45 km Auto | Brommobiel keuzehulp: voorkom miskoop - 2022

45 km auto kopen: Lees onze keuzehulp

Onderwerp: Keuzehulp, Mobiliteit, Verkeer
11 maart 2021
Carmen van Andel

Gaat u een 45 km auto of brommobiel kopen? Dan is het verstandig om u goed te informeren. In onze onafhankelijke keuzehulp leest u alles wat u moet weten om een miskoop te voorkomen.

 

Zo beantwoorden we vragen als Welke modellen zijn er en hoeveel kosten die? Hoeveel kost een 45 km occasion? Welke 45 km auto’s zijn elektrisch? Waar mag u rijden en parkeren?

 

Dat heeft geleid tot een uitgebreid onderzoek: De Complete 45 km auto Keuzehulp! 

 

Overzicht van de keuzehulp:

 

 • Wat is een 45 km auto?
 • Wanneer een 45 km auto kopen?
 • Overstappen van de auto naar een brommobiel
 • Welk rijbewijs heeft u nodig voor een 45 km auto?

 • Waar moet u op letten als u een 45 km auto gaat kopen?

 • Belangrijke punten en opties om rekening mee te houden bij een brommobiel

 • Ervaringen van dhr. Kolkwijk

 • Wat kost een 45 km auto?

 • Vind de beste brommobiel deal!

 • Overzicht 45 km auto’s 2021

Wat is een 45 km auto?

 

Een 45 km auto is een miniauto voor twee personen die mag rijden op de weg en die niet harder mag dan 45 km per uur. Met andere woorden: een brommobiel.

Wanneer een 45 km auto kopen?

 

Een brommobiel zorgt ervoor dat u uw vrijheid en mobiliteit kan blijven behouden. Bijvoorbeeld ook als u niet bent geslaagd voor de medische keuring voor het autorijbewijs. Een 45 km auto wordt dan ook vaak gekocht als vervanging van de auto. 

 

De overstap van een auto naar een brommobiel is een grote beslissing. Het is ook begrijpelijk dat als u al jaren en jaren autorijdt u er liever geen afstand van wil doen. Een auto is om te beginnen niet alleen handig. Bovendien staat een auto voor vrijheid, onafhankelijkheid. Tot slot, geeft een auto u de kans om te gaan en staan waar u wilt.

 

Wacht niet te lang met de overstap naar een brommobiel

Maar, als autorijden langzaam maar zeker steeds moeilijker wordt, wat dan? Niet alleen wordt de auto steeds minder, of zelfs helemaal niet meer gebruikt. Maar ook wordt de drempel om de weg op te gaan steeds hoger. Daarom adviseren wij: wacht niet te lang als u de overstap overweegt! En twijfelt u? Doe dan gewoon eens een vrijblijvende proefrit bij een van de erkende dealers onderaan dit artikel. Kortom, uitproberen is altijd goed en u wordt vast verrast door het gevoel en het uiterlijk van de brommobiel. 

 

Het beste is om een brommobiel aan te schaffen als autorijden nog prima gaat of direct nadat het niet meer mag. Voordat u het weet zult u net zo gehecht zijn aan uw 45 km auto als dat u aan uw auto was!

 

Om u te helpen, hebben wij hieronder een aantal dingen opgeschreven om rekening mee te houden als u wilt overstappen. 

 

Weten wat voor u de beste 45 km auto deal is? Vraag offertes aan en vergelijk

Moderne 45 km auto’s en brommobielen lijken sterk op gewone auto’s. Dit is de Aixam Crossover.

Overstappen van de auto naar een brommobiel

 

Als u overweegt om over te stappen van uw auto naar een 45 km auto, dan zijn dit de dingen om rekening mee te houden.

 1. Een brommobiel is kleiner, lichter, schakelt automatisch en mag maximaal 45 km/uur.
 2. Een brommobiel heeft maximaal twee zitplaatsen, maar door het ontbreken van de achterbank is er wel zeer veel bagageruimte.
 3. Stap op tijd over. Ook al lijkt het misschien een stap terug, doe het tijdig, zodat u voldoende vertrouwen heeft om aan uw nieuwe vervoersmiddel te wennen!
 4. Er zijn diverse bedrijven die (begeleide) proefritten aanbieden voor het rijden in een brommobiel. Mocht u twijfelen dan is dit een mooie kans.

Nog niet toe aan een 45 km auto? Bekijk ons artikel met 10 betaalbare auto’s met hoge instap!

Welk rijbewijs heeft u nodig voor een 45 km auto?

 

‘Kan ik een 45 km auto rijden zonder rijbewijs B?’ is een vraag die we vaak krijgen. Het antwoord is simpel: dat kan! Met een bromfietsrijbewijs (AM) mag u al een 45 km auto besturen. Een (medische) verklaring van geschiktheid is ook niet nodig. Als u door omstandigheden uw rijbewijs B kwijtraakt, blijft u wel in het bezit van het bromfietsrijbewijs, maar daar moet u wel een paar stappen voor ondernemen!

Waar moet u op letten als u een 45 km auto gaat kopen?

 

Brommobielen lijken tegenwoordig net op auto’s. Dit betekent dat er tientallen modellen en opties zijn. Bij elke brommobiel is in het ontwerp rekening gehouden met een verminderde mobiliteit.

 

Standaard opties brommobiel:

 • Automaat
 • Stuurbekrachtiging
 • Elektrische ramen
 • Airco
 • Radio

Belangrijke punten en opties om rekening mee te houden bij een brommobiel

 

Gaat u een brommobiel kopen? Denk dan na over de volgende zaken:

 

Brandstof

De meeste brommobielen rijden op benzine of diesel. Er zijn echter ook steeds meer elektrische modellen beschikbaar. 

 

De prijs voor een brommobiel met een diesel- of benzinemotor is in de aanschaf vaak lager, maar in tegenstelling tot een elektrische uitvoering zijn de verbruikskosten hoger. 

 

Aan de andere kant heeft een elektrische 45 km auto een bereik van maximaal 100 km, de actieradius van een brandstofmotor is veel groter. Zie ter illustratie de tabel hieronder voor een overzicht.

 

Elektrische brommobiel

Heeft u een voorkeur voor een elektrische brommobiel? Zorg er dan voor dat u hem wel bij uw huis kunt opladen. 

 

Actieradius

Er zit nogal wat verschil in de afstand die u met een volle tank of accu kunt rijden. Als u lange afstanden wilt rijden met uw brommobiel, laat u dan goed informeren over de actieradius. Bij elektrische auto’s kan de werkelijke actieradius namelijk flink afwijken van de opgegeven maximale actieradius. Dit heeft ook te maken met bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Bij goed weer is deze namelijk een stuk beter dan daarentegen bij koud weer.

 

Formaat

Er bestaan brommobielen in veel soorten en maten. Van heel erg klein tot bijna zo groot als een normale auto. Hoeveel ruimte heeft u om te parkeren en waar voelt u zich het prettigst bij? Houd ook vooral rekening met de instaphoogte als u moeite heeft met in- en uitstappen. Er zijn ook bij 45 km auto’s namelijk modellen met een extra hoge instap, zoals de crossover van Aixam.

 

Laadruimte

Hoe groot is de achterdeur en de kofferruimte van de brommobiel? Is het daarnaast mogelijk een rollator in te laden en mee te nemen?

 

Luxe

Van speciale meerkleurige lak en lichtmetalen velgen tot een compleet multimedia- en parkeersysteem, alles is mogelijk in een 45 km auto. Net wat voor u belangrijk is.

45 km auto of brommobiel interieur
Het interieur van een 45 km auto of brommobiel doet niet onder voor een normale auto

Ervaringen van dhr. Kolkwijk

 

Een van onze lezers, dhr Kolkwijk heeft onlangs een 45 km auto aangeschaft en verteld ons over zijn ervaringen. Hoe rijdt dat nu? Welke opties heeft zo’n auto? Waarom heeft hij er een gekocht? Kijk snel voor het antwoord!

 

Wat kost een 45 km auto?

 

Een 45 km auto kost tweedehands ca. € 6.000 tot 8.000,-. Nieuwprijzen beginnen bij €9.500,-.

 

Nieuw of occasion: brommobiel

Het is belangrijk om te bepalen of u wilt gaan voor een nieuwe 45 km auto of een occasion. Een nieuwe brommobiel is natuurlijk heerlijk, maar een mooie occasion kan net zo veilig en wat voordeliger zijn. Er zijn diverse aanbieders van zowel nieuwe als tweedehands brommobielen. Lees tips voor het kopen van een 45 km auto occasion.

 

Kopen of (private) leasen

Als u nog niet weet of u wel definitief over wilt gaan tot de aanschaf van een 45 km auto is huur of lease wellicht een optie. Er zijn diverse aanbieders die het rijden van een brommobiel op een laagdrempelige wijze mogelijk maken. Let wel op het soort contract en de voorwaarden die gesteld worden.

 

Wilt u weten bij wie u een veilige brommobiel kunt leasen of huren? Kijk dan naar het overzicht van betrouwbare leveranciers onderaan deze pagina. Bij al deze leveranciers kunt u leasecontracten afsluiten.

Brommobiel verzekering?

Omdat 45 km auto’s onder de brommers vallen, is het verplicht er een brommobiel verzekering voor af te sluiten, dat lijkt veel op een autoverzekering. U bent verplicht om minimaal een WA-verzekering te nemen. Uiteraard kunt u ook kiezen voor beperkt casco of volledig casco. 

 

Overige bijkomende kosten?

Goed om te weten is dat u voor een brommobiel geen wegenbelasting hoeft te betalen. Dat scheelt weer! Denk verder natuurlijk wel aan uw brandstof kosten en kosten voor een periodieke onderhoudsbeurt. Die onderhoudsbeurten moeten plaatsvinden tussen de 2500 en 5000 km, afhankelijk van wat de fabrikant aangeeft. 

De gemiddelde kosten van een 45 km auto hangen uiteraard af van hoeveel brandstof u gebruikt en hoeveel schadevrije jaren u heeft. Dit is een indicatie.

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij dat onze partners contact met u opnemen om u te informeren over de mogelijkheden. 

 

✔️ Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners

✔️ Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

✔️ Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

Overzicht 45 km auto’s 2021

 

Aantal personen Breedte Brandstof Actieradius Nieuwprijs vanaf Tweedehands vanaf ongeveer
Aixam Miniauto access 2 150 cm Diesel 500 km €9499,- €8450,- Oudere modellen vanaf €6950,-
Aixam Crossover 2 150 cm Diesel 500 km €14.499 €12.950 
Aixam City Pack 2 150 cm Diesel 500 km € 11.699,- € 8.000,-
Oudere modellen vanaf
€ 4.000,-
Aixam E-City Pack 2 150 cm Elektrisch 130 km € 13.999,- €8950,-
Biró Urban 2 150 cm Elektrisch 100 km € 14.995,- €9000,- 
Ligier JS 50 C Sport Young 2 156 cm Diesel 550 km € 12.995,-
Microcar Dué 6 Plus 2 150 cm Diesel 500 km € 9.995,- € 6.500,-
Oudere modellen vanaf
€ 3.500,-
Microcar M.GO 6 plus 2 150 cm Diesel 500 km € 10.995,- € 6.500,-
Oudere modellen vanaf
€ 3.500,-
Renault Twizy 45 2 (achter elkaar) 138 cm Elektrisch 100 km € 12.490 € 11.490,- Oudere modellen vanaf €4245,-

 

 

 

 

Aixam Miniauto Access

 

 

 

Aixam Crossover

 

 

Aixam City Pack

 

 

 

Aixam E-City pack

Biró Urban

Ligier JS 50 C Sport Young

Microcar Dué 6 Plus

 

 

Microcar M.GO 6 plus

Renault Twizy 45

 

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.