Inductie kookplaat: Hoe kiest u de beste?

Onderwerp: Hulpmiddelen, Keuken
6 juni 2019
Carmen van Andel

Steeds minder huizen zijn nog aangesloten op het gasnetwerk en dus moeten steeds meer mensen elektrisch gaan koken. Helemaal niet erg, want dat is een stuk veiliger dan koken op gas. Als u er eenmaal aan gewend bent, wilt u niets anders meer.  Vooral als u voor een goede inductie kookplaat gaat. Maar, welke opties in elektrisch koken zijn er? Welke aansluiting en wat voor pannen heeft u nodig? En wat is qua prijs en kwaliteit de beste keus?

Wat is een inductie kookplaat?

Een inductie kookplaat is een elektrische kookplaat die via een magnetisch veld en de weerstand van de bodem van een geschikte pan warmte creëert. De plaat wordt dus alleen heet waar de pan staat. Het lijkt qua kookgedrag het meest op koken op gas.

Hieronder ziet u hoe inductie werkt:

Inductie kookplaat of keramisch koken?

Als u overgaat op elektrisch koken heeft u twee keuzes in kookplaten: inductie of keramisch. Een keramische kookplaat is vaak goedkoper in aanschaf. De plaat bestaat uit keramisch glas met daaronder elektrische verwarmingselementen. Als u een kookzone aanzet, moet die altijd eerst even opwarmen, de verwarmingselementen kleuren dan langzaam rood. Zodra de elementen roodgloeiend zijn, kunt u gaan koken. Als u klaar bent, is het belangrijk om uw pannen meteen van de kookplaat te halen. De kookzones blijven namelijk nog een tijdje heet, waardoor eten in de pannen kan doorgaren, aanbranden of aankoeken. Zonde! Ook als u de keramische kookplaat wilt schoonmaken is het belangrijk dat u hem eerst laat afkoelen.

Een inductie kookplaat werkt iets anders, zelf heb ik er ook een en ik vind dat het veel meer lijkt op koken met gas. Bovendien is het sneller, veiliger en zuiniger dan keramisch koken of koken op gas. Het grootste verschil met keramisch koken is dat bij inductie niet de plaat zelf verwarmd wordt, maar de pan. Dus, als er niets op de kookzone staat, dan gebeurt er niets. Zelfs niet als de kookplaat aan staat. Bovendien gaan alle inductie kookplaten vanzelf uit als de pannen na het koken van de plaat worden gehaald. Wel zo veilig! Vergeten om de kookplaat uit te zetten kan dus niet. Uiteraard blijft er warmte over na het koken, maar in mijn ervaring is die snel vervlogen. Een inductie kookplaat schoonmaken gaat ook vliegensvlug. Even een doekje eroverheen en klaar is kees!

inductie kookplaat

Voordelen inductie kookplaat

 • Veilig, want gaat vanzelf uit als er geen pannen opstaan
 • Zuinig, alleen de pan wordt verwarmd
 • Snel warm en snel weer afgekoeld
 • Makkelijk schoon te maken

Nadelen inductie kookplaat

 • Vaak wat duurder dan een keramische kookplaat
 • Er moet een aansluiting/stopcontact zijn die hoog vermogen kan leveren
 • Pannen die eerst op gas zijn gebruikt kunt u niet gebruiken op inductie

Punt van aandacht: de magnetische straling kan een gevaar vormen voor mensen met een pacemaker. Bij normaal gebruik is er niets aan de hand. Zorg dat de plaat in goede technische staat is en houd voldoende afstand (30-60 cm). Raadpleeg bij twijfel uw pacemakertechnicus.

De beste inbouw inductie kookplaten van 2019

Inventum IKI6010
€ 228,-
 • Goedkoopste en goed beoordeelde basis inductie kookplaat
 • Heeft geen speciale aansluiting nodig, maar werkt op een gewone 2-polige stekker
 • Boostfunctie voor extra snelle verhitting
 • Kinderslot
 • Restwarmte indicator die aangeeft wanneer de kookzones nog warm zijn
inventum-inductie-kookplaat
 
IKEA inductie kookplaat Smaklig
€ 399,-
 • Anti-overloop functie, de kookplaat gaat automatisch uit als er een pan overkook
 • De warmte zones kunnen dankzij de pauzeknop ook dienen als warmhoudplaten
 • Moet aangesloten worden op 2 elektragroepen en wordt zonder stekker geleverd
 • 2 kookzones kunnen gekoppeld worden tot 1 grote, handig voor grote pannen of pannen met een afwijkend formaat
ikea-inductie-kookplaat-smaklig
Siemens flexInductie
€ 1049,-
 • Innovatieve Siemens inductie kookplaat met 5 kookzones
 • Door flexInductie kunnen pannen van alle formaten erop
 • fryingSensor, zorgt ervoor dat de gewenste temperatuur in de pan constant blijft, zonder aanbranden
 • 3 verschillende temperatuurzones in de kookzones, van roosteren tot warmhouden
 • Aansluiting door 5-polige perilexstekker
siemens-inductie-kookplaat-flexinductie

Welke aansluiting voor inductie?

Inductie vergt veel vermogen. Daarom is het raadzaam om er een aparte stroomgroep voor te (laten) maken of hem op twee groepen aan te sluiten. Vaak hebben inductie kookplaten een 5-polige perilex stekker nodig om aangesloten te worden. Die wordt alleen vaak niet meegeleverd. Let daar dus goed op! Er zijn echter ook zogenaamde fase 1 inductieplaten, zoals de Inventum, die kunnen makkelijk met een gewone stekker worden aangesloten.

Pannen voor inductie kookplaat

Als u van gas overstapt op elektrisch koken en u kiest voor inductie, dan is de kans groot dat u uw oude pannenset moet vervangen. Pannen die op gas zijn gebruikt zijn namelijk vaak licht vervormd door het vuur waardoor ze geen goed contact maken met de kookplaat en de pannen niet goed warm worden. Er is een simpel testje van de Consumentenbond dat u kunt doen om te testen of uw pannen beschadigd zijn aan de onderkant: u zet de pan op een krant en verschuift de pan. Als de krant heel blijft kun u ze zonder problemen gebruiken. Scheurt de krant dan is de pan niet meer geschikt voor inductie. Geschikte pannen kunt u herkennen aan de vermelding ‘geschikt voor inductie.’ Het symbool dat erbij hoort is een spiraal. De juiste pannen hebben een dikke vlakke bodem – dunne bodems kunnen namelijk kromtrekken.

inductie kookplaat pannen
Deze pannen zijn waarschijnlijk niet geschikt voor inductie.

Tips bij het kopen van een inductie kookplaat

Er zijn allerlei verschillende soorten inductie kookplaten te koop, in diverse prijscategorieen. De grootste verschillen zitten in de grote van de kookzones, het aantal kookzones, hoe de hittezone zich aanpast aan het formaat van de pan en extra functionaliteiten zoals de antiaanbaksensor van de Siemens inductieplaat of de overkooksensor die IKEA biedt. Als u een inductie kookplaat aan wilt schaffen, ga dan eens naar een keukenzaak en test er een paar uit. Tip van de consumentenbond: neem een van uw eigen pannen mee om er zelf mee te testen. Overweegt u de aanschaf van een kookplaat met luxe functies? Laat de verkoper die dan vooral demonstreren. Wilt hij dat niet? Dan werkt die functionaliteit misschien toch niet zo goed. Wees in elk geval niet bang om goed te testen en kritische vragen te stellen.

Uiteraard kunt u ook een inductie kookplaat online bestellen. Bij onze partner Bol.com kunt u veilig inductie kookplaten en toebehoren kopen. Bestellen doet u door op een van de producten hieronder te klikken. Op de site van Bol.com wijst de rest zichzelf. Uw kookplaat wordt vaak al de volgende dag bezorgd. Niet tevreden? Ook retourneren is eenvoudig te regelen.

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!