Wat is de beste rollator voor u? Wij zochten het uit!

Onderwerp: Hulpmiddelen
Laatst geupdate: 30 september 2022
Jan-Peter Boer

Bent u op zoek naar een rollator en wilt u graag weten wat hierin de beste rollator voor u is? Dan kan ons artikel u hierin goed verder op weg helpen. Wij laten u graag zien waar u op moet letten als u een rollator gaat aanschaffen, wat de kosten zijn en welke modellen goed worden beoordeeld door anderen. Zo kunt u ze vergelijken en een weloverwogen keuze maken. 

Wat is een rollator?

 

Een rollator is een loophulp op wielen (soms 3, meestal 4) die ter ondersteuning dient van mensen die moeilijk ter been zijn. Vaak is een rollator ook voorzien van een zitje waar men kan plaatsnemen om te rusten. Doordat de meeste rollators inklapbaar zijn, zijn ze eenvoudig te vervoeren.

 

Waar moet u op letten als u een rollator gaat kopen?

 

Als u een rollator gaat kopen is het belangrijk om een aantal aspecten te onderzoeken en af te wegen wat hierin voor u van belang is. Op die manier kunt u bepalen welk type rollator het best bij uw situatie past. Wij nemen ze stap voor stap met u door.

 

Binnen of buiten gebruik

 

Allereerst is het goed om te bepalen of u de rollator alleen binnen wil gebruiken, voor binnen en buiten of wellicht juist alleen voor buiten. Dit heeft namelijk invloed op het type rollator dat daarbij past. 

 

Rollator voor binnen

 

Als een rollator met name binnen gebruikt gaat worden is het prettig als dit een handzaam model is, dat met smallere afmetingen gemakkelijker kan manoeuvreren tussen bijvoorbeeld stoelen door. De grote en type van de wielen zijn wat minder van belang omdat er binnen doorgaans puur vlakke ondergronden zijn. Ook kan het handig zijn als de rollator is voorzien van een steun waarop een dienblad kan worden gezet. Zo kunt u gemakkelijk eten of drinken meenemen vanuit de keuken.

Belangrijk om te beseffen is dat als u echt een rollator voor binnen koopt, deze ook alleen binnen ingezet kan worden. Deze zijn niet geschikt voor buitengebruik.

 

Als u een rollator voor binnen wil kopen let dan dus vooral op de volgende zaken:

 • Compact model
 • Voorzien van een steun (met dienblad)

 

Rollator voor buiten

 

Een rollator die geschikt is om buiten te gebruiken is vaak voorzien van grotere banden en heeft meestal een zitje om te kunnen uitrusten. Ook zijn ze vaak voorzien van een mand of vak om spullen in op te kunnen bergen als u bijvoorbeeld boodschappen gaat doen. 

 

Een rollator voor buiten

 

Gewicht 

 

Het gewicht van de rollator is ook een belangrijk aspect. Normaal gesproken weegt een rollator zo’n 8 a 9 kilogram. Er zijn ook lichtgewicht rollators, deze wegen meestal tussen 6-7 kg. Hiervoor wordt vaak gebruik gemaakt van carbon, een super stevig maar licht materiaal dat ook voor bijvoorbeeld racefietsen wordt gebruik. Naast dat het licht is, is het ook prijziger dan aluminium of staal. Als u van plan bent om de rollator vaak mee te nemen met de auto of het openbaar vervoer, kan dit wel het overwegen waard zijn. Door het lichtere gewicht zijn de rollators een stuk makkelijker te tillen.

 

Opklapbare of opvouwbare rollator

 

Een anders aspect om op te letten is of een rollator opklapbaar of opvouwbaar is. Dit maakt het vervoeren van uw rollator in de auto een stuk eenvoudiger. Ook voor het opbergen in huis is dit wel prettig, zodat de rollator niet onnodig veel ruimte inneemt.

 

Wat is de beste rollator voor u? Wij zochten het uit!   Wat is de beste rollator voor u? Wij zochten het uit!      Wat is de beste rollator voor u? Wij zochten het uit!

 

Bandentype

 

Rollators kunnen voorzien zijn van verschillende soorten banden. Deze banden kunnen grofweg worden ingedeeld in harde en zachte banden. Binnen die categorieën zijn er dan wel weer verschillende opties

 

Harde rollator banden

 

Harde banden zijn vrijwel altijd massief. Dit heeft als voordeel dat ze slijtvast zijn en niet lek kunnen gaan. Het nadeel is dat ze minder comfortabel zijn, doordat demping ontbreekt en u iedere oneffenheid zult voelen.

Wat is de beste rollator voor u? Wij zochten het uit!

Een harde band

 

 

Zachte rollator banden

 

Zachte banden zijn er in twee soorten, luchtbanden en soft banden. Luchtbanden zijn van rubber gemaakt en bevatten, net als een fietsband, lucht. Een rollator met  luchtbanden hebben als grote voordeel dat deze trillingen goed absorbeert en veel grip biedt. Het nadeel is dat de banden wat sneller slijten, lek kunnen gaan en u ze regelmatig zal moeten (laten) oppompen.

 

Rollator luchtband

Een luchtband

 

De softbanden zijn gemaakt van een soort foam materiaal. Dit biedt ook een demping, echter niet zo goed als van een luchtband. Het voordeel is dat deze niet lek kunnen, en ze ook nooit opgepompt hoeven te worden.

 

Wat is de beste rollator voor u? Wij zochten het uit!

Een softband

 

Zitje

 

Als u er graag op uit trekt en dan gemakkelijk even wil kunnen zitten, is een zitje op uw rollator ideaal. Let hier dan op bij het kopen van uw rollator en test of u prettig zit op het zitje. Ook hebben veel rollators een rugband die u steun geeft in uw rug tijdens het zitten. Verder is het goed om te kijken naar de maximale belasting van het zitje en of dit voor u voldoet.

 

Rollator met zitje, zonder rugband       Rollator met rugband

 

De maat van uw rollator

 

Misschien wel een van de belangrijkste zaken om op te letten bij de aanschaf van een rollator is of deze geschikt is voor uw lengte. Belangrijk hierin is dat de handvaten van de rollator zich op uw polshoogte bevinden. U komt hier achter door rechtop te gaan staan met uw armen langs uw lichaam, en vervolgens meet u de hoogte vanaf de grond tot uw pols. Het is vaak wel prettig als iemand anders dit voor u kan opmeten. De meeste rollators zijn in hoogte verstelbaar, maar het is dus goed om te bekijken of uw lengte binnen het hoogtebereik van de rollator past. En als u de rollator heeft gekocht is het dus van belang dat deze op de juiste hoogte wordt ingesteld voor u.

Dit vinden wij de beste rollators

 

We hebben veel rollators vergeleken en hebben een selectie gemaakt op basis van ervaringen van anderen, belangrijke vereisten en prijs-kwaliteit. We hebben een onderverdeling gemaakt van rollators voor binnen en rollators voor buiten.

 

Beste rollators voor binnen

Bij een rollator voor binnen is het belangrijk dat deze heel goed wendbaar is. Een model met drie wielen kan dan prettig zijn. Ook dient hij niet te breed te zijn, zodat u overal langs kunt.

 

Beste rollators voor buiten

Bij een rollator voor buiten is het belangrijk dat deze heel stabiel is, zodat u ook stoepjes eenvoudig op en af kunt zonder te vallen.

Ook de banden moeten groot genoeg zijn en voorzien van lucht of softbanden.

 

Veelgestelde vragen over rollators

 

Wordt een rollator vergoed?

 

Nee een rollator wordt niet vergoed vanuit uw zorgverzekering. Sinds 2013 wordt de rollator voor volwassenen niet meer vergoed vanuit de basisverzekering en ook niet vanuit een aanvullende zorgverzekering. 

 

Ook vanuit de wmo wordt meestal geen rollator verstrekt, tenzij het om een rollator gaat die ook als rolstoel kan dienen, zoals een rollz rollator.

 

Wat kost een rollator?

 

De prijzen van een eenvoudige rollator beginnen bij zo’n €100. Voor een wat luxere en modernere rollator betaalt u al snel €250. De duurste modellen kosten zo’n €550.

 

Is het verstandig om een tweedehands rollator te kopen?

 

Vanuit het oogpunt van kostenbesparing en vanuit een stuk duurzaamheid is het overwegen van de koop van een tweedehands rollator een logische stap. U betaald vaak nog maar de helft van de nieuwwaarde en u voorkomt dat er onnodig goede rollatoren worden afgedankt, en geeft ze zo een tweede leven. Geen gek idee dus, vinden wij.

 

We raden u echter wel aan om de gebruikte rollator te kopen bij een zorghulpmiddelen winkel. Op die manier krijgt u vaak nog garantie, kunt u bij hen terecht voor service en vragen en heeft u keuze uit diverse modellen. Zo kunt u alsnog een rollator kiezen die goed bij u past.

 

Kan ik ook een rollator huren?

 

Ja, u kunt ook een rollator huren i.p.v. kopen. Dit is onder andere mogelijk bij de vestigingen van Medipoint en is prettig als u de rollator maar voor kortere periode denkt te gaan gebruiken. 

 

Wat is een speciale parkinson rollator?

 

Speciaal voor mensen met parkinson zijn er speciale rollators ontwikkeld. Deze zijn vaak uitgerust met een vertraagrem die extra weerstand biedt. Dit zorgt voor een gelijkmatig looptempo. De hoeveelheid van de weerstand kunt u zelf instellen, waardoor de rollator aan te passen is aan uw kunnen.  U kunt met deze rollators ook het ‘bevriezen’ (het niet meer kunnen bewegen dat hoort bij Parkinson) doorbreken.

 

Welke rollator merken zijn er?

 

Dit zijn de bekendste rollator merken:

 • Travixx
 • Vermeiren
 • Premis
 • Trust
 • Anwb
 • Nitro
 • Quatro
 • Provo
 • Gemino
 • Ridder comfort
 • Topro troja
 • Ridder premium (verkrijgbaar bij Lidl)

 

Zijn er ook hippe rollators?

 

Ja, gelukkig zijn er steeds meer hippe en moderne rollators die ook letten op het design. Vroeger was hier veel minder aandacht voor, maar tegenwoordig is er heel veel keus uit mooie modellen en verschillende kleuren. We zetten een aantal hippe rollators voor u op een rij.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Wat is de beste rollator voor u? Wij zochten het uit!