Column: Pieter over de winters van toen

De eerste column van Pieter, die het liefst terug zou gaan naar de jaren vijftig en zestig. Bijvoorbeeld om nog eens een échte winter mee te maken!

 

Oké, we hebben nu een weekje vorst en sneeuw. Maar vroeger, mensen, vroeger…! Toen had je pas echte winters! Dat roep ik als bijna 70-jarige natuurlijk al heel lang, maar het aardige is dat ik steeds meer gelijk ga krijgen. Op zich ben ik daar niet zo blij mee, want dat wil zeggen dat de opwarming van de aarde gestaag doorgaat.

 

Toen het pas ’s nacht stevig gevroren had, zag ik ’s morgens ijsbloemen op het slaapkamerraam. Niet aan de binnenkant, zoals in mijn jeugd, maar aan de buitenkant. Complimenten voor het dubbel glas!

 

Mijn jongensslaapkamer had een raam op het noorden. Wilde ik ’s morgens als ik uit bed kwam kijken of het gesneeuwd had, dan moest ik met mijn warme hand eerst een gat “smelten” in de prachtige ijsbloemen die zich ’s nacht op het raam gevormd hadden. Als het echt heel stevig vroor, bevroor mijn adem op de rand van de dekens. Echt waar! Wat dacht u van de winter van ’63? Ik sprak eens iemand die beweerde dat het toen zo koud was dat de melkboer de melk zonder fles verkocht…

 

Ja, die arme melkboer, met zijn ijzeren hondje. Ik hoef u toch niet te vertellen wat dat is? Nou vooruit, voor de jongsten dan. Ik heb het over een stalen kar met een stang aan de voorkant. Die stang had de melkboer in zijn hand en daarop zat de knop van de elektromotor. Zo hobbelde het vehikel trouw achter de melkman aan, terwijl de flessen rammelden in de ijzeren kratten. 

 

Hoe koud het ook was, hij had altijd handschoenen aan zonder vingers. Anders kon hij geen geld wisselen. Want van pinnen hadden we nog nooit gehoord.

 

 

Reageren?

Dat kan op onze Facebookpagina!

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Column: Pieter over de winters van toen
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord