Wandbeugel: de voors en tegens op een rij

Badkamer en toilet / Hulp en hulpmiddelen

Heeft u weleens moeite met het opstaan vanaf het toilet? Of komt u soms moeizaam uit bad? Dan zou een wandbeugel een oplossing voor u kunnen zijn!

Wat is een wandbeugel?

Een wandbeugel biedt steun aan mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Je bevestigt hem aan de muur bijvoorbeeld bij het toilet. Zo kan men veiliger gaan zitten en omhoogkomen en is de kans op vallen kleiner.

Voor- en nadelen van een wandbeugel

Voordelen

  • U verkleint de kans op een valpartij
  • U bent minder afhankelijk van anderen
  • Daardoor kan de wandbeugel het zelfvertrouwen vergroten
  • Er zijn wandbeugels te koop die volledig opgaan in uw interieur en haast niet opvallen

Nadelen

  • Wandbeugels hangen in het zicht, niet iedereen vindt dat fijn
  • De beugel moet precies goed geplaatst worden om overbelasting van de spieren te voorkomen

Waarom een wandbeugel kopen?

Een wandbeugel is voor iedereen die merk dat hij/zij wat minder stabiel is en wat minder kracht heeft. En daar hoeft u dus niet per se slecht ter been voor te zijn!

Het is een eenvoudig hulpmiddel die niet alleen de kans op vallen verkleint, maar er ook voor zorgt dat handelingen sneller of met meer zekerheid kunnen worden uitgevoerd. Wat dacht u van een wandbeugel in de slaapkamer? Het geeft een fijn gevoel als u bij het aan- en uitkleden de wandbeugel vast kunt houden en zo minder snel uw evenwicht verliest. U hoeft enkel uw hand uit te steken om stabiel te staan.

Waar moet u op letten bij het aanschaffen van een wandbeugel?

  1. Meten is weten

Als eerste is het van belang om te beslissen waar u de wandbeugel gaat plaatsen. Hoe groot moet en kan hij dan zijn? Houdt hierbij ook rekening met een eventuele overstap vanuit een rolstoel of rollator.

  1. Het ontwerp

Vervolgens kijkt u naar de vorm, de grote, de kleur en het materiaal. Houdt ook rekening met waar u de wandbeugel voor gaat gebruiken, niet iedere wandbeugel is geschikt om een volledig lichaamsgewicht te dragen.

  1. De installatie

Zoals eerder benoemd is het van belang dat de wandbeugel op de juiste hoogte en met een goede hoek wordt geplaatst om overbelasting van de spieren te voorkomen. En wilt u niet boren of schroeven? Let dan bij een wandbeugel met zuignappen héél goed op de stevigheid en laat hem regelmatig controleren.

Soorten wandbeugels

Wandbeugels zijn er in soorten en maten. Dit is een overzicht van wat er zoal mogelijk is.

Soort
Foto
Wandbeugel rvs: staat mooi en is zeer degelijk. Kan wel koud zijn om aan te pakken wat ze niet geschikt maakt voor gebruik buitenshuis.
wandbeugel rvs

Rvs wandbeugel Aqulia via Bol.com

Wandbeugel kunststof, iets minder duurzaam dan rvs, maar comfortabel om vast te houden en verkrijgbaar in diverse kleuren. Bijvoorbeeld rood, zodat ze goed zichtbaar zijn. Of een zwarte wandbeugel die juist minder opvalt.
wandbeugel zwart

Zwarte wandbeugel Prima via Bol.com.

Wandbeugels met zuignappen kunnen handig zijn in de badkamer. Ze zijn makkelijk te installeren want er hoeft niet geboord te worden. wandbeugel met zuignappen

Wandbeugel met zuignappen van Aidapt via Bol.com

Opklapbare wandbeugels zijn vooral handig naast de toilet of in de douche.
opklapbare wandbeugel

Opklapbare wandbeugel Careline via Bol.com

Wandbeugel kopen

Wandbeugels zijn eenvoudig en snel online te bestellen. Daarvoor zijn we een samenwerking aangegaan met bol.com. Hieronder ziet u de selectie die wij hebben gemaakt op basis van kwaliteit en prijs. Als u op een van de afbeeldingen klikt, komt u meteen op de website van bol.com terecht. Daar kunt u meer productinformatie vinden en het bestellen als u dat wilt. Uw douchekruk wordt dan binnen enkele dagen thuisbezorgd.

Conclusie

Een wandbeugel is dus een erg prettig hulpmiddel. Denkt u na over het aanschaffen van een wandbeugel? Kijkt u dan eens bij onze partner Bol.com. U vindt hier verschillende vormen, kleuren en soorten wandbeugels. Houd rekening met de bovenstaande aandachtspunten en kies de beugel die het beste bij u past. Toch niet helemaal tevreden? Dan kunt u de wandbeugel bij Bol.com gewoon retourneren!

Wilt u meer tips om de kans op vallen te verkleinen? Lees dan ons blog over valpreventie.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link