Loopfiets voor volwassenen: De Complete Keuzehulp

Onderwerp: Hulpmiddelen, Keuzehulp, Mobiliteit
26 juni 2020
Sharon Kok

Met een loopfiets voor volwassenen wordt uw wereld weer een stukje groter. En dat is fijn! Lopen wordt minder zwaar. Weer met de hond op pad, een wandelingetje in de buurt. Het gaat weer! Wilt u een loopfiets gaan kopen en wilt u zeker weten dat u een goede keus maakt? Dan bent u op het juiste artikel beland!

 

In dit artikel ga ik in op de verschillende modellen en mogelijkheden. Uiteraard laat ik de prijzen zien en hoe u mogelijk een vergoeding voor uw loopfiets kunt ontvangen. Bovendien laat ik zien wat vaak wordt vergeten bij het kopen van een loopfiets voor volwassenen én met welke onverwachte bijkomende kosten u rekening moet houden.

 

Leest u mee?

Wat is een loopfiets voor volwassenen?

 

Een loopfiets is een fiets zonder pedalen. U beweegt zich voort door al zittend met uw benen over de grond te bewegen. Doordat de fiets uw gewicht draagt, worden uw benen een stuk minder belast. De loopfiets is een loophulpmiddel, dus u rijdt er mee op de stoep. Ook mag u hem (net als bijvoorbeeld een rollator) mee de winkel in nemen.

 

loopfiets volwassenen

Loophulp City is een opvouwbare loopfiets. Foto (c) Van Raam

Wanneer een loopfiets gaan gebruiken? 

 

Wordt het steeds lastiger om langere afstanden te lopen? Is de belasting op uw benen, knieen, heupen of voeten, tijdens het lopen te zwaar, ook als u met een rollator op pad bent? En loopt u daarom minder dan u eigenlijk zou willen? Dan is het tijd om serieus over een loopfiets voor volwassenen na te denken. Want, zoals weleens gezegd wordt: rust roest.

 

Vanaf ons 55ste is het belangrijk om goed in beweging te blijven. Door te veel te zitten of liggen worden de spieren te weinig gebruikt en verdwijnt de spiermassa langzaam. De druk op de gewrichten wordt daardoor groter, omdat de spieren steeds minder kunnen helpen. Als gevolg daarvan wordt ook het risico om te vallen groter. Het is natuurlijk helemaal niet gek dat u, als u bang bent om te vallen, minder beweegt. Maar uiteindelijk wordt het probleem daardoor alleen maar groter.

 

In andere woorden, als u te weinig beweegt omdat u het niet meer zo lang volhoudt, of bang bent om te vallen is een serieuze zaak. Daarom is het ook zo goed dat u nu op zoek bent naar een loopfiets, want die kan u zeker helpen om op een veilige en weinig belastende manier toch weer in beweging te komen! En dat is goed, want ook al denkt u misschien van niet, door te gaan bewegen kunt u uw valrisico weer kleiner maken!

 

Een ander goed moment om een loopfiets te gaan gebruiken is als u bijvoorbeeld moet revalideren van een heup of knie operatie. Met de loopfiets kunt u zonder dat al te veel belasting toch weer wat bewegen. 

Voordelen loopfiets voor volwassenen

 

  • Ontlast gewrichten
  • Verder en langer lopen
  • Kleinere kans op vallen
  • Minder last van vermoeidheid
  • Minder last van kortademigheid
  • Lage instap, zodat u hem makkelijk kunt gebruiken

 

Een loopfiets volwassen bijvoorbeeld een geschikt hulpmiddel bij etalagebenen, gewrichtsklachten of chronische pijn en ook bij overgewicht of COPD.

Loopfiets voor volwassenen kopen? Let op deze dingen

 

Als u een loopfiets voor volwassenen gaat aanschaffen, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. 

 

 

Aantal wielen: stabiliteit

Loopfietsen zijn te koop met 2 of 3 wielen. Meer wielen zorgt in dit geval voor meer stabiliteit. Dus, als uw evenwicht goed is, dan is eentje met 2 wielen prima. Een loopfiets voor volwassenen met 3 wielen biedt u meer stabiliteit. Daardoor kunt u er ook langer mee blijven staan en voortbewegen. Ideaal!

 

Hanteerbaarheid van de loopfiets

Waar gaat u de fiets neerzetten? Heeft u een mooie schuur of berging waar hij kan? Of bewaart u de fiets in uw gang? Als u niet zo veel ruimte heeft is het ideaal om een opvouwbare fiets te kiezen. Die zijn vaak ook lichter van gewicht. Een opvouwbare compacte loopfiets is ook handig als u hem mee wilt nemen in de auto, bus, trein of in het vliegtuig. Let erop dat ook het stuur in te klappen is als u de fiets mee wilt nemen in de auto. Kunt u de fiets zelf optillen?

 

Bagage

Wilt u bagage meekunnen nemen op uw loopfiets? Op elke loopfiets kunt u een mand bevestigen aan het stuur. De SitGo heeft zelfs een bagagerekje. 

 

Ondersteuning nodig?

Als u graag wat langere afstanden wilt kunnen afleggen, dan kan elektrische ondersteuning fijn zijn. 

 

Gewicht van de gebruiker

Als u zelf wat zwaarder bent, is het handig om ook stevig model loopfiets te kiezen. Een klein opvouwbaar model zal dan waarschijnlijk niet voldoende stabiel zijn. 

 

Vaak vergeten zaken

Wat veel mensen over het hoofd zien als ze een loopfiets gaan kopen, is de instelbaarheid. Kan het zadel wel hoog of laag genoeg voor uw lichaam? Dit is belangrijk, want een verkeerd ingestelde loopfiets is niet comfortabel en bovendien niet zo veilig. Stelt u zich voor dat het zadel eigenlijk net te hoog staat en u steeds een beetje op uw tenen moet lopen. Ook de breedte van het stuur is belangrijk. Dat moet niet te breed of te smal zijn. 

 

Let er ook op dat het zadel goed bij u past. Niemand zit te wachten op zadelpijn, niet waar?

 

Een laatste punt dat vaak vergeten wordt is het soort banden: wilt u luchtbanden of massieve? De massieve zijn makkelijk, want ze kunnen niet lek gaan en hoeven ook niet opgepompt te worden. Luchtbanden daarentegen zijn een stuk comfortabeler, omdat ze meer demping bieden. 

 

Extra opties

Sommige bedrijven bieden de optie om een loopfiets in uw favoriete kleur te maken. Dat kan bijvoorbeeld bij Van Raam. Andere opties zijn bijvoorbeeld een snelspanner om hem snel in en uit te klappen en verlichting.

Modellen 

 

Opvouwbare loopfiets volwassenen

Een opvouwbare loopfiets is handig wanneer u hem mee wilt nemen in de auto, bus, trein of het vliegtuig. De fiets is vaak wat lichter en u kunt hem makkelijker thuis wegzetten.

 

loopfiets volwassenen

Loophulp City is een opvouwbare loopfiets. Foto (c) Van Raam

 

Elektrische loopfiets

Wanneer u het niet zo lang volhoudt om te lopen met een loopfiets, dan is elektrische ondersteuning fijn. Dankzij de ondersteuning kunt u langere afstanden afleggen, wat hoe dan ook goed is voor uw lijf. Let wel op: gaat u door de ondersteuning harder dan 6 km/u? Dan moet u op het fietspad lopen.

 

Lees hier meer over de elektrische loopfiets

 

loopfiets volwassenen

Sitgo Elektrische loopfiets is een bekende, deze heeft ook als enige van alle loopfietsen een bagagerekje. (c) Sitgo

 

Loopfiets volwassenen met 2 of 3 wielen

Zoals al gezegd, afhankelijk van hoe stabiel u staat, kunt u kiezen uit modellen met 2 of 3 wielen. Het model met 3 wielen heeft er 2 aan de voorzijde en 1 achterwiel.

 

loopfiets volwassenen drie wielen

De Alinker is een loopfiets met drie wielen, waardoor hij lekker stabiel is. (c) Alinker

Prijs loopfiets volwassenen

 

De prijzen voor een loopfiets voor volwassenen lopen uiteen van € 500,- tot en met € 2.500,-.

 

Een flink verschil! Dat zit hem vooral in elektrische aandrijving of niet. Over het algemeen zijn kleine loopfietsen, vooral de lichtere en compactere modellen wat voordeliger.

 

 

 

Tweedehands loopfiets volwassenen

Uiteraard is een tweedehands loopfiets ook een optie. Kijk bijvoorbeeld eens op Marktplaats. Let er dan wel extra goed op, dat de techniek helemaal in orde. Vooral als u een elektrisch model wilt hebben. Een tweede zaak om rekening mee te houden: als u bij een particulier koopt, dan zit er waarschijnlijk geen garantie meer op de fiets. 

 

Loopfiets volwassenen huren

Als u tijdelijk een loopfiets wilt, of het eens wilt uitproberen voor u tot aanschaf over gaat, dan is huren een goede optie. Huren kan bij 123loopfiets.shop. Een week kost € 25,-. 

 

Onverwachte bijkomende kosten

Bij een eenvoudig model zult u niet snel voor onverwachte kosten komen te staan. Als u een elektrisch model kiest, dan moet u rekening houden met een accu die eens in de zoveel tijd vervangen moet worden.

 

Vergoeding loopfiets volwassenen

 

Soms krijgt u een loopfiets vergoed van uw zorgverzekeraar of vanuit de WMO subsidie. Dit hangt af van uw situatie en verschilt per gemeente. Lees hierover meer in ons blog over vergoedingen voor hulpmiddelen.

Tot slot

 

Dankzij een loopfiets kunt u lekker in beweging blijven en dat is belangrijk! Met alle informatie uit dit artikel in uw achterhoofd kiest u ongetwijfeld de beste loopfiets voor uw situatie! Weet u al welk model uw voorkeur heeft?

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.