fbpx

Hoe kan ik thuiszorg krijgen? (In 7 stappen)

Onderwerp: Zorg, Zorg aan huis
4 maart 2020
Sharon Kok

Stel u zich voor: hoewel u het altijd zelf deed, lukt het u niet meer goed om uw ogen te druppelen. Dan kan de thuiszorg u daarbij helpen. Maar hoe krijgt u toegang tot thuiszorg? En, hoe wordt het eigenlijk betaalt? Doet u dat zelf of zijn er potjes voor? 

 

Het is lastige materie, maar wel ontzettend belangrijk. Zeker voor wie langer thuis blijft wonen. 

 

Daarom onderzochten wij bij de Rijksoverheid en gemeentes hoe het werkt. Dat vormden we samen tot het 7-stappenplan dat u hieronder kunt lezen! 

 

De 7 stappen zijn op basis van het plan zoals dat is opgesteld door de overheid.

Toegang tot thuiszorg in 7 stappen

 

Stap 1 – Welke hulp heb ik nodig?

 

Het is eerst belangrijk om na te gaan welke hulp u nodig heeft. Wat is uw probleem, wat kunt u hier zelf al aan doen en wie kunnen u hier bij helpen? Het is prettig om hierbij geholpen te worden door een cliëntondersteuner. Dat is gratis.

 

Een cliëntondersteuner gaat samen met u en de mensen om u heen uw hulpvraag duidelijk maken. Hierbij wordt ook gekeken naar het zorgaanbod in uw buurt en kan hij/zij aanwezig zijn bij gesprekken.

 

Een cliëntondersteuner is altijd onafhankelijk en komt op voor uw belangen. Een professionele cliëntondersteuner wordt betaald door de gemeente.

 

 Ga naar het zorgloket van uw gemeente om cliëntondersteuning aan te vragen.

Stap 2 – Indicatie of doorverwijzing voor thuiszorg aanvragen

 

Om bepaalde zorg te kunnen krijgen, heeft een officiële indicatie of doorverwijzing nodig. Deze krijgt u nadat een deskundige heeft onderzocht of uw hulp nodig heeft en zo ja; hoelang en hoeveel. Dat kunt u doen via u (huis)arts of bijvoorbeeld uw behandelend specialist. Uw cliëntondersteuner kan u hierbij helpen.

Stap 3 – Leveringsvorm bepalen voor thuiszorg

 

Heeft u de indicatie gekregen? Dan kunt u de leveringsvorm bepalen. Dit is simpelweg de manier waarop u de zorg ontvangt. Er zijn twee mogelijkheden: zorg in natura of een persoonsgebonden budget, ook wel bekend als het pgb.

 

Thuiszorg via Pgb

Het pgb bestaat uit een geldbedrag waarmee u zelf zorg kunt inkopen. Zo kunt u dus zelf kiezen voor de zorg en de thuiszorgorganisatie. U moet dan met uw hulpverleners een zogenaamde zorgovereenkomst sluiten. In die zorgovereenkomst moet de hulp die u gaat ontvangen en de kosten ervoor worden vastgelegd. Die overeenkomst moet worden goedgekeurd door de Sociale Verzekeringsbank (de Svb, is de overheidsinstantie die belast is met het uitbetalen van o.a. de AOW, kinderbijlage en pgb). Daarna kunt u uw zorgkosten voor de thuiszorg declareren.

 

 

Zorg in natura

Hierbij krijgt u zorg van een thuiszorgorganisatie waarmee uw gemeente of zorgkantoor een contract heeft. Uw gemeente of zorgkantoor regelt alle administratie. Zelf hoeft u alleen af te spreken hoe u de thuiszorg wilt ontvangen met de zorgorganisatie.

Stap 4 – Kies zorgaanbieder (alleen bij pgb)

 

Heeft u voor het persoonsgebonden budget gekozen bij stap 3? Dan moet u dus zelf een zorgaanbieder uitkiezen. Het kan lastig zijn om de juiste thuiszorgorganisatie te kiezen. Hier leest u ons advies voor het kiezen van een betrouwbare thuiszorgorganisatie.

 

U kunt ook altijd hulp vragen van uw huisarts of uw gemeente (cliëntondersteuner). Daarnaast kunt u contact op nemen met de Regelhulp (0800-0126) of Kiesbeter, dit zijn twee organisaties vanuit de Rijksoverheid.

Stap 5 – Zorgplan opstellen

 

Als u een thuiszorgorganisatie heeft gekozen, of als er via zorg in natura eentje toegewezen heeft gekregen, maakt u samen met die organisatie een zorgplan. Dit is een duidelijk en praktisch overzicht van alle gemaakte afspraken.

 

Denk bijvoorbeeld aan deze zaken: welke hulp wordt er geboden, hoe vaak per week is dit, op welke tijden, hoe lang duurt het moment etc.

 

U kunt ook uw wensen en behoeften, maar ook mogelijkheden en beperkingen er in noteren. Ook afspraken over de hulp van familie of bijvoorbeeld over privacy kunnen worden meegenomen.

 

thuiszorg zorgbeschrijving zorgplan
Dit is een voorbeeld van een zorgplan voor het ontvangen van thuiszorg.

Stap 6 – Financiën

 

Ook niet onbelangrijk: wie betaalt de zorg? Er zijn 4 manieren waarop thuiszorg vergoed kan worden:

 

  • de gemeente
  • het zorgkantoor
  • uw zorgverzekeraar
  • uzelf

 

Welk soort vergoeding u voor thuiszorg krijgt is afhankelijk van uw zorgvraag en uw indicatie. Valt uw zorgvraag onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of onder de Wet langdurige zorg (Wlz)?  Uw cliëntondersteuner kan u hierbij helpen. In dit artikel leggen wij uit hoe thuiszorg precies wordt vergoed: Hoe wordt thuiszorg vergoed?

 

Let op! Is uw pgb op of krijgt u niet meer zorg van de gemeente? Als u behoefte heeft aan meer of andere zorg, is het altijd mogelijk. U kunt dit namelijk ook zelf aanschaffen, via particuliere organisaties. Lees bijvoorbeeld ons blog over Thuishulp Rotterdam, om wat meer te weten te komen over het zelf inkopen van zorg.

Stap 7 – Evalueren

 

Het is belangrijk om te blijven nadenken over uw behoefte aan zorg. Uw situatie, maar ook uw wensen, kunnen veranderen. Dat is niet meer dan natuurlijk.

 

Het kan bijvoorbeeld zijn dat u andere, of meer of minder zorg nodig hebt. U kunt hierover praten met uw cliëntondersteuner. En het vervolgens bespreken met uw zorgaanbieder.

Conclusie

 

Zo, het is een hele klus om toegang te krijgen tot thuiszorg! Mijn belangrijkste tip: vergeet vooral niet om een cliëntondersteuner aan te vragen. Het is gratis en deze persoon kan u goed helpen met alle bureaucratie en luistert naar uw wensen en behoeften.

 

Nu ben ik benieuwd: welke waardevolle tips heeft u voor het aanvragen van thuiszorg? Laat het ons weten op onze Facebookpagina!

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!

Bronnen 

Rijksoverheid: Regelhulp
Svb