Trippelstoel kopen, huren of lenen?

Onderwerp: Hulpmiddelen, Bewegen in en om huis
Laatst geupdate: 7 april 2022
Carmen van Andel

Als mobiliteit in huis minder wordt en u merkt dat u bijvoorbeeld minder lang in de keuken staat dan u zou willen. Als u bang bent om te vallen of als u revalideert van een operatie en daardoor minder mobiel bent, dan is een trippelstoel een van de hulpmiddelen die uitkomst bieden.

Wat is een trippelstoel?

 

Een trippelstoel is een hulpmiddel om stabiel te kunnen zitten of jezelf te verplaatsen in huis. Het ziet eruit als een soort luxe bureaustoel met rem, waarvan zowel de zitting als de rugleuning in grote mate kan worden versteld, soms door middel van een gasveer.

Waarom een trippelstoel?

 

Een trippelstoel is een ideaal hulpmiddel om meer te bewegen in huis. Meer bewegen is ontzettend belangrijk voor senioren. Het helpt om het verlies van spiermassa, spierkracht en daarmee uithoudingsvermogen en balans tegen te gaan.

 

Een trippelstoel helpt mensen die niet zo veel uithoudingvermogen hebben om toch te bewegen. Bovendien helpt een trippelstoel mensen die bang zijn om te vallen en daardoor te weinig in beweging zijn.  Anderzijds is een trippelstoel ook ideaal voor mensen die revalideren van een operatie of herstellen van een blessure.

 

U kunt met een trippelstoel uzelf al trippelend door huis verplaatsen, zonder dat u hoeft te staan. U doet dat gewoon zittend.

Waar op letten bij een trippelstoel?

 

Het is belangrijk dat een trippelstoel helemaal naar uw behoeften wordt ingesteld. De stoel moet bijvoorbeeld op de juiste manier kantelen om u te helpen op te staan. En moet hoog en laag genoeg kunnen worden ingesteld. Tot slot is het belangrijk dat de wieltjes geremd zijn. Zodat de stoel niet onverwacht wegrolt als u opstaat.

 

Kopen, huren of lenen?

 

Nou is het zo dat trippelstoelen behoorlijk duur zijn, vaak boven de € 1000,-. Natuurlijk is het een goede investering als u het kunt missen. Er zijn echter meer opties. Een trippelstoel huren of lenen kan ook.

 

Trippelstoel kopen

 

De eerste optie is het kopen van een trippelstoel. Dat kan bij een hulpmiddelenwinkel. Denk aan een investering van circa € 1.000,- tot € 2.500,-.

De duurste versie is elektrisch verstelbaar. Andere modellen zijn mechanisch te verstellen.

Heeft u de stoel voor een lange periode nodig? Dan is het aan te raden om er een te kopen. Als u voor een langere periode huurt, kan het bedrag zo oplopen, dat u met koop goedkoper uit bent.

 

Een andere optie is natuurlijk ook om een trippelstoel tweedehands te kopen. Bijvoorbeeld via Marktplaats.

 

Trippelstoel huren

 

Een trippelstoel huren is een goed idee als u hem maar een korte tijd nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat u revalideert na een operatie of herstelt van een blessure.

 

De prijzen van het huren van een trippelstoel liggen tussen de € 10,- per week voor een basis model voor een huurperiode van 4 weken of meer, 10 tot ca. € 40,- per week voor een luxe elektrisch model dat u een korte periode huurt.

 

Trippelstoel lenen

 

Mogelijk heeft u de mogelijkheid om een trippelstoel te lenen. In dat geval kost het u niet, maar wordt het vergoed door uw zorgverzekeraar. Voor het lenen komt u bijvoorbeeld in aanmerking na een operatie of blessure. Neem contact op met uw zorgverzekering, zij kunnen u precies vertellen wat er mogelijk is.

 

Als u een akkoord van uw zorgverzekering heeft kunt u via een hulpmiddelencentrum een trippelstoel lenen.

 

Conclusie

 

Als u moet kiezen tussen het kopen, huren of lenen van een trippelstoel, dan is het belangrijk dat u kijkt naar uw situatie. Krijgt u een vergoeding van uw zorgverzekering, dan is het hoe dan ook het meest voordelig om hem te lenen.

 

Als u hem zelf moet financieren, dan is het slim om te kijken naar waarom u hem nodig heeft? En vooral, hoelang verwacht u de stoel te gebruiken? Heeft u hem langdurig nodig, dan is kopen (nieuw of tweedehands) uiteindelijk vaak voordeliger dan huren.

Wekelijks de beste tips en adviezen in uw mail?

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief! U ontvangt dan wekelijks een mail waarin we u tips en advies geven om gezellig en veilig in uw eigen huis te blijven wonen. 

 

Trippelstoel kopen, huren of lenen?