Kleurboek voor volwassenen: 3x hoe ze mij helpen

Onderwerp: Vermaak, Vrije tijd
1 oktober 2021
Inge van Andel

Kleurboeken voor volwassenen, al jaren gebruik ik ze met plezier. Als echte huismus zit ik graag lekker met een dekentje en een kop thee op de bank als het koud is. Of bijvoorbeeld heerlijk in de zon in de tuin! Ideale momenten om er even een kleurboek bij te pakken.

 

Nu vroeg de redactie van Langer Thuis in Huis mij om iets te schrijven over waarom ik nou zo gek ben op die boeken en daar heb ik een paar goede redenen voor. Neem ze eens door, wie weet is het iets voor u. Ik kan het in ieder geval van harte aanraden!

Wat is een kleurboek voor volwassenen?

 

Een volwassenen kleurboek is precies wat de titel doet vermoeden: een kleurboek voor volwassenen. Het is een verzameling mooie platen om in te kleuren hoe u maar wilt. Want, volwassenen kleuren ook. Er zijn boeken met volledige platen per pagina, maar ook met pagina’s vol interessante patronen en fantasierijke verzinsels waar u uw eigen draai aan kunt geven.

kleurboek voor volwassenen
Deze mandala heb ik ingekleurd met stift en potlood.

Reden 1: kalmerend

 

Zelf ben ik gek op de boeken omdat het kleuren erin me volledig tot rust brengt. Afhankelijk van waar ik zin in heb, kies ik voor een plaat, een mandala of een patroon. Dan pak ik gewoon een kleur die ik mooi vind en begin ik! Vakje voor vakje de hele pagina opvullen met de kleuren die ik het mooist vind, het is voor mij een vorm van meditatie. Hoofd leeg, kleurplaat vol. Op momenten van stress of rusteloosheid is het kleuren voor mij een enorme ontspanning.

 

Andersom werkt het natuurlijk ook! Wanneer u bijvoorbeeld niet zo veel te doen heeft, of niet zo mobiel bent en veel alleen. Met het kleuren vliegt de tijd voorbij, omdat u er helemaal in op kunt gaan. U zet tegelijkertijd uw hersenen aan het werk, want u denkt toch na over uw kleurgebruik, eventueel schaduwen verwerken, texturen toepassen of juist niet? Braintraining!

 

Natuurlijk kan het zijn dat sommige platen wat te lastig zijn voor iemand. Iemand met een mindere fijne motoriek, zal denken dat het lastig kan zijn om sommige zeer gedetailleerde mandala’s of patronen in te kleuren. Gelukkig zijn er zoveel verschillende platen, dat er voor iedereen wat bij zit! En wie zegt dat het de bedoeling is dat élk vakje een andere kleur krijgt? Alles paars? Ook top!

Reden 2: even geen scherm

 

Heerlijk om even niet iets te lezen of naar een scherm te kijken. Mijn ogen zijn me daar zeker dankbaar voor. Tegenwoordig zitten we allemaal zo aan onze smartphone gekluisterd, dat het een verademing kan zijn om even met iets totaal anders bezig te zijn. Vooral in de avond is het slim om het scherm weg te leggen en uw ogen alvast wat rust te gunnen. Dan pak ik er graag wat kleur en een mooi patroon bij. Snel in slaap vallen gegarandeerd!

Kleurboek voor volwassenen Basford
Een nog lege kleurplaat uit een van de boeken van Johanna Basford. Hoe zou u hem inkleuren?

Reden 3: buiten de lijntjes

 

Veel mensen denken al snel dat het allemaal ‘mooi’ moet zijn. Het mag niet buiten de lijntjes en de kleuren mogen vooral niet vloeken. Onzin! Dat is juist het mooie van kleurboeken. Lekker uw eigen ding doen, want alles mag en alles kan. U kunt juist uitproberen wat u mooi vindt en fijn vindt werken. U kunt werken met bijvoorbeeld alleen stift, maar dat hoeft natuurlijk niet. Potlood, stift, fineliner, krijt, verf, u kunt alles door elkaar gebruiken.

 

En schiet u eens uit? Dat vind ik persoonlijk geen probleem meer, maar toen ik ermee begon wel. Als perfectionist kon ik dat zo frustrerend vinden, dat ik dan zelfs geen zin meer had om het af te maken. Het was toch al verpest. Maar ondanks dat ik dat dacht, koos ik ervoor door te gaan en het eindresultaat heeft me altijd verbaasd. Dat proces heeft me geleerd om door te zetten en niet elk foutje als een catastrofe te zien. Op een bepaalde manier heeft het kleuren in zo’n kleurboek me dus ook geholpen de dingen op een andere manier te zien. Een heel mooie bijkomstigheid, denk ik zo.

 

Kunt u het niet zo goed meer zien? Probeer dan eens een loep. Dan kunt u precies zien wat u aan het doen bent.

Conclusie – een kleurboek voor volwassen werkt ontspannend!

 

Er zijn dus genoeg redenen om er eens een keer zo’n kleurboek bij te pakken. Ze zijn overal te koop, dus heel lang zoeken hoeft u niet! U kunt het zo gek maken als u zelf wilt natuurlijk, maar om erachter te komen wat u zelf het leukst vindt, zou ik een boek adviseren waarin allerlei soorten platen staan. Dan kunt u alles eens proberen. Veel plezier!

Meteen beginnen met kleuren?

 

Download hier onze eigen kleurplaat voor volwassenen! Leuk feitje: hij is getekend door onze schrijver Sacha van Andel. 

 

Op zoek naar iets anders? Bekijk dan de mooiste kleurboeken voor volwassenen op bol.com. Wij hebben ook een selectie kleurpotloden en stiften toegevoegd. Als u op bestellen klikt, komt u meteen op de website van bol.com terecht. Daar kunt u meer productinformatie vinden en het boek bestellen als u dat wilt, of een andere uitzoeken. Bij bol.com kunt u achteraf betalen en makkelijk retourneren.

 

Als u bestelt via onze links, krijgen wij hier een kleine commissie voor. Dit helpt ons om kwalitatieve artikelen als dit te kunnen blijven schrijven en onderhouden. Bedankt!

 

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.