fbpx

Eindelijk écht lekkere patat met deze airfyer recepten

Onderwerp: Gezondheid, Keuken, Vitaal
27 januari 2021
Sacha van Andel

Airfryer recepten | ‘Echte frituur blijft het lekkerst!’ luid vaak het oordeel, nadat de snacks uit de airfryer zijn gehaald. En ja, de snacks en patat uit de airfryer zijn vaak net niet zo krokant als uit de frituur.

 

Feit blijft wel dat patat uit de airfryer minder vet bevat en dus in principe minder slecht is voor uw gezondheid. Maar ja, áls je dan een keer wilt snacken, dan moet het wel lekker zijn… Omdat wij ook gek zijn op patat hebben we net zo lang gezocht en uitgeprobeerd tot we een recept vonden waarmee écht lekkere patat uit de airfryer kregen. U vindt het recept hier! En ook eentje voor geweldige pastinaakpatat. 

Wat is een airfryer?

 

Een airfryer is een keukenapparaat waarin het voedsel bereid wordt door hete lucht te circuleren. Hierdoor ontstaat er een krokant laagje. De airfryer kan worden gebruikt om te bakken, braden, grillen, poffen of ‘frituren’.

 

Zijn airfryer recepten echt gezonder dan vergelijkbare recepten waarin wordt gefrituurd?

 

Ja. Vergeleken met frituren is de airfryer gezonder. In de frituur wordt het voedsel volledig ondergedompeld in vet. Daartegenover staat de airfryer die maar één eetlepel vet nodig om dezelfde hoeveelheid voedsel te bakken.

 

Natuurlijk is al het gefrituurde voedsel slecht voor de gezondheid en zitten er in diepvriespatat weinig voedingstoffen, of het nou uit de airfryer of de frituur komt. Ook wat we erbij eten (mayonaise, zout, frisdrank, andere snacks) maakt dat een bordje patat weinig bijdraagt aan onze gezondheid.

 

Echter, wie over het algemeen gezond eet, kan best nu en dan genieten van frituur. En dan kunnen we stellen dat patat die volgens de volgende recepten in de airfryer is gemaakt,  een stuk minder vet en daarom minder ongezond is. Én ook nog eens heerlijk!

Airfryer recepten: hier komen ze!

 

Als eerste natuurlijk patat! Helemaal zelfgemaakt, want dat is veel lekkerder (en beter voor ons) dan diepvries. Het recept voor de pastinaakpatat is ook een aanrader. 

Echt lekkere airfryer patat!

De enige echte patat, maar dan uit de airfryer – recept

 

Benodigdheden

  • Aardappelen (zoveel als u nodig heeft)
  • 2 eetlepels olie
  • Een snufje zout

Stap 1: Was de aardappels en droog ze af.

 

Stap 2: Schil en snij de aardappels in de gewenste dikte. Als de patat wat dikker is, moeten ze iets langer in de airfryer. Het gemiddelde is ongeveer 6 tot 7 millimeter.

 

Stap 3: Week de patat in een schaal met koud water voor minstens 20 minuten en maximaal een uur. Dit haalt het overtollige zetmeel uit de aardappels.

 

Stap 4: Laat de airfryer voorverwarmen op 175 graden Celsius.

 

Stap 5: Haal de rauwe patat uit de schaal met water en dep ze met keukenrol totdat ze helemaal droog zijn. Giet hier 1 eetlepel olie (naar keuze) overheen en schep om zodat alle patat bedekt is met olie.

 

Stap 6: Tijd om te frituren! Haal het mandje uit de airfryer en leg daar de patat in. Let erop dat er maar 1 laag patat ligt. Bak zo nodig in batches. Bak de patat 12 minuten en schud ze halverwege even om. U kunt de airfryer ten alle tijden open maken om te kijken of het goed gaat.

 

Stap 7: Als de 12 minuten voorbij zijn, haalt u de patat eruit en legt deze op bakpapier totdat ze helemaal zijn afgekoeld. Laat de airfryer ondertussen verwarmen tot 190 graden Celsius.

 

Stap 8: Giet nog een eetlepel olie over de nu afgekoelde patat en schep ze door elkaar.

 

Stap 9: Bak de patat nogmaals, nu ongeveer 8 tot 10 minuten, of totdat ze mooi goud van kleur zijn. Twee keer bakken zorgt ervoor dat de patat echt goed knapperig wordt, net als uit de friteuse!

 

Stap 10: Bestrooi met wat zout direct nadat ze uit de airfryer komen. Serveer met sausjes naar keuze.

Patat van wortelgroenten met tijm uit de airfryer.

Net even wat anders: pastinaakpatat uit de airfryer

 

Benodigdheden

  • Pastinaken (zoveel als u nodig heeft)
  • 1.5 eetlepels olie
  • Een snufje zout en andere kruiden naar keuze

 

De pastinaak kan worden vervangen door andere wortel- en knolgroenten, zoals koolraap, winterwortel, zoete aardappel of knolselderij. Een mix van is ook lekker.

 

Stap 1: Was, schil, en snij de pastinaken in de gewenste dikte, maar maximaal 7 millimeter. Deze patat is namelijk het lekkerste als hij wat dunner is.

 

Stap 2: Laat de airfryer voorverwarmen op 175 graden Celsius.

 

Stap 3: Giet anderhalve eetlepel olie (naar keuze) over de pastinaak en schep om zodat de olie overal zit.

 

Stap 4: Leg ze in maximaal 1 laag (dus geen patatjes op elkaar) in de airfryer en bak ongeveer 15 minuten. Schud het mandje halverwege zodat alles goed gebakken wordt.

 

Stap 5: Haal de patat eruit en verwarm de airfryer tot 190 graden Celsius.

 

Stap 6: Mocht u kruiden willen toevoegen aan de patat, dan is dit het moment! Peper en zout is altijd goed, maar u kunt ook experimenteren met wat paprikapoeder bijvoorbeeld.

 

Stap 7: Bak de patat nog een keer ongeveer 3 minuten. Nu gaat het hard, dus check de patat regelmatig. Als ze mooi knapperig zijn, zijn ze klaar!

 

Lekker met een sausje van crème fraiche en gorgonzola of truffelmayonaise. 

Nog meer lekkere recepten voor de airfryer

Airfryer kopen

 

De airfryer is een handig apparaat om in de keuken te hebben. Naast gezonder frituren kunt u er ook in bakken, braden, poffen of grillen! Bij onze partner Bol.com kunt u veilig airfryers en toebehoren kopen.

 

Bestellen doet u door op een van de producten hieronder te klikken. Op de site van Bol.com wijst de rest zichzelf. Niet tevreden? Ook retourneren is eenvoudig te regelen.

 

Mogelijk verdienen wij een klein bedrag als u via onze site bij bol.com een aankoop doet.

Meer van dit soort handige artikelen ontvangen? Schrijf u in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Uitschrijven kan altijd met 1 druk op de knop.