Geheugenspelletjes om thuis te spelen (inclusief links!)

Onderwerp: Geheugen, Gezond en vitaal
2 april 2020
Sacha van Andel

De straten zijn uitgestorven en wie kan, blijft thuis. Dagenlang thuiszitten, weet ik nu uit ervaring, kan best wel saai zijn, vooral als u bijvoorbeeld geen tuin heeft.

Toch hoeft u zich niet te vervelen!

In dit blog hebben wij het over leuke spelletjes die u prima thuis kunt doen, en die ook nog eens goed zijn voor uw hersenen!

Waarom zijn (de meeste) spelletjes goed voor uw hersenen?

Niet alleen uw lichaam heeft training nodig om fit te blijven. Dit geldt ook voor uw hersenen. U kunt ze trainen door bepaalde activiteiten te doen zoals lezen, naar muziek luisteren, iets nieuws leren, en natuurlijk spelletjes doen!

Wetenschappers zijn er niet geheel over uit of hersentraining dementie kan voorkomen. Wel kan het mogelijk de kans op dementie verkleinen of kan het beginnende dementie vertragen. Wetenschappers zijn het wel unaniem eens over de voordelen van hersentraining. Door uw brein te prikkelen met puzzels of geheugenspelletjes verbetert u de cognitieve functies van uw brein. Denk hierbij aan uw geheugen, taal, concept vorming, oriëntatie, problemen oplossen, en ga zo maar door. Dit zijn allemaal cognitieve functies van uw hersenen en deze gebruikt u voortdurend en kunnen getraind worden. Lees meer over geheugentraining in dit blog!

In principe zijn alle spelletjes waarbij u actief moet nadenken goed voor uw hersenen. Hoe meer u uw brein uitdaagt, hoe sterker en gezonder uw brein wordt.

Om u alvast wat inspiratie te geven hebben wij hieronder een lijst gemaakt van onze favoriete breinprikkelende spelletjes.

online-geheugenspelletjes-schaken
Online schaken is goed voor uw geheugen.

Bordspellen

Bordspellen, altijd leuk! Bij bordspellen denkt u misschien niet meteen aan hersentraining, maar vele bordspellen vergen veel aandacht en denkwerk. Denk bijvoorbeeld eens aan Scrabble waar u woorden moet maken met een beperkt aantal letters, of Monopoly waar u moet rekenen met geld. Moet u er goed over nadenken? Dan telt het als hersentraining!

Memory

We kunnen het niet hebben over geheugenspelletjes zonder te beginnen met Memory. ‘Memory’ betekend immers ‘geheugen’ in het Engels. U kent het vast wel, dat spel met de vierkante, kartonnen plaatjes waarvan er ieder twee zijn. Iedere ronde draait u er twee om en probeert u te onthouden welke u heeft gezien om zo alle paren bij elkaar te sparen. Een goeie oefening dus! U kunt het alleen spelen of met z’n tweeën, en ook online.

Dit is een leuke site om gratis online memory te spelen!

Schaken en dammen

Deze spellen staan erom bekend de hersenen goed te laten kraken! Strategische bordspellen zoals schaken of dammen vergen inzicht en vooruitdenken wat zeer bevorderlijk is voor uw denkvermogen. Veel mensen hebben wel een schaakbord in huis maar weten niet precies hoe het werkt en spelregels zitten er precies nooit bij. Gelukkig zijn deze altijd te vinden op het internet! Misschien is deze periode een mooie kans om te beginnen met schaken?
Wij hebben hier alvast een link met de spelregels voor schaken.
En de spelregels voor dammen.

Hier kunt u online schaken tegen de computer, Kunt u winnen?

Raadsels en puzzels

Raadsels en puzzels, zoals doorlopers, zijn ervoor gemaakt om uw brein aan het werk te zetten. Daarom kunnen ze niet ontbreken in deze lijst!

Denksport

Sudoku, doorloper, cryptogram, filippine, Zweedse puzzel, Japanse puzzel, kruiswoordraadsel, ze zijn allemaal geweldig voor uw hersenen! Omdat puzzelen in Nederland zo populair is, komt u ze overal tegen. In de krant, in de reclamefolder voor een prijsvraag, of in uw favoriete magazine. In de winkels en in webshops vindt u puzzelboekjes voor ieder niveau. Ook vindt u ze op de site van Denksport.

Breinbrekers

Twee vaders en twee zonen gaan uit vissen. Ze vangen ieder één vis en nemen deze mee naar huis. Ze verliezen geen vis, maar komen maar met 3 vissen thuis. Hoe is dit mogelijk?

Het antwoord vindt u aan het einde van deze paragraaf.

Breinkrakers of raadsels zoals bovenstaande zijn perfect om uw hersenen te trainen! Ze vragen veel hersenkracht en kunnen soms enorm frustrerend zijn. Toch weegt die frustratie vaak niet op tegen de opluchting en voldoening die u voelt als u het raadsel heeft opgelost. En dan nu het beloofde antwoord: er zijn maar 3 mensen: een opa, zijn zoon en zijn kleinzoon.

Op deze site vindt u nog veel meer breinbrekers en andere leuke raadsels.

geheugenspelletjes-raadsel
Weet u het antwoord van het raadsel?

Kaartspellen

Kaartspellen zijn natuurlijk ook hersentraining! En hoewel de kaartclub gesloten is, zijn er nog genoeg spellen die u met z’n tweeën of online kunt spelen. Denk bijvoorbeeld aan kwartet: een leuk en makkelijk geheugenspel. U heeft alleen een pak kaarten nodig en 1 tegenspeler.

Daarnaast zijn bridge, solitaire (of patience), hartenjagen en klaverjassen allemaal prima te spelen online of via een app. Dit geeft natuurlijk niet dezelfde gezelligheid als in een club, maar u zou het kunnen zien als goeie oefening zodat u nog beter bent als de clubs weer opengaan.

Online spelen

Solitaire of Patience

Solitaire of Patience kunt u spelen via Google. Type eenvoudig ‘online patience spelen’ in de zoekbalk van Google en u kunt direct spelen. Zie het plaatje hieronder.

online-geheugenspelletjes-patience

Bridge

Online bridgen kan het beste via de Nederlandse Bridge Bond.

De Nederlandse Bridge Bond over hoe u en waar u online kunt bridgen.

Klaverjassen

Online klaverjassen kan het beste via de gratis app Klaverjas HD. Die is beschikbaar voor de meeste smartphones en tablets. De gratis app vertoont wel reclames.

Meer informatie over de klaverjas app in de Google Playstore.
Meer informatie over de klaverjas app in de Apple Appstore.

Conclusie

Hoe lastig het ook is, het is belangrijk om mentaal (en fysiek) fit te blijven in tijden zoals nu. Wij hopen dat deze spelletjes u kunnen helpen met de verveling én om uw hersens een boost te geven.

Heeft u nog suggesties of spelletjes die u thuis graag speelt? Laat het ons weten op onze facebookpagina.

Veel speelplezier!

Wilt u meer van dit soort handige tips ontvangen?

 

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!