Alles over de wandbeugel - Langer Thuis In Huis

Alles over de wandbeugel! Wanneer koopt u er een en welke moet u hebben?

Onderwerp: Hulpmiddelen
Laatst geupdate: 20 oktober 2022
Sacha van Andel

Heeft u weleens moeite met het opstaan vanaf het toilet? Of verliest u nog wel eens uw evenwicht in de douche? Dan zou de wandbeugel een oplossing voor u kunnen zijn! Wandbeugels bieden veel steun en dragen bij aan een veilige badkamer. In dit blog behandelen wij alles wat u moet weten voordat u een wandbeugel (ook wel wandgreep) aanschaft!

 

Wat is een wandbeugel?

 

Een wandbeugel biedt steun aan mensen die wat minder stabiel zijn. De beugel wordt bevestigd aan de muur, bijvoorbeeld bij het toilet. Zo kan men veiliger gaan zitten en is de kans op vallen kleiner.

 

Met behulp van een wandbeugel wordt de zelfredzaamheid verhoogd en bent u minder afhankelijk van hulp. 

 

Wandbeugel

Voorbeeld van een wandbeugel

 

Wandbeugels bieden veiligheid in huis

 

Wandbeugels zijn er om veiligheid te bieden in het huis. Vooral op plaatsen als het toilet en de badkamer vinden veel valpartijen plaats. Om dit (deels) te voorkomen kunt u er voor kiezen om een wandbeugel in deze ruimte te plaatsen. 

 

Wandbeugels kunt u ook op andere plekken in het huis bevestigen. Denk bijvoorbeeld aan de keuken, woonkamer of bij de trap. Het is een hulpmiddel welke u kan helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. 

Wanneer plaats ik een wandbeugel?

 

Een wandbeugel is voor iedereen die merkt dat hij/zij wat minder stabiel is en wat minder kracht heeft. Daar hoeft u dus niet per se slecht ter been voor te zijn!

 

Het is een eenvoudig hulpmiddel die niet alleen de kans op vallen verkleint, maar er ook voor zorgt dat handelingen sneller en met meer zekerheid kunnen worden uitgevoerd. Wat dacht u van een wandgreep in de (inloop)douche? Iedereen verliest wel eens het evenwicht.

 

Met een wandbeugel hoeft u enkel uw hand uit te steken om weer stabiel te staan. Denk ook aan een wandbeugel in de slaapkamer. Dan kunt u tijdens het aan- en uitkleden de wandbeugel vasthouden. Dat geeft toch een fijn en veilig gevoel!

Voor- en nadelen van een wandbeugel

 

Voordelen
  • U verkleint de kans op een valpartij
  • U bent minder afhankelijk van anderen wat het zelfvertrouwen kan vergoten
  • Er zijn wandbeugels te koop die volledig opgaan in uw interieur en haast niet opvallen
Nadelen
  • Wandbeugels hangen in het zicht, niet iedereen vindt dat fijn
  • De beugel moet precies goed geplaatst worden om overbelasting van de spieren te voorkomen

Ik ben zeer tevreden met mijn wandgreep. Hij ziet er heel mooi uit en heeft een super goede grip. Ik heb er al veel steun aan gehad!
– Mevr. Verheij

Waar moet ik op letten bij het kopen van een wandbeugel?

 

Meten is weten
Ten eerste is het van belang om te beslissen waar u de wandbeugel gaat plaatsen. Komt hij op de goede hoogte? Houd hierbij ook rekening met een eventuele overstap vanuit een rolstoel of rollator.

 

Het ontwerp
Ten tweede kijkt u naar de vorm, de grote, de kleur en het materiaal. Houd ook rekening met waar u de wandbeugel voor gaat gebruiken, niet iedere wandbeugel is geschikt om een volledig lichaamsgewicht te dragen.

 

Soort materiaal

Ten derde is het soort materiaal heel belangrijk. Kies altijd voor het materiaal met de sterkste belastbaarheid en de beste houvast. 

 

De installatie
Zoals eerder benoemd is het van belang dat de wandbeugel op de juiste hoogte en met een goede hoek wordt geplaatst om overbelasting van de spieren te voorkomen. Kiest u voor een wandbeugel met zuignappen? Let dan héél goed op de stevigheid en laat hem regelmatig controleren.

 

voorbeeld van wandbeugels

Voorbeeld van wandbeugels

Soorten wandbeugels

Wandbeugels zijn er in veel soorten en maten. Dit is een klein overzicht van wat er zoal mogelijk is.

 

Wandbeugels van antibacterieel aluminium: dit zijn unieke en wandbeugels van design. Deze worden zonder verbindingsnaad geleverd voor een betere hygiëne en eenvoudigere montage.

 

Wandbeugel rvs (roestvrijstaal): staat mooi en is zeer degelijk. Kan wel koud zijn om aan te pakken wat ze niet geschikt maakt voor gebruik buitenshuis. 

 

Wandbeugel kunststof: dit is minder duurzaam dan rvs, maar comfortabel om vast te houden en verkrijgbaar in diverse kleuren.

 

Wandbeugels met zuignappen: deze zijn extra makkelijk te installeren want er hoeft niet geboord te worden.

 

Opklapbare wandbeugels: dit is handig en ruimtebesparend. Opklapbare wandbeugels zijn vooral handig naast de toilet of in de douche.

Wandbeugel kopen?

 

Wandbeugels zijn eenvoudig en snel online te bestellen. Hieronder ziet u de selectie die wij hebben gemaakt op basis van kwaliteit en prijs bij onze partner bol.com. Als u op een van de afbeeldingen klikt, komt u meteen op de website van bol.com terecht.

 

Daar kunt u meer informatie vinden en het bestellen als u dat wilt. Uw wandbeugel wordt dan binnen enkele dagen thuisbezorgd. Na aankoop toch niet helemaal tevreden? Dan kunt u de wandbeugel bij bol.com gewoon retourneren!

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Alles over de wandbeugel! Wanneer koopt u er een en welke moet u hebben?