Fruitvliegjes vangen en bestrijden, hoe doe ik dat?

Fruitvliegjes vangen en bestrijden, hoe doe ik dat?

Onderwerp: Keuken
Laatst geupdate: 27 oktober 2021
Sharon Kok

Fruitvliegjes | Daar zitten ze wéér! Een hele plaag kleine vliegjes boven de fruitmand. Het is irritant en vies en bij warme temperaturen heeft u er vaak nog meer last van. Het probleem is dat fruitvliegjes zich ontzettend snel voorplanten. Er is dus haast geboden bij een oplossing!

 

In dit artikel vertel ik u hoe u aan de fruitvliegjes komt en nog belangrijker: hoe u ervan komt door ze te vangen en te bestrijden.

Wat zijn fruitvliegjes?

 

Fruitvliegjes zijn kleine, lichtbruine vliegjes die voornamelijk bij warme temperaturen in en rondom uw huis te vinden zijn. Ze zijn gek op rottend fruit, verwelkte bloemen en restjes alcohol. Fruitvliegjes zijn niet schadelijk voor de mens, maar wel heel vervelend!

 

Waar komen fruitvliegjes op af?

De naam zegt het natuurlijk al; fruitvliegjes zijn dol op fruit. Niet op vers, hard fruit maar op fruit dat zachter is geworden en begint te rotten te gisten. Daarnaast komen fruitvliegjes ook af op:

 

 • Rottende en beschimmelde groenten
 • Wijn- en bierrestjes in een glas, flesje of blikje
 • Gemorst vruchtensap of restjes in een glas
 • Verwelkte bloemen
 • Bedorven voedsel in de vuilnisbak of container
 • Planten en kruiden met dorre of rotte blaadjes
 • Koffiedik in uw koffiezetapparaat
 • Gebruikte theezakjes en koffiepads

Hoe kom ik aan die fruitvliegjes plaag?

Heeft u eenmaal last van fruitvliegjes, dan wordt het al snel een fruitvliegjes plaag. Dit komt omdat zij zich razendsnel vermenigvuldigen; ze leggen tot wel 400 eitjes per dag! De vrouwtjes leggen hun eitjes onder anderen in het zachte fruit en zelfs op de fruitschaal. Hier komt een larve uit en deze ontpopt zich na ongeveer 10 dagen tot een vliegje. Dit vliegje kan na 24 uur óók eitjes gaan leggen.

 

Het is dus heel belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen, zodra u merkt dat u fruitvliegjes hebt. Voor u het weet zit uw hele keuken vol!

 

In deze video laat de NOS zien waarom fruitvliegjes niet alleen irritant zijn:

 

 

Maar goed, ook al redden fruitvliegjes levens, in huis willen we ze liever niet. Lees dus snel verder over het voorkomen en bestrijden van fruitvliegjes!

Hoe fruitvliegjes voorkomen?

 

Het beste is natuurlijk om fruitvliegjes te voorkomen. Houdt uw huis dus goed schoon en pas de volgende tips toe:

 

 • Voorkom dat fruit en groente zachter wordt en gaat rotten: eet het op tijd op! Als er nog veel fruit over is, kunt u hier een smoothie van maken en eventueel invriezen. Of wat dacht u van een bananenpannenkoekje? Meng een geprakte, rijpe banaan met 2 eieren en eventueel een beetje kanaal. Olie in de pan en bakken maar.
 • Bewaar uw voedsel (fruit, groente, aardappels etc.) in afgesloten bakken of in de koelkast.
 • Laat geen vieze vaat op het aanrecht staan.
 • Breng lege bier- en wijnflessen zo snel mogelijk naar de glasbak. Lukt niet dit gelijk? Bewaar ze dan, waar mogelijk, achterin uw tuin en niet in huis.
 • Vervang op tijd de vuilniszakken en maak ook regelmatig de prullenbak en container schoon.
 • Is uw thee- of handdoek erg vochtig geworden? Gooi hem dan direct in de wasmachine. Een vochtige doek is de ideale broedplaats voor fruitvliegjes.
 • Houd het aanrecht goed schoon en poets etensresten gelijk weg. Controleer ook dagelijks het putje van de spoelbak en laat deze af en toe goed doorlopen met kokend water.
 • Wikkel organisch afval en andere etensresten in krantenpapier voordat u het in de prullenbak gooit.
 • Houd de vaatdoek en sponsjes goed schoon en vervang ze regelmatig. Hier kunnen bepaalde zuren in gaat zitten waar fruitvliegen óók op afkomen.  
 • Heeft u bloemen of planten in huis? Ververs het water regelmatig en haal op tijd de dode blaadjes en verwelkte bloemen ertussenuit.

 

Wist u dat? Bij elke aankoop in de supermarkt de mens enkele fruitvliegjes mee naar huis neemt! Het is dus belangrijk om uw groente en fruit bij thuiskomst direct goed te wassen. Het is namelijk mogelijk dat fruitvliegjes hier al eitjes op hebben gelegd.

 

Tip: gebruik bij het schoonmaken geen schoonmaakmiddel met fruitgeuren (zoals citroen of appel), want ook daar houden fruitvliegjes van. Kies liever voor lavendel, eucalyptus of een neutrale geur.

Als u al deze tips toepast kunt u fruitvliegjes voorkomen in uw huis.

Fruitvliegjes bestrijden

Hebben de fruitvliegjes zich toch al verspreid, dan is het zaak om ze zo snel mogelijk te bestrijden. U weet immers hoe vlug ze zich vermenigvuldigen!

 

1. Verjaag ze met geuren

Fruitvliegjes zijn dól op zoete geuren. Ze hebben een sterk reukvermogen en daarom komen ze zo snel op o.a. fruit en rode wijn af. Gelukkig zijn er ook een paar geuren waar ze juist een hekel aan hebben. Ruiken ze die geur? Dan maken ze dat ze wegkomen.

 

 • Plaats een geurig kruidenplantje in de keuken of naast de fruitschaal op tafel. Fruitvliegjes houden niet van basilicum, salie en dille.
 • Verspreid een aantal kruidnagels tussen uw fruit.
 • Ook lavendel vinden ze vies. U kunt wat verse lavendeltakjes neerleggen, maar er zijn ook genoeg geurkaarsen, oliebrandertjes en geurstokjes te koop met lavendelgeur.
 • Druppel een beetje geurolie (van bijvoorbeeld basilicum of lavendel) op de plekken waar de fruitvliegjes vaak zitten. Druppel bijvoorbeeld een beetje in uw prullenbak.
Fruitvliegjes vangen en bestrijden, hoe doe ik dat?
Fruitvliegjes houden niet van lavendel.

Fruitvliegjes vangen

 

2. Fruitvliegjes val

Wat dacht u van het maken van een simpele fruitvliegjes val? Ook daar zijn verschillende manieren voor.

 

 • Wilt u de vliegjes doden, dan kiest u voor een val waarin ze verdrinken:

Meng hiervoor een beetje water met azijn en een scheutje afwasmiddel. Doe dit in een kommetje en zorg ervoor dat er een beetje schuim ontstaat. Plak het kommetje strak af met huishoudfolie en prik hier met een satéprikker of een vork gaatjes in.

 

Fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur van azijn. Ze kruipen door de gaatjes, maar door het afwasmiddel kunnen ze niet blijven drijven. Ze zinken en verdrinken.

 

 • Wilt u een diervriendelijke val?

Leg een plastic zak met daarin een stuk banaan of een bananenschil op het aanrecht. Zorg voor een kleine opening, zodat ze fruitvliegjes gemakkelijk naar binnen kunnen. Zitten er genoeg in? Sluit de zak, open hem buiten en de vliegjes kunnen verder leven buiten uw huis.

Fruitvliegjes vangen en bestrijden, hoe doe ik dat?
Een fruitvliegjesval.

3. Opzuigen

 

Werkt een val voor u te langzaam? Zuig de fruitvliegjes dan op met de stofzuiger. Zuig eerst een beetje vlooienpoeder op. Wanneer ze dan in de stofzuigerzak komen, gaan ze dood. Ga ook met de stofzuigermond over het aanrecht en de fruitschaal om zo eventuele eitjes mee te nemen.

4. Middeltjes uit de winkel

 

Er zijn ook genoeg producten bij de bouw- of supermarkt te koop om fruitvliegjes te bestrijden. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing, want vaak bevat het een giftig middel. Laat het dan niet in de buurt komen van voedsel, huisdieren of uw kleinkinderen.

 

Bij middeltjes kunt u denken aan:

 

Vapona Vliegenvanger 4 per pak - 2 pakken

Kleeflinten

 

HG Fruitvliegjesval - 2 Stuks !

Een fruitvliegjesval

 

Fruitvliegjes vangen en bestrijden, hoe doe ik dat?

Insectenspray

 

Liever geen insecten in huis, maar wel in de tuin! Bekijk hier ons artikel over zelf een insectenhotel maken.

Tot slot

 

Dit zijn onze beste tips om fruitvliegjes te vangen, te voorkomen en te bestrijden. Welke gaat u als eerste uitproberen?

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Fruitvliegjes vangen en bestrijden, hoe doe ik dat?