Interview met mevrouw Schimmel

Onderwerp: Langer thuis wonen
14 augustus 2018
Thomas

[mk_page_section sidebar=”sidebar-1″]

[mk_fancy_title tag_name=”span” size=”22″ line_height=”150″ font_weight=”bold” font_family=”none”]Op relatief jonge leeftijd door omstandigheden al slecht ter been, het overkwam mevr. Schimmel. Wandsteunen, krukjes en een traplift maken haar echter weer helemaal mobiel![/mk_fancy_title]
Hoe lang woont u al in uw huis?

Vanaf 2006, ik wil absoluut niet weg. Het is een hoekwoning met een eigen oprit en vrij grote tuin, net buiten Naarden Vesting, in een prachtige omgeving nabij bossen en heide. De woonomgeving is heel mooi.

Waarom wilde u uw woning aanpassen?

Ik ben 68, ik werk nog, maar ben door omstandigheden slecht ter been geraakt en kan de trap bijna niet meer op en af. Om een hoop energie en pijn te besparen hebben we besloten om ons huis aan te passen en onder meer een traplift aan te schaffen. Dat is zo ontzettend fijn!

Welke aanpassingen heeft u in uw huis doorgevoerd?

Een traplift, aanpassingen aan het toilet boven, douchesteunen geplaatst en een douchekruk aangeschaft. In de keuken gebruik ik een kruk op wieltjes waar ik op kan zitten en koken. Ook zijn er wat algemene hulpmiddelen aangeschaft, zoals een scootmobiel en een rollator. Ook hebben we de schakelauto vervangen door een automaat. Al met al dus best veel aanpassingen.

Heeft u daar hulp of advies bij gehad?

Nee, via de gemeente/Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) duurde het heel erg lang voordat we antwoord kregen en was onze situatie volgens hen niet ernstig genoeg. Bovendien zouden we doordat we nog werken – en een relatief goed inkomen hebben – een grote eigen bijdrage moeten betalen. In feite betaal je door die maandelijkse bijdrage je aanpassingen dan alsnog zelf, wel vijf tot zes keer! Daarom hebben we besloten om alles in eigen beheer aan te schaffen. Ik begrijp dat de Wmo voor mensen zonder financiële middelen wel noodzakelijk kan zijn, maar wij hebben het helaas ervaren als een vervelend traject.

Hoe bent u op zoek gegaan naar hulpmiddelen?

Wij hebben gewoon via Google gezocht naar bedrijven. Daarbij kwamen we de bijvoorbeeld de mogelijkheid tegen om een tweedehands traplift te kopen. Dat ging heel snel! Maar ik ben ook heel blij dat er nu de Langer Thuis in Huis-checklist is, die maakt het veel makkelijker om te ontdekken welke aanpassingen er zijn, wie zulke aanpassingen verkopen en welke kosten er ongeveer aan zijn verbonden.

Zou u anderen aanraden om langer thuis te wonen?

Absoluut, verhuizen is denk ik niet aan de orde en alleen nodig als het echt niet meer gaat. Mensen wonen vaak heel prettig en een traplift en andere aanpassingen kunnen er gemakkelijk voor zorgen dat je nog wel 20 jaar in je huis kan blijven wonen.

[/mk_page_section]