Een robotmaaier kopen? Lees onze onafhankelijke keuzehulp

Een robotmaaier kopen? Lees onze onafhankelijke keuzehulp

Onderwerp: Hulpmiddelen, Keuzehulp, Tuin
13 april 2021
Sacha van Andel

Heeft u een grote tuin, bent u niet goed meer ter been of heeft u geen plezier in tuinieren? Een robotmaaier neemt het werk uit uw handen. Terwijl u rustig een krantje kunt lezen, maait de robotmaaier uw gazon.

 

Denkt u erover om een robotmaaier aan te gaan schaffen? Lees dan eerst deze onafhankelijke keuzehulp. Hierin vertellen wij u hoe de maaier werkt, waar u op moet letten als u er een gaat kopen en wat de kosten zijn.

Wat is een robotmaaier?

 

Een robotmaaier is een automatische grasmaaier die volledig zelfstandig werkt. Het is een klein, plat apparaat die uit zichzelf over uw gazon rijdt, dagelijks een millimeter maait en dit automatisch als compost verspreidt. De robotmaaier vind ook zelf zijn oplaadstation.

 

Zo heeft u, zonder daar zelf iets voor te hoeven doen, altijd een strak en gezond gazon. Handig toch?

Wanneer robotmaaier kopen

 

Als grasmaaien moeilijk voor u wordt of als u er geen zin meer in heeft, is een robotstofzuiger een fijne hulp. Na de installatie hoeft u niet meer naar uw gazon om te kijken. De robotmaaier doet al het werk en zorgt zelfs voor een extra gezond gazon. Een robotmaaier draagt dus bij aan een onderhoudsvrije tuin of geeft u juist de tijd om uw planten en bloemen nu alle aandacht te schenken.

Op zoek naar een betrouwbare leverancier?

Neem een kijkje in ons overzicht met de beste leveranciers voor uw levensloopbestendige woning. Onze aanbieders voldoen aan de volgende eisen:

 

Agenten klagen massaal over verplicht 'vinkje' bij inloggen “Ik word er echt onzeker van” – De PitGoede telefonische bereikbaarheid.

Agenten klagen massaal over verplicht 'vinkje' bij inloggen “Ik word er echt onzeker van” – De PitOverzichtelijke en veilige website.

Agenten klagen massaal over verplicht 'vinkje' bij inloggen “Ik word er echt onzeker van” – De PitGoogle review van 3,5 ster of meer.

 

Bekijk hier ons leveranciersoverzicht

Voordelen robotmaaier

 

 • Geen fysieke inspanning nodig
 • Bespaart tijd
 • Weinig geluidsoverlast
 • Het maaisysteem zorgt voor een gezond gazon
 • Milieuvriendelijk

 

Waar u normaal om de zoveel tijd een stuk van het gazon af moet maaien en het groenafval bij elkaar moet rapen of in de container moet lossen, heeft u hier geen omkijken meer naar uw gazon. Er is geen fysieke inspanning nodig en u bespaart tijd. Wilt u nog meer tijd besparen bij het tuineren? Bestel dan eens uw tuinplanten online.

 

De robotmaaier maait middels het ‘Mulchsysteem’. Dit betekent dat de robot bijna dagelijks zijn werk doet en hierbij slechts zo’n millimeter maait. Het gras dat afgemaaid is, verdwijnt als bemesting in het gazon. Dit zijn zulke kleine stukjes dat u dit niet ziet, er geen last van heeft en dit in principe ook niet mee naar binnen loopt.

 

Mulchen heeft veel voordelen voor uw tuin:

 • Onkruid en mos krijgt minder kans om te groeien
 • Het gras blijft dichter en groener
 • Het mulchmateriaal dient als voeding voor planten
 • Het zorgt voor een goede bodemstructuur en voorkomt verdroging
 • Het beschermt de grond tegen zon, wind en slagregen

 

De robotmaaier is niet alleen goed voor uw gazon, maar ook voor het milieu. Er komen geen uitstootgassen vrij zoals bij een grasmaaier met een diesel- of benzinemotor.

 

En klagen uw buren weleens over uw benzine grasmaaier? Niet gek, want deze produceert al snel zo’n 100 dB. Een robotmaaier produceert daarentegen gemiddeld zo’n 60 dB (en er zijn nóg stillere versies). U voorkomt dus ook geluidsoverlast en kunt hem gerust ’s avonds of ’s nachts zijn werk laten doen.  

Waarop letten bij robotmaaier kopen?

 

Wanneer u een robotmaaier aan gaat schaffen, is het belangrijk dat u op een aantal punten moet letten:

 

Wat is de grootte en vorm van uw gazon?

 

Welke robotmaaier u nodig heeft, is afhankelijk van hoeveel m2 gras er gemaaid moet worden. Het oppervlakte dat gemaaid kan worden is namelijk afhankelijk van de accu, maaibreedte en software. Vooral als u een grasveld van meer dan 1500 m2 heeft moet u goed opletten, want dan heeft de robotgrasmaaier een extra hoge capaciteit nodig.

 

Ook de vorm van uw gazon is belang. Voor een vierkant gazon zonder beperkingen heeft de maaier een vrij laag batterijvermogen nodig. Maar heeft u een gazon met veel bloembedden, bomen of bijvoorbeeld verlichting dan kost dit al meer batterijvermogen om hier goed langs te navigeren.  

 

Met of zonder begrenzingsdraad?

 

Bijna alle robotmaaiers werken met een begrenzingsdraad. Dit betekent dat u eerst uw tuin volledig moet afbakenen met grensdraad, onder of laag boven de grond. Dit is even een karwei maar u hoeft het maar één keer te doen en u kunt natuurlijk ook de hulp van een klusjesman inschakelen.

 

Door het begrenzingsdraad weet de robotmaaier precies waar hij moet zijn en kan hij ook zelfstandig zijn oplaadstation terugvinden.

 

Het voordeel van een robotmaaier zonder draad is dat u hier minder tijd en werk aan hoeft te besteden bij de installatie. En, ook al is het onopvallend, dat er geen draad door uw tuin loopt. Wel is deze maaier wat gevoeliger en moet u goed opletten dat de sensoren goed ingesteld staan. U wilt natuurlijk niet dat de maaier ineens uw bloemperkje in schiet!

 

De bediening

 

Het bedieningspaneel van de robotmaaier bevindt zich aan de bovenkant onder een klep. Hier kunt u het maaischema instellen. Om te voorkomen dat u naar de maaier toe moet lopen, moet bukken en hem zelf moet instellen, zijn er veel maaiers die een app gebruiken. Zo kunt u gewoon binnen vanaf de bank de robotmaaier instellen via uw telefoon of tablet. Doordat u ook hiermee de fysieke inspanning minder zwaar kunt maken, is de robotmaaier een passend hulpmiddel bij een levensloopbestendige woning.

 

Extra functies

 

Zoals bijna elk elektrisch apparaat kunt u ook bij een robotmaaier kiezen voor extra functies. Deze functies maken het gebruik net een stukje makkelijker. Zo zijn er robotgrasmaaier met regensensoren die ervoor zorgen dat de maaier met zijn werk stopt op het moment dat het gaat regenen. Ook zijn er robotmaaiers met bijvoorbeeld botsensoren of een alarmsysteem.

Robotmaaier test

 

In onderstaande video ziet u hoe Bright een aantal robotmaaiers heeft getest. Zij testen onder anderen de Gardena robotmaaier en de robotmaaier Husqvarna.

 

 

Vaak vergeten zaken

 

In principe krijgt u bij de aanschaf van uw robotmaaier alle benodigde spullen. Maar het is natuurlijk altijd mogelijk om extra accessoires aan te schaffen. Zo heeft u na een bepaalde tijd nieuwe maaimessen nodig, maar kunt u ook kiezen voor een andere kleur kap.

 

Extra robotmaaier accessoires:

 • Een opbergtas

Om de robotmaaier in te vervoeren of stofvrij en goed beschermd in te op te slaan buiten het seizoen.

 • Een andere kleur kap

Om uw robotmaaier een ander uiterlijk te geven

 • Schoonmaakspullen

Om de maaier goed te onderhouden

 • Extra materiaal

Om de zoveel tijd moet u uw materiaal vervangen. U kunt dus ook gemakkelijk extra maaimessen, begrenzingsdraad etc. bestellen.

Beste robotmaaier

 

Het vinden van de beste robotmaaier is tussen al die verschillende merken en modellen best lastig. Welk model het beste is voor uw situatie, hangt af van de punten die wij in dit artikel hebben besproken maar natuurlijk ook van uw budget en behoeftes.

 

Wij hebben de best verkochte modellen van populaire merken voor u op een rij gezet.. Dit zijn de Worx robotmaaier, de Gardena robotmaaier, de Bosch robotmaaier en de robotmaaier Husqvarna.

 

 

Worx robotmaaier

 

Model

Max. gazon

oppervlakte

App

Extra functies

Geluid

Landroid S300 20V

300 m2

Ja

Hefsensor, Hellingssensor, Botsingssensor, Regensensor, Pincode beschermd tegen diefstal

65 DB

Landroid M500 20V

500 m2

Ja

Hefsensor, Hellingssensor, Botsingssensor, Regensensor, Pincode beschermd tegen diefstal

67 DB

Landroid M1000 20V

1000 m2

Ja

AIA-technologie, Cut to Edge, Hefsensor, Regensensor, Pincode beschermd tegen diefstal, Alarmgeluid

67 DB

 

 

Gardena robotmaaier

 

Model

Max. gazon

oppervlakte

App

Extra functies

Geluid

Sileno Sileno minimo 250

250 m2

Ja

Touch sensoren, Spot Cutting, CorridorCut, Sensorcontrol functie

59 DB

Sileno Sileno Life 750

750 m2

Nee

Spot Cutting, Sensorcontrol functie, vorstsensor, Diefstalbeveiliging

60 DB

Sileno City Smart 250

250 m2

Ja

Spot Cutting, Botsensor, sensorcontrol functie, vorstsensor, Pincode beschermd tegen diefstal

58 DB

 

 

Bosch robotmaaier

 

Model

Max. gazon oppervlakte

App

Extra functies

Geluid

Indego 400

400 m2

Ja

Logicut intelligentie, Bordercut functie en mulchfunctie

63 DB

Indego S+ 500

500 m2

Ja

Automatische software updates, diefstal beveleiging, mulchfunctie en regensensor

63 DB

Indego M 700

700 m2

Ja

Diefstalbeveiliging, mulchfunctie en met regensensor

63 DB

 

Robotmaaier Husqvarna

 

Model

Max. gazon

oppervlakte

App

Extra functies

Geluid

Automower 305

600 m2

Ja

Hefsensor, Botsensor, Weertimer, vorstbeveiliging, Automower® Connect @Home, Installatie slot, Tijdslot, Pincode beschermd tegen diefstal

59 DB

Automower 105

600 m2

Nee

Hefsensor, Botsensor, Installatie slot, Tijdslot, Pincode beschermd tegen diefstal

61 DB

Automower 310

1000 m2

Ja

Hefsensor, Botsensor, Installatie slot, Tijdslot, Pincode beschermd tegen diefstal

60 DB

 

 

Kosten robotmaaier

 

Robotmaaiers zijn er in verschillende prijscapiciteiten. Ze beginnen al vanaf € 400,- euro en kunnen oplopen tot wel € 2500,- euro. Een gemiddelde, kwalitatief goede robotmaaier heeft u echter voor ongeveer € 750,-.

Robotmaaier kopen

 

Wilt u een robotmaaier aan gaan schaffen? Dat kan o.a. via onze partner Bol.com. Door op een van de onderstaande producten te klikken, wordt u vanzelf naar de website doorgelinkt. U heeft daar de mogelijkheid om achteraf te betalen en de robotmaaier kan snel bezorgd worden.

 

Deze robotmaaier is ideaal voor oppervlakten tot ongeveer 500 vierkante meter. Het apparaat heeft een streeploze werking en is uitzonderlijk stil.

 

 

Als de Automower wordt opgetild van de grond, stopt hij automatisch met maaien. Verder vindt het apparaat zijn weg terug naar het laadstation wanneer de accu leeg begint te raken. De verstelbare maaihoogte kan eenvoudig van bovenaf ingesteld worden door middel van het draaien van een grote knop.

 

 

Deze grasmaaier kan beslissen wanneer de beste tijd om het gras te maaien. Dit is gebaseerd op realtime milieugegevens. Het mulchsysteem zorgt voor een gezond gazon doordat het fijne gras gelijkmatig wordt verdeeld

 

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.