eigen bezit
  7. U kunt het bedrag maandelijks of in een keer opnemen
  8.  

U blijft dus wel eigenaar van uw huis in tegenstelling tot bijvoorbeeld de regeling van Vereniging Behouden Huis.

 

Rekenvoorbeeld

 

Stel, uw woning is nu € 210.000 waard en u heeft nog een hypotheekschuld van € 50.000. Dan heeft u dus een overwaarde van € 210.000 – € 50.000 = € 160.000.

 

Bij de verschillende banken kunt u die overwaarde opnemen. Hoeveel geld u kunt opnemen is afhankelijk van de voorwaarden van de banken. Bij de ABN Amro zou u bijvoorbeeld uitkomen op ruim € 60.000, als u alleen was en geboren in 1948.

De voor- en nadelen van een opeethypotheek

 

Het verzilveren van uw overwaarde heeft zowel voor- als nadelen. We hebben ze op een rijtje gezet!

 

 

Voordelen gebruiken overwaarde huis

 

Nadelen gebruiken overwaarde huis

plus

Maak uw vermogen los uit de stenen, zonder dat u uw huis hoeft te verkopen

min De erfenis die u in de toekomst nalaat wordt lager
plus Gebruik de overwaarde van uw huis om uw woning toekomstbestendig te maken min Het rentepercentage wordt bij uw eventuele bestaande schuld opgeteld. Uw hypotheekschuld wordt dus groter en er kan een restschuld ontstaan
plus Gebruik uw overwaarde om uw (klein)kinderen financieel te ondersteunen min Als uw overwaarde ineens daalt of de rentepercentages stijgen, kan de lening eerder zijn afgelopen, omdat het maximale bedrag eerder wordt bereikt (dat is een percentage van de overwaarde, dus geldt: overwaarde daalt = maximale bedrag daalt)
plus Blijf eigenaar van uw huis    
plus Uw maandlasten blijven gelijk    
plus U hoeft pas af te lossen als u uw huis verkoopt    

 

Bij wie kunt u een opeethypotheek afsluiten?

 

Op dit moment zijn er vier banken bij wie u een opeethypotheek kunt afsluiten. Eerst waren het alleen de Rabobank en Florius, onlangs zijn daar Vivat (Mijn Stekkie) en de ABN Amro bijgekomen. Voor een snel overzicht hebben we de verschillende verstrekkers met elkaar vergeleken, maar het is belangrijk om u heel goed te laten adviseren door een onafhankelijk adviseur voor u iets afsluit. Uiteraard moet u wel betalen voor het hypotheekadvies, het kost afhankelijk van de complexiteit en de adviseur tussen de 800 en 1300 euro.

 

 

ABN Amro Overwaarde Hypotheek

 

Stekkie Inkomensaanvuller

plus

Onder voorwaarden voorkomt u een restschuld

plus Vanaf 60-plus
plus Ook af te sluiten als u nog een hypotheek heeft lopen (ongeacht bij wie) plus U kunt de rente ook tussentijds aflossen
plus Hoogste leenbedrag: 70% van uw overwaarde min Alleen maandelijkse uitkering mogelijk
min Vanaf 65-plus min Uw woning moet hypotheekvrij zijn
min Rente kan oplopen tot 3,84% min Kans op restschuld
 

 

min Laagste leenbedrag: 50% van uw overwaarde
 

 

   
 

Florius Verzilver Hypotheek

  Rabo OverwaardePlan
plus

Vanaf 60-plus

plus Variabele rente, daarom op dit moment het laagste rentepercentage: 1,9%
plus

Onder voorwaarden voorkomt u een restschuld

plus Een pinpas
plus

Kan ook als u nog een hypotheek heeft: u sluit dan via Florius naast de Verzilver Hypotheek een hypotheek af om de oude af te lossen

min Maximaal leenbedrag is 67,5% van de marktwaarde van uw huis, daar worden eventuele hypotheeklasten nog van afgetrokken
min

U kunt een maximum van 54,4% van uw overwaarde lenen

min Kans op restschuld
min

Hoogste rentepercentage: 4,05%

min ls u de limiet van de lening bereikt heeft moet u meteen gaan aflossen, bijvoorbeeld door de verkoop van uw huis. Dit geldt ook als u het eerder bereikt dan gepland door bijvoorbeeld een waardedaling van uw huis of een stijgende rente

 

 

Verzilveren via Behouden Huis

 

Een andere optie is verzilveren van uw overwaarde via Behouden Huis.

Behouden Huis koopt de woning van de klant. De levering is wel uitgesteld. In plaats van een bedrag in één keer, krijgt de verkoper een langlopende maandelijkse uitkering. En daarbij mag hij of zij in het huis blijven wonen, zónder huur te betalen.

 

Zit er een addertje onder het gras?

Natuurlijk heeft Behouden Huis een verdienmodel. De klant krijgt een maandelijkse uitkering, maar moet genoegen nemen met een opbrengst van 80 tot 90 procent van de verkoopwaarde van de woning. Dat verschil kan in de huidige woningmarkt dus flink oplopen. Dat geld loopt u, of uw erfgenamen mis. Het verschil en de mogelijke waardestijging is de winst voor het bedrijf.

 

Pas als de bewoner overlijdt of verhuist, kan Behouden Huis over de woning beschikken. U kunt dus niet worden uitgezet.

 

Lees hier meer over Behouden Huis.

Conclusie

 

Kortom, het is zeker mogelijk om te profiteren van het vermogen dat u heeft opgebouwd met uw koophuis. Of het echter de beste oplossing is, is aan u!

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.