Inloopdouche: De Complete Keuzehulp

Onderwerp: Badkamer en toilet, Hulpmiddelen
1 juli 2020
Sacha van Andel

Een inloopdouche is praktisch, veilig en makkelijk te onderhouden. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Van eenvoudig tot luxe. Zo kunt u kiezen voor een inloopdouche met 1 of 2 uitgangen, met een muur of glazen wand, met een verzonken douchebak of juist een mooie tegelvloer. De opties zijn eindeloos! Bovendien kan het in vrijwel elke badkamer en vaak in slechts 1 dag worden geïnstalleerd!

 

In deze keuzehulp vindt u hoe het zit met een inloopdouche in een kleine badkamer, waar u op moet letten bij de aanschaf en installatie en welke kosten u kunt verwachten. Bovendien gaan we in op wat veel mensen juist over het hoofd zien en meer!

 

Leest u mee?

Inhoudsopgave

Wat is een inloopdouche?


Een inloopdouche is een douche die minimaal aan een kant volledig open is. Er zit geen deur in. De vloer van de inloopdouche is vaak gelijk aan de badkamervloer, zodat er geen randjes of obstakels zijn. Een inloopdouche is een essentieel onderdeel van een veilige senioren badkamer.

Een grote inloopdouche met donkere tegels en twee douchekoppen.

Veilig douchen met een inloopdouche

 

Een inloopdouche kan in vrijwel elke badkamer worden geplaatst. Een ingrijpende verbouwing is niet nodig. Er zijn allerlei bedrijven en professionals die uw bad of douchecabine verwijderen en direct een inloopdouche terugplaatsen.  Zo’n nieuwe badkamer kan vaak in 1 dag worden geïnstalleerd. Zelf hoeft u geen verstand te hebben van badkamerrenovaties. Er komt een adviseur langs die u alles kan vertellen over de mogelijkheden in uw badkamer. Die kan ook alles opmeten en ervoor zorgen dat de installatie keurig verloopt en dat alle afval wordt afgevoerd. De douche wordt klaar voor gebruik afgeleverd. Handig toch? 

Voorkom dat u teveel betaalt voor uw inloopdouche! Vul uw gegevens in en krijg 3 offertes van betrouwbare leveranciers. Klik hier

Waar moet ik op letten bij het laten plaatsen van een inloopdouche voor senioren?

 

Als u een inloopdouche wilt laten installeren, dan is het handig om de volgende dingen voor uzelf op een rij te zetten. 

 

Volledige badkamerrenovatie of veilige douche in 1 dag?

We hebben het al een paar keer genoemd: het is inderdaad mogelijk om in 1 dag een veilige badkamer te hebben, die volledig klaar is voor gebruik. Uw oude douchecabine of bad wordt dan vervangen voor een soort plaat op de grond, dit is een ondiepe douchebak. Dit is de bodem van de douche en die is maximaal 3 cm hoog. Tegen de muren worden kunststof panelen geplaatst. Naast de douche wordt een glazen wand neergezet tegen het spatwater. De wandpanelen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en een aantal formaten.

 

Een andere optie is het volledig laten verbouwen van uw badkamer. Het voordeel daarvan is dat u meer keus heeft in tegels, inrichting en het formaat van uw inloopdouche. U kunt – afhankelijk van uw badkamer – een gelijkvloerse inloopdouche laten maken. Dan heeft u helemaal geen instap meer! Ideaal. Een volledige badkamerrenovatie duurt gemiddeld een tot twee weken. 

 

Zeer lage instap of helemaal geen instap?

Wilt u een inloopdouche met helemaal geen instap of is een zeer lage instap ook acceptabel voor u? Met een zeer lage instap bedoelen we maximaal 3 cm. 

Een mooie houten douchestoel bevestigd aan de muur.

Antislip?

Hoe dan ook handig: een antislipvloer. Niet alleen in de douche fijn, ook in de rest van de badkamer. Kies daarom ook voor de vloer van uw badkamer voor vloertegels die ruw zijn. Zo wilde ik ooit het liefste mozaïek als vloer, maar dat werd mijn afgeraden door de badkamerspecialist: dat wordt glad. Uiteindelijk koos ik voor grote lichtgrijze vloertegels met een prettige bovenlaag. 

 

Wandbeugels en douchestoeltje

Als u er behoefte aan heeft, kunt u makkelijk een douchestoel neerzetten of monteren in uw inloopdouche, want daar is voldoende ruimte voor. U kunt kiezen voor een losse stoel die u in de douche plaatst, of een opklapstoeltje dat u vastmaakt aan de muur. Als die niet wordt gebruikt, dan kunt u hem opklappen. Het stoeltje neemt dan weinig ruimte in beslag.

 

Vooral als u soms duizelig bent of zich instabiel voelt, zijn wandbeugels aan de muren een fijne oplossing. Altijd iets om u aan vast te grijpen. 

 

Thermostaatkraan, handdouche en regendouche

Een vereiste voor veilige douchen is de thermostaatkraan. Kies altijd meteen de juiste temperatuur, zonder te hoeven gokken met warm en koud water. Als uw soms stijve handen heeft, dan is een thermosstaatkraan met speciale handgrepen handig. Die is makkelijk te bedienen. 

 

Extra comfortabel douchen gaat met een regendouche! Let wel op: niet in elke badkamer kan die worden geïnstalleerd, omdat hij een vrij hoge waterdruk nodig heeft. Omdat er veel meer water per minuut uitkomt is het ook belangrijk dat uw afvoer het aankan. Een badkamerexpert kan u daar alles over vertellen. 

Inloopdouche in een kleine badkamer?

U hoeft niet snel bang te zijn dat uw badkamer te klein is voor een inloopdouche. De minimale afmeting is 90 bij 90 cm. Daar past ook een douchekruk bij in. Om echt comfortabel te kunnen douchen is 90 bij 120 cm het prettigst. Dat past perfect op de plek van een badkuip. 

Vaak vergeten zaken om rekening mee te houden

 

Kunt u de douchewand zien?

Heel mooi, een glazen douchewand. Maar kunt u hem wel goed genoeg zien? Als dat niet het geval is, dan kunt u ook kiezen voor matglas bijvoorbeeld. 

 

Verlichting

Het is belangrijk dat u alles goed kunt zien in uw inloopdouche. Zorg daarom voor goede verlichting om vallen te voorkomen. Zeker als de afscheiding van uw douche hoog is en geen licht doorlaat. 

Ziet u de glazen wand in deze badkamer?

Kosten inloopdouche


De kosten van een inloopdouche lopen uiteen, maar gemiddeld kunt u uitgaan van een bedrag van tussen de € 2.000,- en € 8.000,-. Al kan het ook oplopen tot € 10.000,-.

 

Een groot deel van de kosten komen van de materialen en de afmetingen. Een grotere gelijkvloerse inloopdouche met luxe tegels en glazen wand zal veel duurder zijn dan een kleinere douche met een muur en verzonken douchebak.

Zelf maken of laten plaatsen?

Het andere deel van de kosten komt van de werkuren als u het werk uitbesteedt. Dit kan flink oplopen, maar heeft ook zeker zijn voordelen. De douche zal goed en waterdicht geplaatst zijn en het zal snel klaar zijn. Bij sommige bedrijven kan een inloopdouche zelfs in 1 dag gebruiksklaar zijn. Bovendien kunt u op hen terugvallen als er iets toch niet goed blijkt te werken. Sommige bedrijven bieden zelfs wel tien jaar garantie! 

 

Bent u handig? Dan kunt u de inloopdouche mogelijk zelf plaatsen. Dat kan u een hoop geld besparen. Het is echter een flinke klus en badkamers plaatsen is specialistisch werk. Als uw inloopdouche niet waterdicht blijkt te zijn, is dat lastig te verhelpen achteraf. Het oplossen van zo’n probleem kan flink in de papieren lopen, waardoor u uiteindelijk misschien juist duurder uit bent. 

Veilig douchen, de volgende stap: brochureaanvraag 


Veilig douchen wordt mogelijk gemaakt door een inloopdouche! Uw badkamer kan zonder ingrijpende verbouwing in 1 dag klaar voor gebruik zijn. En dat is mooi! 

 

Als u wilt weten wat er mogelijk is voor uw badkamer, dan kunnen wij onze vaste partners vragen om u een brochure op te sturen. Gratis en vrijblijvend! Zo kunt u rustig thuis alles doornemen en vergelijken. Vul hieronder uw gegevens in en de brochures zullen binnen enkele dagen op uw deurmat verschijnen. Mogelijk nemen onze partners contact met u op om te bespreken waar u precies naar op zoek bent, zodat zij u de juiste informatie kunnen toesturen.

Vul hieronder uw gegevens in en de brochures komen (gratis en vrijblijvend) uw kant op.