Column: Pieter over zijn cholesterolwaardes en hoe voeding alleen niet genoeg was

Pieter schrijft het liefst over zijn jeugd in de jaren vijftig en zestig. Maar in zijn vorige artikel nam hij ons mee naar nu. Het nu waarin zijn bloeddruk en cholesterol te hoog zijn. De bloeddruk bracht hij keurig omlaag met een uitgekiend dieet. Dat moet met het cholesterol ook lukken zou je denken. Toch? 

 

Als mijn bloeddruk zakt door bepaalde voeding dan zou dat toch met cholesterol ook moeten lukken?

 

Eerder vertelde ik u al over de succesvolle poging om mijn bloeddruk omlaag te brengen. Ik kon zelfs stoppen met medicijnen. Vol goede moed begon ik dan ook aan het volgende traject: de cholesterolwaarde naar een gezond niveau eten, zonder pillen. Zoals u weet, kan een te hoog cholesterolgehalte zorgen voor het dichtslibben van aders. En dat geeft weer meer kans op hart- en vaatziekten.

 

Ook nu was Google mijn belangrijkste hulp. Natuurlijk begint het met het vermijden van vet voedsel. Vooral verzadigd vet is erg slecht. Ik kwam al gauw tot de ontdekking dat verschillende etenswaren helpen tegen hoge bloeddruk én tegen hoog cholesterol. Dat geldt o.a. voor bonen, vette vis, fruit, noten en yoghurt. Dat was dus mooi meegenomen. Lekker en gezond!

 

Chocola op de lijst!

 

Op de lijst die ik maakte voor cholesterol verschenen vooral veel groente- en fruitsoorten, maar ook kruiden. Met exotische namen als fenegriek en kurkuma.  En waar ik heel blij mee was, chocola met 70 of 85 % cacao hoort er ook bij. Laat ik dat nu juist erg lekker vinden!

 

Het hielp wel, maar niet genoeg

 

Na twee maanden op “cholesterolverlagend” dieet” was het tijd voor een controlebeurt bij Toos, de praktijkondersteuner van onze huisarts. Eerst bloedprikken bij een prikpunt, want de huisarts prikt zelf helaas niet meer op cholesterolgehalte. Drie dagen later zat ik op het spreekuur, toch wel erg nieuwsgierig of mijn dieet geholpen had. En dat had het, maar niet genoeg om het cholesterolgehalte op het juiste niveau te krijgen. Toos zag mijn teleurstelling en legde uit hoe het zat.

 

Lever is de cholesterolfabriek

 

Je lichaam maakt cholesterol aan, want die stof hebben we gewoon nodig, vertelde ze. Het zijn een soort vetbolletjes, die via het bloed vervoerd worden. De aanmaak gebeurt in de lever, en wel vooral ’s nachts. De lever levert genoeg voor normaal gebruik. Maar daarnaast eten we nog heel veel vette voedingsstoffen met het slechte cholesterol. Als je op “dieet” gaat, krijg je minder fout cholesterol binnen, maar de lever gaat gewoon door met produceren. Alles bij elkaar blijven de waarden dan toch te hoog.

 

Zonder pillen lukt het niet altijd

 

Eten en drinken volgens de lijst helpt dus wel degelijk, al zal je daarmee niet altijd op de meest gezonde waarde komen. Bij mij was de cholesterolwaarde veel te hoog. Daarom heb ik medicijnen nodig, die de productie van de cholesterolfabriek naar beneden brengen. En omdat de lever vooral ’s nachts actief is, moet ik die pil ’s avonds slikken.

 

Ik knikte begrijpend na de uitleg van Toos. Ik kan dus nog zo goed mijn best doen, maar zonder pillen zal het me waarschijnlijk niet lukken. Hoe dan ook, ik eet tegenwoordig gezonder. En dat voelt best goed!

 

In de volgende column gaan we weer lekker terug naar de jaren zestig, toen niemand nog van cholesterol gehoord had en vet eten juist gezond was.

 

Goed voor cholesterol

Goed voor bloeddruk

Goed voor allebei

Groenten    
artisjok 250-400 gr.  groente per dag bonen
selderij extra goed: spruitjes peulvruchten
spinazie aardappel broccoli
rabarber   vette vis (makreel, haring, paling)
uien    
   
Fruit    
peren sinaasappel appel
grapefruit perzik olijfolie
pruimen bananen  
rode bessen    
     
Kruiden    
fenegriek weinig zout (max. 3 gram per dag) ongezouten noten
gember   walnoten
kurkuma   amandelen
kerrie   knoflook(tabletten)
     
Overig    
 70 of 85 % cacao chocola   havermout
 vers sinaasappelsap   spelt- en roggebrood
    volle tarweproducten
     yoghurt
   groene thee

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Column: Pieter over zijn cholesterolwaardes en hoe voeding alleen niet genoeg was
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord