Zelf een insectenhotel maken? Wij leggen u uit hoe!
Als u in de bouwmarkt loopt, heeft u er vast wel eens één gezien: een insectenhotel. Deze hotels zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Het kopen van zo’n huisje in een winkel of online webshop is natuurlijk hartstikke prima, maar het is nog veel leuker om zelf een insectenhotel te maken.
Zo doet u iets goed voor de dieren, en bent u zelf ook lekker bezig. Wie weet wordt het wel uw nieuwe hobby? Wilt u weten hoe u een insectenhotel kunt maken en waar u deze het beste kunt ophangen? Lees dan snel verder!
Wat is een insectenhotel?
Een insectenhotel is, zoals de naam al zegt, een hotel voor insecten. Deze hotels worden gemaakt van verschillende houtsoorten en andere materialen. In deze hotels overwinteren insecten en leggen zij ook hun eitjes.
Wat is het nut van een insectenhotel?
Een insectenhotel bestaat uit verschillende ruimtes gevuld met allerlei soorten materiaal. Dit zorgt ervoor dat verschillende insecten het hotel betreden.
Maar waarom zou u een insectenhotel maken? Ten eerste staat het leuk in uw (onderhoudsvrije) tuin. Daarnaast is er nog een betere reden: het laten overwinteren van de insecten is niet alleen fijn voor deze insecten zelf, maar ook voor u. De diertjes die in uw hotel zullen verblijven helpen namelijk het ongedierte in uw tuin te bestrijden. Verder worden de bloemen en gewassen in uw tuin goed bestoven, en zal uw oogst toenemen.
Doordat er de laatste jaren steeds minder groen in tuinen te vinden is en ook door de intensieve landbouw, hebben insecten het zwaar. Een fijn hotel kan dit probleem helpen verminderen.
Wat voor insecten trekt het aan?
Er zijn verschillende soorten insecten die afkomen op een insectenhotel. Een voorbeeld hiervan zijn lieveheersbeestjes. Dit zijn echte bladluiseters. Zouden er geen lieveheersbeestjes meer zijn, dan zouden uw bloemen en planten er nu heel anders uitzien…!
Ook vlinders komen op uw hotel af. Deze dieren zijn heel belangrijk. Zij zorgen namelijk voor bestuiving van bloemen. Dit zorgt ervoor dat er genoeg bloemen en planten zich blijven voortplanten en dat er veel mooie planten in uw tuin blijven groeien.
Als laatste zijn bijen heel belangrijk. Bestuiving door insecten is namelijk noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. Bijen zorgen ervoor dat de mens kan genieten van fruitsoorten als kersen, appelen, frambozen en nog veel meer.
Er zijn dus genoeg redenen om te kiezen voor een insectenhotel. U helpt hier niet alleen de insecten mee, maar het is ook in uw eigen belang.
Zelf een insectenhotel maken
Net als een echt hotel bestaat een insectenhotel uit verschillende kamers. Door een insectenhotel in uw tuin op de hangen, helpt u de natuur een handje. Maar eerst heeft u natuurlijk een insectenhotel nodig. Deze kunt u zelf maken. Naast dat dit heel leuk is om te doen, bent u ook lekker bezig.
Het is begrijpelijk dat u nog nooit eerder een insectenhotel heeft gemaakt. Daarom geven wij u wat tips die u kunnen helpen bij het maken van uw hotel!
De basis
Allereerst is het belangrijk dat u een basis heeft. Vanuit deze basis kunt u verder werken. Hierin plaatst u namelijk de materialen voor uw insectenhotel.
Houten frame
Een houten frame is de meest voorkomende basis van een insectenhotel. Dit houten frame kunt u helemaal zelf maken. Een voordeel hiervan is dat u de vorm, diepte en grootte zelf kunt bepalen.
Vogelhuisje
Wilt u het houten frame niet zelf maken? Dan kunt u creatief omgaan met de spullen die u nog heeft. Ligt er bijvoorbeeld nog een oud vogelhuisje in uw schuur? Deze kunt u goed gebruiken als basis voor uw hotel. Het enige wat u nog hoeft te doen is de voorkant van het huisje eraf halen. Het frame is nu klaar om gevuld te worden met materialen voor de insecten.
Boomstam
Voor een extra makkelijk insectenhotel kunt u een boomstam gebruiken. U hoeft hier alleen maar gaatjes in te boren, zo simpel is het! Bekijk ook de video hieronder voor instructies:
Wijnkist
Heeft u toevallig nog een wijnkist in huis liggen? Deze kunt u gebruiken als goede basis voor uw hotel. Een wijnkist heeft een mooi formaat en heeft vaak al een aantal kamers.
Pot
Het ziet er misschien niet uit als het standaard insectenhotel, maar ook een pot kunt u gebruiken als basis. Stop hier bijvoorbeeld een kleine boomstam in, of laat de bamboestokken leuk uitsteken. Ziet de pot er wat saai uit? Dan kunt u deze leuk beschilderen.
Blik
Een blik is een prima basis voor uw hotel. Laat net als bij het voorbeeld hieronder de bamboestokken leuk uitsteken.
De materialen
Ik heb u hierboven al wat voorbeelden gegeven van materialen die u kunt gebruiken in uw insectenhotel. Door verschillende materialen te gebruiken, trekt u verschillende insectensoorten aan. Daarom heb ik voor u hieronder op een rijtje gezet welke materialen u allemaal kunt gebruiken, en welke insecten dit aantrekt.
Bamboe
Door bamboe te gebruiken trekt u graafwespen aan. Klinkt misschien een beetje naar, maar graafwespen eten muggen, dus deze dieren wilt u graag in uw insectenhotel hebben. Ook eten graafwespen bladluizen op en ze bestuiven planten. Houdt bij het gebruiken van bamboe rekening met een diameter van maximaal 10 millimeter. Ook moeten de stengels aan één kant dicht zijn.
Boomstammetjes
Een andere leuke manier om uw insectenhotel op te vullen is met boomstammetjes. Natuurlijk hebben de insecten niet zoveel aan alleen een boomstam dus u moet hier nog wel even gaatjes in boren. Houd bij het boren van de gaten weer rekening met een diameter van maximaal 10 millimeter. Ook de gaten in de boomstam moeten aan één kant dicht blijven.
Solitaire bijen houden ervan in de holletjes van de boomstammen te kruipen. Daarom is het heel belangrijk dat u ervoor zorgt dat de gangen van de paden glad zijn. Anders kunnen de bijen hun vleugels scheuren. Daarom kunt u het beste eikenhout, esdoornhout of beukenhout gebruiken.
Steen
Door steen te gebruiken in uw insectenhotel trekt u metselbijen aan. Wel moet u nog gaatjes in de stenen boren. Houdt bij het boren van de gaten rekening met een diameter van maximaal 10 millimeter. Ook de gaten in de stenen moeten aan één kant dicht blijven.
Dennenappels
Het ziet er niet alleen leuk uit in uw hotel, maar ze zijn ook nog eens effectief: dennenappels. Dennenappels trekken lieveheersbeestjes aan. En zoals eerder genoemd is dit een dier dat u graag in uw hotel wilt hebben. Lieveheersbeestjes eten namelijk uw bladluizen op. Zo blijven uw bloemen en planten er prachtig uitzien.
Overige materialen
Om het hotel verder op te vullen kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld riet, stro, klei, planken, houtwol en houtsnippers. Dit zorgt niet alleen voor lekkere holletjes voor de insecten, maar het ziet er ook nog eens leuk uit!
Als laatste is het belangrijk om te weten dat insecten en bijen houden van warme en droge holletjes. Hier leggen zij namelijk hun eitjes is. Zorg er dus voor dat uw frame goed gevuld is.
Bijenhotel
In insectenhotels leven verschillende insecten samen. Dit gaat namelijk prima zolang er voor elk dier maar een fijn plekje is met materialen die zij fijn vinden.
Maar daarnaast zijn er ook hotels gericht op één diersoort. Bijvoorbeeld hotels speciaal voor bijen. Bijen zijn solitaire insecten. Dit betekent dat zij het liefst alles alleen doen. Daarom voelen bijen zich prettig in een bijenhotel.
Een bijenhotel bestaat uit buisjes, vaak van bamboe. In één buisje legt een bij meerdere eitjes. In het voorjaar komen de bijtjes uit hun cocon en ze kruipen uit het buisje. Fijn als u de natuur op deze manier een handje kan helpen!
Gaat u een bijenhotel kopen, of er een zelf maken? Let er dan op dat de buisjes een diameter van 2 tot 10 millimeter hebben. Kleinere of grotere buisjes trekken nauwelijks bijen aan. Ook is het belangrijk dat de buisjes aan één kant dicht zijn, anders zullen de bijen geen eitjes leggen in uw hotel.
Insectenhotel ophangen
Heeft u uw insectenhotel af? Of heeft u hem stiekem toch in de winkel gekocht? Dan is het tijd om hem een mooi plekje te geven. Maar waar moet u zo’n hotel nou precies ophangen? Ik geef u een paar tips:
- Het beste is het hotel in de volle zon te hangen. Insecten zijn namelijk koudbloedige dieren. Dit betekent dat zij zichzelf ’s ochtends eerst moeten opwarmen in de zon, voor zij aan de slag gaan. Omdat de zon opkomt in het oosten, kunt u uw hotel het beste ophangen in het westen. Zo schijnt het zonnetje in de ochtenduren mooi op het hotel.
- Hang het hotel uit de wind.
- Hang het hotel op minimaal 50 centimeter hoogte. Zo kunnen mieren en andere dieren niet makkelijk in het hotel kruipen. Ook is de kans op opspattend water in de openingen van het hotel een stuk kleiner.
- Plaats de opening niet richting het zuidwesten. Doet u dit wel, dan is er een grote kans dat de regen op de ingang van uw hotel staat. Dit vinden de insecten natuurlijk niet fijn.
- Kies bij voorkeur een plek met veel bloemen. Hier komen de insecten op af en dus zullen ze het hotel op deze manier ook snel vinden.
Als laatste is het belangrijk dat u het insectenhotel niet verplaatst. Doet u dit wel, dan is de kans groot dat u de insecten wakker maakt of verstoord. Dit wilt u natuurlijk niet.
Is het zelf maken niet gelukt of heeft u daar geen zin in/tijd voor?
Hieronder vindt u een aantal leuke insectenhotels die u kant en klaar aan kunt schaffen en slechts zelf nog even aan de muur hoeft te bevestigen.
Conclusie
Het maken van een insecten- of bijenhotel is niet alleen heel erg leuk maar u helpt de natuur, en daarmee uzelf, ook enorm. Waar wacht u nog op? Stuur ons een foto via Facebook van uw creatie!
Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!
Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)
-
Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?
-
Welke handige hulpmiddelen zijn er?
-
Heb ik recht op vergoedingen?
-
Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?
Nu in de verkoop voor € 9,95!
