Inductie kookplaat: de Complete Keuzehulp

Onderwerp: Keuzehulp, Keuken
Laatst geupdate: 11 mei 2022
Carmen van Andel

Overweegt u om op inductie over te stappen? Goed idee! Elektrisch koken op een inductie kookplaat is een stuk veiliger en sneller dan koken op gas.

 

Wie op zoek gaat naar een goede inductie kookplaat komt er al snel achter dat er nogal wat te kiezen is. Flexibele kookzones (de inductievariant van gaspitten)? Overkookbeveiliging? Aanbaksensor? Alles is mogelijk. En het mooie is, een goede inductieplaat met wat opties hoeft helemaal niet duur te zijn! 

 

In deze keuzehulp laten wij u de opties zien die er zijn en geven wij aankoop- en testtips. Ook geven wij u een overzicht van onze keuzes op basis van prijs/kwaliteit en we gaan in op de speciale elektrische aansluiting die u nodig heeft. 

Inductie koken

 

Een inductie kookplaat is een elektrische kookplaat die via een magnetisch veld en de weerstand van de bodem van een geschikte pan warmte creëert. De plaat wordt dus alleen heet waar de pan staat. Het lijkt qua kookgedrag het meest op koken op gas.

 

Hieronder ziet u hoe inductie werkt:

Wanneer overstappen op inductie? 

 

De overstap van gas naar elektrisch koken op inductie is een belangrijke stap naar langer veilig thuis wonen: minimale kans op brand; u kunt de plaat niet per ongeluk aan laten staan, want alle inductie platen gaan vanzelf uit als er geen pannen op staan. Kortom: u kunt zonder zorgen koken. En ook de overheid stimuleert ons steeds meer om van het gas af te gaan.

 

Daar komt bij: een inductie kookplaat schoonmaken is super makkelijk! Geen gaspitten die uit elkaar moeten worden gehaald om het vet eraf te krijgen. Een inductie kookplaat kunt u schoonmaken door hem eenvoudig af te nemen met een nat doekje en afwasmiddel. Simpel en snel!

 

Dat niet alleen, de bediening werkt eenvoudig en koken op inductie is ook nog eens energiezuinig. Bovendien wordt koken op gas steeds minder gebruikelijk en kan inductie vrijwel overal worden geïnstalleerd. Waarom wachten? 

 

Ik heb zelf een simpele inductie kookplaat en ik zou niet meer anders willen!

Voordelen en nadelen 

 

Voordelen inductie kookplaat

Nadelen inductie kookplaat

 • Veilig, want gaat vanzelf uit als er geen pannen op staan en er kan geen gas vrijkomen
 • Zuinig, alleen de pan wordt verwarmd
 • Snel warm en snel weer afgekoeld
 • Makkelijk schoon te maken
 • Er moet vaak een aansluiting zijn die hoog vermogen kan leveren
 • Pannen die op gas zijn gebruikt, kunt u niet gebruiken op inductie

Pannen voor inductie kookplaat

Als u van gas overstapt op elektrisch koken en u kiest voor inductie, dan is de kans groot dat u uw oude pannenset moet vervangen. Pannen die op gas zijn gebruikt, zijn namelijk vaak licht vervormd door het vuur waardoor ze geen goed contact maken met de kookplaat en de pannen niet goed warm worden.

 

Er is een simpel testje van de Consumentenbond dat u kunt doen om te testen of uw pannen beschadigd zijn aan de onderkant: u zet de pan op een krant en verschuift de pan. Als de krant heel blijft kun u ze zonder problemen gebruiken. Scheurt de krant dan is de pan niet meer geschikt voor inductie.

 

Geschikte pannen kunt u herkennen aan de vermelding ‘geschikt voor inductie.’ Het symbool dat erbij hoort is een spiraal. De juiste pannen hebben een dikke vlakke bodem – dunne bodems kunnen namelijk kromtrekken.

 

Dit is de top 10 best beoordeelde pannensets voor inductie

De beste inbouw inductie kookplaten van 2022

 

We laten u graag zien wat volgens ons de beste inductie kookplaten van 2022 zijn. We hebben onze keuze gebaseerd op gebruiksgemak, opties en prijs en hebben ook de test van de consumentenbond in 2021 hierin meegenomen. 

 

AEG IKB64301XB

 

 

 • Als beste getest door Consumentenbond (juni 2021)
 • Duidelijke bedieningssymbolen
 • Prettige bedieningspiepjes, geluidsniveau is aan te passen
 • Bediening reageert erg goed
 • Genoeg ruimte om met 4 pannen tegelijk te koken
 • Suddert goed op kleinste en grootste kookzone
 • Zeer gelijkmatige warmteverdeling van pan (ideaal voor pannenkoeken)
 • 60 cm breed

 

IKEA MATMÄSSIG inductiekookplaat – € 269,-

 

Ikea inductie kookplaat

 

 • Beoordeeld als beste koop door de Consumentenbond (juni 2021)
 • Duidelijke bediening
 • Goed schoon te maken
 • 5-jarige garantie
 • 60 cm breed

 

Klik hier voor meer informatie

 

 

BOSCH PIV851FC5E Serie 6 

 

Bosch PIV851FC5E

 • Als beste getest door de Consumentenbond (juni 2021)
 • Gemakkelijk verschillende vermogensstanden instellen
 • PowerBoost functie kan per kookzone worden toegepast
 • Met de FryingSensor Plus kan je vlees perfect braden
 • Door je QuickStart kan je snel beginnen met koken
 • 80 cm breed

Inductie kookplaat vrijstaand

 

Naast dat u een inductie kookplaat in uw aanrecht kan inbouwen, kunt u ook een vrijstaande inductie kookplaat aanschaffen. Het grote voordeel hiervan is dat u deze kunt plaatsen op elke gewenste plek. U hoeft dus geen rekening te houden met nismaten of met de aansluiting. Een vrijstaande inductie kookplaat is namelijk voorzien van een “normale” stekker. Een ander groot voordeel? U kunt deze kookplaat gewoon meenemen naar de camping. 

Verschil beste getest en beste koop

Beste getest wil zeggen: producten die het best scoren. Beste koop wil zeggen: product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Kan inductie overal? Oftewel: welke aansluiting voor inductie is nodig?

 

In elke Nederlandse woning kan een inductieplaat worden aangesloten! Let wel op de volgende punten. 

 

Een inductie fornuis vergt veel vermogen. Daarom is het raadzaam om er een aparte stroomgroep voor te (laten) maken of hem op twee groepen aan te sluiten.

 

Vaak hebben inductie kookplaten een speciale stekker (5-polige perilex stekker) nodig om aangesloten te worden. Die wordt alleen vaak niet meegeleverd. Let daar dus goed op!

 

Is zo’n uitgebreide aansluiting niet mogelijk in uw keuken? Geen probleem. Er zijn ook zogenaamde fase 1 inductieplaten, zoals de Inventum, die makkelijk met een gewone stekker kunnen worden aangesloten.

Inductie kookplaat: de Complete Keuzehulp
Mooi he, zo’n gladde kookplaat?

Tips bij het kopen van een inductie kookplaat

 

Er zijn dus allerlei verschillende soorten inductie kookplaten te koop, in diverse prijscategorieën. Met deze tips bepaalt u wat het beste bij u past.

 

Dit is de beste inductie deal van 2021 (Consumentenbond)

 

Verschillen

De grootste verschillen zitten in de grote van de kookzones, het aantal kookzones, hoe de hittezone zich aanpast aan het formaat van de pan en extra functionaliteiten zoals de antiaanbaksensor van de Siemens inductie kookplaat.

 

Testen

Als u een inductie kookplaat aan wilt schaffen, ga dan eens naar een keukenzaak en test er een paar uit. Tip van de consumentenbond: neem een van uw eigen pannen mee om te testen.

 

Luxe functies?

Er zijn veel luxe functies om uit te kiezen. Denk bijvoorbeeld aan een inductie kookplaat met afzuiging. Overweegt u de aanschaf van een kookplaat met luxe functies? Laat de verkoper die dan vooral demonstreren. Wilt hij dat niet? Dan werkt die functionaliteit misschien toch niet zo goed. Wees in elk geval niet bang om goed te testen en kritische vragen te stellen.

 

Online bestellen

Uiteraard kunt u ook een inductie kookplaat online bestellen. Bij onze partner Bol.com kunt u veilig inductie kookplaten en toebehoren kopen. Bestellen doet u door op een van de producten hieronder te klikken. Op de site van Bol.com wijst de rest zichzelf. Uw kookplaat wordt vaak al de volgende dag bezorgd. Niet tevreden? Ook retourneren is eenvoudig te regelen.

 

Bekijk het inductie aanbod bij Bol.com

Veelgestelde vragen

 

Wat is de beste inductie kookplaat?

Er zijn heel veel verschillende soorten inductie kookplaten met diverse functies. In dit artikel staat alles beschreven wat je moet weten.

 

Welke maat inductie kookplaat heb ik nodig?

De meeste inductie kookplaten hebben een standaard breedte. Dit wil niet zeggen dat dit ook de geschikte maat voor u is. Meet dit daarom altijd goed op. 

Tot slot

 

Wij hopen dat u na het lezen van dit artikel alles weet over inductie kookplaten en dat u nu goed weet waar u op moet letten bij de aanschaf. Gaat u ook koken op inductie?

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Inductie kookplaat: de Complete Keuzehulp