Valtraining, waarom zou ik dat doen?
Natte bladeren op de stoep, iets te snel de trap op willen lopen, een scheefliggende deurmat… Het zijn kleine dingen die soms een groot gevaar vormen.
Ieder jaar lopen 50.000 mensen een breuk op door een val (AD). Vaak is veel is te voorkomen via valpreventie. Een belangrijk onderdeel daarvan is een valtraining.
In dit blog leg ik u alles uit over wat een valtraining precies is en waar u deze kunt volgen.
Wat is een valtraining?
Bij een valtraining werk je aan balans, kracht en loopvaardigheid om vallen te voorkomen en/of het veiliger te laten gebeuren. Het is vaak een actieve training waarbij je o.a. over obstakels klimt en jezelf op een dikke mat laat vallen. Dit wordt langzaam opgebouwd waarbij je een juiste valtechniek aanleert en meer zelfvertrouwen krijgt.
De invulling van een valtraining is per organisatie verschillend. Veelal zijn het groepscursussen, gegeven door een fysiotherapeut. Maar u kunt ook kiezen voor een individueel consult waarbij er eerst wordt gekeken naar uw persoonlijke valrisico’s.
Hier onder krijgt u een impressie van een valtraining. Video van Fysio Ebbingepoort.
Waarom zou ik een valtraining volgen?
Veel mensen denken dat een valtraining pas nodig is wanneer u al eens bent gevallen. Maar dat is niet waar! Een valtraining is juist ook heel prettig om te voorkomen dat u ooit zal vallen. En stel het gebeurt wel, dan weet u hoe u ‘veilig’ moet vallen en letsel voorkomt. U leert niet alleen veilig vallen, u verbetert ook uw balans en loopvaardigheid. U krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen en staat steviger op uw benen, letterlijk en figuurlijk.
Wacht niet tot u mobiliteitsproblemen krijgt, maar blijf actief!
Wat kost een valtraining?
Er zijn vele verschillende soorten valtrainingen. De gemiddelde valtraining bestaat uit 10 cursusavonden van ongeveer 1,5 uur en kost gemiddeld 125 euro. Omdat het onder preventieve zorg valt, wordt dit niet altijd vergoed door uw zorgverzekeraar. Op de website van Zorgwijzer kunt u zien wat uw zorgverzekeraar vergoedt.
Waar kan ik een valtraining volgen?
Ik heb een aantal plekken op een rijtje gezet waar u een valtraining zou kunnen volgen. Dit zijn niet de enige mogelijkheden: door het gehele land zijn er verschillende soorten valtrainingen te volgen. Neem eventueel contact op met uw huisarts of fysiotherapeut voor de mogelijkheden bij u in de buurt.
[vc_single_image image=”4978″ img_size=”large” alignment=”center”]
Amsterdam
GGD Amsterdam is op het gebied van valpreventie een samenwerking aangegaan met professionals en vrijwilligers. Van fysiotherapeuten tot huisartsen en buurtcentra. Via het platform ‘Laat je niet vallen’ is alle informatie op dit gebied te vinden. U vindt hier tips, een overzicht van professionals in uw eigen buurt en de agenda met alle informatiebijeenkomsten en trainingen.
De agenda van Laat je niet vallen geeft heel overzichtelijk weer op welke data er trainingen zijn, waar en hoe laat deze zijn, wat ze kosten en wat ze precies inhouden.
Kijk op www.laatjenietvallen.nl/agenda/
Nunspeet (waar het Langer Thuis in Huis-kantoor zit)
Woont u in de omgeving Nunspeet? Dan kunt u bij fysiotherapie Louwen Muilwijk een valtraining volgen. Zij hebben 3 verschillende locaties: Nunspeet, ’t Harde en Elburg.
Bij het trainingsprogramma van Louwen Mijlwijk oefent u spierkracht, evenwicht en bewegingssturing door middel van verschillende oefeningen in de sportzaal.
Kijk voor contactgegevens op de website van Louwen Muilwijk.
[vc_single_image image=”4977″ img_size=”large” alignment=”center”]
Groningen
Bij Valpreventie Groningen zijn vier verschillende mogelijkheden. In Balans en Otago zijn twee soorten beweegprogramma’s waarbij u werkt aan uw lichaamsbewustwording, balans en spierkracht. In Balans is voor zelfstandig wonende ouderen die zich soms onzeker voelen tijdens het lopen (maar zonder hulpmiddel buiten lopen). Otago is zeer geschikt wanneer u wat minder mobiel bent. Ook als u een loophulpmiddel gebruikt, kunt u aan dit programma meedoen!
Bij de training Vallen Verleden Tijd leert u een aantal valtechnieken. Ook oefent u een parcours met obstakels uit het dagelijks leven. Denk hierbij aan een losliggende mat en een schuine helling. Bij Valpreventie Groningen kunt u ook een valanalyse laten uitvoeren. Hierbij wordt gekeken welke factor het risico op vallen veroorzaakt en krijgt u een advies op maat.
Kijk voor contactgegevens en de kosten op de website van Valpreventie Groningen.
Nijmegen
De valpreventie training in Nijmegen bestaat uit 10 lessen van 60 minuten. Onder begeleiding van een fysiotherapeut doet u krachtoefeningen en werkt u aan uw coördinatie en stabiliteit van uw enkels, knieën en heupgewrichten. Dit in een fijne zaal met een kleine groep van maximaal 8 personen.
Deze training kost 100 euro. U ontvangt bij deelname aan de training een ticket voor de Thermen van Sanadome (t.w.v. € 33,50).
Kijk voor meer informatie op de site van Sanasport Nijmegen.
[vc_single_image image=”4971″ img_size=”large” add_caption=”yes” alignment=”center”]
Breda
Bij praktijk Graaf Hendrik III laan is veel mogelijk. Een valanalyse, een aantal beweegprogramma’s die zich focussen op evenwicht en spierkracht maar ook een Otago thuiswerkprogramma. Hierbij kunt u thuis aan de slag met verschillende oefeningen. U krijgt een boekje (met de uitleg en oefeningen) en gewichtjes.
U kunt in Breda ook de cursus (en eventuele herhalingsbijeenkomsten) van Vallen Verleden Tijd volgen. Hierbij leert u valtechnieken en oefent u met bekende obstakels uit het dagelijks leven.
Praktijk Graaf Hendrik III laan biedt ook één-op-één maatwerkprogramma’s, volledig aangepast aan u en uw situatie. Het is hierbij ook mogelijk dat de fysio- of ergotherapeut bij u aan huis komt.
Kijk voor contactgegevens en de kosten op de website.
Conclusie
Er zijn genoeg locaties om een valtraining te volgen, dus dat hoeft geen excuus te zijn! Denk aan uw veiligheid, waarom zou u geen valtraining volgen? Extra zelfvertrouwen en een beter evenwicht kan nooit kwaad.
Kijk eens naar de valtrainingen bij u in de buurt. Wilt u meer lezen over valpreventie? Lees dan ons blog met 13 tips om vallen te voorkomen.
Schrijf u hieronder in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke vrijdag het beste van Langer Thuis in Huis, direct in uw inbox. Uitschrijven kan altijd in één klik. Welkom!
Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.
Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.