Scootmobiel: de Complete Keuzehulp (veiligheid, prijzen en aankoopadviezen)

Onderwerp: Hulpmiddelen, Mobiliteit
17 mei 2020
Sacha van Andel

Lastig hè? Bepalen welke scootmobiel handig is voor uw situatie, wat een goede prijs is en of u misschien niet beter kunt huren?

Vonden wij ook. Daarom hebben we eens flink onderzoek gedaan en deze ‘Ultieme Scootmobiel Gids’ samengesteld.

Hierin vindt u alle essentiële informatie op een rij:

Wat is een scootmobiel?
Regelgeving
Hoe veilig is een scootmobiel?
Scootmobiel kopen
Scootmobiel prijzen
Scootmobiel huren
Scootmobiel verzekeren

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een scooter met 3, 4 of 5 wielen en elektrische aandrijving die voornamelijk gebruikt wordt met mensen die minder mobiel zijn. Scootmobielen mogen rijden op de openbare weg, stoep en het fietspad.

In Nederland zijn zo’n 400.000 (!) scootmobiels in gebruik.

scootmobiel 4 wielen
Scootmobiel met 4 wielen. (c) Scootplaza

Regelgeving

Hoe, wat, waar en meer

 

Er gelden allerlei regeltjes voor de scootmobiel. Dit zijn de belangrijkste.

Waar mag u rijden?

Met uw scootmobiel mag u rijden op de stoep, het (brom)fietspad en op de rijbaan. U mag dat zelf bepalen en bent dus niet verplicht om altijd op de stoep of juist altijd op het fietspad te rijden, ongeacht wat andere weggebruikers misschien denken.

U moet zich uiteraard wel houden aan de geldende verkeersregels. De auto- en snelweg zijn niet toegankelijk met een scootmobiel.

Waar kunt u parkeren?

Voor een scootmobiel gelden een aantal regels voor het parkeren:

 • U mag parkeren op de stoep zolang u de doorgang niet blokkeert.
 • U mag parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats.
 • U mag parkeren bij een gele onderbroken streep en daar maximaal 3 uur blijven staan.
 • Waar een stop- of parkeerverbod geldt voor bestuurders, geldt dat ook voor scootmobilisten.
scootmobiel parkeren
Met een scootmobiel mag u bijna overal parkeren.

Hoe hard mag u rijden?

De maximale snelheid van de meeste scootmobiels is 20 km/u, hoewel u in bepaalde gevallen harder zou mogen rijden. De maximumsnelheid hangt af van de weg waarop u rijdt. Dat betekent het volgende:

 • Rijdt u op de stoep? Dan mag u niet harder van 6 km/u.
 • Rijdt u op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom? Dan mag u maximaal 30 km/u. Buiten de bebouwde kom is dat 40 km/u.
 • Rijdt u op de rijbaan? Dan mag u maximaal 45 km/u.

Overige verkeersregels

 • ‘s Nachts en bij slecht zicht overdag bent u verplicht om voor- en achterlichten te hebben. Dit hoeft echter niet als u op de stoep rijdt.
 • Sinds 1 juli 2019 is het verboden om elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, vast te houden tijdens het rijden. Dat geldt ook voor scootmobielgebruikers.

Hier vindt u een compleet overzicht van de verkeersregels voor scootmobielen.

Veiligheid

Is een scootmobiel echt het gevaarlijkste vervoersmiddel van Nederland?

 

De afgelopen 6 jaar is het aantal ongelukken waarbij een scootmobiel direct was betrokken meer dan verdubbeld. Zo schreef NRC Handelsblad eerder dit jaar dat de scootmobiel zelfs nog gevaarlijker is dan een motorfiets. Een bewering die wordt ondersteund met cijfers van het CBS. De meeste voorkomende ongelukken waren:

 • Aanrijdingen te wijten aan de bestuurder.
  • Oorzaak 1: de bestuurder kan niet snel genoeg reageren op een gevaarlijke situatie, of heeft voorrangssituatie niet goed geïnterpreteerd en wordt geraakt door sneller verkeer.
  • Oorzaak 2: het gecombineerde gas/remsysteem kan verwarrend zijn. Om te remmen moet de gashendel worden losgelaten. In een panieksituatie gebeurt vaak het tegenovergestelde volgens verkeersexperts.
  • Oorzaak 3: verwarrende verkeersregels. Scootmobiels mogen vrijwel overal rijden, maar op elke weg gelden andere regels, zoals de voorrangssituatie. Het kan lastig zijn om die regels goed toe te passen, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
 • Scootmobiel valt om.
  • Oorzaak: de meeste scootmobiels (vooral die door de gemeente worden verstrekt via de WMO) hebben 3 wielen, dat maakt ze instabiel in scherpe bochten, met het op- en afrijden van stoepjes en heuvels en bij uitwijkmanoeuvres.

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft deze ongelukken geanalyseerd en heeft een aantal oplossingen aangedragen om scootmobielgebruik veiliger te maken. Bijvoorbeeld: een stabielere scootmobiel (met vier of vijf wielen) om omvallen te voorkomen.

De NOS publiceerde een item over de veiligheid van de scootmobiel:

 

Veilig gebruikmaken van de scootmobiel

Dit zijn een paar tips om ongelukken te voorkomen.

 • Tip 1 – Rijd nooit schuin een stoep op, maar recht. Eerst de voorwielen en dan de achterwielen. Zorg er ook voor dat u weet wat de maximale hoogte is die uw mobiel aankan.
 • Tip 2 – Remmen? Laat uw gas los!
 • Tip 3 – Sta nooit stil op een helling of heuvel.
 • Tip 4 – Afstappen? Haal eerst uw sleutel uit het contact.
 • Tip 5 – Wilt u achteruit rijden? Kijk goed in uw spiegels.
 • Tip 6 – Gebruikt is medicijnen? Vraag dan bij uw huisarts na of die uw rijvaardigheid beïnvloeden.
 • Tip 7 – Rijdt u veel buiten? Kies dan voor een stabiele scootmobiel met een brede wielbasis en een laag zwaartepunt.
 • Tip 8 – Zorg ervoor dat u de voorrangsregels goed kent.
 • Tip 9 – Doe een scootmobieltraining van Veilig Verkeer Nederland, daarin leert u theorie, behendigheid en leert u dat toe te passen in de praktijk.

Wilt u meer weten over hoe u veilig in uw scootmobiel kunt rijden? Lees dan dit blog met veiligheidstips.

Scootmobiel kopen

De 6 belangrijkste aandachtspunten op een rij!

 

Overweegt u een scootmobiel te kopen? Dit zijn de 6 belangrijkste aandachtspunten.

1 – Afstand

De belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen is: waar wilt u de mobiel voor gebruiken? Wilt u er alleen mee naar de supermarkt om de hoek of wilt u ook mee met een georganiseerde scootmobieltocht door de natuur? Als u van plan bent om lange afstanden te rijden is het belangrijk om te letten op de actieradius. De actieradius is de afstand die u kan afleggen met een volle accu.

2 – Instelbaarheid

Niet alle modellen zijn even aanpasbaar. Let er goed op of u lekker kunt zitten en in- en uitstappen, of dat u bijvoorbeeld de zitting, het stuur of de complete stoel anders kunt instellen.

3 – Binnen of buiten

Als u uw scootmobiel alleen binnenshuis wilt gebruiken is het goed om te letten op de draaicirkel. Het is erg onhandig als u iedere keer meerdere malen moet steken voor u zich kunt omdraaien in uw scootmobiel.

Voor buitenshuis gebruikt is het handig om te investeren in een stevige scootmobiel met grote wielen. Zo kan deze gemakkelijk stoeprandjes op en af.

Een scootmobiel voor binnen én buiten is natuurlijk ook mogelijk!

4 – Opbouwbaar of vast

Sommige modellen zijn opvouwbaar of demonteerbaar. Zo kunt u uw mobiel in vrijwel iedere auto meenemen. Een voorbeeld van een demonteerbaar model en hoe het werkt kunt u zien in de video van Vegro hieronder. Opvouwbare scootmobiels hebben een kleine actieradius en een lage maximale snelheid. Dit maakt ze ideaal voor binnenshuis gebruik. Scootmobiels die niet opvouwbaar of demonteerbaar zijn worden ‘vast’ genoemd.

 

5 – Nieuw of tweedehands

Natuurlijk hoeft uw scootmobiel niet spiksplinternieuw te zijn. U kunt deze ook prima tweedehands verkrijgen! Tweedehands komt vaak zonder of met een kortere garantie, wat een nadeel kan zijn. Wel kan het een hoop geld schelen. Betrouwbare bedrijven die tweedehands scootmobielen aanbieden zijn:

 

6 – Hoeveel wielen?

Scootmobiels zijn beschikbaar met drie, vier of vijf wielen. Deze komen allemaal met verschillende voor- en nadelen. Om u te helpen bij uw beslissing hebben wij deze voor u in overzichtelijke tabellen gezet. Opvouwbare modellen zijn ook verkrijgbaar met drie, vier of zelfs vijf wielen.

Driewieler  
Voordelen Nadelen
Kleine draaicirkel. Handig voor in de supermarkt en in huis. Let erop dat de wielbasis breed genoeg is zodat hij stabiel is. 
Wordt vaker vergoed dan andere modellen.  
Veel beenruimte.  
Prijs begint laag.  
Scootmobiel met 3 wielen
Scootmobiel met 3 wielen. Model: IVA E1000. Foto via bol.com
Vierwieler  
Voordelen Nadelen
Erg stabiel, kan goed over stoeprandjes en valt minder snel om. Grote draaicirkel wat gebruik binnenshuis erg lastig maakt.
Ideaal voor lange afstanden. Minder been ruimte.
Prijs begint laag. Let erop dat de wielbasis breed genoeg is zodat hij stabiel is. 
scootmobiel met 4 wielen
Scootmobiel met 4 wielen. Model: Shoprider. Foto via bol.com.
Vijfwieler  
Voordelen Nadelen
Erg stabiel, kan goed over stoeprandjes en valt minder snel om. Prijs begint hoog.
Veel beenruimte.  
Kleine draaicirkel en comfortabel op lange afstanden: de ideale keus voor wie zijn scootmobiel binnen en buiten wil gebruiken.  
scootmobiel met 5 wielen
Scootmobiel met 5 wielen. Model: Quingo Classic. Foto van Quingo.

Bijzondere modellen

Buiten de basis zijn er natuurlijk allerlei speciale opties voor scootmobiels. Wat dacht u bijvoorbeeld van duoscootmobiels, overdekte scootmobiels of een Four-Wheel-Drive-Scootmobiel? Omroep Gelderland testte deze laatste op de Posbank bij Arnhem:

Probeer het uit!

Kortom, er is veel te kiezen voor veel verschillende prijzen. De meeste leveranciers bieden naast persoonlijk advies ook proefritjes aan op de scootmobiel. Ideaal om te testen welk model het beste bij u past!

Wat kost dat?

De prijs van een nieuwe scootmobiel begint bij € 1500,-. Echter liggen de prijzen ver uiteen, afhankelijk van het soort model dat u wilt. Globaal kunt u deze prijzen aanhouden:

 

Scootmobiel prijzen

 
Nieuwe scootmobiel met 3 wielen vanaf ca. € 1500,-
Nieuwe scootmobiel met 4 wielen vanaf ca. € 1500,-
Nieuwe scootmobiel met 5 wielen vanaf € 4450,-
Tweedehands model met 5 wielen vanaf € 2000,-
Opvouwbare modellen vanaf € 800,-

Vergoeding

We zullen er niet omheen draaien. Een scootmobiel is nou eenmaal een grote aanschaf. Anderzijds gaan ze vaak jarenlang mee en met goed gebruik hoeft de accu vaak maar iedere vier jaar vervangen worden. Dit ligt wel aan het soort accu.In bepaalde gevallen worden scootmobielen vergoed vanuit de overheid. Informeer op de site van de rijksoverheid of u in aanmerking komt voor een vergoeding.

scootmobiel
Scootmobieltocht in Almere (c) Omroep Flevoland

Scootmobiel huren

Als u tijdelijk een scootmobiel nodig heeft, is huren een goed idee. Ook als u stelt een grote aanschaf liever even uitstelt. Door te huren kunt u verschillende modellen voor langere tijd uitproberen.

Bedrijven die scootmobielen verhuren zijn:

Voor een compleet overzicht bij u in de buurt gaat u naar huren.nl.

Indicatie van huurprijzen

 • Basis driewieler: vanaf € 4,99 per dag.
 • Basis vierwieler: vanaf € 7,- per dag.

Scootmobiel verzekeren?

U bent wettelijk verplicht om de scootmobiel te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid (de WA-verzekering). Dit geldt voor alle scootmobiels.

Verder is het mogelijk om bij de ANWB de Scootmobiel Service af te sluiten. Deze hulpdienst is 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar bij pech in Nederland en België. Zo helpen ze u bij een lekke band, een storing, of bijvoorbeeld een lege accu. U heeft zelfs recht op hulp als u met een andere scootmobiel pech heeft! Ook wordt u geholpen bij pech met uw (elektrische) fiets, snorfiets, of bromfiets.

Voor meer informatie kijk op de site van de ANWB.

Conclusie

We hebben het in deze Ultieme Scootmobielgids gehad over de regelgeving van de scootmobiel, de veiligheid, de accessoires, financiering en verzekeringen. Ook hebben wij de belangrijkste vragen behandeld die u uzelf moet stellen als u er één wil kopen:

 • Welke afstanden wil ik er mee rijden?
 • Wil ik de scootmobiel binnen of buiten gebruiken? Of beide?
 • Wil ik een opvouwbaar of een vast model?
 • Nieuw of tweedehands?
 • Drie, vier of toch vijf wielen?

Als u antwoord heeft op al deze vragen dan bent u er zeker klaar voor. En ook zo niet, kunt u altijd advies vragen bij de leveranciers, deze helpen u graag! Heeft u nog gouden tips voor het kopen van een scootmobiel of heeft u nog vragen na het lezen van dit blog, laat het ons weten op onze facebookpagina!

Meer weten over scootmobiels en alle opties? 

 

Vraag via dit formulier gratis en vrijblijvend een brochure aan! Laat uw gegevens achter en wij zorgen ervoor dat onze partner u een brochure toestuurt. Mogelijk neemt onze partner voor het verzenden van de brochure nog contact met u op om uw wensen kort door te nemen, zodat zij u de juiste informatie kunnen toesturen.