De Sta op Stoel Keuzehulp 2022: Vergelijk Aanbieders

Sta op stoel kopen – de onafhankelijke keuzehulp

Onderwerp: Hulpmiddelen, Keuzehulp, Woonkamer
1 maart 2021
Sharon Kok

De sta op stoel, een mooie, comfortabele stoel waaruit opstaan bovendien een makkie is. Wilt u een opsta stoel gaan kopen, maar weet u niet wat er allemaal mogelijk is qua stoel, prijs en vergoeding? Wij geven alle antwoorden in onze keuzehulp.

 

We leggen u precies uit hoe een sta op stoel werkt, welke modellen er zijn en welke extra opties. We gaan in op de prijs van een sta op stoel en hoe u mogelijk vergoeding ervoor kunt ontvangen. Bovendien laten we zien wat vaak wordt vergeten bij het kopen van een sta op stoel én met welke onvoorziene zaken u rekening moet houden.

 

Inhoud

Wat is een sta op stoel?

 

Een sta op stoel is een elektrisch verstelbare fauteuil met een sta op functie. Doordat deze door middel van een elektromotor omhoog en voorover kan kantelen is het eenvoudig om op te staan uit de stoel. Daarnaast is ook de rugleuning verstelbaar en kan er een voetensteun worden opgeklapt. Hierdoor ontstaat er een zeer comfortabele zitpositie. Andere benamingen zijn opsta stoel, seniorenstoel of stastoel.

Wanneer moet ik een sta op stoel kopen?

 

Heeft u het gevoel dat het opstaan vanuit uw stoel de laatste tijd moeilijker gaat? Misschien heeft u last van duizelingen als u opstaat of heeft u last van uw gewrichten. Of misschien bent u bang om te vallen als u opstaat en blijft u daarom langer zitten dan u eigenlijk zou willen. Dit zijn allemaal redenen om serieus na te denken over het kopen van een sta op stoel. Want, ongeacht leeftijd en lichamelijke gesteldheid, te weinig bewegen is voor niemand goed. 

 

Te weinig bewegen – en dus te veel zitten of liggen – zorgt ervoor dat onze spiermassa afneemt en onze gewrichten stijver worden. Door het afnemen van spieren, wordt ook de balans minder, waardoor de kans op een valpartij weer toeneemt. Zeker vanaf 55 jaar zijn de negatieve effecten van te weinig bewegen groter. 

 

Kortom, te weinig bewegen omdat u moeilijk uit uw stoel kunt opstaan is niet wenselijk. En gelukkig zijn daar dus oplossingen voor. Een opstastoel komt elektrisch omhoog en kantelt daarbij iets naar voren, waardoor u gemakkelijker uit de stoel kunt opstaan zonder veel kracht te moeten gebruiken. Ideaal toch?

Voordelen sta op stoel

 

 • Minder afhankelijk van anderen
 • Opstaan gaat makkelijker, u komt meer in beweging
 • Minder druk op uw billen en rug
 • Kan zorgen voor goede vochtafvoer uit de benen
 • Het zit héérlijk!
 • Tegenwoordig is de keuze heel groot, en zijn er ook moderne sta op stoelen.

 

Een sta op stoel heeft een hoog zitcomfort. Dit maakt het een hele luxe relaxstoel. U kunt er heerlijk in liggen slapen, urenlang comfortabel in zitten en óók nog eens fijn en gemakkelijk opstaan. Dus al heeft u de sta op functie nu niet nodig, het is altijd handig en wellicht wel ideaal in de toekomst. 

‘Maakt een sta op stoel mij lui?’

Een groot vooroordeel over de sta op stoel is dat gebruikers er lui van worden. Ze hoeven zelf een stuk minder kracht te gebruiken en dus zal dit uiteindelijk nog meer afnemen. Dit is echter niet waar! Als u moeite heeft met opstaan, zal u uzelf met uw armen omhoog proberen te duwen. Dit zorgt voor een grote belasting op de armspieren en kost veel onnodige energie. Door de opstastoel heeft u geen hulp van anderen nodig, kost het weinig energie en zal u nu juist sneller en vaker opstaan.

Wilt u een sta op stoel kopen? Let op deze zaken

 

Sta op stoelen zijn er in alle soorten, maten, vormen en kleuren. Waar moet u rekening mee houden en welke opties zijn er?

 

Vast- of draaimodel

De eerste keuze; gaat u voor een draai- of een vast model? Een vast model is stabiel en sterk en geeft de keuze uit pootjes of wieltjes. Een draaistoel geeft u de mogelijkheid om alle kanten op te kunnen draaien en kijken. U kunt vaak kiezen uit draaischijven en stervoeten.

 

1-, 2- of 3-motorig

Wist u dat een sta op stoel een verschillende hoeveelheid motoren kan hebben? Dit is van invloed op de mogelijkheden die de stoel biedt.

 

 • Een 1-motorige stoel kan de functies van de stoel alleen maar in dezelfde volgorde uitvoeren en deze kunnen niet onafhankelijk van elkaar bewegen. Als u bijvoorbeeld iets achterover wilt liggen dan gaat de stoel ook de voetenbank uitschuiven. Het voordeel is de eenvoudige bediening en een lagere aanschafprijs.
 • Bij een 2-motorige stoel heeft u de vrijheid om de rugleuning en de voetenbank onafhankelijk van elkaar te laten bewegen.
 • Voor totale vrijheid en controle kiest u voor een 3-motorige stoel. U kunt dan zowel de zitting als de been- en rugleuning apart van elkaar laten bewegen. Zo kunt u de positie van de stoel volledig instellen naar uw eigen wens.

 

1-motorige sta op stoel 2-motorige sta op stoel 3-motorige sta op stoel
Eenvoudige bediening. Rugleuning en voetenbank kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Zitting, rugleuning en voetenbank kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen.
Stoel beweegt als een geheel.   Stoel is volledig naar wat u comfortabel vindt in te stellen.

Bekleding

Het uiterlijk van de stoel telt natuurlijk ook. De bekleding kiest u niet alleen op basis van smaak, er zijn meer dingen om rekening mee te houden: heeft u huisdieren, komen er vaak kleine kinderen op bezoek etc. Zo zit een sta op stoel van stof lekker en is hij goedkoper. Maar een sta op stoel van leer heeft een luxe uitstraling en is makkelijker schoon te maken. Ook is de levensduur van leer langer dan van stof.

 

 

Vaak vergeten zaken

Sta op stoelen hebben meestal heel veel extra opties. Het is interessant om hier ook eens naar te kijken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat u nek- en rugondersteuning heeft om zo comfortabel mogelijk te zitten. Een nekkussen en lendensteun voorkomt dat u last krijgt van vermoeide of pijnlijke spieren.

 

Andere extra opties zijn bijvoorbeeld:

 • Stoelverwarming
 • Ingebouwde accu
 • Leeslampje
 • Hemiplegie armsteun (aangepaste armsteun om een verlamde arm in de juiste positie te laten liggen)
 • Tafelblad

Wat kost een sta op stoel?

 

De kosten van een sta op stoelen verschillen behoorlijk. Dit is allemaal afhankelijk het model, de motor, bekleding etc. en eventuele extra opties. 

 

Prijs sta op stoel

Qua prijzen beginnen kwaliteitsstoelen bij zo’n € 900-1000,-. Verder heeft het aantal motoren, de keuzen van de bekleding en het type stoel invloed op de hoogte van de prijs. Ook is er een verschil tussen een stoel die volledig op maat wordt gemaakt, of een standaardmodel met verschillende maten. De prijzen kunnen oplopen tot wel 3 tot 4 duizend euro.

 

Sta op stoel tweedehands

Sta op stoelen kunt u tweedehands kopen. Dit is vaak een stuk goedkoper en een duurzamere oplossing. Tweedehands sta op stoelen vindt u op Marktplaats, maar veelal ook bij de winkels waar u ze nieuw zou kunnen kopen. Het voordeel daarvan is dat ze vaak goed gereinigd zijn, eventueel opgeknapt met nieuwe bekleding en u soms zelfs nog garantie krijgt. Als u koopt bij een particulier is dat niet het geval. Het nadeel is dat u de stoel niet zelf kunt samenstellen, en dat er sprake kan zijn van slijtageplekken. Ook zijn er al een aantal jaar verstreken van de levensduur van de stoel. 

 

Sta op stoel huren

Het is ook mogelijk om een sta op stoel te huren. Dit is ideaal als u het eerst eens uit wilt proberen of als u slechts tijdelijk niet gemakkelijk op kan staan. Bij sommige bedrijven is de huurprijs inclusief onderhoud en service. Dat is fijn, want zo heeft u geen onverwachte kosten!

 

Sta op stoel vergoeding

Het kan zijn dat u een sta op stoel vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar of vanuit de Wmo subsidie. Dit hangt af van uw medische situatie en verschilt per gemeente. Neem contact op met zowel uw zorgverzekeraar als uw gemeente, om te kijken wat er mogelijk is wat betreft een vergoeding van de opstastoel.

De bediening van een sta op stoel gaat vaak via een afstandsbediening.

Onderhoudskosten

Bij de sta op stoel kunnen meer kosten komen kijken dan alleen de aanschaf. Het kan namelijk zo zijn dat uw stoel of de bekleding beschadigd raakt of dat de stoel het zelfs helemaal niet meer doet. Dan heeft de sta op stoel reparatie nodig. Als dit buiten de garantie valt, kan het vervelende kosten met zich meebrengen.

 

Heeft u de stoel al een lange tijd? Dan kan het zijn dat de bekleding er niet netjes meer uitziet of de stoel niet meer lekker zit. Ook hier zijn oplossingen voor. U kunt het schuim van de stoel laten vervangen of opvullen en u kunt de bekleding laten reinigen of eventueel zelfs laten vervangen. U stoel zal weer als nieuw voelen!

 

Heeft u nog geen moeite met opstaan maar bent u wel op zoek naar een stoel, waarin u heerlijk ontspannen kunt zitten? Dan is een relaxfauteuil wellicht een goede optie voor u. Lees onze relaxfauteuil keuzehulp, voor een uitgebreid advies.

Tip! Een goede opstastoel heeft een technische levensduur van 10 tot 15 jaar. Om ervoor te zorgen dat de stoel in goede staat blijft, kunt u af en toe een onderhoudsbeurt laten doen. Hierbij wordt de stoel gecontroleerd, alles stofvrij gemaakt, bewegende delen gesmeerd en, wanneer nodig, de stoel opnieuw afgesteld.

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij dat onze partners contact met u opnemen om u te informeren over de mogelijkheden. 

 

✔️ Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners

✔️ Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

✔️ Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen.