Wat is Tai Chi? Met oefeningen voor beginners

Wat is Tai Chi? Met oefeningen voor beginners

Onderwerp: Vitaal, Activiteiten
Laatst geupdate: 24 april 2023
Mareen

Tai Chi wordt steeds populairder. Maar wat is het precies en hoe kunt u beginnen? In dit artikel vertellen wij u er alles over. Veel leesplezier!

 

Wat is Tai Chi?

 

Tai Chi is van oorsprong een Chinese vechtkunst. Hierbij worden ontspannings- en gezondheidstechnieken gecombineerd. Oefeningen die hierbij horen zijn bijvoorbeeld soepelheids- en ademhalingsoefeningen, meditatieve trainingen en aanvals- en verdedigingstechnieken. Tai Chi wordt om de volgende redenen beoefend:

 

  • Gezondheidsbevordering
  • Zelfverdediging
  • Uitschakelen van een opponent
Wat is Tai Chi? Met oefeningen voor beginners

Goed voor de gezondheid

 

Tai Chi is goed voor de gezondheid van zowel het lichaam als de geest. Tijdens het uitoefenen van deze vechtkunst activeert u vooral diepliggende spieren. Hiermee kunt u bijvoorbeeld klachten rond uw wervelkolom voorkomen of verlichten. De oefeningen, die u vooral staand doet, zijn soepel en langzaam. Hierdoor kunt u uw mobiliteit verbeteren en uw lichaam sterker maken.

 

Ook is Tai Chi een goede concentratietraining. U moet namelijk uw boven- en onderlichaam goed kunnen coördineren en uw focus niet verliezen.

 

Daarnaast is het beoefenen van Tai Chi bijna meditatief. Een goede sport om stress tegen te gaan dus. Een laag stresslevel zorgt er weer voor dat u beter kunt slapen. Kortom: Tai Chi is zeker het proberen waard.

 

De nadruk op innerlijke beleving en ontwikkeling

Bij Tai Chi ligt de nadruk op de innerlijke beleving en ontwikkeling. Het is de kunst om tijdens het beoefenen van Tai Chi de aandacht te verbinden met het lichaam in de bewegingen. Hierdoor ontspant u, maar u wekt tegelijkertijd ook energie op.

Wat is Tai Chi? Met oefeningen voor beginners
Van Tai Chi krijgt u goede balans.

Tai Chi als vechtsport

 

Zoals eerder gezegd, is Tai Chi een Chinese vechtkunst. De bewegingen worden langzaam en gecontroleerd uitgevoerd. Dit om de tegenstander met precisie te verslaan. Echter wordt er bij Tai Chi niet écht gevochten. In tegenstelling tot judo, boksen en vergelijkbare sporten, wordt er tijdens Tai Chi niet tegen een echte tegenstander gevochten. Daarom wordt Tai Chi ook wel een innerlijke krijgskunst genoemd.

Tai Chi in Nederland

 

Tai Chi wordt eigenlijk over de hele wereld uitgeoefend en is vooral populair onder senioren. Zoals in onderstaande video wordt benadrukt, is Tai Chi erg goed voor uw gezondheid. Door de rustige bewegingen en het bewust bezig zijn met uw ademhaling blijft u in een goede conditie. Uw lichaam komt op gang en dit is goed voor uw doorbloeding. Twijfelt u nog om aan Tai Chi te beginnen? Bekijk dan eens naar onderstaande video. Wellicht wordt u geïnspireerd door de positieve verhalen die u in de video kunt zien.

 

 

Heeft u geen interesse in Tai Chi maar wilt u wel meer bewegen? In ons andere artikel leggen wij uit waarom bewegen voor ouderen belangrijk is. Ook vindt u hier een aantal oefeningen die u kunt doen.

Tai Chi oefeningen voor ouderen

 

Tai Chi kan door iedereen beoefend worden, maar het is een lastige sport. U zult dus veel geduld moeten hebben en veel moeten oefenen om beter te worden.

 

Vindt u het lastig zelf te beginnen met Tai Chi? Dan kunt u kijken of er bij u in de buurt lessen worden aangeboden. Naast dat u kunt deelnemen aan de lessen, kunt u uiteraard ook zelf oefenen. Elke dag een paar minuten oefenen zullen u al helpen een stuk beter te worden.

 

Weet u niet waar u moet beginnen? Bekijk dan eens onderstaande video.

 

 

Tijdens het bekijken van deze video kunt u meedoen met de oefeningen. Vindt u deze oefeningen te makkelijk, of juist te ingewikkeld? Dan kunt u zelf ook op internet zoeken naar oefeningen en video’s. Zo kunt u oefenen op uw niveau. Misschien vindt u tijdens het uitoefenen van Tai Chi wel uw ikigai.

Wat is Tai Chi? Met oefeningen voor beginners

Tai Chi muziek

Omdat Tai Chi een rustige sport is waarbij het gaat om de bewegingen en ademhaling, worden de lessen vaak begeleid door rustgevende muziek. Bent u op zoek naar muziek die u kunt luisteren tijdens het uitoefenen van Tai Chi? Op Youtube staan veel goede video’s die u hiervoor kunt gebruiken.

 

Tai Chi zwaard

Tijdens het uitoefenen van Tai Chi wordt soms ook gebruikt gemaakt van een Tai Chi zwaard. Dit is een relatief smal zwaard met aan beide kanten een snede. In de handen van een getrainde Tai Chi vechter kan dit zwaard zeer gevaarlijk zijn. Het zwaard wordt gezien als een wapen om zowel lichamelijk als geestelijk op een hoger niveau te komen.

 

Conclusie

 

Wij hopen dat u na het lezen van dit artikel enthousiast bent geworden over Tai Chi! Het uitoefenen van deze Chinese vechtkunst kan u namelijk veel positiviteit opleveren. Is Tai Chi toch niets voor u maar wilt u wel lekker bezig zijn? Laat u inspireren door ons artikel over het zoeken naar een nieuwe hobby.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Wat is Tai Chi? Met oefeningen voor beginners