fbpx

De overwaarde van uw woning verzilveren, terwijl u gewoon thuis blijft wonen?

Wilt u graag maandelijks wat meer te besteden hebben? Zit uw vermogen grotendeels vast in stenen? Als u een eigen huis heeft waarvan de hypotheek helemaal of grotendeels is afgelost, dan is het bij een aantal aanbieders mogelijk om uit de overwaarde een maandelijks ‘pensioen’ te ontvangen, terwijl u er de rest van uw leven gewoon mag blijven wonen.

In het buitenland bestaat het fenomeen al jaren. In Frankrijk en Groot-Brittannië bijvoorbeeld, verzilveren mensen hun overwaarde, terwijl zij gewoon in hun woning blijven wonen en er als klap op de vuurpijl zelfs per maand nog een mooi bedrag voor krijgen. Ook in Nederland is er nu een aanbieder die dit mogelijk maakt. Maar hoe werkt dit precies?

Vermogen uit de stenen vrijmaken

In Nederland wordt een dergelijke constructie ook wel ‘lastenvrij verzilveren’ genoemd. Dat betekent dat u de waarde van de woning uitgekeerd krijgt, zonder dat uw maandlasten stijgen. U betaalt dus in de toekomst geen huur of rente. Het enige dat de wederpartij terug krijgt voor het uit te keren bedrag, is het volledige eigendom van de woning. Dat eigendom krijgt deze partij overigens pas nadat u de woning heeft verlaten. Op dit moment is Behouden Huis de enige aanbieder hiervan in Nederland.

Het is een bijzondere combinatie: weinig pensioen of AOW, terwijl er juist heel veel vermogen in de stenen vastzit. Veel oudere Nederlanders hebben dit probleem. Zonder het huis te moeten verkopen en een andere woning te gaan huren, is er meestal weinig mogelijk. Behouden Huis biedt een constructie aan waarbij het mogelijk is om het eigen huis toch te kunnen ‘opeten’ en maandelijks een mooi nettobedrag op de bankrekening te ontvangen.

Eigen huis verkopen en er gewoon blijven wonen

In het geval van Behouden Huis koopt deze de woning van de klant. De levering is wel uitgesteld. In plaats van een bedrag in één keer, krijgt de verkoper een langlopende maandelijkse uitkering. En daarbij mag hij of zij in het huis blijven wonen, zonder huur te betalen. Zit er een addertje onder het gras? De klant krijgt een mooie maandelijkse uitkering, maar moet genoegen nemen met een opbrengst van 80 tot 90 procent van de verkoopwaarde van de woning. Het verschil in combinatie met daar bovenop een mogelijke waardestijging is de winst voor het bedrijf. Pas als de bewoner overlijdt of verhuist, kan Behouden Huis over de woning beschikken.

De ‘opeethypotheek’

Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een ‘opeethypotheek’ waarbij u de overwaarde van uw huis als onderpand gebruikt voor een lening. Dat kan in Nederland onder meer bij Florius (Verzilver Hypotheek) en de Rabobank. Voorwaarde is vaak wel dat u de AOW-leeftijd heeft bereikt. Bij Florius geldt de leeftijd van 60 jaar en een aanzienlijke overwaarde als voorwaarde. De woning is bij de lening het onderpand, zodat de bank zeker meer zekerheid heeft dat de schuld wordt terugbetaald. Het voordeel van een opeethypotheek is dat deze hypotheek geen maandlasten kent. De rente die betaald moet worden, wordt automatisch opgeteld bij het leenbedrag. De schuld loopt dus gestaag op, terwijl u het geld gewoon mag besteden waaraan u wilt. De lening lost u met de overwaarde af bij verkoop van de woning.

Bij de Rabobank kunt u geld opnemen tot de kredietlimiet is bereikt, waarna u moet aflossen (al dan niet door verkoop van de woning). Bij de Floruis Verzilver Hypotheek hoeft verkopen als de kredietlimiet is bereikt niet. De lening wordt afgelost met de verkoopopbrengst, zodra u het huis verlaat.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link