Veilig douchen: De Complete Keuzehulp

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen
7 oktober 2020
Carmen van Andel

Veilig douchen | Voelt u zich veilig in uw badkamer? Op weinig plekken in huis is een ongeluk zo snel gebeurd als daar.

 

Maar, ook weinig plekken zijn zo makkelijk en snel aan te passen, ook al lijkt het misschien een ingrijpende verbouwing. Een inloopdouche in plaats van het bad of de douchecabine is vaak een goed begin. U heeft vast gehoord van badkameraanpassingen in 1 dag. Dat is echt mogelijk!

 

In dit artikel leggen wij uit hoe dat werkt en wat de opties zijn. We vergelijken het aanpassen  in 1 dag met een reguliere badkamerrenovatie. Wat zijn de prijzen en wat zijn de voor- en nadelen?

Inhoud

Wat is veilig douchen?

 

Veilig douchen is een term die wordt gebruikt om badkamer waarin het risico op vallen zo klein mogelijk is gemaakt door een inloopdouche, antislipvloer, wandgrepen en eventueel een douchezitje. 

Wanneer veilig gaan douchen? 

 

Als u merkt dat u soms minder stevig op uw benen staat, terwijl u alleen kunt douchen in uw badkuip. Dan is het tijd om serieus na te denken over een badkamerrenovatie. Hetzelfde geldt wanneer u doucht in een douchecabine met hoge instap. Of als u niet zo lang meer kunt staan, maar geen ruimte heeft voor een douchestoel. In een veilige badkamer is er voldoende ruimte voor hulpmiddelen en kunt u douchen zonder bang te zijn om te vallen. 

 

In Nederland overleden in 2019 dagelijks 12 (!) senioren als gevolg van een val in huis. Nog meer ouderen belandden door een valpartij in huis op de eerste hulp. Dat komt niet door de vergrijzing, maar omdat mensen langer wonen in een onaangepast huis. Met woningaanpassingen is veel te voorkomen.

 

Kortom: zorg op tijd voor een veilige woonomgeving als u thuis blijft wonen, om gevaarlijke situaties voor te zijn. Wees er echt op tijd mee. Een veilige badkamer met inloopdouche is een mooi begin. En bovendien: het is ook wel heel chique, nietwaar? 

Voorkom dat u teveel betaalt voor een inloop douche in uw badkamer! Vul uw gegevens in en krijg offertes van onze betrouwbare leveranciers: klik hier

Veilige badkamer in 1 dag of complete badkamerrenovatie?

 

Wanneer u uw badkamer veilig wil maken voor de toekomst heeft u dus twee opties. We bespreken beiden en laten de verschillen schematisch zien.

  1. Van bad of douchecabine naar inloopdouche in 1 dag
  2. Volledige badkamerrenovatie 

Van bad of douchecabine naar inloopdouche in 1 dag

 

Er zijn veel bedrijven en professionals die uw bad of douchecabine verwijderen en daar direct een veilige inloopdouche voor terugplaatsen. Een ingrijpende verbouwing is niet nodig. Uw bad of douchecabine worden verwijderd, het leidingenwerk wordt zo nodig aangepast. Daarna worden de wand- en vloerpanelen van uw nieuwe inloopdouche geplaatst. Tot slot worden de kraan en douchekop aangesloten en mogelijk een douchestoel en wandbeugels. Er wordt niets betegeld. De douche zal een klein opstapje hebben, ca. 3 cm. Alle puin wordt meteen afgevoerd. Dezelfde avond kunt u er vaak al meteen gebruik van maken.

 

Voordat de douche wordt geïnstalleerd, komt er een adviseur bij u langs. Hij meet de badkamer op en stelt met u de inloopdouche samen. U kunt bijvoorbeeld de kleuren van de wanden uitkiezen, het soort glaswand en de kranen. U bepaalt ook of er handgrepen en een zitje bij moeten komen. De adviseur neemt tenslotte de maten op. 

 

Vervolgens worden de afmetingen en uw wensen opgestuurd naar de fabriek. Daar worden de wanden, vloeren en glaspanelen op maat gemaakt. Daardoor kan uw veilige douche zo snel geïnstalleerd worden.

 

Let op: de rest van uw badkamer blijft dus zoals die was. 

Een mooie veilige badkamer.

Complete badkamerrenovatie

 

Bij een complete badkamerrenovatie wordt uw hele badkamer gesloopt en opnieuw opgebouwd. De hele badkamer wordt opnieuw betegeld en mogelijk opnieuw ingedeeld. Al het sanitair en meubilair wordt vervangen.

 

Bij een complete badkamerrenovatie is het mogelijk om een gelijkvloerse inloopdouche te maken. Dan heeft u helemaal geen instap meer. Bovendien kunt u nu ook kiezen voor een volledige antislipvloer en heldere verlichting bijvoorbeeld. 

 

Zo’n volledige renovatie kost ongeveer 2 weken.

Veilig douchen prijzen

 

De prijzen voor veilig douchen komt gemiddeld hierop neer:

  • Een inloopdouche in 1 dag kost gemiddeld € 4.500 – € 8.000,-.
  • Een volledige badkamerrenovatie kost gemiddeld € 6.000 – € 15.000,-. Afhankelijk van het formaat van uw badkamer en de materialen.  

Kiezen maar

 

Kiest u voor een veilige badkamer renovatie of voor alleen het aanpassen van uw bad of douchecabine? Dit zijn de verschillen: 

 

  Bad naar inloopdouche Volledige badkamerrenovatie
Duur verbouwing 1 dag 1 – 2 weken
Oriëntatie Eenvoudig adviesgesprek aan huis Alles (tegels, sanitair etc.) zelf uitzoeken
Designwensen Beperkte keuze in wandpanelen en materialen Alle kleuren en materialen mogelijk
Kosten € 4.500 – € 8.000,-  € 6.000 – € 15.000,-
Veiligheid Inloopdouche is van alle veiligheidsopties voorzien. Een zeer lage instap. De rest van de badkamer wordt niet aangepast. Volledige badkamer kan volgens uw wensen veilig worden gemaakt.

 

Veilig douchen, de volgende stap: brochureaanvraag

 

Veilig douchen is mogelijk in vrijwel elke badkamer. Er hoeft geen ingrijpende verbouwing plaats te vinden en uw douche kan al in 1 dag klaar zijn. Dat is mooi! 

 

Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is voor uw badkamer? Dan kunnen wij onze partners vragen om u een brochure toe te sturen. Gratis en vrijblijvend. Zo kunt u alles rustig eens doornemen en vergelijken. Vul hieronder uw gegevens in en de brochures worden binnen enkele werkdagen naar u opgestuurd.