Wat is de beste sta op stoel voor u? Dit artikel helpt u kiezen!

Wat is de beste sta op stoel? Een hele logische vraag als u zich aan het oriënteren bent op het kopen van een sta op stoel. In dit artikel helpen we u bij het maken van deze keuze. Want er is niet zoiets als dé beste sta op stoel. Het gaat erom dat het de beste stoel voor ú is! En met behulp van onze info, is deze keuze beter te maken. We leggen u precies uit welke modellen er zijn, waar u op moet letten en waar u de beste stoel koopt. We gaan in op de prijs van een sta op stoel en hoe u mogelijk vergoeding ervoor kunt ontvangen.

 

Wat is een sta op stoel?

 

Een sta op stoel is een elektrisch verstelbare fauteuil met een sta op functie. Doordat deze door middel van een elektromotor omhoog en voorover kan kantelen, is het eenvoudig om op te staan uit de stoel. Daarnaast is ook de rugleuning verstelbaar en kan er een voetensteun worden opgeklapt. Hierdoor ontstaat er een zeer comfortabele zitpositie. Andere benamingen zijn opsta stoel, seniorenstoel of stastoel en het wordt ook wel geschreven al sta-op stoel.

 

Dit is een sta op stoel

Een sta op stoel

 

Wat is het verschil tussen een sta op stoel (op maat) en relaxfauteuil?

Elke sta op stoel is een relaxfauteuil, maar niet elke relaxfauteuil is een sta op stoel. Een sta op stoel moet namelijk een sta op functie hebben. Een relaxfauteuil heeft deze niet altijd.

 

Wanneer uw  last heeft van lichamelijke klachten als rugpijn, pijn in gewrichten (reuma, artrose), MS of andere lichamelijke aandoeningen is het van belang dat de stoel exact past bij uw lichaam. Dan voldoet een eenvoudige, standaard relaxfauteuil niet langer maar heeft u een sta op stoel op maat nodig. Dit zal ervoor zorgen dat uw klachten verminderen en u comfortabel kunt zitten.

 

Een relaxfauteuil is vooral gewoon lekker om in te relaxen, zoals de naam al doet vermoeden en voldoet niet bij de eerder genoemde klachten.

Speciaal voor de relaxfauteuil schreven wij een andere keuzehulp

Wat is de beste sta op stoel voor u? Dit artikel helpt u kiezen!
Met een sta op stoel kunt u heerlijk relaxen!

Voordelen sta op stoel

 

 • U bent minder afhankelijk van anderen met opstaan uit uw stoel
 • Doordat opstaan makkelijker gaat, bent u sneller geneigd regelmatig op te staan uit uw stoel
 • Minder druk op uw billen en rug, waardoor zitklachten verdwijnen
 • Kan zorgen voor goede vochtafvoer uit de benen
 • Het zit héérlijk!
 • Tegenwoordig is de keuze heel groot, en zijn er ook moderne sta op stoelen.

 

Een sta op stoel heeft een hoog zitcomfort. U kunt er heerlijk in liggen slapen, comfortabel in zitten en óók nog eens fijn en gemakkelijk opstaan. Dus al heeft u de sta op functie nu niet nodig, het is altijd handig en wellicht wel ideaal in de toekomst. 

 

Bekijk onderstaande video van Medipoint om te zien hoe een sta op stoel werkt en wat de voordelen zijn.

 

‘Maakt een sta op stoel mij lui?’

Een groot vooroordeel over de sta op stoel is dat gebruikers er lui van worden. Ze hoeven zelf een stuk minder kracht te gebruiken en dus zal dit uiteindelijk nog meer afnemen. Dit is echter niet waar! Door de sta op stoel heeft u geen hulp van anderen nodig, kost het weinig energie en zal u nu juist sneller en vaker opstaan (om bijvoorbeeld even thee te zetten) en daarmee dus ook meer bewegen.

Wat kost een sta op stoel?

 

De kosten van een sta op stoelen verschillen behoorlijk. Dit is afhankelijk van of het een standaardmodel of maatwerk is, het aantal motoren, bekleding en eventuele extra opties. Prijzen van standaardstoelen beginnen bij zo’n € 700,-.  Een stoel die volledig op maat wordt gemaakt, is vanzelfsprekend duurder. Deze stoelen sluiten perfect aan op uw lichaam en zijn bij medische klachten vaak wel aan te bevelen. De prijzen hiervan beginnen bij € 2000.

 

Sta op stoel tweedehands

Sta op stoelen kunt u tweedehands kopen. Zo bespaart u kosten en geeft u een stoel een tweede leven. U vindt ze op Marktplaats, maar veelal ook bij de winkels waar u ze nieuw zou kunnen kopen. Het voordeel daarvan is dat ze door de winkel meestal goed gereinigd zijn, eventueel opgeknapt en u soms zelfs nog garantie krijgt. Als u koopt bij een particulier is dat niet het geval. Wij raden daarom aan om een tweedehands stoel altijd in een winkel te kopen. Zie ook ons leverancieroverzicht voor aanbieder van gebruikte stoelen.

 

Het nadeel van een tweedehands sta op stoel is dat er sprake kan zijn van slijtageplekken en dat u de stoel niet exact naar uw wensen kunt samenstellen. Ook zijn er al een aantal jaar verstreken van de levensduur van de stoel. Daarom is het belangrijk dat deze goed onderhouden is.

 

Sta op stoel huren

Het is ook mogelijk om een sta op stoel te huren. Dit is ideaal als u het eerst eens uit wilt proberen of als u slechts tijdelijk niet gemakkelijk op kan staan. Bij sommige bedrijven is de huurprijs inclusief onderhoud en service. Dat is fijn, want zo heeft u geen onverwachte kosten!

 

Sta op stoel vergoeding

Het kan zijn dat u een sta op stoel vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar of vanuit de Wmo subsidie. Dit hangt af van uw medische situatie en verschilt per gemeente. Neem contact op met zowel uw zorgverzekeraar als uw gemeente, om te kijken wat er mogelijk is wat betreft een vergoeding van de opstastoel.

Wat is de beste sta op stoel?

 

Het klinkt misschien flauw, maar de beste sta op stoel bestaat niet. Juist bij sta op stoelen is dit echt afhankelijk van uw situatie. Daarom is het zo belangrijk dat u zich hierin goed laat adviseren. Laat u vooral niet te veel drijven door de prijzen en let ook niet op top 10 lijstjes die u wellicht elders hebt gezien. Zo simpel werkt het niet.

 

Natuurlijk kunnen wij niet in uw portemonnee kijken, maar het zou zonde zijn als u kiest voor de goedkoopste optie, waarna later blijkt dat u eigenlijk net niet lekker zit, of erger nog, dit lichamelijke klachten oplevert of verergert. En maak vooral een goed vergelijk tussen de verschillende leveranciers. Op die manier heeft u een goed overzicht van al het aanbod en kunt u de prijzen met elkaar vergelijken.

 

Onderaan deze pagina geven wij u de mogelijkheid om eenvoudig leveranciers te vergelijken. Vergelijk vrijblijvend prijzen van de door ons geselecteerde leveranciers

Waar moet ik op letten als ik een sta op stoel ga kopen?

 

Sta op stoelen zijn er in allerlei soorten, maten, vormen en kleuren. Waar moet u rekening mee houden en welke opties zijn er?

Vast- of draaimodel

De eerste keuze; gaat u voor een draai- of een vast model? Een vast model is stabiel en sterk en geeft de keuze uit pootjes of wieltjes. Een draaistoel geeft u de mogelijkheid om alle kanten op te kunnen draaien en kijken. U kunt vaak kiezen uit draaischijven en stervoeten.

 

1-, 2- of 3-motorig

Wist u dat een sta op stoel een verschillende hoeveelheid motoren kan hebben? Dit is van invloed op de mogelijkheden die de stoel biedt.

 

 • Een 1-motorige stoel kan de functies van de stoel alleen maar in dezelfde volgorde uitvoeren en deze kunnen niet onafhankelijk van elkaar bewegen. Als u bijvoorbeeld iets achterover wilt liggen dan gaat de stoel ook de voetenbank uitschuiven. Het voordeel is de eenvoudige bediening en een lagere aanschafprijs.
 • Bij een 2-motorige stoel heeft u de vrijheid om de rugleuning en de voetenbank onafhankelijk van elkaar te laten bewegen.
 • Voor totale vrijheid en controle kiest u voor een 3-motorige stoel. U kunt dan zowel de zitting als de been- en rugleuning apart van elkaar laten bewegen. Zo kunt u de positie van de stoel volledig instellen naar uw eigen wens.

 

1-motorige sta op stoel 2-motorige sta op stoel 3-motorige sta op stoel
Eenvoudige bediening. Rugleuning en voetenbank kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Zitting, rugleuning en voetenbank kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen.
Stoel beweegt als een geheel.   Stoel is volledig naar wat u comfortabel vindt in te stellen.
Wat is de beste sta op stoel voor u? Dit artikel helpt u kiezen!
De bediening van een sta op stoel gaat vaak via een afstandsbediening.

Bekleding

Het uiterlijk van de stoel telt natuurlijk ook. De bekleding kiest u niet alleen op basis van smaak, er zijn meer dingen om rekening mee te houden: heeft u huisdieren, komen er vaak kleine kinderen op bezoek etc. Zo zit een sta op stoel van stof lekker en is hij goedkoper. Maar een sta op stoel van leer heeft een luxe uitstraling en is makkelijker schoon te maken. Ook is de levensduur van leer langer dan van stof.

 

Standaardstoel of stoel op maat

Er is een groot aanbod aan sta op stoelen in standaardmaten. Deze stoelen zijn meestal voordeliger dan een stoel op maat, een groot voordeel natuurlijk. Echter als u lichamelijke klachten ervaart bij het zitten, voldoet een standaardstoel meestal niet omdat deze niet exact de juiste ondersteuning biedt. In dat geval is het heel verstandig om een stoel op maat voor u te laten maken. Deze sluit perfect aan op uw lichaam, waardoor hij een optimale ondersteuning zal bieden en lichamelijke klachten voorkomen kunnen worden.

Hierbij wordt er altijd gekeken naar de volgende onderdelen:

 

 • de juiste zithoogte
 • de juiste zitdiepte
 • de juiste armleuninghoogte
 • de juiste lendensteun
 • de juiste zithoek

Laat u hierin opmeten en adviseren door een professioneel bedrijf met kennis van zaken. Wij kunnen u helpen om u te koppelen aan betrouwbare aanbieders. Vul hiervoor het formulier in onderaan deze koopwijzer.

 

Extra opties

Sta op stoelen hebben meestal heel veel extra opties. Het is interessant om hier ook eens naar te kijken. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat u nek- en rugondersteuning heeft om zo comfortabel mogelijk te zitten. Een nekkussen en lendensteun voorkomt dat u last krijgt van vermoeide of pijnlijke spieren.

 

Andere extra opties zijn bijvoorbeeld:

 • Stoelverwarming
 • Ingebouwde accu
 • Leeslampje
 • Hemiplegie armsteun (aangepaste armsteun om een verlamde arm in de juiste positie te laten liggen)
 • Tafelblad

In onderstaande video nog meer tips waar u op moet letten bij aankoop van een sta op stoel.

 

De volgende stap: vergelijk betrouwbare aanbieders

Als u hieronder uw gegevens invult, zorgen wij dat onze partners (max. 3) contact met u opnemen om u te informeren over de verschillende mogelijkheden. 

 

Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met de door ons geselecteerde partners

Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

Nu te bestellen: De Langer Thuis in Huis Gids!

 

Een papieren gids met alle info over langer thuis wonen (100+ pagina’s)

 

 • Hoe maak ik mijn woning levensloopbestendig?

 • Welke handige hulpmiddelen zijn er?

 • Heb ik recht op vergoedingen?

 • Hoe kan ik woningaanpassingen financieren?

 

Nu in de verkoop voor € 9,95!

 

Meer info

Wat is de beste sta op stoel voor u? Dit artikel helpt u kiezen!

Vergelijk & bespaar

 

Wilt u graag prijzen vergelijken relaxfauteuils/sta-op stoelen? Vul dan hieronder uw gegevens in.

 

Gemak: met 1 aanvraag komt u in contact met max. 3 geselecteerde partners

Betrouwbaar: onze partners zijn zorgvuldig getoetst op service, kwaliteit en garantie 

Kijk & vergelijk: vergelijk het aanbod en de prijzen, zo maakt u de juiste keuze

 

>

Cookiemelding


Wij gebruiken cookies om het gebruik van onze website te vergemakkelijken en uw instellingen en voorkeuren te onthouden. Meer informatie over ons gebruik van cookies kunt u vinden in ons privacybeleid. Door op akkoord te klikken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op onze website.

Akkoord