De Wonderpan, kent u hem nog?

Onderwerp: Keuken
Laatst geupdate: 2 juni 2022
Peter Boer

Weleens van de wonderpan gehoord? Misschien had uw moeder er wel één. En stond u als kind met het water in de mond te wachten tot de heerlijk ruikende cake of kruidkoek klaar was. Tot in de jaren zestig werd de wonderpan veel gebruikt in de keuken. Bijna ieder huishouden had zo’n pan, waarmee je de lekkerste dingen kon bakken. Gewoon op het fornuis, de inductiekookplaat of op een petroleumstel.

 

In dit artikel

 • Wat is een wonderpan?
 • Hoe werkt een wonderpan?
 • Een gloednieuwe wonderpan van Nederlandse bodem
 • Win een gratis wonderpan!

Wat is een wonderpan?

 

De wonderpan is een soort mini-oven, waarin u alles kunt doen wat u normaal in een oven doet. Zo bakt u heerlijke cake, (hartige) taart en brood op een fornuis.

 

Wat zijn de voordelen van de wonderpan?

 • Cake, taart en brood bakken zonder oven
 • Op vakantie? Bak zelf glutenvrij, overal en altijd!
 • Ook voor ovenschotels, quiches en afbakken van broodjes
 • Geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie en houtkachel
 • Eenvoudig in gebruik en zuinig met energie
 • Bakt nooit aan, gemakkelijk schoon te maken
 • Groot formaat: diameter binnenpan 26cm
 • Onverwoestbaar

 

Een oude wonderpan advertentie

Hoe werkt een wonderpan?

 

Het principe van de wonderpan is heel eenvoudig. De bodemplaat wordt verwarmd. De warmte stijgt op door het gat in het midden en verlaat de pan weer via de ventilatiegaten. Daardoor wordt de warmte heel gelijkmatig verdeeld, zodat het baksel overal goed gaar wordt.

 

Een normale oven moet eerst voorverwarmd worden en daarna op een vrij hoge temperatuur worden gehouden. Bij de wonderpan is de bakvorm de oven zelf. De temperatuur in de pan is ook veel lager. Dat kost veel minder energie en het baksel kan niet verbranden. 

De Wonderpan, kent u hem nog?
De wonderpan met glazen deksel.

Een gloednieuwe wonderpan van Nederlandse bodem

 

Toen de oven gemeengoed werd, verdween de pan langzamerhand uit het zicht. In Nederland werden ze heel lang niet meer gemaakt, maar door particulier initiatief wordt vanaf 2013 de pan weer in Nederland geproduceerd. Dubbelwandig en van onverwoestbaar aluminium. De nieuwe wonderpan 2.0 is geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook de inductie kookplaat en een petroleumstel.

 

Teunie Luijk

In 2020 nam Teunie Luijk, bekend van de website eenvoudigleven.nl, de verkoop van de wonderpan over. Zij was ook degene die de pan in 2013 opnieuw onder de aandacht bracht. Op Marktplaats kocht ze een oude pan en ging daarmee aan het experimenteren. Met resultaat! Dat bracht een zakenman op het idee de wonderpan weer nieuw te laten produceren. Sinds kort heeft Teunie de productie en de verkoop van de nieuwe pan onder haar hoede. En natuurlijk levert ze er de heerlijkste recepten bij. Er zijn twee leuke boekjes met elk zo’n veertig recepten.

Bekijk de wonderpan en de receptenboekjes op dewonderpan.nl.

De Wonderpan, kent u hem nog?
Heerlijke cake gebakken in de wonderpan!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

De Wonderpan, kent u hem nog?