fbpx

Senioren smartphone: wij hebben de beste 3 voor u uitgezocht

Onderwerp: In contact blijven, Keuzehulp, Woonkamer
1 november 2021
Langer thuis in huis

Een senioren smartphone is een gebruiksvriendelijke smartphone voor ouderen. Hiermee kunt u onder andere Whatsappen, videobellen of navigeren. 

 

Maar wat maakt een senioren smartphone anders dan een gewone smartphone? En waar moet u op letten als u er één gaat aanschaffen? En wat is dan de beste senioren smartphone? Wij vertellen u daar alles over in deze keuzehulp.

 

Bekijk onderin het artikel eenvoudig onze video’s over de voordelen en werking van de senioren smartphone. Verder kijken we natuurlijk naar de prijs en hoe het zit met het verzekeren van een senioren smartphone.

 

Inhoudsopgave

 • Wat is een senioren smartphone?
 • Senioren smartphone en WhatsApp
 • Het nut van een senioren smartphone?
 • Waarop moet u letten bij het kopen van een senioren smartphone?
 • Vaak vergeten zaken
 • De top 3 beste senioren smartphones
 • Videorecensies
 • Verzekering senioren smartphone
 • Senioren smartphone kopen

Wat is een senioren smartphone?

 

Een senioren smartphone is, net als een gewone smartphone, een mobiele telefoon met internet en een touchscreen. Een touchscreen is een groot scherm dat u bedient door het aan te raken met uw vingers of een speciale pen.

 

Het verschil zit hem in de gebruiksvriendelijkheid. Een senioren smartphone heeft grote toetsen en is eenvoudig en handig in gebruik. Hij heeft een groot, overzichtelijk beeldscherm en vaak kunt u de tekstgrootte aanpassen. Internet maakt het mogelijk om apps te downloaden. Daarmee kunt u bijvoorbeeld Whatsappen maar ook spelletjes spelen of de krant lezen.

 

Senioren smartphone, senioren telefoon, of senioren mobiel?

 

Senioren smartphone

Zoals hierboven beschreven is een smartphone voor senioren een gebruiksvriendelijke mobiele telefoon voor ouderen met internet en een touchscreen.

 

Senioren mobiel

Een senioren mobiel is hetzelfde als een senioren smartphone maar heeft geen internet. Daarom is een senioren mobiel met WhatsApp niet mogelijk. U kunt alleen bellen en sms’en. De mobiel heeft een klein beeldscherm en grote overzichtelijke knoppen. Is dat voldoende voor u? Lees dan onze keuzehulp voor de senioren mobiel.

 

Senioren telefoon

Een senioren telefoon is een vaste telefoon waarmee u kunt bellen. Hij heeft geen internet, u kunt hem niet meenemen uit huis, en u kunt niet sms’en. Kortom: lekker eenvoudig zonder poespas.

 

Kan WhatsApp op een senioren smartphone?

 

Dat is misschien wel het grootste voordeel van een senioren smartphone ten opzichte van een senioren telefoon of senioren mobiel: u kunt inderdaad WhatsApp gebruiken.

 

Voor de mensen die het nog niet kennen: WhatsApp is een gratis app waarmee u berichten, foto’s, video’s en geluidsfragmenten naar anderen kunt sturen. Dit wordt ‘appen’ genoemd (spreekt u uit als ‘eppen’). Met een senioren smartphone kunt u hier gebruik van maken. WhatsApp is een hele handige app en fijn om (dagelijks) contacten te onderhouden.

 

Wilt u weten hoe u WhatsApp precies gebruikt? In dit artikel leest u hoe WhatsApp werkt.

Wat is het nut een senioren smartphone?

 

U ziet vast veel mensen om u heen die een smartphone gebruiken (alleen al in 2018 had maar liefst 93% van de Nederlands een smartphone). Een smartphone is ook heel handig. Met een ‘slimme telefoon’ kunt u namelijk mooie foto’s maken, notities bewaren, navigeren, spelletjes spelen, contact onderhouden en nog véél meer.

 

Door al deze mogelijkheden en functies kan een smartphone echter lastig in gebruik zijn. Daarom zijn er senioren smartphones. Deze zorgen voor een eenvoudig gebruik, maken het mogelijk om de teksten en pictogrammen groter te maken en hebben vaak een SOS knop.

 

Voordelen senioren smartphone

 • Groot scherm
 • Tekstgrootte aan te passen
 • Eenvoudig in gebruik
 • Toegang tot internet (en dus de mogelijkheid om apps te downloaden)
 • Extra functies zoals een SOS knop of extra luid geluid

 

Een smartphone senioren is dus gemakkelijk te gebruiken door iemand die nog nooit een smartphone heeft gebruikt, maar is ook fijn voor mensen die slechthorend of slechtziend zijn.

Waarop moet u letten bij het kopen van een senioren smartphone?

 

Denkt u erover om een senioren smartphone aan te gaan schaffen? Om de beste telefoon voor uw situatie te vinden, is het belangrijk om op de volgende punten te letten:

 

Displaygrootte en mogelijkheden

Het display van uw telefoon, het beeldscherm, is het belangrijkste. U bedient namelijk uw smartphone door met uw vingers, of met een pen, op het scherm te tikken. Daarom is het fijn als uw scherm niet te klein is. Daarnaast bieden senioren smartphones verschillende displaymogelijkheden om het gebruik makkelijker te maken:

 

Senior smartphone
 • Extra grote knoppen en iconen
 • Menu aanpasbaar en eenvoudig
 • Sneltoetsen instelbaar
 • Aanpasbare lettergrootte
 • Contrastinstelling
 • Aanpasbare achtergrondafbeeldingen
 • Optionele display voor mensen met een beperkt gezichtsvermogen

 

Niet iedere senioren smartphone heeft ál deze functies. Het is dus handig om te bedenken wat u fijn zou vinden en welke telefoon hierover beschikt. 

 

Opslagcapaciteit

Wat verwacht u met de smartphone te gaan doen? Als u slechts een paar apps gaat gebruiken, heeft u voldoende aan een opslagcapaciteit van 16GB of 32GB. Maar gaat u veel foto’s maken en wilt u veel apps downloaden? Dan heeft u een grotere opslagcapaciteit nodig. Vooral spelletjes nemen veel ruimte in.

 

Geheugenkaart

Soms heeft een telefoon de mogelijkheid om een extern geheugenkaartje te gebruiken. Dit is een kleine chip die u in de telefoon stopt en waar ook dingen op opgeslagen kunnen worden. Zo kunt u uw opslagcapaciteit uitbreiden. Houd er rekening mee dat hier vaak alleen foto’s en contacten op opgeslagen kunnen worden en geen apps. Apps hebben dus wel de ruimte van de telefoon zelf nodig.

 

Bekijk ook ons artikel: ‘Met een geheugenkaart in zijn mobieltje kan mijn opa weer foto’s maken’.

 

Camera

Smartphone ouderen

Smartphones beschikken over een camera. Ze hebben meestal een camera aan de achterkant en aan de voorkant. Met een camera aan de voorkant kunt u selfies maken en videobellen. Denkt u veel gebruik te maken van het videobellen en/of veel foto’s te gaan maken? Dan is het slim om voor een goede kwaliteit camera te kiezen met veel megapixels.

 

SOS knop

Eén van de grote voordelen van een smartphone voor senioren is de SOS knop. Bijna alle senioren smartphones beschikken hier over. De SOS knop werkt als een soort valalarm. Wanneer u dringend hulp nodig heeft, drukt u op deze knop en worden een aantal (vooraf ingestelde) contactpersonen op de hoogte gebracht.

 

Extra functies 

Sommige telefoons hebben nog extra functies om het gebruik gemakkelijker te maken. Zo hebben sommige senioren smartphones een voorleesfunctie. Ook zijn er telefoons die specifiek goed samen kunnen met gehoorapparaten. 

Vaak vergeten zaken

 

Voor een senioren smartphone zijn veel accessoires aan te schaffen en sommige zijn zelfs noodzakelijk. Zo kunt u uw telefoon met een hoesje en een screenprotector beschermen tegen schade van vallen en stoten.

 

 • Een screenprotector: beschermt het beeldscherm tegen krassen en barsten. Let er op dat hij goed past op uw telefoon.
 • Een geheugenkaartje: biedt extra ruimte voor bijvoorbeeld foto’s en video’s.
 • Een telefoonhoesje: beschermt uw telefoon tegen schade en stof. U kunt kiezen voor een simpel hoesje, of een hoesje met extra ruimte voor pasjes en/of foto’s. Deze moet wel passen om uw telefoon. Vraag bij twijfel hulp aan een verkoopmedewerker of uw naasten.
 • Een telefoonhouder: is handig om uw smartphone in de auto of op uw fiets te plaatsen. Gaat u uw smartphone gebruiken voor navigatie? Dan is een telefoonhouder ideaal. Er zijn veel universele houders voor in de auto of op de fiets te koop. Deze hoeft dus niet specifiek bij uw smartphone te passen. Uw smartphone zit stevig in de houder en deze is gemakkelijk te kantelen. Een fijn hulpmiddel tijdens een fietstocht!

 

Als u bestelt via onze links, krijgen wij hier een kleine commissie voor. Het kost u niets extra. Dit helpt ons om kwalitatieve artikelen als dit te kunnen blijven schrijven en onderhouden. Bedankt!

De top 3 beste senioren smartphones

 

Het vinden van de beste smartphone voor ouderen is niet altijd makkelijk want er zijn veel merken en modellen. Daar helpen wij graag bij. Wij hebben alvast de drie beste senioren smartphones uitgezocht voor u en met elkaar vergeleken.

 

Senioren smartphone test

 

De drie beste senioren smartphones worden in de onderstaande video’s getest. Er wordt verteld over de voordelen van een senioren smartphone en er wordt getoond hoe de senioren smartphone werkt.

 

1. SeniorenTAB S621s getest door Seniorentab.

 

2. SimPhone 5 getest door SimPC

 

3. Doro 8050 getest door Belsimpel.

Verzekering senioren smartphone

 

Het kan iedereen overkomen: u loopt door de stad en als u uw telefoon uit uw broekzak wilt halen, merkt u dat het toestel weg is. Zonder dat u het heeft gemerkt, bent u uw telefoon verloren of misschien is hij wel gestolen.

 

Dit is natuurlijke hartstikke zonde. Gelukkig zijn er verzekeringen die dekking bieden voor uw senioren smartphone. Zo vallen de meeste telefoons bijvoorbeeld onder een inboedelverzekering. Uw smartphone is dan in principe automatisch verzekerd tegen brand-, waterschade en inbraak.

 

Diefstal, valschade, stootschade en technische mankementen (na afloop van de garantie) vallen hier echter niet onder, tenzij u een speciale telefoonverzekering afsluit. Daarnaast dient u rekening te houden met een eventueel eigen risico. Ik raad u aan om goed te kijken óf u een verzekering wilt afsluiten en wat de voorwaarden zijn.

Senioren smartphone kopen

 

Heeft u nog geen keuze kunnen maken tussen een senioren smartphone van onze top 3? Neemt u dan een kijkje bij één van de onderstaande smartphones voor senioren! Door op één van de producten te klikken, gaat u vanzelf naar de website.

 

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.