fbpx

Sta op stoel kopen – De onafhankelijke aankoopgids

Onderwerp: Bewegen in en om huis, Hulpmiddelen, Woonkamer
1 maart 2021
Sharon Kok

De sta op stoel, een prachtige uitvinding, nietwaar? Een mooie, comfortabele stoel waaruit opstaan bovendien een makkie is. Tijd om een sta op stoel te kopen, maar weet u niet wat er allemaal mogelijk is qua stoel, prijs en vergoeding? Lees dan snel verder! 

 

Ik leg u precies uit hoe een sta op stoel werkt, welke modellen er zijn en welke extra opties. Ik ga in op de prijs van een sta op stoel en hoe u mogelijk vergoeding ervoor kunt ontvangen. Bovendien laat ik zien wat vaak wordt vergeten bij het kopen van een sta op stoel én met welke onvoorziene zaken u rekening moet houden!

 

Leest u mee? 

 

Inhoud

Wat is een sta op stoel?

 

Een sta op stoel is een elektrisch verstelbare fauteuil met een hoog zitcomfort. Het is eenvoudiger om uit de stoel op te staan, doordat deze omhoog en voorover kan kantelen.

Een lederen sta op stoel van onze partner Velderhof

Wanneer een sta op stoel kopen?

 

Heeft u het gevoel dat het opstaan vanuit uw stoel de laatste tijd moeilijker gaat? Misschien heeft u last van duizelingen als u opstaat of heeft u last van uw gewrichten. Of misschien bent u bang om te vallen als u opstaat en blijft u daarom langer zitten dan u eigenlijk zou willen. Allemaal redenen om serieus na te denken over het kopen van een sta op stoel. Want, ongeacht leeftijd en lichamelijke gesteldheid, te weinig bewegen is ontzettend slecht voor ons. 

 

Te weinig bewegen – en dus te veel zitten of liggen – zorgt ervoor dat onze spiermassa afneemt en onze gewrichten stijver worden. Door het afnemen van spieren, wordt ook de balans minder, waardoor de kans op een valpartij weer toeneemt. Ziet u de vicieuze cirkel? Zeker vanaf 55 jaar zijn de negatieve effecten van te weinig bewegen groot. 

 

Kortom, te weinig bewegen omdat u moeilijk uit uw stoel kunt opstaan, is niet iets om lichthartig over te denken. Hoe fijn is het dan ook, dat u er gewoon wat aan kunt doen?! Een sta op stoel komt elektrisch omhoog en kantelt daarbij iets naar voren, waardoor u gemakkelijker uit de stoel kunt opstaan zonder veel kracht te moeten gebruiken. Ideaal toch?

Voordelen sta op stoel

 

 • Minder afhankelijk van anderen
 • Opstaan gaat makkelijker
 • Minder druk op uw billen en rug
 • Kan zorgen voor goede vochtafvoer uit de benen
 • Hoog zitcomfort

 

Een sta op stoel heeft een hoog zitcomfort. Dit maakt het ook een hele luxe relaxstoel. U kunt er heerlijk in liggen slapen, uren in zitten en óók nog eens fijn opstaan. Dus ook al heeft u de sta op functie nu niet nodig, het is altijd handig en wellicht wel ideaal in de toekomst. 

‘Maakt een sta op stoel mij lui?’

Een groot vooroordeel over de sta op stoel is dat gebruikers er lui van worden. Ze hoeven zelf een stuk minder kracht te gebruiken en dus zal dit uiteindelijk nog meer afnemen. Dit is echter niet waar! Als u moeite heeft met opstaan, zal u uzelf met uw armen omhoog proberen te duwen. Dit zorgt voor een grote belasting op de armspieren en kost veel onnodige energie. Door de sta op stoel heeft u geen hulp van anderen nodig en zal u nu juist sneller en vaker opstaan.

Sta op stoel kopen? Let op deze dingen

 

Sta op stoelen zijn er in alle soorten, maten, vormen en kleuren. Waar moet u rekening mee houden en welke opties zijn er?

 

Vast- of draaimodel

De eerste keuze; gaat u voor een draai- of een vast model? Een vast model is stabiel en sterk en geeft vaak de keuze uit pootjes of wieltjes. Een draaistoel geeft u de mogelijkheid om alle kanten op te kunnen draaien en kijken. U kunt vaak kiezen uit draaischijven en stervoeten.

 

1-, 2- of 3-motorig

Wist u dat een sta op stoel een verschillende hoeveelheid motoren kan hebben? Dit is van invloed op de mogelijkheden die de stoel biedt.

 

 • Een 1-motorige stoel kan de functies van de stoel alleen maar in dezelfde volgorde uitvoeren en deze kunnen niet onafhankelijk van elkaar bewegen. Als u bijvoorbeeld iets achterover wilt liggen dan gaat de stoel ook de voetenbank uitschuiven. Het voordeel is de eenvoudige bediening.
 • Bij een 2-motorige stoel heeft u de vrijheid om de rugleuning en de voetenbank onafhankelijk van elkaar te laten bewegen.
 • Voor totale vrijheid en controle kiest u voor een 3-motorige stoel. U kunt dan zowel de zitting als de been- en rugleuning apart van elkaar laten bewegen. Zo kunt u de positie van de stoel volledig instellen naar uw eigen wens.

 

1-motorige sta op stoel 2-motorige sta op stoel 3-motorige sta op stoel
Eenvoudige bediening. Rugleuning en voetenbank kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Zitting, rugleuning en voetenbank kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen.
Stoel beweegt als een geheel.   Stoel is volledig naar wat u comfortabel vindt in te stellen.

Bekleding

Het uiterlijk van de stoel telt natuurlijk ook. De bekleding kiest u niet alleen op basis van smaak, er zijn meer dingen om rekening mee te houden; heeft u huisdieren, komen er vaak kleine kinderen op bezoek etc. Zo zit een sta op stoel van stof lekker en is hij goedkoper. Maar een sta op stoel van leer heeft een luxe uitstraling en is makkelijker schoon te maken.

 

 

Vaak vergeten zaken

Sta op stoelen hebben vaak nog heel veel extra opties. Het is interessant om hier ook eens naar te kijken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat u nek- en rugondersteuning heeft om zo comfortabel mogelijk te zitten. Een nekkussen en lendensteun voorkomt dat u last krijgt van vermoeide of pijnlijke spieren.

 

Andere extra opties zijn bijvoorbeeld:

 • Stoelverwarming
 • Ingebouwde accu
 • Leeslampje
 • Hemiplegie armsteun
 • Tafelblad
Een lederen sta op stoel van onze partner Velderhof

Hoeveel kost een sta op stoel?

 

Sta op stoelen verschillen in prijs. Dit is allemaal afhankelijk het model, de motor, bekleding etc. en eventuele extra opties. 

 

Prijs sta op stoel

Qua prijzen beginnen kwaliteitsstoelen van bijvoorbeeld Prominent of Velderhof bij zo’n € 900-1000,-. Voor een mooie designstoel ligt de prijs wat hoger.

 

Nieuwe of tweedehandse sta op stoel

Het meest gebruikelijk is om het meubel nieuw aan te schaffen. Maar sta op stoelen kunt u ook tweedehands kopen. Dit is vaak een stuk goedkoper en ook duurzaam. Tweedehands sta op stoelen vind u op Marktplaats, maar vaak ook bij de winkels waar u ze nieuw zou kunnen kopen. Het voordeel daarvan is dat ze vaak goed gereinigd zijn, eventueel opgeknapt met nieuwe bekleding en u soms zelfs nog garantie krijgt. Als u koopt bij een particulier is dat niet het geval. 

 

Sta op stoel huren

Het is ook mogelijk om een relaxfauteuil te huren. Dit is ideaal als u het eerst eens uit wilt proberen of als u slechts tijdelijk niet gemakkelijk op kan staan. Bij sommige bedrijven is de huurprijs inclusief onderhoud en service. Dat is fijn, want zo heeft u geen onverwachte kosten!

 

Vergoeding sta op stoel

Het kan zijn dat u een sta op stoel vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar of vanuit de Wmo subsidie. Dit hangt af van uw medische situatie en verschilt per gemeente. Neem contact op met zowel uw zorgverzekeraar als uw gemeente, om te kijken wat er mogelijk is wat betreft een vergoeding van de sta op stoel.

Onverwachte bijkomende kosten

Bij de sta op stoel kunnen meer kosten komen kijken dan alleen de aanschaf. Het kan namelijk zo zijn dat uw stoel of de bekleding beschadigd raakt of dat de stoel het zelfs helemaal niet meer doet. Het meubel moet dan gerepareerd worden.

 

Heeft u de stoel al een lange tijd? Dan kan het zijn dat de bekleding er niet netjes meer uitziet of de stoel niet meer lekker zit. Ook hier zijn oplossingen voor. U kunt het schuim van de stoel laten vervangen of opvullen en u kunt de bekleding laten reinigen of eventueel zelfs laten vervangen. U stoel zal weer als nieuw voelen!

De bediening van een sta op stoel gaat vaak via een afstandbedieding. Foto via onze partner Velderhof

Tip! Een goede sta op stoel heeft een technische levensduur van 10 tot 15 jaar. Om ervoor te zorgen dat de stoel in goede staat blijft, kunt u af en toe een onderhoudsbeurt laten doen. Hierbij wordt de stoel gecontroleerd, alles stofvrij gemaakt, bewegende delen gesmeerd en, wanneer nodig, de stoel opnieuw afgesteld.

 

Vind de juiste stoel voor de beste prijs

 

Als u wilt weten wat er mogelijk, dan kunnen wij onze vaste partners vragen om u (prijs)informatie op te sturen. Gratis en vrijblijvend! Deze partners zijn door ons geselecteerd op basis van betrouwbaarheid en kunde.  Zo kunt u rustig thuis alles doornemen en vergelijken en weet u zeker dat u de beste keuze maakt.

 

Vul hieronder uw gegevens in. Onze partners nemen contact met u op om te bespreken waar u precies naar op zoek bent, zodat zij u de juiste informatie kunnen toesturen.

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.