Blijf vitaal: 13 Tips om vallen te voorkomen

Eenzaamheid / Mobiliteit / Traplopen

4.000 65-plussers overlijden jaarlijks door een val, 100.000 65-plussers belanden jaarlijks in het ziekenhuis een val. Zorgwekkende cijfers die mede door de vergrijzing alleen maar zullen toenemen. Een probleem dat verdient om aangepakt te worden. Gelukkig is dat met veelal eenvoudige woningaanpassingen mogelijk. De meeste kleine aanpassingen realiseert u zelf of een handige doe-het-zelver, de grote aanpassingen laat u uitvoeren door een specialist.

Na een val zijn de gevolgen voor ouderen vaak groot. Dat uit zich in niet alleen fysieke klachten, maar ook psychische problemen. Angst om nog in huis te lopen, niet meer naar buiten durven, of ’s nachts het toilet mijden. Het voorkomen van vallen is dus belangrijk. Hoe pakt u dat het beste aan?

‘De kwaliteit van leven gaat achteruit [na een val], in veel gevallen voorgoed.’ – Trouw

Krachtoefeningen om fysiek sterker te worden

Als eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat u zelf sterker wordt en uw evenwichtsorgaan traint. Probeer een dagelijkse routine in te bouwen, waarin u voor zover mogelijk gaat wandelen, regelmatig oefent met de overgang van zitten naar staan en andersom en over objecten heen stapt. Een aantal goede basisoefeningen zijn:

 1. Ga zitten op een stoel, zet uw voeten iets achter uw knieën en ga rustig rechtop staan. Ga daarna weer zitten en herhaal dit een paar keer
 2. Een goede training voor uw evenwichtsorgaan is het gaan staan op één been
 3. Houd met uw handen een stoel vast en ga op uw tenen staan, houd even vast en ga weer normaal staan. Herhaal dit tien keer. Doe dit ook andersom door op uw hiel te gaan staan en juist uw tenen en voet omhoog te bewegen vanuit uw hiel. Herhaal ook deze oefening tien keer.
tweedehands traplift
Een gebruikte traplift is net zo veilig als een nieuwe, maar vaak veel goedkoper. (c) Smienk Trapliften

Uw huis veiliger maken om vallen te voorkomen

De meeste valpartijen gebeuren in en om huis, in de eigen vertrouwde omgeving. Om vallen zoveel mogelijk te voorkomen zijn diverse woningaanpassingen mogelijk.  Zo kunt u:

 1. Drempels weg laten halen om struikelgevaar te voorkomen
 2. Lichtschakelaars op zithoogte plaatsen
 3. Uw keuken voorzien van lage kastjes met lades
 4. Natte ruimtes voorzien van antislipvloeren
 5. Een douchestoel monteren
 6. Een inloopdouche laten plaatsen
 7. Een toiletverhoger installeren
 8. Een elektrische deuropener laten installeren, zodat u niet zelf naar de voordeur hoeft te lopen
 9. Bredere deuren plaatsen
 10. Een traplift plaatsen om veilig naar boven en beneden te kunnen

Dit kunt u nog meer doen om vallen te voorkomen:

 • Controleer uw medicatie. Sommige medicatie kunnen duizeligheid en balansproblemen veroorzaken. Het is een goed idee om jaarlijks met uw huisarts te bespreken of uw medicatie nog geschikt is
 • Gebruik de juiste bril als u opstaat om te lopen: een bril voor ver kijken in plaats van uw lees- of multifocale bril
 • Eet meer eiwitten om uw spiermassa op peil te houden en eet voldoende zuivel, vooral als u last heeft van osteoporose
 • Begin op tijd met valpreventie. Als u al last heeft kunt u veel doen, maar daarvoor nog meer!

Traplift 

‘Veel mensen wachten te lang, maar ik dacht, dat gaat mij niet gebeuren. Ik heb nu last en wil nu een lift hebben!’ – Mw. Van Doorn uit Wehl

Vroeger werd het hebben van een traplift in huis nog weleens als stigma gezien. Gelukkig is dat al lang niet meer zo. Trapliften zijn een stuk stijlvoller en mooier geworden en worden gebruikt door senioren die midden in het leven staan en lekker actief bezig zijn. Dat ze soms wat moeite met de trap hebben, maakt helemaal niet uit. Daar is die lift voor, zo kunnen ze veilig gebruik blijven maken van hun hele huis en hoeven ze hun energie niet meer aan de trap te verspillen. Handig toch?

Verder lezen:

Een nieuwe traplift of een tweedehands traplift?

Begin met typen en druk op enter om te zoeken

Meld u aan voor
 onze nieuwsbrief


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
close-link