Blijf vitaal: 13 Tips om vallen te voorkomen

Eenzaamheid / veiligheid / Mobiliteit / Traplopen

In Nederland is vallen in huis opgenomen in de top tien belangrijkste oorzaken van letsel en zelfs overlijden bij ouderen. Daarmee is het een probleem dat verdient om aangepakt te worden. Gelukkig is dat met veelal eenvoudige woningaanpassingen mogelijk. De meeste kleine aanpassingen realiseert u zelf of een handige doe-het-zelver, de grote aanpassingen laat u uitvoeren door een specialist.

Na een val zijn de gevolgen voor ouderen vaak groot. Dat uit zich in niet alleen fysieke klachten, maar ook psychische problemen. Angst om nog in huis te lopen, niet meer naar buiten durven, of ’s nachts het toilet mijden. Het voorkomen van vallen is dus belangrijk. Hoe pakt u dat het beste aan?

Krachtoefeningen om fysiek sterker te worden

Als eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u zelf sterker wordt en uw evenwichtsorgaan traint. Probeer een dagelijkse routine in te bouwen, waarin u voor zover mogelijk gaat wandelen, regelmatig oefent met de overgang van zitten naar staan en andersom en over objecten heen stapt. Een aantal goede basisoefeningen zijn:

 1. Ga zitten op een stoel, zet uw voeten iets achter uw knieën en ga rustig rechtop staan. Ga daarna weer zitten en herhaal dit een paar keer
 2. Een goede training voor uw evenwichtsorgaan is het gaan staan op één been
 3. Houd met uw handen een stoel vast en ga op uw tenen staan, houd even vast en ga weer normaal staan. Herhaal dit tien keer. Doe dit ook andersom door op uw hiel te gaan staan en juist uw tenen en voet omhoog te bewegen vanuit uw hiel. Herhaal ook deze oefening tien keer.

Uw huis veiliger maken om vallen te voorkomen

De meeste valpartijen gebeuren in en om huis, in de eigen vertrouwde omgeving. Om vallen zoveel mogelijk te voorkomen zijn diverse woningaanpassingen mogelijk.  Zo kunt u:

 1. Drempels weg laten halen om struikelgevaar te voorkomen
 2. Lichtschakelaars op zithoogte plaatsen
 3. Uw keuken voorzien van lage kastjes met lades
 4. Natte ruimtes voorzien van antislipvloeren
 5. Een douchestoel monteren
 6. Een inloopdouche laten plaatsen
 7. Een toiletverhoger installeren
 8. Een elektrische deuropener laten installeren, zodat u niet zelf naar de voordeur hoeft te lopen
 9. Bredere deuren plaatsen
 10. Een traplift plaatsen om veilig naar boven en beneden te kunnen

Meer weten over valpreventie?

Naarmate uw leeftijd stijgt, neemt de kans op een valpartij toe. Misschien heeft u op dit moment nog geen problemen hiermee, maar het is goed om over de veiligheid van uw woning na te denken. Doe de Langer Thuis in Huis-checklist en ontdek wat u zelf kunt doen om uw woning toekomstbestendig en vooral veilig te maken.

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link