Column: Pieter over Koninginnedag, en wat je met een gulden kon doen!

Onderwerp: Columns
Laatst geupdate: 8 november 2021
Pieter

Gedurende vijftig jaar van zijn leven vierde Pieter Koninginnedag op 30 april. Een herinnering aan het feest van toen. 

Beeld via de Volkskrant

Ja, u leest het goed, de kop is correct. Ik behoor tot de generatie die het elk jaar in april weer heeft over Koninginnedag in plaats van Koningsdag. Simpelweg omdat ik dat meer dan vijftig jaar heb gevierd. En vooral in mijn jeugd was dat een dag waar je wekenlang naartoe leefde. Nee, niet vanwege het defilé op Soestdijk, of de aubade met vlaghijsen. Dat interesseerde me nauwelijks. 

 

Maar op 30 april kreeg ik een gulden! En die mocht ik helemaal besteden aan Koninginnedagspulletjes. Dus ging ik als een speer naar de speelgoedwinkel en kocht daar voor een dubbeltje een balletje met elastiek eraan. Het was waarschijnlijk gevuld met zaagsel of zoiets, want erg stevig voelde het niet aan, Het was ook niet echt rond, maar leek soms meer op een mandarijn. Er zat een soort gehaakt netje omheen met mooie kleuren.

 

Verder schafte ik een mini-wandelstok aan; die kostte maar liefst een kwartje! Aan de punt daarvan maakte ik het elastiek van het balletje vast en dan had je een prachtig aanvalswapen. Het was de kunst om het elastiek aan de bal strak te trekken en hem te richten op een oranje, kegelvormig feesthoedje (15 cent) dat veel mensen die dag droegen. Bal loslaten en dan maar hopen dat het raak was. Vervolgens maakte ik me snel uit de voeten. Want zelf droeg ik ook zo’n hoedje, dus ik kon een directe tegenaanval verwachten.

 

Een onmisbaar attribuut was het vogelfluitje, voor slechts zeven cent te koop. Het was een plat halfrond, metalen beugeltje met een soort flapje eraan. Dat stak je in je mond en drukte dat tegen je gehemelte aan. En dan maar proberen of er geluid uit wilde komen, Bij mij was dat meestal geen succes; ik was al blij als ik wat geflapper hoorde. Tot mijn verbazing zag ik op bol.com dat ze nog te koop zijn: 7 voor € 12,95. Hoezo inflatie…?

 

Als u even meerekent, ziet u dat ik van mijn gulden nog maar 57 cent had verbruikt. Nog 43 cent te gaan! Daar kon je natuurlijk snoep voor kopen. Bijvoorbeeld een Bazooka, weet u nog? Of duimdrop. Daaruit zuig ik de volgende keer een column.

 

 

Reageren? 

Dat kan op onze Facebookpagina!

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan ieder vrijdag onze nieuwsbrief waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Daarnaast ontvangt u gratis ons E-book over vergoedingen voor hulpmiddelen! De link hiervoor krijgt u per mail toegestuurd.

 

Column: Pieter over Koninginnedag, en wat je met een gulden kon doen!