De beste wandelstok kopen: waar moet u op letten?

De beste wandelstok kopen: waar moet u op letten?

Onderwerp: Hulpmiddelen, Bewegen in en om huis, Mobiliteit
Laatst geupdate: 12 april 2023
Jan-Peter Boer

Een wandelstok kan een goede uitkomst zijn voor ouderen die minder mobiel worden. Maar, hoe kiest u nou een goede wandelstok uit? De keuze in wandelstokken is namelijk behoorlijk groot. In dit artikel zetten we op een rij waar u op moet letten bij de aanschaf en helpen we u bij het maken van de juiste keuze.

 

Welk soort handvat?

 

Hoe zwaar u op de stok leunt is van belang voor het bepalen welk soort handvat u nodig heeft en welk soort demping handig is. Gebruikt u de stok vooral als steuntje voor korte wandelingen, om u veiliger te voelen en uw gewrichten te ontlasten, dan kunt u waarschijnlijk al toe met de meest simpele versie die er is. In dit geval is een opvouwbare wandelstok ook handig, die kunt u makkelijk meenemen en opbergen.

 

Als u de stok meer wilt gebruiken en er zwaarder op zult leunen, dan is een anatomische handvat of Fischer-handgreep iets voor u. Een Fischer-handgreep is extra breed en ergonomisch vormgegeven. Daardoor wordt het gewicht over uw hele handpalm en onderarm verdeeld. Slim is ook om te zorgen voor een goede rubberen dop aan de onderzijde van uw stok. Die zorgt voor goede demping en zal niet snel wegglijden. 

 

Hoogte

Het is belangrijk dat de wandelstok goed is opgemeten. Een wandelstok die de juiste hoogte heeft zorgt ervoor dat u makkelijker kunt lopen en uw spieren en gewrichten minder belast. Een verkeerd ingestelde wandelstok zorgt juist voor meer belasting en kan bijvoorbeeld tot overbelasting van de schouder of hand leiden.  Lees hier hoe u uw wandelstok goed instelt, of bekijk onderstaande video om uw stok goed in te stellen. 

 

 

Welke hand?

Of u links- of rechtshandig bent maakt niet uit, de wandelstok moet met het been dat ondersteuning nodig heeft meebewegen. De wandelstok heeft u dus aan de kant van uw goede been, zodat u hem tegelijk met uw slechte been naar voren kan zetten en uw been kan ondersteunen. Uw gewicht laat u dan op de stok rusten en niet op uw been. De techniek wordt in onderstaande video duidelijk uitgelegd. 

 

 

Heeft u last van uw handen?

Artrose en reuma zijn slechts twee veelvoorkomende voorbeelden van aandoeningen die het gebruik van uw handen pijnlijk kunnen maken. Als u last heeft van uw handen, zorg er dan voor dat u een perfect ergonomisch gevormd handvat aan uw wandelstok heeft, zodat u hem comfortabel kunt gebruiken. Ook slim: een polsbandje dat u aan uw wandelstok vast maakt, zorgt ervoor dat de stok niet valt als u hem loslaat. Daarnaast kunt u hem gemakkelijk ophangen, zodat de stok niet kan omvallen. Er bestaat ook een hulpmiddel, de zogenaamde stokkikker, waar u uw stok in vast kunt klemmen, als u deze niet gebruikt.

 

Overige aandachtspunten

 

De juiste hoogte

Het stevigst is een stok die uit een stuk bestaat. Deze kunnen voor u op maat worden gemaakt of u kunt een standaard maat kopen. Een goede andere keus is een verstelbare wandelstok.

 

Links- of rechtshandig

Ergonomische handvatten zijn altijd links- of rechtshandig en ook niet andersom te gebruiken.

 

Maximale draagvermogen wandelstok

Het maximale draagvermogen van een wandelstok varieert van 100 kg tot ca. 130 kg.

 

Prijs wandelstok

Uiteraard kan niemand in uw portemonnee kijken, dus u bepaalt zelf hoeveel u uit wilt geven aan de wandelstok. Prijzen variëren van circa € 15,- voor een standaard wandelstok tot rond de € 60,- voor een mooie houten stok.

 

Materiaalsoort en gewicht

Wandelstokken zijn er in allerlei materialen en gewichten. Denk goed na over wat u nodig heeft. Een zwaardere stok kan wat stabieler zijn, maar een lichte stok is makkelijker te verplaatsen en fijner als u langere wandelingen maakt.

 

Accessoires

Van polsbandjes tot houders om uw wandelstok makkelijk te vervoeren. De bedrijven waar u uw wandelstok koopt, verkopen veelal ook handige accessoires.

 

Video met kooptips en tips bij gebruik

 

Het platform Samen Beter Thuis van geriatrie fysiotherapeut Marian Fonville heeft een uitgebreide video gemaakt over wandelstokken.

 

Diverse soorten

 

Het aanbod aan wandelstokken is groot. Daarom hebben we diverse soorten voor u op een rij gezet.

 

De natuur in

Maakt u graag lange wandelingen in de natuur, maar bent u nu en dan bang om uit te glijden? Dan zijn nordic walking sticks of trekking stokken het overwegen waard. Die zorgen voor steun en stabiliteit. 

 

 

Luxe  wandelstokken

 

Hippe wandelstok

Vierpoot wandelstok

Er bestaan ook wandelstokken met aan het eind niet een maar vier poten (ook wel eiffels genoemd, naar de Eiffeltoren). Hij kan dus zelfstandig blijven staan. Dit geeft extra veel steun, en wordt vaak ingezet bij mensen met een gedeeltelijke verlamming of evenwichtsproblemen.

 

Opvouwbare wandelstok

Ideaal, een wandelstok die u gewoon kunt opvouwen als u hem niet gebruikt. Ze zijn over het algemeen gemaakt van lichtgewicht materiaal. Daardoor is hij makkelijk mee te nemen en op te bergen. En heeft u hem wel nodig? Dan is hij zo uitgevouwen. Bovendien is een inklapbare wandelstok net zo veilig en stevig als een normale wandelstok.

Een tweede ding waar u op moet letten als u een opvouwbare wandelstok koopt, is hoe zwaar u eigenlijk op de stok leunt. Als u er er veel op leunt, dan is het slim om een ergonomisch handvat te kiezen. Om te voorkomen dat u last krijgt van uw hand. En als u veel ondersteuning bij bewegen nodig heeft, dan is het misschien verstandiger om een wandelstok met meer poten aan de onderkant te kiezen (een ‘eiffel’), of een rollator. De opbouwbare wandelstok is echt bedoeld als lichte ondersteuning.  We hebben voor een selectie gemaakt van de beste opvouwbare wandelstokken van bol.com

 

 

Wandelstok met zitje

 

Er bestaan ook nog wandelstokken met zitje. Deze zijn dus voorzien van een extra plateau die u kunt uitklappen om tussentijds uit te rusten. Helemaal niet zo gek bedacht. Natuurlijk is de wandelstok hierdoor wel wat zwaarder, dus u zult de afweging moeten maken, of dat opweegt tegen het voordeel van tussentijds kunnen zitten. Ook voor de wandelstok met zitje hebben we voor u een selectie gemaakt op bol.com

 

Waar koopt u een wandelstok?

 

Wandelstokken zijn overal te koop: van grote bouwmarkten tot de bekende online winkels en uiteraard ook bij zorgwinkels. Als u de tips die we in dit artikel hebben gegeven in acht neemt dan kunt u vast een goede keus maken. 

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

De beste wandelstok kopen: waar moet u op letten?