Alles over de drempelhulp, en wat is de beste keuze?
Ze zijn echt overal: drempels. U vindt ze binnenshuis, maar ook bij de voor- en achterdeur, de schuur of misschien zelfs bij de garagedeur. Nog niet te spreken van drempels in openbare ruimtes of bij de buren thuis.
Toch ziet u ze pas echt op het moment dat u uw teen eraan stoot of als u er onverhoopt een keer over struikelt. Op het moment dat u slechter ter been bent, worden drempels een steeds groter obstakel.
Om dit te voorkomen kan een drempelhulp uitkomst bieden. Daarom vindt u in dit artikel de zin (en onzin!) van drempelhulpen.
Wat is een drempelhulp?
Een drempelhulp is een hulpmiddel dat het hoogteverschil bij een drempel overbrugt, zodat mensen in een rolstoel, met kinderwagen, of met rollator gemakkelijk over een drempel kunnen rijden. Ze bestaan in allerlei soorten en maten.
Zin van een drempelhulp
Een drempelhulp kan zeker zinvol zijn! Het is een eenmalige investering en hoeft niet veel te kosten. Het kan u een stuk zelfstandiger maken en het risico op struikelen verkleinen. Zie ook ons artikel over valpreventie.
Dit geldt overigens niet alleen voor uzelf. Denk ook bijvoorbeeld aan vrienden of familieleden met rolstoel of rollator. Altijd handig voor een gezellige spelletjesavond of middagje voetbal kijken.
De voordelen:
- Eenmalige investering
- Goedkoop
- Goede valpreventie voor uzelf en anderen
In de onderstaande video ziet u hoe de mensen van Eigen Huis en Tuin een drempelhulp in de tuin plaatsen.
Onzin van een drempelhulp
Toch is de drempelhulp niet altijd even praktisch. Bij een hoge drempel met hulp aan twee kanten creëert u eigenlijk een heuvel. Deze kan alsnog zwaar te overbruggen zijn met een rolstoel. Een drempelvervanger (een hulpmiddel die de drempel weghaalt en, zoals de naam al zegt, vervangt) is in deze gevallen misschien een betere oplossing.
Verder neemt de drempelhulp veel plaats in en is deze niet altijd even mooi in huis. U kunt er wel een kleedje overheen leggen natuurlijk. Controleer dan wel of er nog steeds voldoende grip is en of het geen ander struikelgevaar oplevert.
De nadelen:
- Neemt veel plaats in
- Staat niet heel mooi in huis
Drie aandachtspunten bij het aanschaffen van een drempelhulp
Net als met alle hulpmiddelen zijn er ook bij drempelhulpen veel verschillende soorten en maten. Wij hebben voor u een lijst gemaakt met aandachtspunten die het kiezen hopelijk vergemakkelijken.
1 – Waar wilt u de drempelhulp gebruiken?
Er zijn allerlei factoren om rekening mee te houden.
- Binnenshuis of buitenshuis kan een groot verschil betekenen.
- Eentje voor buiten moet bijvoorbeeld weersbestendig zijn. Kijk dan naar een hulp van rubber of roestvrijstaal. Die hebben geen last van regen. Rubber blijft bovendien goed begaanbaar.
- Het soort drempel dat overbrugt moet worden is ook van belang.
- Heeft u een hulp nodig aan beide kanten of één kant?
- Denk verder eens aan een meeneembare drempelhulp. Deze kunt u gemakkelijk meenemen als u ergens naartoe gaat waar u hoge drempels verwacht.
2 – Wie gaat de drempelhulp gebruiken?
- Iedere drempelhulp heeft een maximumgewicht. De meeste zitten rond de 250kg.
- Als u of anderen gebruik maken van een scootmobiel kunt u kijken naar een stevigere variant met een hoger maximumgewicht.
3 – Meten is weten
Het is belangrijk om alles goed op te meten vóór u een drempelhulp aanschaft.
- De breedte van de doorgang
- De hoogte van de drempel
Als u naar een winkel gaat (in plaats van online shoppen) kunnen wij u ook aanraden om foto’s te maken van de drempel. Deze kunt u laten zien aan de winkelmedewerkers waardoor zij u beter kunnen helpen.
Verschillende drempelhulp toepassingen
Om het iets concreter te maken hebben wij hier alvast wat voorbeelden van verschillende toepassingen van de drempelhulp.
Meeneem drempelhulp
Hier ziet u de meeneem drempelhulp in actie. U kunt deze bijvoorbeeld bewaren bij uw scootmobiel of rollator zodat u hem altijd bij u heeft. Ze zijn vaak lichtgewicht zodat ze makkelijk te dragen zijn.
Rubberen drempelhulp voor buiten
Zoals u ziet is dit een verhoogde drempel die aan beide kanten een drempelhulp heeft. Eén ligt buiten en is van rubber. Dit is handig, omdat het niet glad wordt met regen en goed weerbestendig is.
De subtiele drempelhulp
Als laatste hebben wij voor u een foto van de subtiele drempelhulp. Zoals u ziet hoeft de drempelhulp niet groot en opvallend te zijn. Ze kunnen ook klein, functioneel, en mooi in uw huis zijn. Kies voor een kleur die past bij uw vloer en u ziet er niets van!
Drempelhulp kopen
Als u de bovengenoemde aandachtspunten aanhoudt, dan kan het niet fout gaan! De prijs van een hulp ligt tussen de € 20,- en € 100,-. Ze zijn te koop bij bouwmarkten zoals Gamma, Praxis, Formido en Hornbach. Maar ook bij online winkels zoals Bol.com. Daarnaast zijn drempelhulpen te koop bij hulpmiddelenwinkels zoals Monozorg.
Wij hebben alvast een selectie gemaakt bij onze partner bol.com, te zien hieronder. Bij bol.com kunt u makkelijk en snel bestellen. Ook retourneren als u toch niet tevreden bent, is geen probleem.
Tot slot
Een drempelhulp is een goede investering voor de toekomst! Het kan uw huis veiliger maken en vooral het risico op vallen verkleinen.
Bent u benieuwd naar nog meer tips om vallen te voorkomen? Lees dan verder in ons artikel over valpreventie.
Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.
Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.