Hoe werkt de regiotaxi? We leggen u het eenvoudig uit

De Regiotaxi is een handige en voordelige manier van reizen. U kunt binnen uw regio gaan waar u maar wilt. Uw rolstoel of scootmobiel en zelfs een begeleider kan tegen lage kosten meereizen. Ideaal!  Wilt u weten hoe de regiotaxi werkt, hoe u dit aanvraagt, en wanneer u er recht op heeft? Wij zochten het uit!

 

[lwptoc]

Wat is de regiotaxi?

 

Een regiotaxi brengt u van deur tot deur, tegen voordelige tarieven. U kunt alleen binnen de regio reizen, dat is meestal maximaal 25 km. De regiotaxi is in principe voor iedereen beschikbaar, maar de voordelige tarieven gelden alleen als u een Wmo-indicatie heeft. Daarom wordt dit type vervoer ook wel WMO vervoer genoemd.

 

Daarnaast wordt de Regiotaxi ook wel deeltaxi of Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) genoemd. De kosten van een regiotaxi zijn zo laag, omdat er meestal meerdere mensen tegelijk worden opgehaald en weggebracht.

 

De regels en tarieven van de regiotaxi kunnen verschillen per regio.

Hoe werkt de regiotaxi?

 

Regiotaxipas aanvragen

Om een taxi te kunnen aanvragen dient u eerst een regiotaxipas aan te vragen. Hoe dit werkt, beschrijven we verderop in dit artikel.

 

Taxirit aanvragen

De taxirit dient u minimaal een uur voor de gewenste vertrektijd te reserveren. Maar let op, ook dit kan per regio verschillen. Houdt uw taxipas bij de hand en bel het ritreserveringsnummer van uw regio (soms kunt u ook online reserveren).

 

De rit

Vergeet niet om uw taxipas en voldoende geld mee te nemen. De chauffeur brengt u naar uw bestemming en kan u helpen met in- en uitstappen.

 

Hoe lang duurt een rit?

Het tarief van de regiotaxi ligt zo laag omdat het vervoer voor meerdere personen gecombineerd wordt. Het kan zijn dat er tijdens uw rit anderen opgehaald of afgezet worden. Dit betekent wel dat uw reis langer kan duren dan wanneer u rechtstreeks zou reizen. Bij een rit van maximaal 2 zones (5 tot 10 kilometer) mag de reis niet langer dan 15 minuten verlengd worden. Bij een rit van 3 tot 5 zones (20 tot 25 kilometer) mag het niet langer dan een halfuur verlengd worden. Het wordt zo dus wel binnen de perken gehouden. Dat scheelt weer. Voor langere ritten kunt u overigens gebruik maken van Valys.

 

De regels

  • U kunt alleen binnen de regio reizen. Verderop in het blog kunt u daar meer over lezen.
  • U kunt meestal reizen tussen 06.00 en 01.00 uur. Sommige vervoerders, zoals regiotaxi Utrecht, gaan in het weekend door tot 01.30 uur.
  • U wordt meestal gebeld wanneer de taxi vlakbij is, zodat u zich kan voorbereiden.
  • Houdt er rekening mee dat de taxi een kwartier eerder of later dan gewenst kan reageren.
  • Moet u ergens perse op een bepaalde tijd zijn? Reserveer dan ruim op tijd en meld dit duidelijk aan de telefonist. U wordt dan ruim voor het gewenste tijdstip op uw bestemming afgezet.
  • Meer regels kunt u op de website van de regiotaxi in uw eigen regio bekijken. Hier leest u bijvoorbeeld ook meer over het voordelig mee laten reizen van een begeleider.
Hoe werkt de regiotaxi? We leggen u het eenvoudig uit
In de regiotaxi kunt u vaak ook een rollator of rolstoel meenemen

Wanneer heeft u recht op regiotaxi?

 

In principe mag iedereen met een regiotaxi reizen, echter, de voordelige tarieven gelden alleen wanneer u een Wmo-indicatie heeft. Dit kunt u aanvragen bij uw gemeente. U heeft recht op vervoer met de regiotaxi als u niet meer zelfstandig of met hulp van familie kunt reizen.

 

[the_ad_group id=”173″]

Hoe kunt u regiotaxi aanvragen?

 

Regiotaxi kunt u aanvragen bij het Wmo-loket van uw gemeente of rechtstreeks bij de klantenservice van dan de taxidienst.  

 

1. Heeft u een Wmo-indicatie of denkt u er recht op te hebben?

Ga dan naar het Wmo-loket van uw gemeente. Zij gaan beoordelen of u recht heeft op Wmo-vervoer. Aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt u van hen een regiotaxipas waarmee duidelijk is dat u voor een lager tarief mag reizen.

 

2. Heeft u geen Wmo-indicatie?

Dan vraagt u een regiotaxipas aan bij de klantenservice van de regiotaxi bij u in de buurt. Dit is niet verplicht, maar maakt het reizen wel makkelijker. Uw gegevens zijn dan bekend en dus gaat het reserveren en betalen eenvoudiger

Hoeveel kost de regiotaxi?

 

De kosten van de regiotaxi kunnen verschillen per regio. Gemiddeld kost een regiotaxi voor iemand zonder Wmo-indicatie € 4,- per zone van 5 kilometer. Voor iemand mét Wmo-indicatie is dit € 1,-. U betaalt ook een instaptarief, daar wordt meestal 1 zone extra voor gerekend.

 

Rekenvoorbeeld: 

Stel u heeft een Wmo-indicatie en wilt een afstand van 8 km afleggen met de regiotaxi. U betaalt dan 3 zones: 1 zone geldt als instaptarief, de 2 andere zones worden gerekend voor de afstand (1 zone is 5 km). Met de indicatie betaalt u dus in totaal € 3,- voor de hele rit. Als u ook terug wilt, dan betaalt u opnieuw € 3,-.

 

Zijn de kosten voor regiotaxi aftrekbaar?

Alleen de vervoerskosten van uzelf naar een ziekenhuis of arts én de kosten van vervoer voor ziekenbezoek van uw partner zijn fiscaal aftrekbaar.

 

[the_ad_group id=”173″]

Alle regiotaxi diensten per regio

 

De regiotaxi is er in verschillende vormen, afhankelijk van de regio. Het verwarrende is dat de dienst per regio soms ook anders heet. Daarom hebben we de diensten voor alle regio’s in Nederland voor u in kaart gebracht en onderverdeeld per provincie en streek.

 

Utrecht

Regiotaxi Utrecht

Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Vijfheerenlanden en Zeist

 

Regiotaxi Eemland-Heuvelrug

Amersfoort, Baarn, Bunschoten-Spakenburg, Leusden, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Woudenberg

 

Regiotaxi Veenweide

De Ronde Venen, Lopik, Montfoort, Oudewater, Woerden en Stichtse Vecht (alleen de kernen Loenen en Breukelen)

 

Noord-Brabant

Regiotaxi Noordoost Brabant

Bernheze, Boekel, Land van Cuijk (Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill & Sint Hubert, Sint Anthonis) Maashorst (Uden en Landerd) Meierijstad, Oss

 

Regiotaxi ’s-Hertogenbosch

’s-Hertogenbosch, Vught, Sint-Michielsgestel, Heusden, Boxtel


Regiovervoer Midden-Brabant

Waalwijk, Dongen, Loon op zand, Gilze en Rijen, Tilburg, Oisterwijk, Goirle, Hilvarenbeek


Taxbus Zuidoost-Brabant

Best, Eindhoven, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Veldhoven, Waalre, Asten, Deurne, Helmond, Someren, Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot, Reusel-De Mierden, Cranendonck, Heeze-Leende, Valkenswaard

 

Limburg

Omnibuzz – Heel Limburg

 

Zeeland

Haltetaxi (Gemeentelijke Vervoercentrale Zeeland B.V.) – Heel Zeeland

 

Flevoland

Regiotaxi Flevoland

Noordoostpolder, Dronten, Zeewolde en Lelystad

 

Gelderland

Haltetaxi – Heel Gelderland

 

Overijssel

Mijn taxi op maat

Dalfsen, Olst-Wijhe, Ommen, Hardenberg

Kampen, Staphorst, Zwartewaterland 

 

PlusOV

Deventer

 

RM Taxi Zwolle

Zwolle

 

Regiotaxi Twente

Almelo, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Tubbergen, Twenterand, Wierden

 

Drenthe

Hubtaxi

Noord-Drenthe: Assen, Noordenveld, Tynaarlo, Aa en Hunze, Haren

Zuidoost-Drenthe: Emmen, Coevorden, Borger-Odoorn

Zuidwest-Drenthe: Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Westerveld, de Wolden

 

Groningen

Hubtaxi

Noord-Groningen: Het Hogeland – Eemsdelta – Groningen

Oost-Groningen: Westerwolde – Midden-Groningen – Oldambt – Pekela – Veendam – Stadskanaal

Zuid-Groningen: Westerkwartier

 

Friesland

Noordoost-Friesland – Dantumadeel – Tietjerksteradeel – Achtkarspelen: Jobinder

 

Súdwest-Fryslân – De Friese Meren: Taxi van der Bles | Taxicentrale Reidsma | Taxi Witteveen

 

Harlingen: Taxicentrale Waaksma

 

Heerenveen: Taxi Koopmans – Taxicentrale Waaksma – Taxi Witteveen – Taxi Troost en de Boer – Carcab Heerenveen – Taxicentrale Reidsma

 

Ameland: Cosi-Tax

 

Noord-Holland

Regiotaxi West-Friesland: Opmeer – Medemblik – Wervershoof – Andijk – Enkhuizen – Stede Broec – Drechterland – Hoorn – Koggenland

 

Munckhof: Diemen – Ouder-Amstel – Uithoorn – Aalsmeer – Amstelveen – Alkmaar – Bergen – Castricum – Dijk en Waard – Heiloo – Uitgeest.

 

Amsterdam: Transvision | RMC

 

Zuid-Holland

Regiotaxi Holland Rijnland: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

 

Regiotaxi Haagladen: Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Wassenaar, Westland en Zoetermeer

 

Trevvel Samen: Rotterdam

 

Regiotaxi Waterweg: Maassluis – Vlaardingen – Schiedam

 

Vervoerscentrale BAR: Barendrecht – Albrandswaard – Ridderkerk

 

GroeneHartHopper: Gouda – Krimpenerwaard – Waddinxveen – Zuidplas – Bodegraven-Reeuwijk

 

[the_ad_group id=”173″]

Buiten de regio reizen met de regiotaxi?

 

De regiotaxi reist alleen binnen uw regio. Dit is meestal maximaal 5 zones, dit komt overeen met zo’n 25 km. Wanneer u naar een nabijgelegen ziekenhuis of station gewenst te worden gebracht (die officieel buiten de regio liggen), kunnen er eventueel uitzonderingen gemaakt worden.

 

Wilt u buiten de regio reizen? Dan is de Valys-taxi een geschikt alternatief voor u. Dit is een taxidienst voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Ook hiermee kunt u voor een voordelig tarief veilig en comfortabel naar uw bestemming reizen. Er zijn ook combinaties mogelijk met de trein en u krijgt de gewenste begeleiding. Lees hier alles over de Valys: Valys, wat is het en hoe werkt het?

Tot slot

 

De regiotaxi is dus een makkelijke en goedkope manier om te reizen binnen uw eigen regio. Van een doktersafspraak tot familiebezoek, u kunt overal komen! Een Wmo-indicatie is van belang is om gebruik te kunnen maken van het voordelige tarief.

 

Kent u mensen die gebruik maken van de regiotaxi? Of doet u het zelf weleens? We horen graag uw ervaring op onze Facebookpagina!

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

  • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

  • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

  • Heb ik recht op vergoedingen?

  • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Hoe werkt de regiotaxi? We leggen u het eenvoudig uit
>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord