Personenalarmering kopen? Lees eerst onze keuzehulp

Onderwerp: Hulpmiddelen, Keuzehulp, Weerbaarheid
Laatst geupdate: 24 februari 2022
Langer thuis in huis

Personenalarmering is een fijn hulpmiddel om lang zelfstandig te kunnen blijven wonen. U kunt hiermee snel en eenvoudig hulp inschakelen wanneer u bent gevallen of wanneer er bijvoorbeeld personen voor de deur staan die u niet vertrouwt.

 

In dit artikel vertel ik u alles over personenalarmering. Welke vormen zijn er, waar moet u op letten als u het aan gaat schaffen en wordt persoonsalarmering vergoed? Al uw vragen worden beantwoord. 

Wat is personenalarmering?

 

Personenalarmering is een klein kastje waarmee u met één druk op de knop alarm kan slaan. Daarmee krijgt u contact met een zorgcentrale, met een van uw vooraf ingestelde contactpersonen of krijgen zij uw locatie doorgestuurd. Zij kunnen u dan komen helpen, bijvoorbeeld als u bent gevallen en niet meer zelf overeind kan komen.

 

Personenalarmering wordt ook wel huisalarm, zorgalarm of valalarm genoemd. Er zijn veel verschillende soorten met ieder hun eigen mogelijkheden, voor- en nadelen.

Wanneer personenalarmering kopen?

 

Personenalarmering is geschikt voor u als u een verhoogd valrisico heeft, maar eigenlijk voor iedereen die zelfstandig thuis woont.

 

Het dragen van persoonsalarmering lijkt misschien een stap terug in uw zelfstandigheid, maar dat is het absoluut niet. Het geeft een veilig gevoel, ook als er niks gebeurt. Dit draagt bij aan uw zelfvertrouwen en maakt dat u langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen.

 

De gedachte dat u altijd zo´n alarm bij u heeft, geeft een fijn gevoel. En áls er dan iets gebeurt, kunt u meteen alarm slaan. Wanneer u bij een val snel uw bewustzijn verliest of niet meer in staat bent om bijvoorbeeld bij de telefoon te komen, dan heeft u een probleem. Dankzij persoonsalarmering zijn er direct mensen op de hoogte en doordat u snel geholpen kan worden, nemen ook de risico´s op complicaties af.

 

Voordelen personenalarmering

  • Eenvoudig alarm slaan
  • Direct hulp
  • Geeft u rust en zelfvertrouwen
  • Langer zelfstandig thuis wonen
  • Onopvallend te dragen

 

De meeste apparaten zijn 24 uur per dag te gebruiken en werken zelfs buitenshuis.

 

Een valalarm kan dus een hoop ellende voorkomen. Het is een extra zekerheid die u misschien niet eens hoeft te gebruiken. Zie het als een brandalarm, deze hoopt u immers ook niet nodig te hebben toch?

 

Waarop letten bij personenalarmering kopen?

 

Personenalarmering is er in alle soorten en maten. Van een horloge dat ook buitenshuis werkt tot een simpel kastje aan de muur. Denkt u erover om personenalarmering aan te gaan schaffen? Om het beste alarm voor uw situatie te vinden, bespreken wij alle mogelijkheden en functionaliteiten.

 

Vorm van personenalarmering

Persoonsalarmering is heel uiteenlopend. U kunt een herkenbaar alarm bij u dragen, maar u kunt de alarmknop ook verwerken in een sieraad. Zo is het onopvallend, maar heeft u het wel altijd bij de hand wanneer het nodig is.

 

Vast toestel

Een vast toestel is een kastje die in uw huis wordt geplaatst en dus ook alleen binnenshuis werkt. Het voordeel is dat u precies weet waar hij staat, hij altijd oplaadt en u hiermee een spreek-luister verbinding heeft met de alarmcentrale.

 

personenalarmering vast toestel

 

Een los apparaatje

U kunt ook kiezen voor een losse knop die u overal mee naartoe kunt nemen. U kunt deze in uw zak stoppen, aan uw sleutelbos hangen of aan een koord om uw nek dragen.

 

Personenalarmering los apparaat

 

Een alarmknop in een sieraad

Een mooie armband of halsketting is de meest onopvallende manier om persoonsalarmering te dragen. Praktisch én mooi!

 

valalarm sierraad

 

Een (smart)horloge

Naast de smartphones zijn er tegenwoordig smarthorloges (of ‘smartwatches’). Dit een multifunctioneel horloge. U kunt hier niet alleen de tijd op zien, maar het horloge beschikt bijvoorbeeld ook over een stappenteller, het weerbericht en persoonsalarmering. Een 87-jarige vrouw is na een ongeluk gered middels zo´n horloge.

 

horloge SOS knop

 

 

Het contact

 

Het belangrijkste van personenalarmering is natuurlijk het leggen van contact om hulp in te schakelen. Dit contact kan op verschillende manieren gelegd worden:

 

Een alarmsignaal naar uw contactpersonen

U kiest zelf een aantal contactpersonen zoals familieleden, de buurvrouw of een mantelzorger. Als u op de noodknop hebt gedrukt, krijgen zij een alarmoproep. Zij weten dan dat u hulp nodig heeft en kunnen naar u toekomen. Bij sommige persoonsalarmeringen die u buitenshuis kunt gebruiken, krijgen zij ook een locatie toegestuurd.

 

Live contact met een alarmcentrale

Er zijn ook persoonsalarmeringen die contact leggen met een professionele alarmcentrale. Deze zijn dag en nacht bereikbaar. U kunt dan spreken met iemand en samen bepalen wat voor hulp u nodig heeft. Zij regelen deze hulp. Zo bellen zij bijvoorbeeld iemand uw eigen netwerk of laten zij een wijkverpleegkundige of huisarts langskomen. Waar nodig schakelen zij de hulpdiensten in.

 

U schrijft zich van tevoren in bij een alarmcentrale zodat zij alle nodige informatie over u hebben. Ook dient u ervoor te zorgen dat uw sleutel ten alle tijden bereikbaar is, bijvoorbeeld middels een sleutelkluis.

 

Er zijn personenalarmeringen die een combinatie aanbieden.

 

 

 

Eigen contactpersonen
Algemene alarmcentrale

Voordelen

Uw eigen vertrouwde contactpersonen die u gaan helpen

 

Zij kennen u het beste

Professionele organisatie die makkelijk kunnen schakelen naar de juiste hulp die nodig is

 

24 uur per dag bereikbaar

Nadelen

Niet altijd bereikbaar

Minder persoonlijk contact

 

Eventuele extra kosten; abonnementskosten

 

 

Extra functies

 

Sommige personenalarmeringen bieden extra functies aan. Kijk daarom goed welke functies u belangrijk zou vinden. Denk hierbij aan:

 

Een waterdicht apparaat

Wilt u uw persoonsalarmering écht overal kunnen gebruiken, dan dient hij waterdicht te zijn. Zo kunt u hem bijvoorbeeld omhouden tijdens het douchen. Volgens het platform Wonen is uitglijden in de badkamer het grootste gevaar en is dit dus extra belangrijk. Het opnamepercentage van vallen in sanitaire ruimten bij senioren ligt veel hoger dan bij vallen over het algemeen.

 

Locatiebepaling

Als u het valalarm buitenshuis wilt gebruiken, is locatiebepaling belangrijk. Het apparaat geeft bij het alarmsignaal dan ook meteen door waar u zich bevindt, zodat u snel gevonden kunt worden. Dit wordt soms dwaaldetectie genoemd.

 

Verbinding met een app

Sommige apparaten hebben een eigen app. Daarmee kunt u bijvoorbeeld uw gegevens en alarmeringsgeschiedenis in zien, maar ook de batterijstatus. Veel personenalarmeringen met locatiebepalingen beschikken over een app. Uw contactpersonen kunnen dan altijd uw live locatie zien. 

 

Verder zijn er hele uitgebreide personenalarmeringen die over functies zoals een stappenteller, hartslag en bloeddrukmeter, slaapmonitor en/of een medicijnenmelder beschikken.

Vaak vergeten zaken

 

Er is enkel nog gesproken over persoonsalarmering waarbij u zelf op de knop dient te drukken. Echter kan het voorkomen dat u daar niet meer toe in staat bent, bijvoorbeeld omdat u ongemakkelijk bent gevallen. Ook hier zijn oplossingen voor bedacht.

 

Er zijn verschillende vormen van een automatisch alarm:

 

Valdetectie

Uw persoonsalarmering registreert zelf dat u gevallen bent en gaat automatisch af.

 

Inactiviteitenalarm

Een inactiviteitenalarm geeft vanzelf een signaal af als u een langere tijd niet beweegt. Ook gaat dit alarm af als u bijvoorbeeld al een tijdje niet in sommige delen van uw woning bent verschenen.

 

Gebiedsafbakening

Bij een alarm met gebiedsafbakening gaat het signaal af als u zich buiten een bepaald gebied bevindt. U kunt zelf instellen welk gebied dit is en wat de omvang van het gebied precies is.

Prijs persoonsalarmering 

 

Persoonsalarmering verschilt enorm in prijs. Dit vanwege de diverse vormen en functionaliteiten. U heeft al een fijne armband voor € 30,- maar kunt ook voor een multifunctioneel horloge gaan van € 200,-.

 

Vergoeding personenalarmering

In sommige situaties wordt uw personenalarmering vergoedt. Deze situaties nemen we hieronder met u door.

 

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Als u om medische redenen personenalarmering nodig heeft, dan vergoedt uw zorgverzekeraar dit in principe. Zij vergoeden vaak echter alleen het apparaat. De eventuele abonnementskosten voor een meldkamer dient u zelf te betalen.

 

De website AlarmAanvragen maakt het u makkelijk om een alarm bij uw zorgverzekeraar aan te vragen. U klikt op het logo van uw verzekeraar en krijgt gelijk het juiste formulier om in te vullen.

 

Vergoeding door de gemeente

Wist u dat u in sommige situaties uw personenalarmering zelfs via de gemeente vergoed kan krijgen? U heeft dan een ‘sociale reden’ nodig. Bijvoorbeeld als u zich thuis niet veilig voelt en geen mensen in de buurt heeft om te kunnen waarschuwen als er iets mis is.

 

Als u meer wilt lezen over de vergoeding van personenalarmering, dan kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid. Voor de exacte voorwaarden in uw situatie kunt u het beste terecht bij uw zorgverzekeraar of gemeente.

Personenalarmering kopen

Personenalarmering kopen kan o.a. via onze partner Bol.com. Dit is eenvoudig en veilig. Wij hebben een aantal fijne persoonsalarmeringen op een rijtje gezet. Als u op een van deze producten klikt, gaat u vanzelf naar het product op Bol.com. Daar kunt u het alarm bestellen. U heeft bij Bol.com de mogelijkheid om achteraf te betalen en de bezorging is snel.

 

Als u bestelt via de links hieronder, krijgen wij hier een kleine commissie voor. Het kost u niets extra. Dit helpt ons om kwalitatieve artikelen te kunnen blijven schrijven en onderhouden. Bedankt!

 

 

Doet u ook mee met onze online bingo?

 

Vrijdag 30 september om 16.00 organiseren we een online Bingo in het kader van de week tegen eenzaamheid. U kunt hier gratis aan meedoen en andere senioren online onmoeten en spreken via de chat. Doet u mee?

 

Meer info