De Scootmobiel: Onze Keuzehulp helpt u met kiezen 2022

De Scootmobiel keuzehulp, helpt u kiezen

Onderwerp: Bewegen in en om huis, Hulpmiddelen, Keuzehulp, Mobiliteit
3 maart 2021
Sacha van Andel

Overweegt u de aanschaf van een scootmobiel? Dan heeft u vast een hoop vragen. Welke scootmobiel is handig voor uw situatie? Hoe hard gaat een scootmobiel? Wat is een goede prijs? Of kunt u misschien beter kunt huren?  Om hierin duidelijkheid te verschaffen hebben we uitgebreid onderzoek gedaan en deze keuzehulp voor de scootmobiel samengesteld.

 

Hierin vindt u alle essentiële informatie op een rij:

 

 • Wat is een scootmobiel?
 • Wat kost een scootmobiel?
 • Scootmobiel vergoeding
 • Scootmobiel verzekeren
 • Scootmobiel huren
 • Hoe veilig is een scootmobiel?
 • Regelgeving 
 • Vergelijk betrouwbare aanbieders

 • Veel gestelde vragen

Wat is een scootmobiel?

 

Een scootmobiel is een scooter met drie, vier of vijf wielen en elektrische aandrijving. Het wordt voornamelijk gebruikt door mensen die minder mobiel zijn. Scootmobielen mogen rijden op de openbare weg, stoep en het fietspad. In Nederland zijn zo’n 400.000 (!) scootmobiels in gebruik.

Scootmobiel kopen

De 6 belangrijkste aandachtspunten op een rij

 

Wanneer u besluit om een scootmobiel te kopen is het vooral belangrijk om op de 6 onderstaande punten te letten. Zo voorkomt u een miskoop.

 

1 – Afstand – actieradius

De belangrijkste vraag die u zichzelf moet stellen is: waar wilt u de mobiel voor gebruiken? Wilt u er alleen mee naar de supermarkt om de hoek of wilt u ook mee met een georganiseerde scootmobieltocht door de natuur? Als u van plan bent om lange afstanden te rijden is het belangrijk om te letten op de actieradius. De actieradius is de afstand die u kan afleggen met een volle accu.

 

2 – Instelbaarheid

Niet alle modellen zijn even aanpasbaar. Let er goed op of u lekker kunt zitten en in- en uitstappen, of dat u bijvoorbeeld de zitting, het stuur of de complete stoel anders kunt instellen.

 

3 – Binnen of buiten – draaicirkel

Als u uw scootmobiel alleen binnenshuis wilt gebruiken is het goed om te letten op de draaicirkel. Het is erg onhandig als u iedere keer meerdere malen moet steken voor u zich kunt omdraaien in uw scootmobiel.

 

Voor buitenshuis gebruikt is het handig om te investeren in een stevige scootmobiel met grote wielen. Zo kan deze gemakkelijk stoeprandjes op en af.

 

Een scootmobiel voor binnen én buiten is natuurlijk ook mogelijk!

 

4 – Opbouwbaar of vast

Sommige modellen zijn opvouwbaar of demonteerbaar. Zo kunt u uw mobiel in vrijwel iedere auto meenemen. Opvouwbare scootmobiels hebben een kleine actieradius en een lage maximale snelheid. Dit maakt ze ideaal voor binnenshuis gebruik. Scootmobiels die niet opvouwbaar of demonteerbaar zijn worden ‘vast’ genoemd.

 

5 – Nieuw of tweedehands

Natuurlijk hoeft uw scootmobiel niet spiksplinternieuw te zijn. U kunt deze ook prima tweedehands verkrijgen! Tweedehands komt vaak zonder of met een kortere garantie, wat een nadeel kan zijn. Wel kan het een hoop geld schelen. U kunt bijvoorbeeld kijken op Marktplaats of op Facebookverkoopgroepen

 

6 – Hoeveel wielen?

Scootmobiels zijn beschikbaar met drie, vier of vijf wielen. Deze komen allemaal met verschillende voor- en nadelen. Om u te helpen bij uw beslissing hebben wij deze voor u in overzichtelijke tabellen gezet. Opvouwbare modellen zijn ook verkrijgbaar met drie, vier of zelfs vijf wielen.

Scootmobiel met 3 wielen

Scootmobiel met 4 wielen

Scootmobiel met 5 wielen

scootmobiel 3 wielen

IVA A1000

scootmobiel 4 wielen

scootmobiel 5 wielen

Quingo Toura2

Voordelen

Voordelen

Voordelen

Kleine draaicirkel. Handig voor in de supermarkt en in huis.

Erg stabiel, kan goed over stoeprandjes en valt minder snel om.

Erg stabiel, kan goed over stoeprandjes en valt minder snel om.

Wordt vaker vergoed dan andere modellen.

Ideaal voor lange afstanden.

Veel beenruimte.

Veel beenruimte.

Prijs begint laag.

Kleine draaicirkel en comfortabel op lange afstanden: de ideale keus voor binnen en buiten gebruik.

Prijs begint laag.

 

 

 

Nadelen

Nadelen

Nadelen

Groter risico op omvallen.

Grote draaicirkel wat gebruik binnenshuis erg lastig maakt.

Prijs begint hoog.

Lastig stoeprandjes oprijden.

Minder been ruimte.

Bijzondere modellen

Buiten de basis zijn er natuurlijk allerlei speciale opties voor scootmobiels.

 

Duo-scootmobiel
Overdekte scootmobiel
Dit is een scootmobiel voor twee personen Deze scootmobiel is overdekt, handig als u verwacht vaak buiten te rijden!
tweepersoons scootmobiel Mango Mobility - Mustang: de meest luxe overdekte scootmobiel.

 

 

Four-Wheel-Drive-Scootmobiel

Omroep Gelderland testte deze scootmobiel op de Posbank bij Arnhem:

 

 

Probeer het uit!

Kortom, er is veel te kiezen voor veel verschillende prijzen. De meeste leveranciers bieden naast persoonlijk advies ook proefritjes aan op de scootmobiel. Ideaal om te testen welk model het beste bij u past!

Wat kost een scootmobiel?

 

De prijs van een nieuwe scootmobiel begint bij € 1500,-. Echter liggen de prijzen ver uiteen, afhankelijk van het soort model dat u wilt. Globaal kunt u deze prijzen aanhouden:

 

Scootmobiel prijzen

Nieuwe scootmobiel met 3 wielen

vanaf ca. € 1500,-

Nieuwe scootmobiel met 4 wielen

vanaf ca. € 1500,-

Nieuwe scootmobiel met 5 wielen

vanaf € 4450,-

Tweedehands model met 5 wielen

vanaf € 2000,-

Opvouwbare modellen

vanaf € 800,-

 

>> Voorkom dat u teveel betaalt voor uw scootmobiel! Vergelijk eenvoudig offertes

Scootmobiel vergoeding

 

We zullen er niet omheen draaien. Een scootmobiel is nou eenmaal een grote aanschaf. Anderzijds gaan ze vaak jarenlang mee en met goed gebruik hoeft de accu ongeveer iedere vier jaar vervangen worden. Dit ligt wel aan het soort accu. In bepaalde gevallen worden scootmobielen vergoed vanuit de overheid. 

 

Scootmobiel aanvragen met Wmo

Als u in aanmerking denk te komen voor vergoeding kunt u de scootmobiel aanvragen bij het Wmo-loket van uw gemeente. Daar wordt bepaald of u recht heeft op een vergoede scootmobiel of niet.

 

U kunt bij de Wmo altijd kiezen tussen een persoonsgebonden budget (pgb) of zorg in natura. Bij zorg in natura bepaald de gemeente welke leverancier uw scootmobiel levert. U heeft weinig keus maar u hoeft niets te regelen. Bij een pgb krijgt u een budget wat u mag uitgeven bij een leverancier naar keuze. U moet alles zelf regelen maar u heeft wel volledige keuzevrijheid.

Scootmobiel verzekeren?

 

U bent wettelijk verplicht om de scootmobiel te verzekeren tegen wettelijke aansprakelijkheid (de WA-verzekering). Dit geldt voor alle scootmobiels.

 

Scootmobiel hulpdienst

Verder is het mogelijk om bij de ANWB de Scootmobiel Service af te sluiten. Deze hulpdienst is 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar bij pech in Nederland en België. Zo helpen ze u bij een lekke band, een storing, of bijvoorbeeld een lege accu. U heeft zelfs recht op hulp als u met een andere scootmobiel pech heeft! Ook wordt u geholpen bij pech met uw (elektrische) fiets, snorfiets, of bromfiets.

 

Voor meer informatie kijk op de site van de ANWB.

Scootmobiel huren

 

Als u tijdelijk een scootmobiel nodig heeft, is huren een goed idee. Ook als u stelt een grote aanschaf liever even uitstelt. Door te huren kunt u verschillende modellen voor langere tijd uitproberen. Soms is huurkoop mogelijk.

 

Indicatie van huurprijzen

 • Basis driewieler: vanaf € 4,99 per dag.
 • Basis vierwieler: vanaf € 7,- per dag.

 

Scootmobiel leasen

U kunt een scootmobiel ook leasen. Dit is echter alleen interessant als u de scootmobiel voor minder dan 2-3 jaar wilt leasen. Daarna worden de kosten namelijk hoger dan de aankoopkosten. Handig als u een model voor langere tijd wilt uitproberen. 

Veiligheid

Echt het gevaarlijkste vervoersmiddel van Nederland?

 

De afgelopen 6 jaar is het aantal ongelukken waarbij een scootmobiel direct was betrokken meer dan verdubbeld. Zo schreef NRC Handelsblad eerder dit jaar dat de scootmobiel zelfs nog gevaarlijker is dan een motorfiets. Een bewering die wordt ondersteund met cijfers van het CBS. De meeste voorkomende ongelukken waren:

 

 • Aanrijdingen te wijten aan de bestuurder.
  • Oorzaak 1: de bestuurder kan niet snel genoeg reageren op een gevaarlijke situatie, of heeft voorrangssituatie niet goed geïnterpreteerd en wordt geraakt door sneller verkeer.
  • Oorzaak 2: het gecombineerde gas/remsysteem kan verwarrend zijn. Om te remmen moet de gashendel worden losgelaten. In een panieksituatie gebeurt vaak het tegenovergestelde volgens verkeersexperts.
  • Oorzaak 3: verwarrende verkeersregels. Scootmobiels mogen vrijwel overal rijden, maar op elke weg gelden andere regels, zoals de voorrangssituatie. Het kan lastig zijn om die regels goed toe te passen, waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.

 

 • Scootmobiel valt om.
  • Oorzaak: de meeste scootmobiels (vooral die door de gemeente worden verstrekt via de WMO) hebben 3 wielen, dat maakt ze instabiel in scherpe bochten, met het op- en afrijden van stoepjes en heuvels en bij uitwijkmanoeuvres.

 

Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft deze ongelukken geanalyseerd en heeft een aantal oplossingen aangedragen om scootmobielgebruik veiliger te maken. Bijvoorbeeld: een stabielere scootmobiel (met vier of vijf wielen) om omvallen te voorkomen.

De NOS publiceerde een item over de veiligheid van de scootmobiel.

 

Wilt u meer weten over hoe u veilig in uw scootmobiel kunt rijden? Lees dan ons artikel met veiligheidstips

Regelgeving rondom de scootmobiel

Hoe, wat, waar en meer

 

Er gelden allerlei regeltjes voor de scootmobiel. Dit zijn de belangrijkste.

 

 • Met uw scootmobiel mag u rijden op de stoep, het (brom)fietspad en op de rijbaan.
 • De maximale snelheid van de meeste scootmobiels is 20 km/u, hoewel u in bepaalde gevallen harder zou mogen rijden. De maximumsnelheid hangt af van de weg waarop u rijdt. 
 • Sinds 1 juli 2019 is het verboden om elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, vast te houden tijdens het rijden. Dat geldt ook voor scootmobielgebruikers.

 

Hier vindt u een compleet overzicht van de verkeersregels voor scootmobielen.

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

 

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij dat onze partners contact met u opnemen om u te informeren over de mogelijkheden. Ze kunnen ook een vrijblijvende proefrit plannen bij u aan huis als u dat wil.

 

✔️ Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners

✔️ Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

✔️ Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

Veel gestelde vragen

Hier behandelen wij nog kort een aantal veel gestelde vragen.

 

Hoe hard kan een scootmobiel?

In het artikel behandelen wij hoe hard een scootmobiel mag, maar niet hoe hard deze kan. Het varieert per scootmobiel. De meeste scootmobielen kunnen tussen de 10 en 17 kilometer per uur. Een enkel model haalt de 20 km per uur.

 

Wanneer heb ik recht op scootmobiel vergoeding?

U komt in aanmerking voor een vergoede scootmobiel als u een mobiliteitsbeperking heeft. Dit wordt bepaald aan de hand van een gesprek met een Wmo-consulent.

 

Wat kost een scootmobiel via Wmo?

Het kost u alleen de eigen bijdrage die u standaard betaalt bij de Wmo. Deze eigen bijdrage is inkomensafhankelijk.

 

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij dat onze partners contact met u opnemen om u te informeren over de mogelijkheden. 

 

✔️ Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners

✔️ Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

✔️ Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

Scootmobiel aanvraag

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.