De beste Stoelfiets van 2023 - Wij vergelijken ze voor u

De beste stoelfiets voor ouderen: een eerlijk vergelijk

Onderwerp: Hulpmiddelen, Bewegen in en om huis
Laatst geupdate: 21 april 2023
Carmen van Andel

Een stoelfiets biedt de mogelijkheid om te bewegen zonder kans op vallen en zonder de deur uit te hoeven. U kunt hiermee veilig fietsen vanuit uw comfortabele stoel. Maar, er is nogal wat keus. Daarom zetten wij de vier beste stoelfietsen voor ouderen op een rij, op basis van prijs en kwaliteit. Met de voor- én nadelen.

 

 

De beste stoelfiets voor ouderen: een eerlijk vergelijk

Wat is een stoelfiets?

 

Een stoelfiets (wordt ook wel ‘zitfiets’, ’trapfiets voor ouderen’ of ‘mobiliteitstrainer’ genoemd) is een compact en makkelijk te gebruiken fitnessapparaat dat overal in huis gebruikt kan worden. Hij bestaat uit een standaard met een mechaniek en twee trappers eraan. Hiermee kunt u dus thuis zittend fietsen vanuit uw eigen stoel. 

 

In deze video kunt u zien hoe het werkt: 

 

Hoe werkt een stoelfiets?

 

Met een stoelfiets (of zitfiets), kunt u zittend fietsen. Het werkt eenvoudig: u zet hem op de grond voor een stoel en begint met fietsen. U kunt ook trainen vanuit een liggende positie. Het ideale van een stoelfiets is dat u hem overal in huis kunt gebruiken. Voor de tv, tijdens het werk, of in de tuin bijvoorbeeld. Vaak zijn ze opvouwbaar, waardoor ze niet veel ruimte innemen als ze niet gebruikt worden.

 

Trainen met een stoelfiets

Het handige is dat u kunt instellen hoeveel weerstand de stoelfiets geeft. Als u moet revalideren of uw conditie wilt opbouwen, zet u de weerstand laag. Als u meer getraind bent, voert u de weerstand langzaam op. Zo is de kans op blessures klein en kunt u veilig fietsen.

 

Is een stoelfiets gezond?

Wanneer gewoon fietsen niet langer gaat door verminderde mobiliteit of evenwichtsproblemen kan een stoelfiets uitkomst bieden om toch regelmatig te bewegen. Hiermee wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en de spieren getraind. Zo wordt u niet alleen fitter, maar u verkleint ook de kans op een valpartij. Bijkomend voordeel: als u hem op tafel zet, kunt u hem gebruiken om uw armen te trainen. Een stoelfiets is dus zeker gezond!

Positieve effecten van beweging op de hersens

Door beweging wordt een belangrijke stof die een rol speelt bij leren en onthouden aangemaakt. Door de verhoging van die stof in uw hersens bent u beter in staat om beslissingen te nemen in vergelijking tot mensen die de hele dag zitten en weinig bewegen.

Wat is de beste stoelfiets? 

 

De keuze is reuze. Van simpele modellen tot uitgebreide modellen die bijvoorbeeld het aantal calorieën aangeven dat u heeft verbrand tijdens uw training. Ook is er een groot verschil tussen stoelfietsen met een mechanische of magnetische weerstand. Een magnetische weerstand zorgt voor een veel soepelere fietsbeweging en is bovendien traploos verstelbaar in weerstand. We hebben de beste stoelfietsen voor u op een rijtje gezet, in zowel goedkopere als duurdere categorie. We hebben gekeken naar de stoelfiets ervaringen van andere ouderen, of de benodigde functionaliteiten aanwezig zijn en gelet op de prijs-kwaliteitsverhouding.

Onze top 4 Stoelfietsen voor ouderen

 

VirtuFit V1

 

VirtuFit V1 Stoelfiets

Als u houdt van eenvoud en geen onnodige poespas wil, dan is dit de juiste keuze voor u. Een effectieve en compacte stoelfiets, dat omschrijft deze eenvoudige stoelfiets het beste. En ondanks zijn eenvoud is het nog altijd een degelijk apparaat dat u jarenlang kunt gebruiken. Deze trainer heeft een simpele knop waarmee u de weerstand van de fiets kunt aanpassen. De fiets is makkelijk op te bergen met zijn relatief kleine formaat (41 x 53,5 x 25 cm) en z’n lage gewicht van 2,5 kg. Hij is ook te gebruiken met de handen om uw armen en handen te trainen.

 

Voordelen

 • Voordelig geprijsd
 • Degelijke kwaliteit
 • Zeer eenvoudig te bedienen

 

Nadelen

 • Weerstand meganisch
 • Geen inzicht in prestaties

 

 

Tunturi Mini bike

 

Tunturi Mini Bike - Stoelfiets          Tunturi Mini Bike - Stoelfiets - inklapbaar - Stoel fiets - Opvouwbare stoelfiets

 

Voor wie net iets meer info wil over zijn prestaties is de Tenturi Mini bike een goede keuze. Hij beschikt namelijk over een display waarop u uw afgelegde afstand kunt zien, het aantal omwentelingen, de trainingstijd, het geschatte aantal calorieën en de rotaties per minuut. Deze trainer heeft een manuele knop waardoor u de weerstand van de fiets kunt aanpassen. Daarnaast is hij ook inklapbaar waardoor hij weinig ruimte inneemt als u hem wil opbergen.

 

Voordelen

 • Display waarop u diverse gegevens kunt aflezen
 • Inklapbaar: gemakkelijk op te bergen

 

Nadelen

 • Weerstand mechanisch
 • Kan ondanks antislip doppen toch nog wegglijden op gladdere oppervlakken

 

Tunturi Cardio Fit M35 Minibike

 

 

Tenturi stoelfiets voor ouderen

Deze bewegingstrainer ziet er luxueus uit. Hij is klein en heeft een monitor die tijd, afstand en verbrandde calorieën aangeeft. Door zijn compacte omvang is hij overal te gebruiken en makkelijk mee te nemen. Ook handig voor op tafel om de armen mee te trainen. Door zijn magnetische weerstand fietst deze trainer veel prettiger dan een stoelfiets met een mechanische weerstand.

 

Voordelen

 • Fietst heel prettig door magnetische weerstand
 • Compact en makkelijk mee te nemen

 

Nadelen

 • Pedalen mogen wat langer zijn

 

Fysic FW-18 Mobiliteitstrainer

 

Fysic stoelfiets

 

Deze mobiliteitstrainer is van alle markten thuis. Hij is wel wat aan de prijs maar heeft hierdoor bijna alle functies. Zo kunt u bijvoorbeeld de verbruikte calorieën aflezen op het scherm en heeft de trainer een timer. Ook is het display afneembaar, zodat u alle informatie ook van dichtbij goed kunt zien.

 

Voordelen

 • Door de elektrische trapondersteuning kan er ook met weinig krachtinspanning gefietst worden
 • Afneembare display met flexibel krulsnoer
 • 5 voorgeprogrammeerde traingingsprogramma’s

 

Nadelen

 • Prijzig

Een antislipmat, geen overbodige luxe

 

Hoewel alle stoelfietsen zijn voorzien van antuslip materiaal, lezen we bij veel gebruikers dat ze vrijwel allemaal gemakkelijk wegschuiven. Daarom is de aanschaf van een antislip mat wel aan te raden. Bijkomend voordel is dat het ook het geluid wat dempt. Zeker als u in een appartement woont, is dat wel zo prettig. Hieronder vind u een goed voorbeeld van zo’n mat. 

Stoelfiets kopen

 

Zin om ook lekker in beweging te komen? U kunt een stoelfiets kopen op verschillende plekken: Bij bol.com,  hulpmiddelenwinkels zoals Medipoint, de Decathlon, fitnesswinkels en bij sommige supermarkten. Zo kunt u bij de Lidl, Action, of Aldi soms stoelfietsen vinden. Deze zijn echter lang niet altijd verkrijgbaar.

 

Bij onze partner Bol.com zijn de vier besproken stoelfietsen te koop en meestal voor de laagste prijs. U kunt de fietsen bekijken door op de afbeelding of link van de desbetreffende fiets te klikken. Op de site van Bol.com wijst de rest zichzelf. Uw stoelfiets wordt vaak al de volgende dag bezorgd. Niet tevreden? Ook retourneren is eenvoudig te regelen.

 

Wij ontvangen een kleine vergoeding als u besteld via deze links. Dit stelt ons in staat om de website te onderhouden en verder uit te breiden, en wordt dus heel erg gewaardeerd!

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

De beste stoelfiets voor ouderen: een eerlijk vergelijk