Zorgwoning kopen? Lees eerst deze complete informatiegids

Onderwerp: Langer thuis wonen, Zorg & hulp, Zorg aan huis
18 januari 2021
Sharon Kok

Een zorgwoning kan een ideale oplossing zijn om mantelzorg makkelijker te maken. In dit artikel leest u wat erbij komt kijken om zo’n woning in uw achtertuin te laten plaatsen. Van modellen en aanschafprijs tot regelgeving. Zo weet u precies wat u kunt verwachten!

 

Inhoudsopgave

 • Wat is een zorgwoning?
 • Waarom een zorgwoning?
 • Een zorgwoning in de tuin, kan dat zomaar?

Wat is een zorgwoning?

 

Een zorgwoning is een aangepaste kleine, tijdelijke of permanente woning voor een zorgvrager. De zorgwoning wordt veelal geplaatst in de tuin van een mantelzorger. De zorgvrager kan er zelfstandig wonen, want de unit heeft een badkamer, slaapkamer en keukenblok.

 

zorgwoning kopen

Belangrijk: het verschil tussen een zorgwoning, zorgunit, mantelzorgunit en wmo unit

Ook al gebruiken veel mensen de termen zorgwoning, zorgunit, mantelzorgunit en wmo unit door elkaar. Het zijn niet dezelfde dingen. Een zorgwoning is een vrijstaande woning en een zorgunit zit direct aan een bestaande woning vast als een verlengstuk. Een zorgunit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om tijdelijk een badkamer op de begane grond te hebben. 

Waarom een zorgwoning? 

Een zorgwoning in de tuin is bij uitstek geschikt in de volgende situaties:

 

 • Voor mensen die extra ruimte nodig hebben in huis om mantelzorgtaken te kunnen uitvoeren. 
 • Om een onwenselijke verhuizing of ingrijpende verbouwing te voorkomen.
 • Wanneer zorgvragen en mantelzorger verder uit elkaar wonen dan ideaal is.
 • Wanneer er voldoende ruimte rondom het huis is. 

Een zorgwoning in de tuin, kan dat zomaar? 

 

Een zorgwoning wordt in de tuin geplaatst, dus er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden.

 

Vergunning meestal niet nodig

We beginnen met een meevaller; voor een zorgwoning is in veel gevallen geen vergunning nodig. Of dat wel of niet zo is hangt af van het bestemmingsplan van het perceel van de woning en bestaande bijgebouwen. Als u bijvoorbeeld in een beschermd stadsgezicht of monument woont, heeft u wel een vergunning nodig. In elk geval moet u altijd voldoen aan het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan alle regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Wilt u een zorgwoning plaatsen, informeer dan dus altijd bij uw gemeente. 

 

Let op: Houdt de mantelzorg op? Dan mag u de unit niet meer gebruiken als woning. U hoeft hem niet af te breken, maar moet bijvoorbeeld wel de keuken en badkamer wegnemen.

 

Inschrijven op 1 adres

Een mantelzorgwoning heeft geen eigen huisnummer en dus ook geen eigen adres. Dat betekent dat degene die er in gaat wonen op hetzelfde adres wordt bijgeschreven. Dat heeft effect op de gemeentelijke belastingen, maar kan ook effect hebben op mogelijk toeslagen, uitkeringen en indicaties. Informeer u hier goed over bij de Belastingdienst en uw gemeente. 

 

Ruimte

Qua ruimte dient u rekening te houden met minimaal 1 meter loopruimte rondom de zorgwoning. Heeft een zijde van de zorgwoning geen raam of deurpartij dan kan hij meestal een halve meter van een grens of schutting geplaatst worden. Het oppervlakte de de zorgwoning inneemt is afhankelijk van het model.

 

Zorgunit afmetingen en woonoppervlak

Het woonoppervlak van een zorgwoning is ongeveer 52m2. Het oppervlak van een beschaafd appartement met 1 slaapkamer. De slaapkamer en badkamer omvatten gezamenlijk 26m2, evenals de woonkamer en de keuken. Omdat het gaat om een modulair systeem van twee losse units bepaalt u zelf wat de vorm van het geheel wordt. U kunt kiezen uit een rechthoek, een vierkant, een L- of S-vorm en een hoek.

 

Hieronder ziet u twee plattegronden van de zorgwoningen van onze partner Welzorg Woning op Maat. Ze geven een eerlijke indicatie van hoe zo’n zorgunit eruit komt te zien. 

 

zorgwoning in tuin zorgwoning in tuin

Voor- en nadelen van een zorgwoning

 

Om u te helpen een goede afweging te maken, hebben we hieronder de voor- en nadelen van een zorgwoning in de tuin op een rijtje gezet. Let op: uiteraard kunt u zelf een zorgwoning bouwen, een compleet ingerichte, zo goed als kant-en-klare woning is een snellere oplossing.

 

Voordelen:

 • Vertrouwde omgeving, dichtbij familie of vrienden.
 • Sneller hulp (geen reistijd voor de mantelzorger).
 • Privacy.
 • Uiteraard voorzien van alle gemakken zoals een inloopdouche, geen drempels en brede deuren. 
 • Een zorgwoning is makkelijk en snel te realiseren. Ze worden kant-en-klaar en volledig ingericht met badkamer, slaapkamer en keuken geleverd. U hoeft alleen de sleutel in de voordeur te steken.

 

Nadelen:

 • De ruimte in de tuin wordt beperkt.
 • Eventuele wijzingen in toeslagen, gemeentelijke belastingen, uitkeringen en indicaties, omdat er meer mensen op een adres worden ingeschreven

 

Maar, ziet het er wel uit?  

Wie dacht dat zorgwoningen saaie grijze blokken zijn, heeft het mis! Zoals u al kon zien aan de plattegronden zijn de zorgwoningen van Welzorg Woning op Maat prachtig ontworpen en helemaal gemaakt van en ingericht met hoogwaardige materialen. De badkamer en keuken zijn volledig ingericht en voldoen aan de moderne standaarden voor veiligheid en design. Bovendien is alles aan een zorgwoning onderhoudsvriendelijk en makkelijk schoon te maken. Ideaal.  

 

zorgwoning

Zorgwoning kopen, hoeveel kost dat?

 

Zo’n mooie zorgwoning kost ongeveer € 120.000,-. Dat lijkt een flink bedrag, en misschien schrikt het u wel af. Maar lees eerst eens verder met ons mee. Een zorgwoning kopen kan namelijk ook een slim idee zijn. Ze zijn waardevast, dus als er geen mantelzorg nodig is, kunt u hem altijd weer verkopen. Voor wie niet zomaar zo’n bedrag op de plank heeft liggen: u kunt een zorgwoning financieren vanuit de overwaarde van uw huis met een overwaarde hypotheek, opeethypotheek of een verzilverhypotheek. Daarvoor zijn de voorwaarden vaak gunstig.

Zorgwoning huren

Het is ook mogelijk om een zorgwoning te huren. De maandelijkse huurprijs komt neer op zo’n € 2200,-. Vraag voor de voorwaarden de brochure aan via het formulier hieronder. 

Meer weten over en zien van zorgwoningen? Vraag dan via dit formulier een gratis brochure aan. Vrijblijvend! 

Onze partner Welzorg Woning op Maat zal u binnen 2 werkdagen de papieren brochure toezenden. 

 

Zorgwoning aanvragen

Tot slot

 

Mist u nog informatie of heeft u tips over een zorgwoning in de tuin? De redactie hoort het graag via [email protected]