De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Onderwerp: Mobiliteit, Keuzehulp, Verkeer
Laatst geupdate: 12 december 2022
Carmen van Andel

Gaat u een 45 km auto of brommobiel kopen?  In onze onafhankelijke keuzehulp leest u alles wat u wilt en moet weten over dit handige vervoersmiddel.

 

We kijken wat de belangrijkste zaken zijn om op te letten bij aanschaf, wat de prijzen zijn van de verschillende opties en delen ervaringen van anderen. Deze keuzehulp gaat u helpen bij het maken van de juiste keuze!

 

Wat is een 45 km auto (of brommobiel)?

 

Een 45 km auto is een kleine auto voor twee personen die mag rijden op de weg en die niet harder mag dan 45 km per uur. Deze voertuigen worden ook brommobiel genoemd. Let op, een gehandicapten auto of Canta is echt wat anders. Hier geldt namelijk een andere regelgeving voor.

 

Verschil 45 km auto en gehandicaptenvoertuig (ook Canta genoemd)

 

Vaak worden 45 km auto’s (of brommobiel) en gehandicaptenvoertuigen (ook de termen Canta of invalide auto worden vaak gebruikt) op een hoop gegooid. Dit is echter niet correct. Er zitten wel degelijk verschillende in deze voertuigen en in hun regelgeving. We zetten het voor u op een rij.

 

45 km auto (brommobiel)

Gehandicaptenvoertuig (invalide auto)

Maximum snelheid 45 km 45 km
Leeftijd Vanaf 16 jaar Vanaf 16 jaar
Rijbewijs AM of B Geen
Personen 2 personen 3 personen
Toegang Rijdt op de weg, mag niet op de autoweg en snelweg Rijdt op de voetgangerspaden, fietspaden en op de weg, mag niet op de autoweg en snelweg
Parkeren Op parkeervakken voor de auto Op de stoep en in een parkeervak voor de auto
Brandstof Diesel of elektrisch Benzine of elektrisch
Breedte Maximaal 150 cm Maximaal 110 cm
Foto De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info Gehandicaptenvoertuig

De overstap van auto naar brommobiel

 

Als u overweegt om over te stappen van uw auto naar een 45 km auto, dan zijn dit de dingen om rekening mee te houden.

 1. Een brommobiel is kleiner, lichter, schakelt automatisch en mag maximaal 45 km/uur.
 2. Een brommobiel heeft maximaal twee zitplaatsen, maar door het ontbreken van de achterbank is er wel zeer veel bagageruimte.
 3. Stap op tijd over. Ook al lijkt het misschien een stap terug, doe het tijdig, zodat u voldoende vertrouwen heeft om aan uw nieuwe vervoersmiddel te wennen!
 4. Er zijn diverse bedrijven die (begeleide) proefritten aanbieden voor het rijden in een brommobiel. Mocht u twijfelen dan is dit een mooie kans.

 

Wacht niet te lang met de overstap naar een brommobiel

Wanneer u merkt dat auto rijden niet prettig meer voelt is het verstandig om niet te lang te wachten met een overstap naar een 45 km auto.  Dat voorkomt dat de drempel om de weg op te gaan steeds hoger wordt voor u. En twijfelt u? Doe dan gewoon eens een vrijblijvende proefrit bij een van de erkende dealers. 

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info
Moderne 45 km auto’s en brommobielen lijken sterk op gewone auto’s. Dit is de Aixam Crossover.

Nog niet toe aan een 45 km auto? Bekijk ons artikel met 10 betaalbare auto’s met hoge instap!

Welk rijbewijs heeft u nodig voor een 45 km auto?

 

‘Kan ik een 45 km auto rijden zonder rijbewijs B?’ is een vraag die we vaak krijgen. Het antwoord is simpel: dat kan! Met een bromfietsrijbewijs (AM) mag u een 45 km auto besturen. Een (medische) verklaring van geschiktheid is ook niet nodig.

Dus heeft u nog helemaal geen rijbewijs dient u wel eerst het bromfietsexamen (theorie) af te leggen en vervolgens een praktijkexamen voor de brommobiel. 

 

 

Heeft u auto- of motorrijbewijs (B of A)? Dan mag u automatisch ook in een brommobiel rijden.

Bent u afgekeurd voor het autorijbewijs? Dan kunt u uw autorijbewijs omzetten naar een bromfietsrijbewijs (AM). U hoeft in dit geval geen bromfietsexamen te doen. Vanaf het moment dat uw rijbewijs B is omgezet naar een brommerrijbewijs, mag u geen auto meer rijden.

De verkeersregels voor de 45 km auto

 

Voor de 45 km auto gelden de volgende regels en bepalingen:

 • Maximum leeggewicht van 420 kg
 • Maximum snelheid van 45 km per uur
 • Voor dieselmotoren geldt een maximum vermogen van 6 kW, dat is 8,2 pk
 • Voor benzinemotoren geldt een maximum cilinderinhoud van 50 cc, dit is niet zoveel: daarom lopen de meeste brommobielen op diesel of elektriciteit
 • Voor het besturen is een brommobielrijbewijs (AM) verplicht
 • Mag rijden op de weg, alleen niet op de autoweg en niet op de snelweg
 • Verkeersregels voor personenauto’s gelden ook voor brommobielbestuurders
 • Aan de achterzijde van het voertuig moet een 45 km-sticker of -bord zijn bevestigd
 • Moet parkeren op parkeervakken voor auto’s
 • Als de carrosserie open is en er geen gordel aanwezig is, bent u verplicht een helm te dragen
 • U hoeft geen wegenbelasting te betalen
 • Een WA-verzekering is verplicht

Waar moet u op letten als u een 45 km auto gaat kopen?

 

Brommobielen lijken tegenwoordig net op auto’s. Er zijn tientallen modellen en heel veel opties om uit te kiezen. Bij elke brommobiel is in het ontwerp rekening gehouden met een verminderde mobiliteit.

 

Standaard opties brommobiel:

 • Automaat
 • Stuurbekrachtiging
 • Elektrische ramen
 • Airco
 • Radio

Brandstof

De meeste brommobielen rijden op diesel. Er zijn echter ook steeds meer elektrische modellen beschikbaar. 

 

De prijs voor een brommobiel met een dieselmotor is in de aanschaf vaak lager, maar in tegenstelling tot een elektrische uitvoering zijn de verbruikskosten hoger. 

 

Aan de andere kant heeft een elektrische 45 km auto een bereik van maximaal 100 km (in de praktijk is dit vaak een stuk minder), de actieradius van een dieselmotor is veel groter. 

 

45 km auto elektrisch

Heeft u een voorkeur voor een elektrische brommobiel? Tegenwoordig is er een ruimte keuze uit modellen. Elektrisch rijden biedt veel voordelen. Het is minder schadelijk voor het milieu en het rijdt veel stiller. Let wel op de actieradius, deze kan in de praktijk tegenvallen. Meer info hierover leest u hieronder.  Zorg er in ieder geval voor dat u de brommobiel bij u thuis kunt opladen. Als u dan geen lange ritten verwacht te gaan maken dan zal een elektrische 45 km auto in veel gevallen voldoen.

 

Actieradius

Er zit nogal wat verschil in de afstand die u met een volle tank of accu kunt rijden. Als u lange afstanden wilt rijden met uw brommobiel, dan is een dieselmotor waarschijnlijk de betere keuze voor u. Gemiddeld genomen is de werkelijke actieradius bij elektrische brommobielen tussen de 50-75 km. Bij dieselmotoren ligt dit op zo’n 450 km. Een flink verschil dus.

Bij elektrische auto’s kan de werkelijke actieradius flink afwijken van de opgegeven maximale actieradius. Dit heeft ook te maken met bijvoorbeeld de weersomstandigheden. Bij goed weer is deze namelijk een stuk beter dan bij koud weer.

 

Formaat

Er bestaan brommobielen in veel soorten en maten. Van heel erg klein tot bijna zo groot als een normale auto. Hoeveel ruimte heeft u om te parkeren en waar voelt u zich het prettigst bij? Houd ook vooral rekening met de instaphoogte als u moeite heeft met in- en uitstappen. Er zijn ook bij 45 km auto’s namelijk modellen met een extra hoge instap, zoals de crossover van Aixam.

 

Laadruimte

Hoe groot is de achterdeur en de kofferruimte van de brommobiel? En is er een tildrempel? Is het daarnaast mogelijk een rollator in te laden en mee te nemen? Dit zijn belangrijke vragen om mee te nemen in uw afweging.

 

Luxe

Van speciale meerkleurige lak en lichtmetalen velgen tot een compleet multimedia- en parkeersysteem, er is veel mogelijk in een 45 km auto. Bepaal hierin dus wat voor u belangrijk is en de meerprijs waard is.

45 km auto of brommobiel interieur
Het interieur van een 45 km auto of brommobiel doet niet onder voor een normale auto

Ervaringen van dhr. Kolkwijk

 

Een van onze lezers, dhr Kolkwijk heeft onlangs een 45 km auto aangeschaft en verteld ons over zijn ervaringen. Hoe rijdt dat nu? Welke opties heeft zo’n auto? Waarom heeft hij er een gekocht? Kijk snel voor het antwoord!

 

Wat kost een 45 km auto?

 

De prijzen van een tweedehands 45 km auto beginnen bij € 4.000 en lopen op tot 14.000,-. Nieuwprijzen beginnen bij € 9.500.

 

Nieuw of occasion: brommobiel

Het is belangrijk om te bepalen of u wilt gaan voor een nieuwe 45 km auto of een occasion. Een nieuwe brommobiel is natuurlijk heerlijk, maar een mooie occasion kan net zo veilig en een stuk voordeliger zijn. Er zijn diverse aanbieders van zowel nieuwe als tweedehands brommobielen. Lees tips voor het kopen van een 45 km auto occasion.

 

Kopen of (private) leasen

Als u nog niet weet of u wel definitief over wilt gaan tot de aanschaf van een 45 km auto is huur of lease wellicht een optie. Er zijn diverse aanbieders die het rijden van een brommobiel middels lease mogelijk maken. Let wel op het soort contract en de voorwaarden die gesteld worden. De prijzen kunnen namelijk behoorlijk hoog zijn.

Brommobiel verzekering?

Omdat 45 km auto’s onder de brommers vallen, is het verplicht er een brommobiel verzekering voor af te sluiten, dat lijkt veel op een autoverzekering. U bent verplicht om minimaal een WA-verzekering te nemen. Uiteraard kunt u ook kiezen voor beperkt casco of volledig casco. Een goed vergelijk maken is hierbij aan te raden gezien de prijzen enorm kunnen verschillen.

 

Overige bijkomende kosten?

Goed om te weten is dat u voor een brommobiel geen wegenbelasting hoeft te betalen. Dat scheelt weer! Denk verder natuurlijk wel aan uw brandstof kosten en kosten voor een periodieke onderhoudsbeurt. Die onderhoudsbeurten moeten plaatsvinden tussen de 2500 en 5000 km, afhankelijk van wat de fabrikant aangeeft. 

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info
De gemiddelde kosten van een 45 km auto hangen uiteraard af van hoeveel brandstof u gebruikt en hoeveel schadevrije jaren u heeft. Dit is een indicatie.

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij dat onze partners contact met u opnemen om u te informeren over de mogelijkheden. 

 

✔️ Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners (maximaal 3)

✔️ Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

✔️ Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

45 km auto merken en modellen in 2022

We hebben voor u een overzicht gemaakt van alle gangbare brommobiel merken en typen die momenteel in Nederland leverbaar zijn. Mist u een model? We horen het graag!

Merk en model Breedte / Lengte Brandstof Actieradius Nieuwprijs v.a. Occasions v.a.

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Aixam Miniauto

150 cm / 276 cm

Diesel

500 km € 9.999 Geen aanbod

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Aixam Coupé

150 cm / 300 cm

Diesel

Elektrisch

500 km
90 km
€ 14.949
€ 14.999
€ 7.950
€ 10.950

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Aixam Crossover

150 cm / 299 cm

Diesel

Elektrisch

500 km
90 km
€ 14.249
€ 19.649
€ 7.950
Geen aanbod

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Aixam City 

150 cm / 276 cm

Diesel

Elektrisch

500 km
90 km
€ 11.999
€ 14.999
€ 4.950
€ 13.295

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Biró Urban

103 cm / 174 cm Elektrisch 100 km € 14.995 € 6.900

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Chatenet CH40

149 cm / 298 cm Diesel n.b. € 12.795 € 9.950

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Chatenet CH46

149 cm / 297 cm Diesel n.b. € 13.795 € 12.750

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Casalini M20

150 cm / 300 cm Diesel 540 km € 16.650  

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Ligier JS 50

150 cm / 285 cm Diesel 550 km € 12.795 € 8.950

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Ligier JS 60

150 cm / 299 cm Diesel 550 km € 17.495 € 15.950

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info 

Microcar Dué6 

150 cm / 287 cm Diesel 500 km € 9.995 € 4.995

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Microcar MGO6 

150 cm / 295 cm Diesel 500 km € 10.995 € 4.995

Opel Rocks-e

Opel Rocks-e

139 cm / 241 cm Elektrisch 75 km € 8.499 Nog niet beschikbaar

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Renault Twizy 45

138 cm / 234 cm Elektrisch 100 km € 12.490 €4.245
Bronnen

Rijksoverheid

ANWB

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

De 45 km Auto Koopgids: Alle onafhankelijke info

Vergelijk & bespaar

 

Wilt u graag prijzen vergelijken van 45 km auto’s? Vul dan hieronder uw gegevens in.

 

Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met max. 3 geselecteerde partners

Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze