De beste wandelstok kopen: waar moet u op letten?

Onderwerp: Hulpmiddelen, Bewegen in en om huis, Mobiliteit
Laatst geupdate: 4 mei 2022
Carmen van Andel

Een wandelstok kan een goede uitkomst zijn voor ouderen. Wilt u er ook een, omdat u last heeft van uw knieën of rug of voor meer stabiliteit? Dat is geen slecht idee. Maar, hoe kiest u nou de beste wandelstok uit?

 

Het soort wandelstok dat voor u geschikt is, is afhankelijk van waarvoor u hem wilt gebruiken.  In dit blog zetten we op een rij waar u op moet letten bij de aanschaf. We laten ook zien wat voor soort wandelstokken er zijn en waar u ze kunt kopen. Zo kunt makkelijker uw keuze maken.

Veiligheid en wandelstokken

 

Met een wandelstok kunt u uzelf op een makkelijke en stijlvolle manier helpen, ideaal! Echter is er een belangrijk punt waar u rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat u zich realiseert dat een wandelstok alleen zinvol is als u voldoende kracht heeft en uw evenwichtsgevoel goed genoeg is. Als uw medicatie verandert, is het raadzaam om aan uw arts te vragen wat het doet met het risico op vallen. Wellicht heeft u daarom tijdelijk een stok nodig of is degene die u gebruikte niet meer geschikt.

De beste wandelstok kopen: waar moet u op letten?
Wandelstokken kunnen heel chique zijn, zo bewijst actrice Selma Blair die aan MS lijdt bij de Oscars. (Foto door Evan Agostini)

Welk soort handvat?

 

Hoe zwaar u op de stok leunt is van belang voor het bepalen welk soort handvat u nodig heeft en welk soort demping handig is. Gebruikt u de stok vooral als steuntje voor korte wandelingen, om u veiliger te voelen en uw gewrichten te ontlasten, dan kunt u waarschijnlijk al toe met de meest simpele versie die er is. In dit geval is een opvouwbare wandelstok ook handig, die kunt u makkelijk meenemen en opbergen.

 

Als u de stok meer wilt gebruiken en er zwaarder op zult leunen dan is een gelhandgreep of Fischer-handgreep iets voor u. Een Fischer-handgreep is extra breed en ergonomisch vormgegeven. Daardoor wordt het gewicht over uw hele handpalm en onderarm verdeeld. Slim is ook om te zorgen voor een goede rubberen dop aan de onderzijde van uw stok. Die zorgt voor goede demping en zal niet snel wegglijden. Een stok die uit een stuk bestaat is in dit geval de beste keus, want een opvouwbare stok wordt door het leunen te stevig in elkaar gedrukt, waardoor hij moeilijk uit elkaar te halen is.

 

Hoogte

Het is belangrijk dat de wandelstok goed is opgemeten. Een wandelstok die de juiste hoogte heeft zorgt ervoor dat u makkelijker kunt lopen en uw spieren en gewrichten minder belast. Een verkeerd ingestelde wandelstok zorgt juist voor meer belasting en kan bijvoorbeeld tot overbelasting van de schouder of hand leiden. Hier leest u hoe u uw wandelstok goed instelt.

 

Welke hand?

Of u links- of rechtshandig bent maakt niet uit, de wandelstok moet met het been dat ondersteuning nodig heeft meebewegen. De wandelstok heeft u dus aan de kant van uw goede been, zodat u hem tegelijk met uw slechte been naar voren kan zetten en uw been kan ondersteunen. Uw gewicht laat u dan op de stok rusten en niet op uw been.

Heeft u last van uw handen?

 

Artrose en reuma zijn slechts twee veelvoorkomende voorbeelden van aandoeningen die het gebruik van uw handen pijnlijk kunnen maken. Als u last heeft van uw handen, zorg er dan voor dat u een perfect ergonomisch gevormd handvat aan uw wandelstok heeft, zodat u hem comfortabel kunt gebruiken. Ook slim: een polsbandje dat u aan uw wandelstok vast maakt zorgt ervoor dat de stok niet valt als u hem loslaat.

 

 

Hulp bij evenwicht?

 

Een goede wandelstok kan u net dat gevoel van veiligheid geven dat u mist als u wat last begint te krijgen van problemen met uw evenwichtsorgaan. Zo kunt u weer lekker naar buiten en uw favoriete loopje maken. Wanneer u de wandelstok niet altijd nodig heeft is een lichtgewicht opvouwbare wandelstok ideaal. Deze kunt u eenvoudig meenemen en zo uitvouwen als u hem nodig heeft.

 

De natuur in

Maakt u graag lange wandelingen in de natuur, maar bent u nu en dan bang om uit te glijden? Dan zijn nordic walking sticks of trekking stokken het overwegen waard. Die zorgen voor steun en stabiliteit. 

 

Luxe wandelstok

Een luxe houten wandelstok is niet alleen handig voor lichte ondersteuning, maar ook bijzonder chique. Laat uw innerlijke dandy los en ga voor walnotenhout met prachtig houtsnijwerk en zo gepolijst dat u uw spiegelbeeld erin kunt zien. 

 

Hippe wandelstok

Er zijn ook hele hippe wandelstokken te koop, met allerlei fraaie prints. Dus als u het leuk vind om ook met dit hulpmiddel te kiezen voor een uitgesproken model is er keuze genoeg. We zetten er weer een aantal voor u op een rij.

Vierpoot wandelstok

Als u meer last heeft van uw evenwicht en bijvoorbeeld vaak duizelig bent of hoofdpijn heeft dan kan het handiger zijn om na te denken over de aanschaf van een rollator in plaats van een wandelstok. Daarmee kunt u zich nog veiliger bewegen.

 

Voor de momenten waarop de rollator niet handig is – bijvoorbeeld als u op bezoek bent bij uw kinderen wiens huis misschien niet zo ruim is als het uwe – dan is een vierpoot wandelstok een oplossing. Dat betekent dat de wandelstok aan het eind niet een maar vier poten heeft (ook wel eiffels genoemd, naar de Eiffeltoren). Hij kan dus zelfstandig blijven staan. Dit geeft u veel steun, ook als u last heeft van duizeligheid bij opstaan.

Koopadvies

 

Heeft u bepaalt welke wandelstok voor u het beste is? Let bij het aanschaffen dan nog op deze punten:

 

De juiste hoogte

Het stevigst is een stok die uit een stuk bestaat. Deze kunnen voor u op maat worden gemaakt of u kunt een standaard maat kopen. Een goede andere keus is een verstelbare wandelstok.

 

Soort handvat

Handvatten zijn er in allerlei soorten en maten. Van ergonomische antislip handvatten tot mooi houtsnijwerk. Let er vooral op wat comfortabel aanvoelt.

 

Links- of rechtshandig

Ergonomische handvatten zijn altijd links- of rechtshandig en ook niet andersom te gebruiken.

 

Maximale draagvermogen wandelstok

Het maximale draagvermogen van een wandelstok varieert van 100 kg tot ca. 130 kg.

 

Prijs wandelstok

Uiteraard kan niemand in uw portemonnee kijken, dus u bepaalt zelf hoeveel u uit wilt geven aan de wandelstok. Prijzen variëren van circa € 15,- voor een standaard wandelstok tot rond de € 60,- voor een mooie houten stok.

 

Materiaalsoort en gewicht

Wandelstokken zijn er in allerlei materialen en gewichten. Denk goed na over wat u nodig heeft. Een zwaardere stok kan wat stabieler zijn, maar een lichte stok is makkelijker te verplaatsen en fijner als u langere wandelingen maakt.

 

Accessoires

Van polsbandjes tot houders om uw wandelstok makkelijk te vervoeren. De bedrijven waar u uw wandelstok koopt, verkopen veelal ook handige accessoires.

Een opvouwbare wandelstok?

 

Ideaal, een wandelstok die u gewoon kunt opvouwen als u hem niet gebruikt. Ze zijn over het algemeen gemaakt van lichtgewicht materiaal. Daardoor is hij makkelijk mee te nemen en op te bergen. En heeft u hem wel nodig? Dan is hij zo uitgevouwen. Bovendien is een inklapbare wandelstok net zo veilig en stevig als een normale wandelstok.

Een tweede ding waar u op moet letten als u een opvouwbare wandelstok koopt, is hoe zwaar u eigenlijk op de stok leunt. Als u er er veel op leunt, dan is het slim om een ergonomisch handvat te kiezen. Om te voorkomen dat u last krijgt van uw hand. En als u veel ondersteuning bij bewegen nodig heeft, dan is het misschien verstandiger om een wandelstok met meer poten aan de onderkant te kiezen (een ‘eiffel’), of een rollator. De opbouwbare wandelstok is echt bedoeld als lichte ondersteuning.  We hebben voor een selectie gemaakt van de beste opvouwbare wandelstokken van bol.com

 

 

Wandelstok met zitje

 

Er bestaan ook nog wandelstokken met zitje. Deze zijn dus voorzien van een extra plateau die u kunt uitklappen om tussentijds uit te rusten. Helemaal niet zo gek bedacht. Natuurlijk is de wandelstok hierdoor wel wat zwaarder, dus u zult de afweging moeten maken, of dat opweegt tegen het voordeel van tussentijds kunnen zitten. Ook voor de wandelstok met zitje hebben we voor u een selectie gemaakt op bol.com

 

Waar koopt u een wandelstok?

 

Wandelstokken zijn overal te koop: van grote bouwmarkten tot de bekende online winkels en uiteraard ook bij zorgwinkels. Als u de tips die we in dit artikel hebben gegeven in acht neemt dan kunt u vast een goede keus maken. Hieronder vindt u onze selectie wandelstokken van Bol.com. Daar kunt u makkelijk bestellen en retourneren en hoeft u pas achteraf te betalen. Ideaal! Succes en wandel-ze! 

Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u nu gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen. De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

De beste wandelstok kopen: waar moet u op letten?