Interview met Gerard Cox: houd je hersens scherp en je lichaam gezond

Interview met Gerard Cox: houd je hersens scherp en je lichaam gezond

Onderwerp: Vermaak, Vrije tijd
Laatst geupdate: 18 oktober 2021
Sharon Kok

Gerard Cox, dé man van Toen was geluk heel gewoon. Maar ook van Beter laat dan nooit, ’t Schaep met de 5 pooten en ’t Is weer voorbij die mooie zomer. Kent u het allemaal nog?

 

Wij hadden de eer om Gerard Cox een aantal vragen te mogen stellen. Dit wordt een gezellig artikel boordevol interessante feitjes en leuke filmpjes van zijn werk.

 

Leest u verder?

Interview met Gerard Cox: houd je hersens scherp en je lichaam gezond
Gerard Cox in 1964

Geboren en getogen Rotterdammer

 

Laten we bij het begin beginnen. Gerard Antonius Cox is op 6 maart 1940 geboren in Rotterdam. Hij groeit daar op in een arbeidersgezin waar, zonder te klagen, vooral keihard wordt gewerkt (luister maar eens naar zijn liedje Werkmansleed).

 

Gerard Cox rond met succes zijn opleiding tot onderwijzer af en meld zich dan begin jaren zestig aan bij de toneelschool. Hier wordt hij echter afgewezen. Dankzij zijn Rotterdame mentaliteit besloot hij het er niet zomaar bij te laten zitten en begint als cabaretier.

 

Waar woont Gerard Cox nu?

Inmiddels woont Gerard al járenlang in Mijnsheerenland, een dorpje in de Hoeksche Waard. Dit ligt net onder Rotterdam. Gerard woont daar in een vrijstaande hoeve uit 1906 met een stuk grasland.

 

In 1987 zong hij zelfs over zijn woonplaats; ‘Het land van melk en koeienstront, van Slijk en paardenbiks’. Hij noemt de Hoeksche Waard als zijn ideale plek op aarde. Tóch hebben wij hem gevraagd of er ooit nog een terugkeer in zit naar zijn Rotterdam, maar daar was hij duidelijk over; ‘Absoluut niet’

 

Een bruisende carrière

 

Het liedje over de Hoeksche Waard is een van de vele liedjes die Gerard gemaakt heeft. Zo scoorde hij in 1973 een hit met het nummer ’t Is weer voorbij die mooie zomer. Kent u hem nog?

 

‘T Is weer voorbij die mooie zomer

Die zomer die begon zowat in mei

Ha, je dacht dat er geen einde aan kon komen

Maar voor je ’t weet is heel die zomer alweer lang voorbij

 

Maar Gerard Cox is niet alleen zanger. Hij is ook cabaretier, regisseur, scenarioschrijver en acteur. Zo is hij scenarioschrijver en acteur van de zéér populaire televisieserie Toen was geluk heel gewoon. Van 1994 tot 2009 speelde hij samen met onder anderen Sjoerd Pleijsier en Joke Bruijs in de 226 afleveringen die de serie telde.

 

Toen was geluk heel gewoon trok miljoenen kijkers. Met deze serie won Gerard in 1999 zelfs de Gouden Televizier-Ring voor het beste tv-programma, maar ook Het Gouden Beeld voor de beste comedyproductie én een Gouden Beeld voor beste comedyacteur!

 

Gerard Cox en Joke Bruijs

Als we het over Toen was geluk heel gewoon hebben, dan kunnen wij er niet omheen; Gerard Cox en Joke Bruijs. In de serie speelden zij een getrouwd stel, maar in het echte leven zijn zij samen geweest. Gerard en Joke waren tussen 1973 en 1987 samen en zijn daarvan de laatste 10 jaar getrouwd geweest. Helaas misten zij uiteindelijk allebei de passie in de relatie en besloten ze te scheiden. Gerard en Joke zijn wel altijd goede vrienden gebleven.

Interview met Gerard Cox: houd je hersens scherp en je lichaam gezond
Gerard Cox en Joke Bruijs in 2014

Een leuk feitje; Gerard Cox en Joke Bruijs schitteren binnenkort weer samen in de nieuwe bioscoopfilm Casa Coco. Deze film gaat over de Rotterdamse Pleun (Joke Bruijs) die al jaren een pension runt op Bonaire. Toon (Gerard Cox) gaat samen met een bevriend echtpaar naar dat pension op vakantie om zijn problemen onder de Antilliaanse zon te doen vergeten. Zijn vrouw heeft namelijk aangekondigd van hem te willen scheiden. Pleun en Toon zijn echter ex-geliefden en hebben elkaar al jaren niet gezien. Zouden zij elkaar weer terugvinden onder de Antilliaanse zon?

 

Begin volgend jaar komt deze film uit. Bekijk hier de gezellige trailer:

 

Gerard over ouder worden

 

Net als Hans Kazàn, is ook Gerard na zijn pensioenleeftijd nog veel aan het werk. De laatste tijd hebben wij hem nog regelmatig op televisie gezien. Bijvoorbeeld bij Andere Tijden en De Grote Generatieshow. En natuurlijk is hij eind 2019 gestart met de prachtige theatershow De Grote Grijze Belofte.

 

Maar inmiddels heeft Gerard aangegeven om na ruim zéstig jaar te stoppen met acteren in het theater. Hij ‘vindt het nu welletjes geweest’. Wel gaat hij nog sporadische klussen voor film en televisie. Want het fijnste aan ouder worden? Dat vindt Gerard dat hij niet meer mee hoeft te doen aan de ‘ratrace’.

 

Liedjes, televisieprogramma’s, theatershows en nog veel meer; Gerard heeft een grootste carrière. Maar waar hij het meest trots op is in zijn leven? ‘Op mijn kinderen en kleinkinderen’ aldus Gerard.

 

Wij waren erg benieuwd, hoe ziet een doordeweekse dag er dan momenteel uit voor Gerard? Die zijn zeker niet saai, hij geeft namelijk aan dat ‘zijn dagen gevuld zijn met het lezen van boeken uit zijn omvangrijke boekenkast’. 

 

Zijn muzikale herinnering

Gerard vertelde in zijn theatershow ook over de tijd van toen, een vrolijke en onbezorgde tijd. Hij geeft aan deze tijd te missen, wat begrijpelijk is. Wij vroegen hem daarom of hij een mooie herinnering heeft aan die tijd, die hij graag zou willen delen met onze lezers. Dat doet hij graag ‘Het concert dat ik in 1975 bijwoonde in het concertgebouw te Amsterdam van Frank Sinatra’.

 

Dat lijkt ons een prachtige herinnering. Wilt u zelf ook eens terugblikken op Frank Sinatra? Hieronder vindt u een afspeellijst met meer dan 20 video’s van optredens van Frank Sinatra.

 

Gerards advies aan u

 

Gerard Cox heeft inmiddels een prachtige carrière opgebouwd en heeft veel levenservaring. Op basis daarvan geeft hij u als lezer van Langer Thuis In Huis graag nog een tip mee; ‘Houd je hersens scherp en je lichaam gezond’.

 

Een prachtige tip om mee af te sluiten!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Interview met Gerard Cox: houd je hersens scherp en je lichaam gezond