Loopfiets voor volwassenen: wat is het en wat is de beste keuze?

Loopfiets voor volwassenen: wat is het en wat is de beste keuze?

Onderwerp: Hulpmiddelen, Keuzehulp
Laatst geupdate: 1 mei 2023
Sharon Kok

Met een loopfiets voor volwassenen kan uw wereld weer een beetje groter worden wanneer u slecht ter been bent. Lopen wordt minder zwaar en daardoor bent u weer in staat om bijvoorbeeld een boodschap te doen of een ommetje te maken.

 

Wilt u een loopfiets gaan kopen en u verdiepen in de mogelijkheden die er zijn? In dit artikel leest u alles over de verschillende modellen en mogelijkheden. Ook vindt u in dit artikel informatie over de prijzen en hoe u mogelijk een vergoeding voor het aanschaffen van een loopfiets kunt ontvangen. 

 

Wat is een loopfiets voor volwassenen?

 

Een loopfiets voor volwassenen is een fiets zonder pedalen. Het wordt ook wel ‘loopfiets voor ouderen’, ‘senioren loopfiets’ of ‘fiets zonder trappers’ genoemd. U beweegt zich voort door al zittend met uw voeten over de grond te bewegen. Doordat de fiets uw gewicht draagt, worden uw benen een stuk minder belast. De loopfiets is een loophulpmiddel, dus u rijdt er mee op de stoep. Ook mag u hem (net als bijvoorbeeld een rollator) mee de winkel in nemen.

Wanneer is een loopfiets handig?

 

Een loopfiets is een uitkomst wanneer u merkt dat het lastiger wordt om langere afstanden te lopen. Dit kunt u merken doordat de belasting op bijvoorbeeld uw benen, knieën, heupen of voeten te zwaar wordt. Met als gevolg dat u minder loopt dan u graag zou willen of dan goed voor u zou zijn. Wanneer u dit herkent, kan het heel waardevol zijn om serieus over een loopfiets voor volwassenen na te denken. Want, zoals weleens gezegd wordt: rust roest.

 

Een ander goed moment om een loopfiets te gaan gebruiken is als u bijvoorbeeld moet revalideren van een heup of knie operatie. Met de loopfiets kunt u zonder uw lichaam teveel te belasten toch weer bewegen. 

 

Fabrikant NRG heeft een handige animatie gemaakt over de voordelen van een loopfiets.

 

Animatievideo NRGbike from NRGbike on Vimeo.

Voordelen loopfiets voor volwassenen

 

  • Ontlast gewrichten
  • Verder en langer lopen
  • Kleinere kans op vallen
  • Minder last van vermoeidheid
  • Minder last van kortademigheid
  • Lage instap, zodat u makkelijk opstapt

 

Loopfiets voor volwassenen: wat is het en wat is de beste keuze?

Loopfiets voor volwassenen kopen? Let u op deze dingen

 

Als u een loopfiets voor volwassenen wilt gaan aanschaffen, dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. 

 

Aantal wielen

Loopfietsen zijn te koop met twee of drie wielen. Meer wielen zorgt in dit geval voor meer stabiliteit. Dus, als uw evenwicht goed is, dan is een loopfiets met twee wielen prima. Een loopfiets voor volwassenen met drie wielen biedt u meer stabiliteit. Hierdoor kunt u er ook langer mee blijven staan en voortbewegen. Of even op rusten zonder dat u perse uw voeten aan de grond moet moet houden.

 

Loopfiets 2 of 3 wielen

Hanteerbaarheid van de loopfiets

Waar gaat u de fiets neerzetten? Heeft u een mooie schuur of berging waar de fiets kan staan? Of bewaart u de fiets in uw gang? Als u niet zo veel ruimte heeft is het ideaal om een opvouwbare loopfiets te kiezen. Die zijn vaak ook lichter van gewicht. Een opvouwbare compacte loopfiets is ook handig als u hem mee wilt nemen in bijvoorbeeld de auto, bus, trein of in het vliegtuig. Let er bij aankoop op dat ook het stuur in te klappen is wanneer u van plan bent om de fiets mee te nemen in de auto.

 

Bagage

Wilt u bagage mee kunnen nemen op uw loopfiets? Op elke loopfiets kunt u een mand bevestigen aan het stuur. De SitGo loopfiets heeft zelfs een bagagerekje.

 

Ondersteuning nodig?

Als u graag wat langere afstanden wilt kunnen afleggen, dan kan een loopfiets voorzien van elektrische ondersteuning fijn zijn. 

 

Gewicht van de gebruiker

Als u zelf wat zwaarder bent, is het handig om ook stevig model loopfiets te kiezen. Een klein opvouwbaar model zal dan waarschijnlijk niet voldoende stabiel zijn. 

 

Extra opties

Sommige bedrijven bieden de optie om een loopfiets in uw favoriete kleur te maken. Dat kan bijvoorbeeld bij Van Raam. Andere opties zijn bijvoorbeeld een snelspanner om de fiets snel in en uit te klappen en verlichting.

 

Loopfiets voor volwassenen: wat is het en wat is de beste keuze?

Modellen 

 

Er zijn tegenwoordig meerdere fabrikanten die loopfietsen voor volwassenen maken: van Raam, NRG bikes, Sitgo, en Alinker. Binnen dit aanbod zijn er diverse varianten.

 

Opvouwbare loopfiets volwassenen

Een opvouwbare loopfiets is handig wanneer u de fiets mee wilt nemen in de auto, bus, trein of het vliegtuig. Een opvouwbare variant is namelijk vaak wat lichter en u kunt hem makkelijker thuis wegzetten. Het model dat opvouwbaar is, is de Van Raam Loophulp City.

 

loopfiets volwassenen

 

Elektrische loopfiets

Wanneer u het niet zo lang volhoudt om te lopen met een loopfiets, dan is er ook een elektrische loopfiets. Dankzij de ondersteuning kunt u langere afstanden afleggen, wat hoe dan ook goed is voor uw lijf. Let wel op: gaat u door de ondersteuning harder dan 6 km/u? Dan moet u op het fietspad lopen in plaats van op de stoep. De Sitgo elektrische loopfiets is verkrijgbaar bij Medipoint.

 

loopfiets volwassenen

 

Loopfiets voor volwassenen met 3 wielen

Zoals al eerder vermeld is er ook een model loopfiets met 3 wielen van fabrikant Alinker. Het model met 3 wielen heeft er 2 aan de voorzijde en 1 achterwiel.

 

loopfiets volwassenen drie wielen

Prijs loopfiets volwassenen

 

De prijzen voor een loopfiets voor volwassenen lopen flink uiteen: beginnend bij zo’n € 500,- tot aan ruim € 2.500,-. Het verschil zit hem vooral in elektrische aandrijving of niet. Over het algemeen zijn kleine loopfietsen, vooral de lichtere en compactere modellen wat voordeliger.

 

Tweedehands loopfiets volwassenen

Uiteraard is een tweedehands loopfiets ook een optie. Kijkt u bijvoorbeeld eens op Marktplaats. Let er dan wel extra goed op, dat de techniek helemaal in orde is. Vooral als u een elektrisch model wilt hebben is dit van belang. Een tweede zaak om rekening mee te houden is de garantie. Wanneer u een loopfiets bij een particulier koopt, dan zit er waarschijnlijk geen garantie meer op de fiets. 

 

Loopfiets volwassenen huren

Als u tijdelijk een loopfiets wilt of het eens wilt uitproberen voordat u tot aanschaf over gaat, dan is huren een goede optie. Huren kan o.a. bij seniorenloopfiets.nl. Op de betreffende site vindt u de actuele prijzen voor het huren van een loopfiets.

 

Onverwachte bijkomende kosten

Bij een eenvoudig model zult u niet snel voor onverwachte kosten komen te staan. Als u een elektrisch model kiest, dan moet u rekening houden met een accu die eens in de zoveel tijd vervangen moet worden.

 

Vergoeding loopfiets volwassenen

 

In sommige gevallen ontvangt u een vergoeding voor uw loopfiets vanuit uw zorgverzekeraar of vanuit de WMO subsidie. Dit hangt af van uw situatie en verschilt per gemeente. Lees hierover meer in ons blog over vergoedingen voor hulpmiddelen en vraag ernaar bij uw huisarts.

 

Loopfiets voor volwassenen: wat is het en wat is de beste keuze?

Waar kan ik een loopfiets voor volwassenen kopen?

 

De loopfietsen zijn te koop bij verschillende dealers in Nederland. Daarnaast kunt u ze ook online bij diverse webshops kopen waaronder de betrouwbare webshop van Medipoint.

 

NRG Bike

Vind hier een dealer bij u in de buurt

 

van Raam Loopfiets

Vind hier een dealer bij u in de buurt

 

Sitgo

Vind hier een dealer bij u in de buurt

 

Alinker

Stationsplein 14
3818 LE AMERSFOORT
www.vierfiets.nl
Contact: Sjoukje Ziel
Tel.: 06 52 68 55 70

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Loopfiets voor volwassenen: wat is het en wat is de beste keuze?