5 favoriete bordspelletjes om te spelen, ook als u alleen bent!

Onderwerp: Sociaal, Vermaak
2 mei 2020
Sharon Kok

Spelletjes, ik ben er gek op! Niet alleen leuk tijdvermaak, maar ook nog eens gezond om uw hersenen te laten kraken. Spelletjes zijn natuurlijk het leukst om met een gezelschap te doen, maar dat is tijdens deze periode helaas niet mogelijk. Wist u dat er ook veel spelletjes alleen te doen zijn?

In dit blog deel ik mijn 5 favoriete spelletjes die u prima alleen kunt spelen.

Op zoek naar goud

In het spel Saboteur: Het Duel is het doel om zoveel mogelijk goudstukken te verzamelen. Graaf een weg door de gangen en pas op voor de saboteur. Tip; om in het solo spel wat meer punten te kunnen scoren, kunt u de spelregels gewoon wat aanpassen. Bijvoorbeeld door met alle kaarten te spelen, in plaats van slechts 10 kaarten afleggen.

Van houten hutje naar boerderij

Dit bordspel is een stuk uitgebreider en bevat veel houten speelstukken; koeien, varkens, hout, riet, wortels, stallen, gezinsleden en nog veel meer! Je begint het spel met minimale middelen. Elke beurt kunt u diverse acties doen en daarmee iets op gaan bouwen. U heeft bouwstoffen nodig en kunt daarmee bijvoorbeeld akkers aanleggen of in huizen investeren. Het is de bedoeling dat u zo efficiënt mogelijk te werk gaat om uiteindelijk zoveel mogelijk punten te halen en de gezinsleden eten te kunnen geven.

Ik ben gek op dit soort spellen waarbij je echt iets opbouwt! Extra leuk door de houten elementen. Agricola duurt ongeveer 45 minuten.

spelletje agricola
spelletje agricola

Avonturen in een boek

Voor mij als spelletjesliefhebber en boekenwurm is dit absoluut het perfecte vermaak; een spel ín een boek! Dat vergt wat uitleg. Dit stripboek leest u niet op de normale manier, maar speelt u. U springt van plaatje naar plaatje, van pagina naar pagina. Gedurende het verhaal maakt u zelf keuzes om zo zelf het avontuur en het verhaal te bepalen. Ieder potje kunt u het verhaal weer opnieuw beginnen en blijft u nieuwe dingen ontdekken.

Op dit moment zijn er 3 Adventure books:

bordspelletje boek sherlock holmes
spelletje-boek-sherlock

Lever uw koffie maar in!

Bij het kaartspel Klus Geklaard moet u de kaarten gaan sorteren op nummer. Dit lijkt makkelijk, maar het spel heeft uitdagingen. Zo staan er op diverse acties op de kaarten. Klus Geklaard duurt ongeveer een halfuur en stelt uw geheugen goed op de proef.

U trekt steeds 3 kaarten en behandelt de acties. Hier moet u snoepjes voor ‘betalen’, maar u kunt ook nieuwe snoepjes verdienen. Na de acties kunt u de kaarten sorteren en belanden ze onder de stapel. Zodra u de kaart met nummer 48 trekt, moet u een koffiekopje inleveren. Moet u inmiddels uw zevende koffiekopje inleveren maar liggen de kaarten nog niet allemaal op de juiste volgorde? Dan verliest u….

bordspelletje

Dobbelen met tactiek

Een dobbelspel waarbij u tactisch na dient te denken, spannend! Je speelt met een aantal verschillende dobbelstenen. Op de witte dobbelstenen staan gekleurde kruizen en op de zwarte dobbelstenen staan getallen. Nadat u gegooid heeft kiest u één gekleurd kruis en één zwarte dobbelsteen. Kiest u bijvoorbeeld een 5 en het rode kruis? Dan mag u 5 rode blokjes wegstrepen op het scoreblok, deze moeten aan elkaar grenzen en u begint altijd in de middelste kolom.

Het doel is uiteindelijk om binnen 30 rondes zoveel mogelijk weg te strepen. Door één volledige kleur weg te strepen of bijvoorbeeld kolommen volledig te vullen, kunt u extra punten halen!

Als u het spel Keer op Keer solo speelt, gaat het relatief snel. Voordeel is wel dat u door veel te oefenen en nieuwe tactieken uit te proberen, beter zult worden. En zodra u dit spel dan weer eens met een tegenspeler kunt spelen, verslaat u hem of haar zo!

bordspel
bordspel

Conclusie

Geen spel zonder gezelschap? Niets is dus minder waar! Van bordspellen tot dobbelspellen en kaartspellen, er is van alles. In dit blog heeft u over mijn favoriete solospellen kunnen lezen mét bijbehorende linkjes om deze ook zelf te kunnen gaan spelen. Of bent u meer van de geheugenspelletjes?

Heeft u nog andere leuke spelletjes om alleen te spelen?  Deel ze met ons en onze lezers op onze Facebookpagina!

Alle spelletjes uit dit artikel

 

Wilt u meer van dit soort handige tips ontvangen?

 

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!