Erop uit met de regiotaxi – zo werkt het

Onderwerp: Hulpmiddelen, Mobiliteit
15 januari 2020
Sharon Kok

De Regiotaxi is een handige en voordelige manier van reizen. U kunt binnen uw regio gaan waar u maar wilt. Uw rolstoel of scootmobiel en zelfs een begeleider kan tegen lage kosten meereizen. Ideaal! Dat is het gemak van de regiotaxi. Wilt u meer weten over hoe de regiotaxi werkt, hoe u de taxi aanvraagt, en wanneer u er recht op heeft? Wij zochten het uit!

Wat is de regiotaxi?

 

Een regiotaxi brengt u van deur tot deur, tegen voordelige tarieven. U kunt alleen binnen de regio reizen, dat is meestal maximaal 25 km. De regiotaxi is in principe voor iedereen beschikbaar, maar de voordelige tarieven gelden alleen als u een Wmo-indicatie heeft.

 

Regiotaxi wordt ook wel deeltaxi of Aanvullend Openbaar Vervoer (AOV) genoemd. De kosten van een regiotaxi zijn zo laag, omdat er meestal meerdere mensen tegelijk worden opgehaald en weggebracht.

 

De regels en tarieven van de regiotaxi kunnen verschillen per regio.

Hoe werkt de regiotaxi?

 

Wilt u ergens heen met de regiotaxi? Hier leest u hoe u een rit aanvraagt, wat u nodig heeft voor de rit, hoelang het duurt en welke regels er gelden. 

 

Taxirit aanvragen

De taxirit dient u minimaal een uur voor de gewenste vertrektijd te reserveren. Maar let op, ook dit kan per regio verschillen. Houdt uw taxipas bij de hand en bel het ritreserveringsnummer van uw regio (soms kunt u ook online reserveren).

 

De rit

Vergeet niet om uw taxipas en voldoende geld mee te nemen. De chauffeur brengt u naar uw bestemming en kan u helpen met in- en uitstappen.

 

Hoe lang duurt een rit?

Het tarief van de regiotaxi ligt zo laag omdat het vervoer voor meerdere personen gecombineerd wordt. Het kan zijn dat er tijdens uw rit anderen opgehaald of afgezet worden. Dit betekent wel dat uw reis langer kan duren dan wanneer u rechtstreeks zou reizen. Bij een rit van maximaal 2 zones (5 tot 10 kilometer) mag de reis niet langer dan 15 minuten verlengd worden. Bij een rit van 3 tot 5 zones (20 tot 25 kilometer) mag het niet langer dan een halfuur verlengd worden. Het wordt zo dus wel binnen de perken gehouden. Dat scheelt weer.

 

De regels

  • U kunt alleen binnen de regio reizen. Verderop in het blog kunt u daar meer over lezen.
  • U kunt meestal reizen tussen 06.00 en 01.00 uur. Sommige vervoerders, zoals regiotaxi Utrecht, gaan in het weekend door tot 01.30 uur.
  • U wordt meestal gebeld wanneer de taxi vlakbij is, zodat u zich kan voorbereiden.
  • Houdt er rekening mee dat de taxi een kwartier eerder of later dan gewenst kan reageren.
  • Moet u ergens perse op een bepaalde tijd zijn? Reserveer dan ruim op tijd en meld dit duidelijk aan de telefonist. U wordt dan ruim voor het gewenste tijdstip op uw bestemming afgezet.
  • Meer regels kunt u op de website van de regiotaxi in uw eigen regio bekijken. Hier leest u bijvoorbeeld ook meer over het voordelig mee laten reizen van een begeleider.

 

In de regiotaxi kunt u vaak ook een rollator of rolstoel meenemen

Wanneer heeft u recht op regiotaxi?

 

In principe mag iedereen met een regiotaxi reizen, echter, de voordelige tarieven gelden alleen wanneer u een Wmo-indicatie heeft. Dit kunt u aanvragen bij uw gemeente en krijgt u bijvoorbeeld als u niet meer zelfstandig of met hulp van familie kunt reizen.

Hoe kunt u regiotaxi aanvragen?

 

Regiotaxi kunt u aanvragen bij het Wmo-loket van uw gemeente of rechtstreeks bij de klantenservice van dan de taxidienst.  

 

1. Heeft u een Wmo-indicatie of denkt u er recht op te hebben?

Ga dan naar het Wmo-loket van uw gemeente. Zij gaan beoordelen of u recht heeft op Wmo-vervoer. Aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt u van hen een regiotaxipas waarmee duidelijk is dat u voor een lager tarief mag reizen.

 

2. Heeft u geen Wmo-indicatie?

Dan vraagt u een regiotaxipas aan bij de klantenservice van de regiotaxi bij u in de buurt. Dit is niet verplicht, maar maakt het reizen wel makkelijker. Uw gegevens zijn dan bekend en dus gaat het reserveren en betalen eenvoudiger

Hoeveel kost de regiotaxi?

 

De tarieven voor het vervoer kunnen verschillen per regio. Gemiddeld kost een regiotaxi voor iemand zonder Wmo-indicatie € 4,- per zone van 5 kilometer. Voor iemand mét Wmo-indicatie is dit € 1,-. U betaalt ook een instaptarief, daar wordt meestal 1 zone extra voor gerekend.

 

Rekenvoorbeeld: 

Stel u heeft een Wmo-indicatie en wilt een afstand van 8 km afleggen met de regiotaxi. U betaalt dan 3 zones: 1 zone geldt als instaptarief, de 2 andere zones worden gerekend voor de afstand (1 zone is 5 km). Met de indicatie betaalt u dus in totaal € 3,- voor de hele rit. Als u ook terug wilt, dan betaalt u opnieuw € 3,-.

 

Zijn de kosten voor regiotaxi aftrekbaar?

Alleen de vervoerskosten van uzelf naar een ziekenhuis of arts én de kosten van vervoer voor ziekenbezoek van uw partner zijn fiscaal aftrekbaar.

Buiten de regio reizen met de regiotaxi?

 

De regiotaxi reist alleen binnen uw regio. Dit is meestal maximaal 5 zones, dit komt overeen met zo’n 25 km. Wanneer u naar een nabijgelegen ziekenhuis of station gewenst te worden gebracht (die officieel buiten de regio liggen), kunnen er eventueel uitzonderingen gemaakt worden.

 

Wilt u buiten de regio reizen? Dan is de Valys-taxi een geschikt alternatief voor u. Dit is een taxidienst voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Ook hiermee kunt u voor een voordelig tarief veilig en comfortabel naar uw bestemming reizen. Er zijn ook combinaties mogelijk met de trein en u krijgt de gewenste begeleiding. Lees hier alles over de Valys: Valys, wat is het en hoe werkt het?

Tot slot

 

De regiotaxi is dus een makkelijke en goedkope manier om te reizen binnen uw eigen regio. Van een doktersafspraak tot familiebezoek, u kunt overal komen! Een Wmo-indicatie is van belang is om gebruik te kunnen maken van het voordelige tarief.

 

Kent u mensen die gebruik maken van de regiotaxi? Of doet u het zelf weleens? We horen graag uw ervaring op onze Facebookpagina!

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven over alles rondom langer thuis wonen. Bijv. advies over het kiezen van een comfortabel seniorenbed.