Kleurboek voor volwassenen: 3x hoe ze mij helpen

Onderwerp: Gezelligheid, Vermaak
8 februari 2021
Inge van Andel

Kleurboek voor volwassenen, al jaren gebruik ik ze met plezier. Als echte huismus zit ik graag lekker met een dekentje en een kop thee op de bank als het koud is. Of bijvoorbeeld heerlijk in de zon in de tuin! Ideale momenten om er even een kleurboek bij te pakken.

 

Nu vroeg de redactie van Langer Thuis in Huis mij om iets te schrijven over waarom ik nou zo gek ben op die boeken en daar heb ik een paar goede redenen voor. Neem ze eens door, wie weet is het ook iets voor u. Ik kan het in ieder geval van harte aanraden!

Wat is een kleurboek voor volwassenen?

 

Een kleurboek voor volwassenen is precies wat de titel doet vermoeden: een kleurboek voor volwassenen. Een verzameling mooie platen om in te kleuren hoe je ook maar wilt. Er zijn boeken met volledige platen per pagina, maar ook met een pagina’s vol interessante patronen en fantasierijke verzinsels waar je je eigen draai aan kunt geven.

kleurboek voor volwassenen mandala
Deze mandala heb ik ingekleurd met stift.

Reden 1: kalmerend

 

Zelf ben ik gek op kleurboeken voor volwassenen, omdat het kleuren erin me volledig tot rust brengt. Afhankelijk van waar ik zin in heb, kies ik voor een plaat, een mandala of een patroon. Dan pak ik gewoon een kleur die ik mooi vind en begin ik! Vakje voor vakje de hele pagina opvullen met de kleuren die ik het mooist vind, het is voor mij een vorm van meditatie. Hoofd leeg, kleurplaat vol. Op momenten van stress of rusteloosheid is het kleuren voor mij een enorme ontspanning.

 

Andersom werkt het natuurlijk ook! Wanneer je bijvoorbeeld niet zo veel te doen hebt, of niet zo mobiel bent en veel alleen. Met het kleuren vliegt de tijd voorbij, omdat je er helemaal in op kunt gaan. Je zet tegelijkertijd je hersenen aan het werk, want je denkt toch na over je kleurgebruik, eventueel schaduwen verwerken, texturen toepassen of juist niet? Braintraining!

 

Natuurlijk kan het zo zijn dat sommige platen wat te lastig zijn voor iemand. Iemand met een mindere fijne motoriek, zal denken dat het lastig zal zijn om sommige zeer gedetailleerde mandala’s of patronen in te kleuren. Gelukkig zijn er zoveel verschillende platen, dat er voor iedereen wat bij zit! En wie zegt dat het de bedoeling is dat élk vakje een andere kleur krijgt? Alles paars? Ook top!

Reden 2: even geen scherm

 

Heerlijk om ook even niet iets te lezen of naar een scherm te kijken. Mijn ogen zijn me daar ook zeker dankbaar voor. Tegenwoordig zitten we allemaal zo aan onze smartphone gekluisterd, dat het een verademing kan zijn om even met iets totaal anders bezig te zijn. Vooral in de avond is het slim om het scherm weg te leggen en je ogen alvast wat rust te gunnen. Dan pak ik er graag wat kleur en een mooi patroon bij. Snel in slaap vallen gegarandeerd!

Kleurboek voor volwassenen Basford
Een nog lege kleurplaat uit een van de boeken van Johanna Basford. Hoe zou u hem inkleuren?

Reden 3: buiten de lijntjes

 

Veel mensen denken al snel dat het allemaal ‘mooi’ moet zijn. Het mag niet buiten de lijntjes en de kleuren mogen vooral niet vloeken. Onzin! Dat is juist het mooie van kleurboeken. Lekker je eigen ding doen, want alles mag en alles kan. Je kunt juist uitproberen wat je mooi vindt en fijn vindt werken. Je kunt werken met bijvoorbeeld alleen stift, maar dat hoeft natuurlijk niet. Potlood, stift, fineliner, krijt, verf, je kunt alles door elkaar gebruiken.

 

En schiet je eens uit? Dat vind ik persoonlijk geen probleem meer, maar toen ik ermee begon wel. Als perfectionist kon ik dat zo frustrerend vinden, dat ik dan zelfs geen zin meer had om het af te maken. Het was toch al verpest. Maar ondanks dat ik dat dacht, koos ik ervoor door te gaan en het eindresultaat heeft me altijd verbaasd. Dat proces heeft me geleerd om door te zetten en niet elk foutje als een catastrofe te zien. Op een bepaalde manier heeft het kleuren in zo’n kleurboek me dus ook geholpen de dingen op een andere manier te zien. Een heel mooie bijkomstigheid, denk ik zo.

Conclusie – kleurboeken voor volwassenen werken ontspannend!

 

Er zijn dus genoeg redenen om er eens een keer zo’n kleurboek bij te pakken. Ze zijn overal te koop, dus heel lang te zoeken hoef je niet! Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk, maar om erachter te komen wat je zelf het leukst vindt, zou ik een boek adviseren waarin allerlei soorten platen staan. Dan kun je alles eens proberen. Veel plezier!

Meteen beginnen met kleuren?

 

Download hier onze eigen kleurplaat voor volwassenen! Leuk feitje: hij is getekend door onze schrijver Sacha van Andel. 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.