Loopfiets voor volwassenen: Wat is het en wat is de beste keuze?

Onderwerp: Hulpmiddelen, Keuzehulp, Mobiliteit
Laatst geupdate: 21 juli 2022
Sharon Kok

Met een loopfiets voor volwassenen kan uw wereld weer een stukje groter worden als u slecht ter ben bent. Lopen wordt minder zwaar. Weer even lopend een boodschapje doen, een wandelingetje in de buurt. Het gaat weer! Wilt u een loopfiets gaan kopen en wilt u zeker weten dat u een goede keus maakt? Dan bent u op het juiste artikel beland!

 

In dit artikel gaan we in op de verschillende modellen en mogelijkheden. Uiteraard laten we prijzen zien en hoe u mogelijk een vergoeding voor uw loopfiets kunt ontvangen. 

 

Wat is een loopfiets voor volwassenen?

 

Een loopfiets voor volwassenen is een fiets zonder pedalen. Het wordt ook wel ‘loopfiets voor ouderen’, ‘senioren loopfiets of ‘fiets zonder trappers’ genoemd. U beweegt zich voort door al zittend met uw benen over de grond te bewegen. Doordat de fiets uw gewicht draagt, worden uw benen een stuk minder belast. De loopfiets is een loophulpmiddel, dus u rijdt er mee op de stoep. Ook mag u hem (net als bijvoorbeeld een rollator) mee de winkel in nemen.

 

loopfiets volwassenen

Loophulp City is een opvouwbare loopfiets. Foto (c) Van Raam

Wanneer is een loopfiets handig?

 

Wordt het steeds lastiger om langere afstanden te lopen? Is de belasting op uw benen, knieën, heupen of voeten, tijdens het lopen te zwaar, ook als u met een rollator op pad bent? En loopt u daarom minder dan u eigenlijk zou willen? Dan is het tijd om serieus over een loopfiets voor volwassenen na te denken. Want, zoals weleens gezegd wordt: rust roest.

 

Een ander goed moment om een loopfiets te gaan gebruiken is als u bijvoorbeeld moet revalideren van een heup of knie operatie. Met de loopfiets kunt u zonder dat al te veel belasting toch weer wat bewegen. 

 

Fabrikant NRG heeft een handige animatie gemaakt over de voordelen van een loopfiets

Animatievideo NRGbike from NRGbike on Vimeo.

Voordelen loopfiets voor volwassenen

 

  • Ontlast gewrichten
  • Verder en langer lopen
  • Kleinere kans op vallen
  • Minder last van vermoeidheid
  • Minder last van kortademigheid
  • Lage instap, zodat u hem makkelijk kunt gebruiken

 

Een loopfiets volwassen bijvoorbeeld een geschikt hulpmiddel bij etalagebenen, gewrichtsklachten of chronische pijn en ook bij overgewicht of COPD.

Loopfiets voor volwassenen kopen? Let op deze dingen

 

Als u een loopfiets voor volwassenen gaat aanschaffen, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. 

 

Aantal wielen: stabiliteit

Loopfietsen zijn te koop met 2 of 3 wielen. Meer wielen zorgt in dit geval voor meer stabiliteit. Dus, als uw evenwicht goed is, dan is eentje met 2 wielen prima. Een loopfiets voor volwassenen met 3 wielen biedt u meer stabiliteit. Daardoor kunt u er ook langer mee blijven staan en voortbewegen. Ideaal!

 

Loopfiets 2 of 3 wielen

Hanteerbaarheid van de loopfiets

Waar gaat u de fiets neerzetten? Heeft u een mooie schuur of berging waar hij kan? Of bewaart u de fiets in uw gang? Als u niet zo veel ruimte heeft is het ideaal om een opvouwbare fiets te kiezen. Die zijn vaak ook lichter van gewicht. Een opvouwbare compacte loopfiets is ook handig als u hem mee wilt nemen in de auto, bus, trein of in het vliegtuig. Let erop dat ook het stuur in te klappen is als u de fiets mee wilt nemen in de auto. Kunt u de fiets zelf optillen?

 

Bagage

Wilt u bagage meekunnen nemen op uw loopfiets? Op elke loopfiets kunt u een mand bevestigen aan het stuur. De SitGo heeft zelfs een bagagerekje. 

 

Ondersteuning nodig?

Als u graag wat langere afstanden wilt kunnen afleggen, dan kan elektrische ondersteuning fijn zijn. 

 

Gewicht van de gebruiker

Als u zelf wat zwaarder bent, is het handig om ook stevig model loopfiets te kiezen. Een klein opvouwbaar model zal dan waarschijnlijk niet voldoende stabiel zijn. 

 

Extra opties

Sommige bedrijven bieden de optie om een loopfiets in uw favoriete kleur te maken. Dat kan bijvoorbeeld bij Van Raam. Andere opties zijn bijvoorbeeld een snelspanner om hem snel in en uit te klappen en verlichting.

Modellen 

 

Er zijn een aantal fabrikanten die loopfietsen voor volwassenen maken: van Raam, NRG bikes, Sitgo, en Alinker. En binnen de loopfietsen voor volwassenen zijn er een aantal varianten.

 

Opvouwbare loopfiets volwassenen

Een opvouwbare loopfiets is handig wanneer u hem mee wilt nemen in de auto, bus, trein of het vliegtuig. De fiets is vaak wat lichter en u kunt hem makkelijker thuis wegzetten. Het model dat opvouwbaar is, is de van Raam Loophulp City.

 

loopfiets volwassenen

Loophulp City is een opvouwbare loopfiets. Foto (c) Van Raam

 

Elektrische loopfiets

Wanneer u het niet zo lang volhoudt om te lopen met een loopfiets, dan is er ook een elektrische loopfiets. Dankzij de ondersteuning kunt u langere afstanden afleggen, wat hoe dan ook goed is voor uw lijf. Let wel op: gaat u door de ondersteuning harder dan 6 km/u? Dan moet u op het fietspad lopen. De Sitgo elektrische loopfiets is verkrijgbaar bij Medipoint.

 

loopfiets volwassenen

Sitgo Elektrische loopfiets

 

Loopfiets voor volwassenen met 3 wielen

Zoals al eerder vermeld is er ook een model loopfiets met 3 wielen van fabrikant Alinker. Het model met 3 wielen heeft er 2 aan de voorzijde en 1 achterwiel.

 

loopfiets volwassenen drie wielen

De Alinker loopfiets met 3 wielen

Prijs loopfiets volwassenen

 

De prijzen voor een loopfiets voor volwassenen lopen uiteen van € 500,- tot en met € 2.500,-. Een flink verschil! Dat zit hem vooral in elektrische aandrijving of niet. Over het algemeen zijn kleine loopfietsen, vooral de lichtere en compactere modellen wat voordeliger.

 

Tweedehands loopfiets volwassenen

Uiteraard is een tweedehands loopfiets ook een optie. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats. Let er dan wel extra goed op, dat de techniek helemaal in orde. Vooral als u een elektrisch model wilt hebben. Een tweede zaak om rekening mee te houden: als u bij een particulier koopt, dan zit er waarschijnlijk geen garantie meer op de fiets. 

 

Loopfiets volwassenen huren

Als u tijdelijk een loopfiets wilt, of het eens wilt uitproberen voor u tot aanschaf over gaat, dan is huren een goede optie. Huren kan o.a. bij 123loopfiets.shop en Seniorenloopfiets.nl. Een loopfiets huren kost € 25,- per week of € 95 per maand. 

 

Onverwachte bijkomende kosten

Bij een eenvoudig model zult u niet snel voor onverwachte kosten komen te staan. Als u een elektrisch model kiest, dan moet u rekening houden met een accu die eens in de zoveel tijd vervangen moet worden.

 

Vergoeding loopfiets volwassenen

 

Soms krijgt u een loopfiets vergoed van uw zorgverzekeraar of vanuit de WMO subsidie. Dit hangt af van uw situatie en verschilt per gemeente. Lees hierover meer in ons blog over vergoedingen voor hulpmiddelen en vraag ernaar bij uw huisarts.

Waar kan ik een loopfiets voor volwassenen kopen?

 

De loopfietsen zijn te koop bij verschillende dealers in Nederland. Daarnaast kunt u ze ook online bij diverse webshops kopen waaronder de betrouwbare webshop van Medipoint.

 

NRG Bike

Vind hier een dealer bij u in de buurt

 

van Raam Loopfiets

Vind hier een dealer bij u in de buurt

 

Sitgo

Vind hier een dealer bij u in de buurt

 

Alinker

Stationsplein 14
3818 LE AMERSFOORT
www.vierfiets.nl
Contact: Sjoukje Ziel
Tel.: 06 52 68 55 70

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Loopfiets voor volwassenen: Wat is het en wat is de beste keuze?