Column: Pieter over Belga’s, Bazooka’s en duimdrop

Onderwerp: Columns
Laatst geupdate: 8 november 2021
Pieter

Dit keer neemt Pieter ons weer terug naar zijn jeugd in de jaren vijftig en zestig. Toen het snoep nog heel goedkoop was en je je zakken ermee vol stopte.

 

Met een dubbeltje kon je in de jaren vijftig en zestig allerlei heerlijke snoeperijen kopen. Als ik eraan denk, proef ik de smaak weer. Belga’s waren flinke, vierkante stukken kauwgom, keurig verpakt. Ze hadden een stevige beet, maar de smaak was er al snel vanaf. Bij een prijs van twee voor vijf cent kon je ook geen topkwaliteit verwachten. Bazooka’s waren wat smaakvoller, daarom kostten ze ook een dubbeltje. Daar zat bovendien een ministripverhaaltje bij, met drie of vier plaatjes. Je had ze ook van Donald Duck.

 

Je kon er goed mee bellenblazen. Beetje platmaken, tegen het puntje van je tong aanleggen en dan blazen. Als je geluk had, werd het een mooie, stevige bel die een poosje standhield. Blies je te hard dan klapte hij, waardoor je mond en een deel van je gezicht onder de kleverige kauwgom zat.

 

Met duimdrop hield je je mond trouwens ook niet schoon. Dat waren twee plakkerige stukjes drop -ook weer voor vijf cent- die je op je duim moest plakken. En dan maar duimen en zuigen tot ze op waren. Je mondhoeken verraadden nog urenlang wat je gesnoept had…

 

En dan de snoepketting! Eindeloos plezier voor een dubbeltje. Je deed de ketting om je hals en stak een stukje in je mond. Al sabbelend maakte je de ringetjes waar de ketting van geregen was steeds kleiner. Stukje opschuiven en zuigen maar weer.

 

Van toverballen kreeg je niet alleen een vieze mond, maar ook kleverige handen. Logisch, want om de minuut haalde je de bal te voorschijn om te kijken welke kleur hij nu weer had.

 

Ik moet stoppen, want ik krijg trek… In een stroopsoldaatje, een dropveter, of een lekker stokje zoethout. Wat waren we vroeger zoet voor vijf cent!

 

Goed nieuws! Heel veel snoep van vroeger is weer te krijgen, kijk hier maar eens!

 

Reageren?

Dat kan op onze Facebookpagina!

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Column: Pieter over Belga’s, Bazooka’s en duimdrop