Kortademig? Deze oplossingen helpen om in beweging te blijven

Onderwerp: Vitaal, Gezondheid
Laatst geupdate: 22 januari 2021
Sharon Kok

Bent u weleens kortademig? Dan kunnen de dagelijks bezigheden zoals het lopen op de trap of het fietsen naar de supermarkt soms best zwaar zijn. Niet fijn.

 

Gelukkig is er wel het een en ander aan te doen. Tipje van de sluier, en mogelijk een open deur, maar het allerbelangrijkste is blijven bewegen. Daarom geef ik u in dit artikel 4 oplossingen om lekker in beweging te blijven.

Wat is kortademigheid?

 

Kortademigheid is het benauwde gevoel moeilijk adem te kunnen halen. De longen moet hard werken om voldoende zuurstof binnen te krijgen, Daardoor voelt iemand die kortademig is zich zeer snel buiten adem en moe. Soms ook bij weinig inspanning. Er zijn diverse oorzaken voor kortademigheid. 

Waardoor kortademig?

 

Voordat we doorgaan naar de oplossingen, is het eerst belangrijk om te weten waardoor u kortademig bent. Een mindere conditie dan vroeger is normaal, maar misschien is er wel meer aan de hand.

  • Belemmert het u in uw dagelijks leven?
  • Is de slechtere conditie niet geleidelijk gegaan, maar plotseling opgekomen?
  • Bent u al kortademig bij een lichte inspanning of zelfs in rust?
  • Heeft u pijn op de borst?
  • Kleuren uw vingers en/of lippen blauw?

 

Herkent u een of meerdere van deze symptomen? Dan is het verstandig om langs de dokter te gaan. Maar niet te veel zorgen: kortademig kan dus ook gewoon komen door een mindere conditie, of zelfs een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen.

Oplossing kortademigheid

 

Om kortademigheid te verminderen zijn deze vier punten belangrijk:

  1. Stoppen met roken.
  2. Vermijd zo veel mogelijk omgevingsinvloeden – voorkom meeroken en denk bijvoorbeeld aan houtrook van een kachel.
  3. Indien nodig, gewicht verliezen – een lager gewicht vermindert de belasting van het hart en de longen en maakt het makkelijker om te bewegen.
  4. Meer bewegen.

Meer bewegen is het allerbelangrijkste! Door veel te bewegen kunt u uw fysieke conditie een heel stuk verbeteren. Ongeacht uw leeftijd. Maar hoe doet u dat als u bij de inspanning kortademig raakt? Door gebruik te maken van hulpmiddelen.

4 hulpmiddelen die helpen om dagelijks eenvoudig meer te bewegen

 

Als bepaalde inspanningen moeilijk worden door de kortademigheid, is een logisch gevolg dat u ze minder gaat doen. Echter zorgt stilzitten ervoor dat uw kracht en conditie zal afnemen en wordt het misschien nog wel lastiger om bijvoorbeeld te lopen.

 

Door gebruik te maken van een hulpmiddel, komt u weer in beweging en kunt u uw kracht en conditie weer opbouwen. Het bewegen zal u met de hulp zelfs makkelijker afgaan. 

De sta op stoel

Een hulpmiddel maakt u dus absoluut niet luier, ook al beweren sommige mensen dat. Denk bijvoorbeeld aan een sta op stoel. Als u moeite heeft met opstaan en u uzelf met uw armen omhoog duwt, zorgt dat voor een grote belasting op uw armspieren en kost veel onnodige energie. Met een sta op stoel, gaat het een stuk makkelijker, de stoel helpt u erbij! En zeg nou zelf, als op staan makkelijker is, zou u het dan niet vaker doen? 

De stoelfiets

De stoelfiets is een van de makkelijkste manieren om meer te bewegen, ook al zit u lekker in uw favoriete stoel. Het is een mechaniek met trappers eraan die u op de grond voor uw stoel neerzet. Voeten erop en fietsen maar. Geen gevaar om te vallen, geen ander verkeer om op te letten. Gewoon lekker fietsen.

 

Het ideale is bovendien dat u kan kiezen hoeveel weerstand de pedalen hebben. Hoe meer weerstand, hoe zwaarder het fietsen wordt. En andersom. Zo’n stoelfiets kan ook nog op tafel gezet worden om de armen te trainen. O ja, en ze zijn verre van duur. Mooi toch?

De loopfiets volwassenen

Een loopfiets voor volwassenen is een fiets zonder pedalen. U zit erop, houdt het stuur vast en beweegt uzelf voort met uw voeten op de grond. De fiets draagt dus uw gewicht. Daardoor worden uw benen, knieën, enkels en voeten een stuk minder belast. Terwijl u dus toch lekker aan het bewegen bent. Lopen kost zo minder energie en u zult op den duur minder snel kortademig worden. Ook ideaal voor revalidatie.

De trippelstoel

Nog zo’n handig hulpmiddel om zonder al te veel belasting van de benen toch te bewegen in huis: de trippelstoel. Het is eigenlijk een luxe bureaustoel met wieltjes. Maar dan met een mechaniek dat u helpt op te staan, net als een sta op stoel. Bent u heel snel buiten adem in huis? Dan is dit een handig hulpmiddel. Let wel op dat de wieltjes uw vloer niet beschadigen. 

Tot slot

 

Kortademig zijn is lastig. En ten eerste raden wij u aan om de huisarts te bezoeken als u de klachten opeens kreeg of als het u belemmert in uw dagelijks leven. 

 

Ten tweede zijn er gelukkig diverse hulpmiddelen om ondanks de klachten van kortademigheid toch te bewegen. En zelfs langzaam maar zeker conditie op te bouwen! 

 

Wat zijn uw tips? 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Kortademig? Deze oplossingen helpen om in beweging te blijven