“Vallen eist steeds meer levens: met preventie is veel te voorkomen”

Onderwerp: Nieuws, Valpreventie
4 november 2019
Carmen van Andel

Afgelopen weekend in de Trouw: vallen eist 12 (!) levens per dag. Vooral onder ouderen. Opvallend: het aantal ongevallen stijgt harder dan de vergrijzing. 

Medicijnen

Soms zorgt een aandoening voor een groter valrisico. Soms zorgt juist de medicatie voor die aandoening voor een groter valrisico.

Langer thuis wonen

Trouw interviewde een hoogleraar ouderengeneeskunde van het Amsterdam UMC over deze opvallende stijging. Een van de redenen volgens haar is dat ouderen langer thuis (moeten) blijven wonen.

“Mensen leven langer met meer ziektes. En wonen langer zelfstandig met meer kwetsbaarheid. Dat vergroot de kans op letsel over overlijden door een val. Maar de val is vaak een teken dat er meer aan de hand is. En dat er onderliggende ziektes of aandoeningen zijn. We moeten veel beter in kaart brengen welke zorg en behandelingen mensen nodig hebben.” – Nathalie van der Velde, hoogleraar ouderengeneeskunde Amsterdam UMC in Trouw

Lees hier: Waarom wil de overheid dat we langer thuis blijven wonen?

vallen in huis
Valpartijen gebeuren het vaakst in en om huis.

Met valpreventie grote winst te behalen

Met valpreventie valt volgens Van der Velde grote winst te behalen. Veel huizen worden al veiliger gemaakt en toegang tot openbare gebouwen evenzo. Tegelijk blijft het aantal valincidenten stijgen.

Lees hier alles over hoe u zelf valpreventie kunt toepassen.

Een belangrijke oorzaak van die stijging is medicijngebruik. Mensen kunnen beter behandeld worden voor ziektes. Maar de bijwerkingen van al die medicatie is niet altijd helder. Dat komt omdat medicijnen supergespecialiseerd zijn. Maar weinig mensen hebben slechts één kwaal.

Omslag in medisch denken

Om er voor te zorgen dat mensen langer zelfstandig kunnen leven. Zonder bang te zijn om te vallen. Dat is waar de geneeskunde naar toe moet.

“Pillen worden gemaakt om te overleven. Maar als je het oudere mensen gaat vragen, vinden ze lang leven niet het belangrijkste. Het behoud van zelfstandigheid, kunnen bewegen zonder te vallen, is voor ouderen veel belangrijker. Hoe zorg ik ervoor dat iemand zelfstandig kan blijven functioneren, moet de centrale vraag zijn voor de geneeskunde.” – Van der Velde in Trouw

Bron

Trouw

Meer van dit soort handige informatie ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief! Dat kan via het formulier hieronder. En u kunt zich altijd weer uitschrijven. Welkom!