Hoe kiest u de beste scootmobiel? Lees de koopgids en vergelijk betrouwbare aanbieders

Hoe kiest u de beste scootmobiel voor uw behoeften? Als u overweegt om een scootmobiel aan te schaffen, heeft u waarschijnlijk veel vragen. U wilt weten welke scootmobiel geschikt is voor uw situatie, wat een redelijke prijs is en wat de beste optie is. Om u hierbij te helpen, hebben we uitgebreid onderzoek gedaan en deze keuzehulp voor de scootmobiel samengesteld.

Scootmobiel kopen

De 6 belangrijkste aandachtspunten op een rij

 

Wanneer u besluit om een scootmobiel te kopen is het vooral belangrijk om op de 6 onderstaande punten te letten. Op die manier kunt u de beste scootmobiel voor uw situatie kopen. 

 

1 – Afstand – actieradius

De belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen is: waar wilt u de scootmobiel voor gebruiken? Wilt u er alleen mee naar de supermarkt om de hoek, of wilt u er ook echt op uit en een lange toch maken in de natuur? Als u van plan bent om lange afstanden te rijden, is het belangrijk om te letten op de actieradius. De actieradius is de afstand die u kan afleggen met een volle accu. Dit kan variëren per scootmobiel van 30km tot wel 140km. Vaak kunt u bij een scootmobiel kiezen uit verschillende accu’s waarmee u de actieradius kunt vergroten.

 

2 – Instelbaarheid

Niet alle modellen zijn even aanpasbaar. Let er goed op of u lekker kunt zitten en in- en uitstappen, of dat u bijvoorbeeld de zitting, het stuur of de complete stoel anders kunt instellen.

 

3 – Binnen of buiten – draaicirkel

Als u uw scootmobiel alleen binnenshuis wilt gebruiken is het goed om te letten op de draaicirkel. Het is erg onhandig als u meerdere malen moet steken voor u zich kunt omdraaien in uw scootmobiel.

 

Voor buitenshuis gebruikt is het handig om te investeren in een stevige scootmobiel met grote wielen. Zo kan deze gemakkelijk stoeprandjes op en af en is een onverhard pad ook geen enkel probleem.

 

4 – Opbouwbaar of vast

Sommige modellen zijn opvouwbaar of demonteerbaar. Zo kunt u uw scootmobiel in vrijwel iedere auto meenemen. Dit maakt ze ideaal voor als u bijvoorbeeld gaat shoppen. Maar ook in huis kunnen deze compacte scootmobielen vaak goed worden gebruikt. Scootmobiels die niet opvouwbaar of demonteerbaar zijn worden ‘vast’ genoemd. Belangrijk om op te merken is dat opvouwbare scootmobiels een kleine actieradius en een lage maximale snelheid hebben. Daardoor zijn dit type scootmobiels niet aan te raden voor het maken van langere ritten. 

 

Een opvouwbare scootmobiel

Een opvouwbare scootmobiel

 

 

5 – Nieuw of tweedehands

Tweedehands scootmobiels zijn goedkoper maar er zitten ook wat addertjes onder het gras. Ten eerste is het goed om te beseffen is dat een tweedehands vaak zonder garantie wordt geleverd. Daarnaast is vaak moeilijk te achterhalen hoeveel kilometer er al mee gereden is en hoe goed de staat van de accu is. Het vervangen van de accu kost al gauw meer dan €500.  Wilt u toch graag een tweedehands scootmobiel overwegen, koop hem dan altijd bij een betrouwbare leverancier. Wellicht kunt u toch garantieafspraken maken en de accu preventief laten vervangen.

 

6 – Hoeveel wielen?

Scootmobiels zijn beschikbaar met drie, vier of vijf wielen. Deze komen allemaal met verschillende voor- en nadelen. Om u te helpen bij uw beslissing hebben wij deze voor u in overzichtelijke tabellen gezet. Opvouwbare modellen zijn ook verkrijgbaar met drie, vier of zelfs vijf wielen.

 

Ook wijzen we u nog graag op de tips die meneer Kolkwijk ons gaf bij zijn aankoopproces.

Scootmobiel met 3 wielen

Scootmobiel met 4 wielen

Scootmobiel met 5 wielen

scootmobiel met 3 wielen

Bijv: IVA A1000

scootmobiel 4 wielen

Bijv: Galaxy plus

scootmobiel 5 wielen

Bijv: Quingo Toura2

Voordelen

Voordelen

Voordelen

Kleine draaicirkel

Stabiel, kan recht over stoeprandjes

Zeer stabiel, kan ook schuin over stoeprandjes

Wordt vaker vergoed dan andere modellen

Ideaal voor lange afstanden

Veel beenruimte

Veel beenruimte

Vanaf prijs (€ 2.500)

Kleine draaicirkel

Lage vanaf prijs (€ 1.500)

 

 

 

Nadelen

Nadelen

Nadelen

Groter risico op omvallen

Grote draaicirkel

Hoge vanaf prijs (€ 4.000)

Lastig stoeprandjes oprijden

Minder been ruimte

Bijzondere modellen 

Buiten de gangbare scootmobielen zetten we ook nog een aantal speciale exemplaren voor u op een rij.

 

Duo-scootmobiel
Overdekte scootmobiel
Scoozy 
Dit is een scootmobiel voor twee personen om gezellig samen op pad te gaan. Deze scootmobiel is overdekt, handig als u verwacht vaak buiten te rijden. In deze scootmobiel zit u altijd droog! Met vierwielaandrijving en 100 km bereik komt u met de Scoozy overal. Het heeft wel een flink prijskaartje: vanaf 10.000,-.
tweepersoons scootmobiel overdekte scootmobiel scoozy scootmobiel

 

Bekijk onderstaande video voor een betere indruk van de bijzonder Scoozy.

 

 

Maak een proefrit!

Kortom, er is veel te kiezen voor veel verschillende prijzen. De meeste leveranciers bieden naast persoonlijk advies ook proefritjes aan op de scootmobiel. Ideaal om te testen welk model het beste bij u past!

Wat kost een scootmobiel?

 

De prijs van een nieuwe scootmobiel begint bij € 1500,-. Echter liggen de prijzen ver uiteen, afhankelijk van het soort model dat u wilt. En ook de kwaliteit kan behoorlijk verschillen dus we raden u aan vooral een proefrit te maken om te ervaren hoe de scootmobiel rijdt. U wilt immers niet dat u na aankoop merkt dat u niet prettig zit in uw scootmobiel.

 

Globaal kunt u deze prijzen aanhouden:

 

Scootmobiel prijzen

Nieuwe scootmobiel met 3 wielen

vanaf ca. € 1500,-

Nieuwe scootmobiel met 4 wielen

vanaf ca. € 2500,-

Nieuwe scootmobiel met 5 wielen

vanaf ca. € 4000,-

Opvouwbare modellen

vanaf € 900,-

Wat is de beste scootmobiel?

 

Waar er andere websites zijn die u een rijtje presenteren met scootmobiels die worden verkocht door bol.com doen wij dit bewust niet. Simpelweg omdat de beste scootmobiel voor iedereen verschillend is. Daarnaast is het aanbod van bol.com vrij beperkt, en vragen we ons af hoe het met de service zit na aankoop. Ook is er helaas nooit een scootmobiel test gedaan door Kassa, ANWB of de Consumentenbond. Met dit artikel proberen wij u toch een onafhankelijk beeld te geven van hoe u de beste scootmobiel koopt.

 

Wilt u nou meer info en aanbod vergelijken verwijzen wij u graag door naar betrouwbare leveranciers die samen met u kijken wat uw wensen zijn, en op basis daarvan u een scootmobiel adviseren. Als u dit nou bij 2 of 3 aanbieders doet, kunt u deze best geadviseerde opties met elkaar vergelijken qua comfort, actieradius en prijs.

 

Vergelijk vrijblijvend prijzen van de door ons geselecteerde leveranciers

 

Beste opvouwbare scootmobiel

 

Er is ook geen enkel model opvouwbare scootmobiel dat voor iedereen de beste keuze is. Het is belangrijk om rekening te houden met uw persoonlijke behoeften en voorkeuren bij het kiezen van de beste opvouwbare scootmobiel.

 

Belangrijke factoren om op te letten zijn de afmetingen en het gewicht, actieradius, snelheid, veiligheid, stabiliteit, garantie en service na aankoop.

 

Vergelijk vrijblijvend prijzen van de door ons geselecteerde leveranciers

Hoe kiest u de beste scootmobiel? Lees de koopgids en vergelijk betrouwbare aanbieders

Scootmobiel vergoeding

 

In bepaalde gevallen worden scootmobiels vergoed vanuit de overheid via de wmo. 

 

Scootmobiel aanvragen met Wmo

Als u in aanmerking denkt te komen voor vergoeding, kunt u de scootmobiel aanvragen bij het Wmo-loket van uw gemeente. Daar wordt bepaald of u recht heeft op een vergoede scootmobiel of niet aan de hand van een keuketafelgesprek waarin uw situatie wordt besproken.

 

U kunt bij de Wmo altijd kiezen tussen een persoonsgebonden budget (pgb) of zorg in natura. Bij zorg in natura bepaalt de gemeente welke leverancier uw scootmobiel levert. U heeft weinig keus maar u hoeft niets te regelen. Bij een pgb krijgt u een budget wat u mag uitgeven bij een leverancier naar keuze. U moet alles zelf regelen maar u heeft wel volledige keuzevrijheid.

Scootmobiel verzekeren?

 

U bent wettelijk verplicht om de scootmobiel te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid (de WA-verzekering). Dit geldt voor alle scootmobiels.

Scootmobiel huren

 

Als u tijdelijk een scootmobiel nodig heeft, is huren een goed idee. Ook als u een grote aanschaf liever even uitstelt. Door te huren kunt u verschillende modellen voor langere tijd uitproberen. Soms is huurkoop mogelijk.

 

Indicatie van huurprijzen

 • Basis driewieler: vanaf ongeveer € 5,- per dag.
 • Basis vierwieler: vanaf ongeveer € 7,- per dag.

 

Scootmobiel leasen

U kunt een scootmobiel ook leasen. Dit is echter alleen interessant als u de scootmobiel voor minder dan 2-3 jaar wilt leasen. Daarna worden de kosten namelijk hoger dan de aankoopkosten.

Veiligheid

 

De afgelopen 6 jaar is het aantal ongelukken waarbij een scootmobiel direct was betrokken meer dan verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Maar dat hoeft niet zo te zijn! De meeste ongelukken zijn te voorkomen met deze tips:

 

 • Volg een cursus
 • Onderhoud uw scootmobiel
 • Ken de verkeersregels

 

Wilt u meer weten over hoe u veilig in uw scootmobiel kunt rijden? Lees dan ons artikel met veiligheidstips

Hoe kiest u de beste scootmobiel? Lees de koopgids en vergelijk betrouwbare aanbieders

Regelgeving

 

Er gelden allerlei regel voor de scootmobiel. Dit zijn de belangrijkste:

 • Met uw scootmobiel mag u rijden op de stoep, het (brom)fietspad en op de rijbaan.
 • De maximale snelheid hangt af van de weg waarop u rijdt.
 • Sinds 1 juli 2019 is het verboden om elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, vast te houden tijdens het rijden. Dat geldt ook voor scootmobielgebruikers.

 

Hier vindt u een compleet overzicht van de verkeersregels voor scootmobiels.

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

 

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij dat onze partners (max. 3) contact met u opnemen om u te informeren over de mogelijkheden. Ze kunnen ook een vrijblijvende proefrit plannen bij u aan huis als u dat wil.

 

Veel gestelde vragen

Hier behandelen wij nog kort een aantal veel gestelde vragen.

 

Wat is een scootmobiel?

Een scootmobiel is een scooter met drie, vier of vijf wielen en elektrische aandrijving. Ze mogen rijden op de openbare weg, op de stoep en het fietspad. In Nederland zijn zo’n 400.000 (!) scootmobiels in gebruik.

Hoe hard gaat een scootmobiel?

Hoe hard een scootmobiel gaat varieert per scootmobiel. De meeste scootmobiels kunnen tussen de 10 en 17 kilometer per uur. Een enkel model haalt de 20 km per uur.

 

Hoe hard mag een scootmobiel?

Voor een scootmobiel gelden de volgende maximumsnelheden: Op de stoep mag u maximaal 6 kilometer per uur rijden. Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 kilometer per uur rijden. Buiten de bebouwde kom is dat 40 kilometer per uur. Echter zoals u bij de vorige vraag heeft kunnen lezen, gaan de de meeste scootmobielen niet harder dan 17 km/u.

 

Hoe breed is een scootmobiel?

Ook dit is afhankelijk van het model scootmobiel en varieert van zo’n 50cm breed bij kleine, opvouwbare modellen tot 65cm breed bij de grotere en comfortabelere modellen.

 

Hoe zwaar is een scootmobiel?

De compactere scootmobielen wegen zo’n 40kg en de zwaardere modellen kunnen tot wel 160kg wegen.

 

Wat kost het opladen van een scootmobiel?

De kosten voor het opladen van een scootmobiel liggen gemiddeld tussen € 100- € 350 per jaar. Natuurlijk is dit afhankelijk van uw energiecontract. Om de kosten exact te berekenen verwijzen we u naar een tool van Quingo.

 

Wanneer heb ik recht op scootmobiel vergoeding?

U komt in aanmerking voor een vergoede scootmobiel als u een mobiliteitsbeperking heeft. Dit wordt bepaald aan de hand van een gesprek met een Wmo-consulent.

 

Wat kost een scootmobiel via Wmo?

Het kost u alleen de eigen bijdrage die u standaard betaalt bij de Wmo. Deze eigen bijdrage is in de meeste gevallen € 19,- per maand.

 

Hoe wordt een scootmobiel opgeladen?

Een scootmobiel kunt u eenvoudig opladen door de meegeleverde oplader aan te sluiten op uw scootmobiel. De accu wordt dan opgeladen en geeft doorgaans met een lampje aan wanneer de accu vol is.

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Prijs: € 14,95

 

Meer info

Hoe kiest u de beste scootmobiel? Lees de koopgids en vergelijk betrouwbare aanbieders
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord